Slovenija

Koalicija pristala na podaljšanje razprave o medijski zakonodaji

Ljubljana, 14. 07. 2020 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Urša Zupan, Kaya Kamenarič, Mirko Vorkapić
Komentarji
1149

Evroposlanka Ljudmila Novak je namere vlade po spremembi medijske zakonodaje komentirala z besedami, da ne pristaja na "težnje po slabitvi neodvisnega in svobodnega slovenskega novinarstva". Tako v opoziciji kot tudi nekateri v koaliciji pa so se zavzeli, da se podaljša rok razprave. Na koalicijskem sestanku so se tako vendarle dogovorili, da se razprava podaljša do konca avgusta 2020.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: SD prehiteva?
    01:25
    Iz 24UR: SD prehiteva?
  • Iz 24UR: Predlog nove medijske zakonodaje
    03:46
    Iz 24UR: Predlog nove medijske zakonodaje

Namera vlade, da spremeni zakone o medijih, o RTV Slovenija in o Slovenski tiskovni agenciji (STA), je dodobra razburila vpletene, politika tudi tu ni usklajena, stroka pa opozarja, da bomo ceno na koncu plačali gledalci. Posledično bi se namreč v sklad za financiranje televizijske produkcije z novo dajatvijo nateklo kar 25 milijonov evrov, z njimi pa bi upravljal kulturni minister. "Hipotetično bi ta lahko 24 milijonov dodelil prijateljski TV-postaji, en milijon pa nekomu, ki se dejansko ukvarja s filmom in televizijo," opozarja strokovnjak za novinarstvo in profesor na FDV Marko Milosavljević. 

Ob burnih odzivih so se za podaljšanje razprave zavzeli tudi nekateri v koaliciji. Tako so iz NSi sporočili, da se zavzemajo, da se razprava podaljša tudi zato, da lahko pripombe in mnenja poda tudi strokovna javnost. "Dogovor  na današnjem koalicijskem sestanku je, da se razprava podaljša do konca avgusta 2020," so sporočili na Twitterju. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodja direktorata za medije na ministrstvu za kulturo Ivan Oven je na Radiu Slovenija potrdil, da ministrstvo podaljšuje rok za javno razpravo o treh medijskih novelah. Predloge je sicer zagovarjal, češ da posodabljajo zakonodajo, medtem ko so deležniki večinoma opozorili na slabe rešitve, ki prinašajo krčenje avtonomije javnih servisov.

Po Ovnovih besedah so bili cilji ministrstva "posodobitev zakonodaje z ozirom na radikalni tehnološki razvoj na področju medijske industrije" in uskladitev slovenskih pravnih norm z evropskimi. Predlagajo rešitve za poenostavitev postopkov za zniževanje stroškov, poudarek je na povečanju več pravic poslušalcev in gledalcev, povečujejo transparentnost financiranja, zagotavljajo neodvisne stalne in transparentne vire financiranja in vse to vodi do sinergijskih učinkov, je naštel Oven.

Novakova: Ne pristajam na težnje po slabitvi neodvisnega in svobodnega slovenskega novinarstva

Na želje vlade po spremembi medijske zakonodaje se je danes oglasila tudi evroposlanka in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak. Kot pravi, si sicer želi, da bi mediji večkrat zasledovali pozitivne zgodbe in interese preprostega človeka in ne posameznih lobističnih organizacij ali lobistov, kljub temu pa ne more pristati na "težnje po slabitvi neodvisnega in svobodnega slovenskega novinarstva". 

"Spremembe medijske zakonodaje v času, ko se svet vrti s svetlobno hitrostjo, so priporočljive. Navsezadnje so tovrstne želje v preteklosti že izrazili tudi vidni slovenski novinarji in znane medijske osebnosti. A ob tem želim poudariti, da so svobodni in neodvisni mediji steber demokracije, zato pričakujem, da se tovrstne zakonodajne spremembe zgodijo v sodelovanju z novinarsko in medijsko stroko ter brez časovnega pritiska,"  je pozvala. Kot je znano, je vlada namreč spremembam namenila pičlih pet dni javne razprave. 

"Svobodni in neodvisni mediji so steber demokracije," pravi Novakova.
"Svobodni in neodvisni mediji so steber demokracije," pravi Novakova. FOTO: Bobo

Slovenija je po besedah Novakove parlamentarna demokratična republika, kjer je svoboda izražanja misli, govora, tiska in drugih oblik javnega obveščanja zapisana v ustavi. "Dejstvo je, da sta si politika in novinarstvo večinoma na nasprotnih bregovih, kar je tudi osnovno demokratično načelo delitve oblasti. A v sodobnih in razvitih demokracijah, kjer je samorefleksija vrednota in ne šibkost, politika stremi k neodvisnemu novinarstvu in ne njegovemu podrejanju." 

Z vso odločnostjo želim poudariti, da sta pravici do svobode izražanja in do svobode mnenja temeljni človekovi pravici in nepogrešljiva pogoja za popoln razvoj posameznika, njegovo dejavno sodelovanje v demokratični družbi in uresničitev načel preglednosti in odgovornosti. To so tudi temelji krščanske demokracije. Želim si, da bi te temelje zasledovala tudi politika v moji domovini. Ljudmila Novak

Vlogi RTV Slovenija in STA sta po njenih besedah vitalnega pomena za slovensko demokracijo, čeprav je že nekaj časa jasno, da se RTV Slovenija zaradi svojega obsega težje prilagaja izzivom sodobnega časa. "A pri tem želim odločno zavrniti kakršenkoli poseg v avtonomnost novinarstva na RTV Slovenija," še pravi Novakova. 

Opomnila je tudi, da v zavezujočem 18-mesečnem programu predsedovanja Svetu EU, ki ga je z nemškim in portugalskim predsedstvom podpisala tudi Vlada Republike Slovenije, jasno piše, da "pluralistični, neodvisni in verodostojni mediji v vlogi varuha in nadzornika demokracije predstavljajo temelj vsake pravne države". Zato bi bilo, še pravi Novakova, najmanj neodgovorno, če bi vlada te besede že dober mesec dni od podpisa poteptala s spremembo medijske zakonodaje, ki bi neodvisnost slovenskih medijev zlomila.

Do zgolj nekajdnevnega roka za javno razpravo o treh novelah medijskih zakonov je kritičen tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Vsebinsko se pri varuhu v predloge še niso spuščali, rok pa je zagotovo prekratek, je dejal.

"Del tega načela je tudi, da se splošni in strokovni javnosti da možnost, da se vsebinsko opredeli do posameznih zakonskih predlogov. In petdnevni rok je zagotovo prekratek," je dejal Svetina, ki je opozoril, da morajo biti roki razumni. Dejal je še, da so danes dobili pobudo, naj se v sprejemanje zakonodaje varuh vključi tudi vsebinsko.

Za podaljšanje časa za javno razpravo se je v izjavi za RTV Slovenija zavzel tudi predsednik republike Borut Pahor. Kot je poudaril, je RTV javna ustanova nenadomestljivega pomena s številnimi informativnimi, razvedrilnimi, kulturnimi in drugimi poslanstvi, strokovnjaki in širša javnost pa si morajo vzeti dovolj časa, da se seznanijo s številnimi problemi, ki so se nakopičili z leti. V mirnem dialogu naj se poskuša najti prave odgovore, je poudaril Pahor.

Joveva: Nesprejemljivo je, da se tako poskuša financirati medije, ki so blizu vlade

Tudi evroposlanka Irena Joveva (LMŠ) je kritična do predlaganih zakonskih novel. "Mislim, da je to steber vsake demokratične družbe," je dejala o neodvisnih medijih. 

Po njenem mnenju tako STA kot RTVS kot neodvisna medijska javna servisa to upravičujeta in četudi ni vse popolno, je nesprejemljivo, da se na tak način spreminja zakonodaja in da se želi poseči v njihovo delovanje, podrediti njihovo delovanje in financirati medije, ki so blizu vlade.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

LMŠ: Novi direktor bo očitno moral biti kimavec, če bo želel obdržati položaj 

Iz LMŠ so sicer sporočili, da predlagane spremembe medijske zakonodaje razumejo kot neposreden pritisk in napad na neodvisni javni medijski servis RTV Slovenija ter Slovensko tiskovno agencijo. "Cilja vlade Janeza Janše oziroma predvsem njega sta dva: oslabiti javne medije ter vplačana sredstva za RTV prispevek državljank in državljanov preusmeriti v medije blizu SDS in vzpostaviti oziroma prevzeti nadzor nad informacijami ter njihovo interpretacijo, hkrati pa poročati le še o tematikah po volji vladi in zlasti predsednika vlade Janeza Janše." 

Dejstvo, da je kulturno ministrstvo javni razpravi namenilo vsega pet delovnih dni, kaže zgolj eno – da je javna razprava namenjena sama sebi oziroma poteka zgolj v izogib očitkom, da je ni bilo. "Če bi vlada imela iskreno željo pridobiti kakovostne pripombe in predloge, bi določila ne le daljši časovni okvir, pač pa že pred tem k sodelovanju in pogovorom povabila strokovno javnost. Tako pa prav strokovnjaki morajo domala prositi, da bi jih pristojno ministrstvo poslušalo in tudi slišalo. Poteze vlade razumemo kot načrtno izkrivljanje medijske krajine, ob čemer se retorično sprašujemo, ali vlado medijska svoboda in neodvisno novinarstvo motita." 

Predlog, v skladu s katerim bi vlada na predlog ministra za kulturo imenovala štiri od petih članov nadzornega sveta STA, v LMŠ razumejo kot željo po vzpostavitvi nadzora nad STA ter korak k načrtnemu in postopnemu uničenju njenega neodvisnega delovanja. "V tem prepoznamo tudi željo vlade, da bi STA postala njeno glasilo, ki bo, če sklepamo po UKOM-u, objavljala vsebine, etiketirane z ideologijo predsednika vlade Janeza Janše in stranke SDS. Skrbi nas tudi predlog, po katerem bi nadzorni svet, če to predlaga večina njegovih članov (in vladni bodo večino imeli), lahko predčasno razrešil direktorja. Z drugimi besedami: novi direktor bo očitno moral biti kimavec, če bo želel obdržati položaj." 

Predvsem jih skrbi, ker medijska zakonodaja sredstva za financiranje javne službe krni, v isti sapi pa pod pretvezo pluralizacije oziroma "enakomernega razvoja medijev" finančno krepi medije blizu SDS. "Finančna slabitev RTV, katere cilj je ogrožanje obstoja javnega servisa, je nedopustna,"  še pravijo v LMŠ.

SD: Cunami, kot ga slovenska medijska krajina ne pomni 

Po mnenju SD predlog zakona grobo posega v neodvisnost in pluralnost medijev v Sloveniji. "Gre za pogrom nad slovenskimi mediji, cunami, ki ga slovenska medijska krajina ne pomni. Predloga vladajoča SDS ni uskladila s koalicijskimi partnerji, v javno obravnavo pa ga je poslala za pet dni. To pove vse. Med členi so sporni posebej tisti, ki programsko in finančno posegajo globoko v javni nacionalni RTV servis, in komercialne ponudnike. Priča smo podobni zgodbi, kot se je dogajala na Madžarskem s prevzemom medijev in zato pričakujemo, da se bo resno in odgovorno odzvala celotna stroka, opozicija in tudi koalicija. Zdravi in neodvisni mediji so temelj demokracije in pravica državljank in državljanov." 

Pet dni časa za javno razpravo je po njihovem mnenju "nesramna provokacija". "Arogance vlade Janeza Janše smo žal že vajeni. Je pa nesprejemljiva in nanjo ne pristajamo. Socialni demokrati bomo storili vse, da zaščitimo svobodo in neodvisnost medijev in k temu pozivamo vse odgovorne akterje v državi." 

Kot še pravijo v SD, ne STA in ne RTV v pripravo predlogov sprememb in dopolnitev nista bila vključena, niti nista bila o njih predhodno obveščena. "Strinjamo se z izjavo kolektiva STA, da ti predstavljajo velik korak nazaj v zagotavljanju avtonomije in neodvisnosti Slovenske tiskovne agencije. Posebej skrbi dejstvo, da  zakonske spremembe glede STA, ki deluje uspešno, pregledno in v javnem interesu, bistveno posegajo tako na področje državnega financiranja STA kot njenega upravljanja." 

Nikakor se tudi ne strinjajo z ustanovitvijo sklada. "Tako kot je zastavljen, je orodje za financiranje zasebnih interesov Janeza Janše in SDS, ruši pa javni interes in neodvisnost in pluralnost medijske krajine," so še zapisali v SD. 

Aktualna vlada se je lotila reforme celotnega medijskega prostora na način, da bi spreminjali tri ključne zakone – medijskega, o RTV in STA.
Aktualna vlada se je lotila reforme celotnega medijskega prostora na način, da bi spreminjali tri ključne zakone – medijskega, o RTV in STA. FOTO: POP TV

Na Twitterju pa je vršilka dolžnosti predsednika stranke SD in evropska poslanka Tanja Fajon podprla pobudo reprezentativnih sindikatov za umik medijske zakonodaje iz javne razprave. Povedala je, da bodo poslanci stranke na odboru za kulturo v DZ pozvali k umiku svežnja medijske zakonodaje. "Imamo pa pripravljen naš medijski zakon, usklajen z vsemi deležniki in stroko, ki rešuje vse ključne izzive medijskega prostora."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 


Levica: Tudi Orban je prek zakona o medijih združil STA in RTV in si odprl pot za popoln prevzem

Po mnenju Levice je predlog "zavržen". V njem vidijo tri cilje Janševe vlade. Prvič, podrediti si neodvisna medija STA in RTV. Drugič, v te medije imenovati svoje ljudi, neposlušne novinarje in urednike pa bodisi disciplinirati bodisi odpustiti. In tretjič, javni denar speljati v svoja medijska omrežja, na čelu z Novo24. 

Zakon po njihovem mnenju tudi jasno kaže, kje so prioritete Janševe vlade. "Namesto, da bi reševala težave, ki se kopičijo okrog korona krize, kot so podhranjenost javnega zdravstva, ogroženost prebivalcev domov za starejše, 26 % višja brezposelnost, prekarci in samozaposleni, ki so ostali brez dela in dohodka in podobno, se ta vlada ukvarja izključno s prevzemanjem vzvodov oblasti. S kadrovanjem v državnih podjetjih, s podrejanjem medijske krajine po madžarskem zgledu. Tudi Viktor Orban je namreč prek zakona o medijih združil STA in RTV, hkrati pa si odprl pot za popoln prevzem." 

Kako so videti nacionalne televizije, ko jih prevzame skrajna desnica, po besedah Levice vidimo na Poljskem in na Madžarskem, pri nas pa lahko prihodnost takega medijskega prostora vidimo v Novi24. "Amaterizem, hujskaštvo, razpečevanje lažnih novic. V Levici bomo storili vse, kar je v naši moči, da to preprečimo." 

Spremembe takega obsega bi morale po mnenju Levice skozi široko javno razpravo, saj gre tu za usodo našega javnega prostora. "Sprememb, kakršne so zdaj predlagane, ki javne medije, zadolžene za informiranje državljanov, spreminjajo v trobila oblasti, nobena demokratična politična stranka ne bi predlagala." 

Zaskrbljenost nad poskusom spreminjanja svežnja medijske zakonodaje so izrazili tudi sindikati, češ da se s tem močno posega v dejavnostjavne službe, ki jo izvaja RTV, s tem pa tudi ogroža več sto delovnih mest. V Pergamu, KSJS, ZSSS, KNSS - Neodvisnost in Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije zahtevajo, da se predlogi nemudoma umaknejo iz javne obravnave in se izvede transparentno usklajevanje predlogov z vsemi relevantnimi deležniki.

To, da bi vlada kar prosto odstavljala nadzornike in direktorja, pa je v posmeh demokraciji, še menijo. "Janša je na Twitterju pred časom zapisal, da je “STA ventilator lažnih novic”. Kot večina njegovih izjav, je tudi ta diametralno nasprotna od resnice, a če jim sprememba uspe, bo pa postala kruta resničnost. Kakšna je verodostojnost novic v medijih, ki jih obvladuje SDS, lahko nazorno vidimo na Novi24. Najbrž si nihče ne želi take nacionalne tiskovne agencije." 

Glede ustanovitve sklada pa v Levici pravijo: "Taka določba v resnici pomeni, da bomo vsi naročniki T-2, Telekoma, Telemacha in drugih mesečno prispevali 3,5 evra v sklad, iz katerega se bodo financirali mediji, kot so Nova24. Ne, hvala."

DeSUS za podaljšanje roka za javno razpravo 

Poslanska skupina koalicijske DeSUS je na ministrstvo za kulturo posredovala apel za podaljšanje roka za javno razpravo o vseh predlogih sprememb medijske zakonodaje, so sporočili na Twitterju. 

Ob tem so zapisali, da glede na vsebinsko obsežne in izjemno pomembne novosti, ki bi oziroma bodo vplivale na celoten medijski sektor, ministru za kulturo predlagajo, da javno razpravo vseh predlogov zakonov podaljša na najdaljši možni rok, "in s tem omogoči javnosti, da aktivno sodeluje v procesu priprave predpisov in da se omogoči primerno proučitev in podaje predlogov, mnenj in pripomb"

Sindikat Glosa: Način delovanja, ki ruši temelje demokracije in ogroža socialni mir

V sindikatu kulture in narave Glosa so zavrnili časovne pritiske in "rokohitrsko pripravljene zakonodajne predloge brez javne razprave v parlamentarni proceduri". Zahtevajo, da se zakonodajo pripravi resno in skrbno z upoštevanjem vseh demokratičnih standardov. 

Dodali so še, da trenuten način delovanja politike ruši temelje demokracije in ogroža socialni mir, ki da ga bodo ubranili tudi s stavko. "Zaradi kršitve demokratičnih standardov vas pozivamo, da navedeni zakonski sveženj umaknete in omogočite korektno sodelovanje vsem deležnikom, vključno sindikatom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Messia
15. 07. 2020 19.13
+0
So pač pretiraval. Marcel je že dvajset let voditelj studia city. Pred tem je bila oddaja veliko bolj gledljiva ko sta jo vodila para Magdalenc Leskovar ali Predan Kranjc. On pa k Tito. Pa je starejši od njih. Jelena ne more iz svoje čuftaste kože. Že zaradi ekstremizma nebi smela biti na RTV. Pašek Šetinc pa lepa Evgenija, bevskajoča Erika in potem en kup obrobnih šalabajzerjev je samo v službi globoke države. In vse to plačujemo mi direktno . K naši predniki graščaku.
HALAcR7
15. 07. 2020 13.10
+0
neda se mi brat neumnost,bodo mogoče ukinili položnico za RTV?
Millady
15. 07. 2020 14.26
+0
Millady
15. 07. 2020 14.42
Vladar, beri spodaj komentarje Morleona (samo njegove) in ti bo vse jasno glede plačevanja RTv
brat od Pepeta
15. 07. 2020 12.53
-1
lotmerzanec. Kaj pa je zate gledljiv program? Me prav zanima glede na izkazano stopnjo tvoje razgledanosti? S pomocjo katerih kanalov si se izoblikoval v takega izobrazenca in svetovljana???
lotmerzanec
15. 07. 2020 13.05
+2
Meni je bolj všeč Planet TV Pa tudi POP gledam! Nihče vam ne jemlje te RTV vendar si jo sami vzdržujte in ne silite ljudi,da plačujejo česa ne potrebujejo!! Dajte razkirajmo pa zakodirajmo RTV kdor hoče naj ga plača!! Isto bi naredil z PRO plusom pa tako po vrsti!! Ljudje smo različni eni radi gledajo Mesca pa Šarca seveda tudi Fajonovo ne pa zahtevati,da vam bomo drugi PLAČEVALI REKLAMO!!
brat od Pepeta
15. 07. 2020 13.08
-1
lotmerzanec. Ja super in kaj te tako preprica na planetu? Izbor filmov? Isto kot na popu? Odlicna domaca produkcija? Otroski program? Sportni program? Kaj??? Be€bo. Me prav zanima. Al gre pac za neko ovcje prevzeto sovrastvo do rtvja? Placevali reklamo za kaj? Za intervju z Ursko v nabolj gledanem terminu??? Daj povej katera razvita drzava na svetu ima javno rtv urejeno tako kot ti predlagas brihta???
lotmerzanec
15. 07. 2020 12.50
+3
Imamo več opcij!! Prva je ukinit obvezno RTV naročnino saj itak že plačijemo kabelskim ponudnikom!! Druga možnost naj vsako gospodinstvo plača medijski hiši po lastni presoji!! Tretja možnost denar se zbere nato pa razdeli po gledanosti!! Žal drugega ni in v nedogled ne bomo podpirali te RTV,ki nima gledljivega programa!!
brat od Pepeta
15. 07. 2020 12.41
-1
Cista ideoloska tema, ki nima nobene veze s stvarnostjo. Dokazano nasi rtvjevci pripravijo najvec programa na zaposlenega v eu. Je treba se kaj dodat??? En sam vas argument ne zdrzi. Gre za mastrubiranje mentalno osiromasenih zafrustrirancev, ki se ne znajo v ogledalo pogledat.
Bofur
15. 07. 2020 12.26
+1
A Alenka Zor Simoniti, Vaskova žena, bo zaradi Janševega zakona izgubila službo, bo postala višek ?
mačo123
15. 07. 2020 12.24
+0
To gnojišče je treba sanirat.
yanay
15. 07. 2020 12.36
-1
mačo123
15. 07. 2020 12.44
+2
Brez skrbi,da Janez načrt ima.Ni kot Šarec.
brat od Pepeta
15. 07. 2020 12.08
+9
Kdo bo na slabsem ce se ukine javno rtv? Desnicarji ali levicarji??? Komu bi se obzorja se bolj skrcila??? Desnicarji imajo ze zdaj omejen domet...
Nidani
15. 07. 2020 12.06
+0
Sem proti ukinitvi RTV, sem pa za racionalizacijo...ampak moje stališče najverjetneje svečkarjem ne bo razumljivo...
Uporabnik1175947
15. 07. 2020 12.16
-1
Če bi se z racionalizacijo slučajno strinjal Janša, kar je sicer nemogoče, bi takšno rešitev na vse kriplje zagovarjali tudi njegovi sledilci. Toliko o njihovi sposobnosti razmišljanja.
lotmerzanec
15. 07. 2020 12.42
+2
Se strinjam čeravno nisem levičar!! Nobeden nič ne sme ukiniti le obvezno naročnino je potrebno razdeliti med vse medije!! Ne more nekdo vse dobiti drugi pa se morajo z delom boriti za zaslužek!!
brat od Pepeta
15. 07. 2020 12.05
-2
A to je treba ukinit to levicarsko televizijo na kateri ma Urska Jansa intervjuje?
brat od Pepeta
15. 07. 2020 12.03
+6
Bofur ti ne stekas. Studio city je treba ukinit pa eriko.
Bofur
15. 07. 2020 12.24
+1
Study City, ki gosti predstavnike vlade :)))) ahahahahahaha Jaz že nekaj časa ne morem gledati nacionalke, ker je trobilo desno-komunističnega janšizma ... To ni BBC, ravno zaradi Možine, Peskove, Pirkoviča in podobnih desnih-komunistov.
mačo123
15. 07. 2020 12.02
+4
V Grčiji so nanovo ustanovili javno televizijo.Iz prejšnje so pometali vso parazitsko navlako.To bi morali narediti tudi pri nas.
Bofur
15. 07. 2020 11.56
+6
Naj mi nekdo od desnih komunistov razloži, kako je lahko RTV SLO "levičarsko trobilo", če vsako nedeljo najmanj dve uri programa nacionalka nameni neposrednemu prenosu cerkvenega obreda, maše, brez krajšanja, brez komentarja, v celoti z vsemi zdravamarijami in podobnim ???? To je direktna kršitev USTAVNE določbe, da je Slovenija laična republika in da je Cerkev ločena od države, torej javnih zadev, in torej katerakoli verska skupnost ne bi smela imeti vstopa na javno televizijo. Ali ima Cerkev svojo privatno TV, svoj privatni program, kjer lahko 24 ur na dan prenaša molitve, je povsem stvar cerkve, ampak ko pa je nacionalni medij, javni medij, trobilo ene verske skupnosti, mi pa "poči film". To je neustavno ! Zato ne mi govorit o levičarstvu nacionalke, KER TO NI !!! Tam dela Igor Pirkovič, tam dela Jože Možina, ki sta oba DOKAZANO simpatizerja SDS in del propagandne mašinerije te stranke. Tam dela Rosvita Pesek, ki je javno očarana nad Janšo. JAVNA RTV naj bo JAVNA ! Torej nobenih Pirkovičev, Možin, Peskove in prenosov nedeljskih maš
yanay
15. 07. 2020 12.34
-2
Ja, res. Našteto dokazuje, da je RTV dovolj uravnotežena, da bi bila primerna za vse. Toda za Janšo in SDS to ni dovolj, po njihovem, se mora RTV pridružiti modelu, ki ga predstavlja Nova 24.
lotmerzanec
15. 07. 2020 12.59
+0
Ja res je ni levičarsko trobilo celo 1 uro na teden namenijo državljanom Slovenije,da si lahko ogledajo mašo!! Ostali čas pa porabijo za reklamiranje levih strank in blatenje vlade!! Res ni levičarsko trobilo!!
Ježek JEBE POP SMRADE
15. 07. 2020 11.50
+2
Podret ta lažnivi sekret ... pa anti komunistični park narest ...
yanay
15. 07. 2020 11.53
-2
Upam, da ne bo v tem antikomunističnem parku glavna svastika!
yanay
15. 07. 2020 11.45
+1
S težkim srcem je vlada popustila argumentom ostalih, čeprav bi jih najraje prezrla. Dobro bi bilo, če bi moški, ki se prerivajo okoli oblasti in korita, bolj upoštevali močno žensko intuicijo. Ljudmila Novak je nedvomno premore dovolj. Pravočasno je začela opozarjati na škodljiv in destruktiven vpliv Janše na politiko in s tem posredno tudi na življenje ostalih državljanov. Siser je Janša vmes naredil nekaj všečnih potez, ki pa se nam bodo dolgoročno vrnile v glavo kot bumerang!
Bofur
15. 07. 2020 11.58
+0
30 dnevni rok za javno obravnavo zakona v rednem, nenujnem postopku, JE ZAKONSKA OBVEZNOST !!! Torej vlada ni "popustila". Gre za zahtevo demokratičnega postopka. Janša dokazuje zgolj to, da je desni-komunist, ne-demokrat.
NESDSU
15. 07. 2020 11.28
+2
Plačanci iz Trstenakove kleti na polno na RTV Slo. Ne bomo plačevali za lažnjivo Noro 24 in po novem še Planet.
mačo123
15. 07. 2020 11.07
-1
Levakom gre v nos,ko hoče vlada napraviti red na RTV.Oni bi najraje videli da bi na tv vladal Kocjančič.To se nikoli več ne bo zgodilo.On je preskrbljen.Bo pa red naredil drugi Janez.Sami uganite kateri.Zavedni Slovenci vedo kateri.Tisti ki vas počasi kuha!
yanay
15. 07. 2020 11.39
+6
Ni vlada tista, ki mora delati red na RTV. Gledalci smo tisti, katerih želje je potrebno upoštevati. Kocjančič je umrl, če še ne veš.
mačo123
15. 07. 2020 11.51
-3
jung
15. 07. 2020 10.35
-2
Niti preveč ne skrivajo , da je nacionalka leva.Zeradi mene jo lahko danes ukinejo pa je ne bom prav nič pogrešal.Informacij takih in drugačnih je itak že preveč povsod kamor se obrneš.
borjac
15. 07. 2020 10.32
+10
Gospa Novak je politična osebnost, ki je stranko NSi, po krahu stranke z Bajukom na čelu, dvignila in popeljala nazaj v parlament kjer je tej stranki tudi mesto, izpad stranke iz parlamenta pa se je zgodil zaradi popolne podložnosti NSi-ja , stranki SDS in Janši, gospa Novak to točno ve, zato je tudi zmeraj kritična do Janše, in lepo prosim spoštujte Novakovo , ki ve kaj so vrednote krščanske demokracije, za razliko od hinavca Horvata kateri je NSi zopet porinil SDS-u v naročje, Horvat je kopija Hojsa, ki je vlekel stranko v desno, ampak takrat gospa Novak tega ni dovolila, in Hojs je prestopil v SDS, o Toninčku pa ni vredno zgubljati besed.
newstead
15. 07. 2020 11.27
+3
Sem levičar, socialist.....v današnji odsotnosti vsaj solidnega levega kadra, bi jo z veseljem volil, če bi bila na čelu Nsija. No, če bi seveda popustili pri zasebnem šolstvu in splavu;-). Vsekakor med najbolj poštenimi slovenskimi politiki!
yanay
15. 07. 2020 11.49
-1
To je lepo sporočilo Toninu, da žezlo zopet preda Novakovi!
mačo123
15. 07. 2020 10.19
+2
To ni več RTV,ampak LTV.(levičarska televizija)Plačuje naj jo tisti ki jo gleda.