Slovenija

Nove droge, novi učinki. Mnogi o njih ne vedo nič, a jih vseeno veselo uživajo

Ljubljana, 05. 04. 2016 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
175

Droge niso nekaj novega, je pa res, da je vsako leto vedno več novih psihoaktivnih snovi na tržišču. V Sloveniji je trenutno okoli 100 novih psihoaktivnih snovi, ki so sicer vse na listi prepovedanih drog, a jih na črnem trgu ni težko kupiti. Najhuje je, da so njihovi učinki uporabnikom dostikrat neznani, zato hitro prihaja do predoziranja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pogovor z Milanom Krekom iz NIJZ
    03:20
    Iz SVETA: Pogovor z Milanom Krekom iz NIJZ
  • Iz SVETA: Nove droge
    02:02
    Iz SVETA: Nove droge
  • Iz 24UR ZVEČER: Droge
    04:50
    Iz 24UR ZVEČER: Droge

Po utopitvi Domna Simoniča in Klemna Jakliča se postavlja vprašanje, ali je možno, da bi bili njuni smrti povezani? Je možno, da sta 20- in 18-letnik na dveh različnih zabavah zaužila isto ali zelo podobno drogo, katere učinek bi lahko bilo tudi pregrevanje telesa, zaradi česar bi nato skočila v reko in utonila? Na odgovore bo treba še počakati, saj jih bodo dali razultati vseh toksikoloških analiz, ki naj bi bili znani v prihodnjih dneh. Zaenkrat je znano le, da sta oba pred tem zaužila alkohol, ki je sicer najbolj razširjena droga.

Policija je danes potrdila, da je moški, ki so ga v nedeljo odkrili utopljenega v Ljubljanici, res pogrešani Klemen Jaklič.

Med obdukcijo so v Domnovem želodcu odkrili sumljivo belo snov, zato so se pojavila ugibanja, ali gre morda za sintetično drogo. O razširjenosti sintetičnih drog je za oddajo Svet spregovoril Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je dejal, da je v svetovnem merilu na tržišču več kot 600 substanc. "In to so zgolj tiste, za katere vemo, da obstajajo. Je pa še veliko takšnih, za katere se sploh še ne ve," opozarja Krek. "Pri nas je na tržišču preko 100 substanc, ki so že vse na listi prepovedanih drog, kar omogoča policiji, da ustrezno ukrepa ter carini, da jih zaseže," pravi Krek. Na vprašanje, kako je možno, da sploh pridejo te prepovedane droge na naše tržišče, pa Krek odgovarja, da imajo sintetične droge lastnost, da so zelo majhne in v obliki tabletk in se jih zelo hitro lahko skrije. Tihotapljenje z njimi je žal tako zelo preprosto.

Vse prepogosto mladi uživajo droge, o katerih ne vedo ničesar.
Vse prepogosto mladi uživajo droge, o katerih ne vedo ničesar. FOTO: Thinkstock

Uživajo droge, o katerih ne vedo ničesar

"Človek se čudi, kako mladi in izobraženi ljudje uporabljajo droge, o katerih sploh ne vedo nič. Prav tako večino teh drog kupijo kar prek interneta, kar pomeni, da se dogaja, da naročijo eno drogo, dobijo pa drugo," opozarja Krek in dodaja, da jim na terenu primanjkuje analizatorjev, da bi ljudje lahko preverili, katere droge imajo pri sebi. Tretji problem, ki ga glede uživanja sintetičnih drog vidi Krek, pa je način jemanja teh tabletk. "Tabletka začne delovati šele po 45 minutah, ker so neučakani, pa mladi novo tabletko običajno vzamejo že po pol ure. Tako seveda pride do predoziranja, za katera so značilne halucinacije, pa tudi pregrevanja telesa. Lahko pride tudi do dehidracije, pa odpovedi ledvic. Tudi do smrti. Človek, ki ima blodnje oziroma motnje v zaznavanju, težko obvladuje okolico in gre, kamor pač gre," problem uživanja drog osvetljuje Krek.

Poplava novih drog, podatkov o učinkih pa malo

Nove droge se pojavljajo zelo hitro, informacij o njihovih učinkih pa je zelo malo. Ravno zato te nove droge predstavljajo veliko tveganje za zdravje uporabnikov. Med uporabniki najbolj priljubljeni skupini novih drog sta sintetični kanabinoidi, ki posnemajo učinke konoplje, ter sintetični katinoni, ki posnemajo učinke stimulansov, kot sta kokain in amfetamin. Prav slednji so najbolj razširjeni med uporabniki.

Več o novih drogah na tržišču, pa tudi o tem, kako hude posledice imajo lahko na človeka, v sobotni rubriki 24UR INŠPEKTOR v oddaji 24UR.

Več o tem, kako razširjene so droge med mladimi, kot tudi o tem, kje lahko poiščejo morebitno pomoč, so nam pojasnili v slovenskem združenju za zmanjševanje škodljivih posledic drog DrogArtu.

Kaj kažejo raziskave?

Evropska raziskava o alkoholu in preostalih drogah med šolsko mladino (ESPAD) iz leta 2011, v kateri se zbirajo podatki o uporabi različnih psihoaktivnih snovi med 15- in 16-letnimi dijaki, kažejo, da je najbolj pogosto uporabljena droga med mladimi alkohol (tega je kadarkoli v življenju poskusilo 93 odstotkov vprašanih). Na drugem mestu je marihuana (23 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da so jo poiskusili kadarkoli v življenju). Šest odstotkov anketiranih pa je odgovorilo, da so v svojem življenju uporabili katerokoli drogo razen kanabisa (od tega 2 odstotka ekstazi, 3 odstotko kokain, po 2 odstotka amfetamine, krek, LSD ali nek drug halucinogen in po 1 odstotek heroin oziroma GHB (ulično ime je tekoči ekstazi).

Podatke o razširjenosti uporabe novih psihoaktivnih snovi v splošni populaciji nudi raziskava Eurobarometer (2014). Rezultati kažejo na povečanje uporabe novih psihoaktivnih snovi s 7 odstotkov leta 2011 na 13 odstotkov leta 2014 (v Sloveniji so anketirali 501 anketiranca v starosti med 15 in 24 leti). V raziskavi Eurobarometer niso raziskovali uporabe specifičnih novih drog, je pa DrogArt v svoji raziskavi o uporab novih psihoaktivnih snovi iz obdobja 2014/2015 ugotovil, da je v Sloveniji najbolj razširjena uporaba sintetičnih katinonov, kar so nove droge, ki posnemajo učinke spida in ekstazija.

Kaj pa izkušnje na terenu?

"Tudi po naših izkušnjah s terena v nočnem življenju, pri čeme gre za lokacije kot so klubi, prireditve in odprti javni prostori, kjer se mladi zadržujejo in uporabljajo droge, je med mladimi najbolj razširjena droga alkohol, sledi marihuana, od drugih drug pa se največ uporabljajo spid, ekstazi in kokain. Opažamo tudi uporabo GHB-ja, ki učinkuje podobno kot alkohol, le da že v veliko manjših količinah, zaradi česar lahko zelo hitro pride do predoziranja, še posebej v kombinaciji z alkoholom. Občasno zasledimo tudi uporabo psihedelikov (LSD, psihedelične gobe). Od novih drog opažamo, da se največ uporablja t.i. sladoled oziroma 3MMC. Gre za sintetični katinon s stimulantnim učinkom. Občasno pa zasledimo tudi pojav katere druge nove snovi, vendar trenutno ne zaznavamo, da bi se katera do njih bolj razširjeno pojavljala. Se pa včasih zgodi, da se katera nova snov prodaja kot klasična droga, npr. ekstazi, kar predstavlja dodatno tveganje pri uporabi," pojasnjujejo v DrogArtu.

Ravno zato v DrogArtu in tudi v nekaterih drugih organizacijah po Sloveniji nudijo možnost povsem anonimnega testiranja drog. Uporabniki lahko v organizacijo prinesejo vzorce, ki se posredujejo v laboratorijsko analizo v Nacionalni forenzični laboratorij. Seznam organizacij, kamor je možno povsem anonimno prinesti vzorce za nadaljnjo laboratorijsko analizo, pa je dostopen na naslednji povezavi.

Problematične so tudi kombinacije različnih drog, kombiniranje različnih drog pa niti ni redko.
Problematične so tudi kombinacije različnih drog, kombiniranje različnih drog pa niti ni redko. FOTO: Thinkstock

Učinki odvisni od vrste droge, kombinacije drog in posameznikovega počutja

Na vprašanje, kakšni so učinki drog oziroma od česa so odvisni, v DrogArtu odgovarjajo: "Učinki so različni tako glede na vrsto droge, različno pa učinkujejo tudi na posameznike. Alkohol, najpogosteje uporabljena droga, je pravzaprav depresor in deluje na telo pomirjujoče (več, ko oseba spije, bolj je zaspana, življenjske funkcije se upočasnjujejo, kar lahko v večjih količinah privede tudi do nezavesti, kome ali celo smrti). To sicer mnoge preseneti, ker so opiti ljudje običajno na začetku precej energični, zadržki popustijo, oseba se sprosti," pravijo. Podoben pomirjujoč učinek ima trava, ki pa lahko po drugi strani pri nekaterih ljudeh sproža anksioznost in napade panike. "Druge droge, ki se pojavljajo med mladimi v nočnem življenju, imajo večinoma stimulantne učinke, kar pomeni, da povečajo budnost in energijo, hkrati pa povzročajo hitrejše bitje srca, povišan tlak in povečano temperaturo, zato morajo uporabniki paziti, da ne pride do zapletov povezanih s tem, na primer vročinskega udara. Ljudem, ki imajo težave s srcem, pa se zaradi dodatne obremenitve srca, uporaba stimulantnih drog povsem odsvetuje," opozarjajo v DrogArtu in dodajajo: "V veliko manjši meri pri našem delu v nočnem življenju naletimo tudi na uporabo drog s psihedeličnimi učinki. Te droge povzročajo različne halucinacije (vidne, slušne, lahko tudi različne telesne občutke), privedejo pa lahko tudi do težkih izkušenj ('bad tripov'), napadov panike in izgube stika z realnostjo, kar lahko (predvsem, če oseba ni v nekem varnem okolju z ljudmi, ki poskrbijo za njeno varnost) privede do poškodb in nesreč."

Na vprašanje, kako dostopne so droge mladim, pa v DrogArtu odgovarjajo, da je težko podati splošen odgovor, ki bi držal za vse mlade in za vse droge. "Alkohol je seveda mladim zelo dostopen. Po naših izkušnjah tudi mladoletni nimajo velikih težav s tem, da pridejo do njega. Pri drugih drogah pa je zelo odvisno predvsem od tega, v kakšnih okoljih se mladi družijo, s kom se družijo (ali tudi njihovi prijatelji in znanci uporabljajo droge) in koliko jih uporaba teh snovi zanima."

Problem so tisti, ki kaotično uporabljajo droge

Na DrogArtu še ugotavljajo, da je zavedanje o stranskih učinkih drog zelo različno. Nekateri mladi so bolj osveščeni in tudi bolj previdni, v kolikor se odločijo za uporabo alkohola ali drugih drog. Drugi manj. Pri nekaterih pa opažajo tudi zelo tvegano uporabo (na primer, da uporabljajo zelo velike količine, uporabljajo tudi snovi, ki jih ne poznajo, mešajo droge med seboj, kaotično uporabljajo droge, razvijejo odvisnost zaradi uporabe alkohola ali drog in tako dalje). "Pri našem delu si zato prizadevamo za čim večjo osveščenost mladih o nevarnostih, ki jih uporaba drog prinaša, in o tem, kako naj zmanjšajo tveganje, da pride do zapletov, v kolikor se odločijo za uporabo. Informiramo jih tudi o tem, kaj naj naredijo v primeru zapletov in da pokličejo pomoč, ko je to potrebno," še odgovarjajo. 

Za ljudi, ki imajo težave zaradi uporabe drog, pa nudijo tudi možnost osebnega, telefonskega in spletnega svetovanja. Več kontaktov in nasvetov dobite na spletni strani DrogArta http://www.drogart.org.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOKILL
07. 04. 2016 12.59
+1
A jih kdo žalostno uživa? Just sayin
virus11
06. 04. 2016 09.55
+2
Sam si je kriv
Uporabnik1306167
06. 04. 2016 09.20
-1
zakone je treba vklesat v kamen ne pa dovolit maloumnim politikom da jih vsak dan spreminjajo in dopoljnjujejo na skodo nas revezev in v dobro mafijcem kriminalcem tajkunom
FesterAdams
06. 04. 2016 08.54
+2
Le kaki zdolgočaseni in zblojeni primer moraš biti, da se začneš basati z drogami??? Sicer pa.., v naši državi.....
bossanoga
05. 04. 2016 21.57
+4
le uživajte, "PAMETNI", saj vam bo na onem svetu boljše, morda celo srečate pamet, ki vam je pomagala najti drogo.
slovenc79
05. 04. 2016 21.52
+6
mularija se pač drogira, nalašč dela kar je prepovedano in izzivajo nevarnosti. tako je vedno bilo. eni pa tega dejstva ne znajo sprejeti in si izmišljajo teorije zarote.
FesterAdams
06. 04. 2016 08.59
-3
piko112
05. 04. 2016 21.33
+6
Važn da zadane ane mulci kaj bo pa potem pa itak noben nič ne more. Sploh pa starši kateri menijo da moj otrok pa tega že ne počne.
korintos23
05. 04. 2016 21.09
+21
Kot da bi imela mularija preveč denarja ali so pa zastonj!?!
piko112
05. 04. 2016 21.31
+16
FesterAdams
06. 04. 2016 09.03
-1
Vseživljenjsko učenje za poklic, ki ga bo treba nekoč opravljati, je večinoma na nuli. Trend pa je: ko končam OŠ je treba prilesti po lestvici izobraževanja (ne pa znanja!) čim višje, ker je priklop nekoč na državno vime najvišji posvečeni cilj. Tudi Grčija je nekoč bila na taki miselni stopnji...
Ofca1A
05. 04. 2016 20.38
+6
Okej kak špinjel skadim.... Sam marihuana zame ni droga.... Včasih mi prov sede... Sam ne uzun... Doma.... Pol pa kulinariko gledat..... Na konkretna mamila pa niti ne pomislim.
korintos23
05. 04. 2016 21.08
-5
Raje se spravi k ženski, tudi marjanca je začetek tega sranja!
Ofca1A
05. 04. 2016 21.33
+10
samanthka
05. 04. 2016 20.36
+37
Kok ste eni naivni in ozkogledi, boze ti pomozi...seveda je lahko povezava med primeri in ravno droge so kljuc!! Oba fanta (in najmanj eden poprej, ki je tudi najden), sta bila v klubu, pred vhodom so govorili z neznanci - ki se nikoli niso javili (dilerji, halooo?), gre za dva vecja mesta in pri najmanj dveh so nasli drogo in da ne omenjam, kje so vsi trije koncali in bili podobnih let!kaj bi se radi, da se vam naslika?seveda gre za posledico zauzitja mamil, pa noben ni nikoli trdil, da se ti fantje drogirajo, kaj se delate tu nedolzne, cisto vsak med vami je kdaj vzel mamilo, ko je sel ven, naj bo to droga ali alkohol!sem prepricana, da je to neko novo mamilo, ki je zelo poceni in da ga je domen naivno vzrl mislec, da je obicen x, fant je prisel iz anglije in zelel se je sprostit z druzbo, ki je ni dolgo videl.In kake so to fore, da bi jim kdo to podtaknil, zakaj ze??zapravljal svoj denar, da bi imel...kaksno korist od tega??saj se vidi po tipu te mladine, kaksne si dilerji zbirajo..mlade pobe podobnih let, ki gredo zurat.ZATO je povezava.Tu ni nobenih hudih filmskih scenarijev, pac tragicni dogodki, ki opozarjajo na perec problem v tej drzavi!
slovenc79
05. 04. 2016 21.54
+1
se popolnoma strinjam. edin jaz zares nisem razen alkohola nič vzel, niti čika nisem probal :P pa mi je vseen fajn. je velik drugih bolj fajn oblik sprostitve :)
yokerxdinterfan
05. 04. 2016 20.32
-11
nekatere droge so ravno toliko nevarne kot alkohol, ali pa še manj. Govorim seveda, v primeru pretiravanja. Če bi se te legaliziralo, bi država imela neko evidenco uporabnik bi pa vedel kaj dobi.
slovenc79
05. 04. 2016 21.58
-2
res je, smo zanč šli na liter stopljenga heroina pa smo komi kej čutil :)
akize
05. 04. 2016 20.14
+3
Bravo, pišete o 5 let stari raziskavi s 15 in 16 letniki...
murkecc
05. 04. 2016 19.45
-1
''katere učinek bi lahko bilo tudi pregrevanje telesa, zaradi česar bi nato skočila v reko in utonila'' Ma kakšna neumnost je pa to? Se pa dogaja, da z alkoholom podprti mladci preplavajo Ljubljanico za stavo.
daf3
05. 04. 2016 19.47
-1
murkecc alkohol je čist druga stvar kot droga še posebno če jo je naredil nekdo kateri nima pojma kaj dela kemija
Kevo Kevin
05. 04. 2016 20.19
-2
Ofca1A
05. 04. 2016 21.34
+7
OriGinal Nuttah
05. 04. 2016 19.41
+0
kemuri
05. 04. 2016 19.25
-1
Nikoli nisem razumel ljudi, ki se omamljajo, od alkohola, marihuane do trdih drog .
plotter123
05. 04. 2016 19.17
+7
Vprašajte BRanka GRimsa on je izjavil da pri nas ni ne drog ne nobenih drugih problemov , razen seveda VLADE , skratka vse karo ON vodi prek odbora je BP.
daf3
05. 04. 2016 19.50
+0
hehe mogoče ma pa Grimsi prav saj đankijev je manj kot raje
frako
05. 04. 2016 18.56
+27
Jah kjerkol po svetu so legaliziral marihuana je upadlo število uporabnikov drugih nevarnih drog.
trdovrat
05. 04. 2016 19.18
+16
Vendar smo mi najpametnejši in tega še dolgo ne bo! Farmacija ima premočan vpliv na posrance!
Naveli?anec
05. 04. 2016 19.20
-21
ja, še hašišarje rabmo...že tak je pjančekov dost.
frako
05. 04. 2016 19.50
+9
naveličanc glih u tem je point bo mn pijančkou, alkohol spada pod ostale nevarne droge.
Danica Krajnc
05. 04. 2016 18.24
+2
Vse v zvezi z mamili kakršnih koli je žalostna tema za vse.
KardinaIFrancRodeVKristusu
05. 04. 2016 19.27
+6
Naravne niso tak bavbav... Kofein, kanabis, opium.... To je vse naravno....
ageless
05. 04. 2016 18.13
+0
ni trga brez uporabnikov. zarad mene ce vsi poskacejo v reke, jih mamo dost. rek namrec hihi
sranjeodproplus
05. 04. 2016 18.02
+3
Krek pa govori o drogah, o katerih ne ve nič!
asgard
05. 04. 2016 18.35
+13