Slovenija

Nove manjšine – novi problemi

Ljubljana, 14. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Janša in ombudsman Hanžek sta se na pogovorih strinjala, da je potrebno začeti reševati probleme novih manjšin v Sloveniji.

Ombudsman Hanžek in premier Janša
Ombudsman Hanžek in premier Janša FOTO: POP TV

Predsednik vlade Janez Janša je danes sprejel varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka, ki mu je predal 10. redno letno poročilo ombudsmana za leto 2004.

S Hanžkom pa sta se med drugim strinjala, da je treba začeti reševati probleme novih manjšin v Sloveniji, to je status pripadnikov narodov z območja nekdanje Jugoslavije.

"S premierom Janšo sva se strinjala, da je treba začeti reševati tudi vprašanje novih manjšin v Sloveniji, predvsem status pripadnikov narodov z območja nekdanje Jugoslavije, ki ni definiran," je dejal varuh človekovih pravic. Tako bi morala Slovenija po njegovih besedah novim manjšinam zagotoviti neko višjo stopnjo zaščite, kot jo imajo sedaj.

Priprava zakona o Romih in izbrisanih

Letno poročilo varuha človekovih pravic bo obravnavala tudi vlada, ki se bo do njega opredelila, je še pojasnil Janša in dodal, da bo šlo poročilo v vladno proceduro takoj.


Med drugim je Janša pojasnil, da je v programu vlade za letošnje leto na zakonodajnem področju priprava zakona o Romih, "ki bi moral biti že zdavnaj sprejet". Prav tako naj bi pripravili ustavni zakon o izbrisanih. Janša glede tega upa, da "bodo po premoru parlamentarne stranke zmogle dovolj razuma, da bodo lahko to vprašanje uredile". Predvsem pa si premier želi, da bi v državnem zboru dosegli zadostno soglasje, saj morajo za sprejem ustavnega zakona zbrati dvotretjinsko večino.

Hanžek in Janša sta se strinjala tudi, da bi morala cela družba bolj odločno nastopiti proti nestrpnosti. Glede priprave ustavnega zakona o izbrisanih pa je ombudsman dodal, da bo zakon po zagotovilu premiera odprt za debato. Na vprašanje o primernosti načina reševanja problematike izbrisanih z ustavnim zakonom pa je Hanžek odvrnil, da je reševanje na ta način mogoče, "pomembno je le, da bo zakon zadostil zahtevam ustavnega sodišča in mednarodnim standardom".

Hanžek zadovoljen s prizadevanji premierja

Hanžek je zadovoljen nad odzivom vlade
Hanžek je zadovoljen nad odzivom vlade FOTO: Dare Čekeliš

Hanžek je izrazil zadovoljstvo, ker je predsednik vlade podprl prizadevanja za reševanje romske problematike, "tako da bosta zakon in strategija za reševanje tega vprašanja pripravljena še letos". Prav tako se zdi ombudsmanu pomembno, da se je reševanje romske problematike iz lokalnega okolja preneslo na nacionalno raven in da se je vlada odločila za celosten pristop k reševanju tega vprašanja, ne pa samo za policijsko represijo.

Problem je tudi dostopnost do sodnih postopkov

Janša je po predaji poročila kot daleč največji problem izpostavil dostopnost do sodnih postopkov oziroma njihovo dolgotrajnost. Po besedah Janše je varuhov urad v lanskem letu obravnaval nekaj manj primerov kot leto pred tem, "vendar so bili ti po vsebini in po strukturi podobni kot v prejšnjih letih".

V zvezi z nedostopnostjo sodnih postopkov je dejal, da se vlada trudi urediti tiste mehanizme, ki so v okviru njenih pristojnosti, da se zadeve pospešijo. Vendar je to samostojna veja oblasti, zato ima vlada po njegovih besedah na voljo omejene možnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja