Slovenija

Nove kazni zaradi zaostankov

Strasbourg/Ljubljana, 15. 11. 2007 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče v Strasbourgu je zaradi sodnih zaostankov Sloveniji naložilo izplačilo novih 12.000 evrov odškodnine.

Slovenija bo morala štirim tožnikom zaradi predolgih sodnih postopkov plačati odškodnino v skupni vrednosti 12.000 evrov, poleg tega pa tudi za 3964 evrov sodnih stroškov.
Slovenija bo morala štirim tožnikom zaradi predolgih sodnih postopkov plačati odškodnino v skupni vrednosti 12.000 evrov, poleg tega pa tudi za 3964 evrov sodnih stroškov. FOTO: Reuters

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes zaradi sodnih zaostankov razsodilo v štirih primerih proti Sloveniji in tožnikom priznalo skupaj 12.000 evrov odškodnine in 3964 evrov sodnih stroškov, so sporočili s sodišča.

Sodišče je ugotovilo, da je Slovenija s predolgimi sodnimi postopki kršila 6. člen Evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki govori o pravici do poštenega sojenja v razumnem roku. Slovenija je kršila tudi 13. člen, ki določa pravico do učinkovitega pravnega varstva pred domačimi sodišči. Denarno odškodnino mora Slovenija plačati v treh mesecih po pravnomočnosti razsodbe.

Evropsko sodišče za človekove pravice je zaradi sodnih zaostankov proti Sloveniji prvič razsodilo oktobra 2005. V primeru Lukenda je državi naložilo plačilo odškodnine tožniku v višini 3200 evrov zaradi sodnih zaostankov in 965 evrov za sodne stroške. Takrat je tudi zapisalo, da zaradi nenehnega kopičenja nerešenih primerov na slovenskih sodiščih meni, da so predolgi sodni postopki v Sloveniji velika težava. Ljubljana je zatem oblikovala t.i. projekt Lukenda, katerega cilj je odprava sodnih zaostankov do konca leta 2010.

Evropsko sodišče za človekove pravice je proti Sloveniji prvič razsodilo leta 2005.
Evropsko sodišče za človekove pravice je proti Sloveniji prvič razsodilo leta 2005. FOTO: Reuters

Sodišče v Strasbourgu je sicer maja letos v primeru Grzinčič proti Sloveniji razsodilo, da ima Slovenija od 1. januarja letos učinkovito pravno sredstvo za varstvo pravice do sojenja v razumnem roku oziroma pravice do sojenja brez nepotrebnega odlašanja. Evropsko sodišče za človekove pravice je tako zdaj pristojno le za primere, ki so bili pred slovenskimi sodišči zaključeni pred 1. januarjem in so stranke nato vložile pritožbo na sodišče v Strasbourgu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.