Slovenija

Novakova bo spet kandidirala, Hojs se še ni odločil

Ljubljana, 05. 11. 2014 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednica NSi Ljudmila Novak je sporočila, da bo na kongresu vnovič kandidirala za predsednico stranke. Po njenem mnenju ni več čas za destruktivno politiko, ampak za moderno konzervativno demokratično stranko.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je na novinarski konferenci sporočila, da bo na kongresu ponovno kandidirala za predsednico stranke. Dejala je, da je po treh volitvah prišel čas, da se v stranki bolj posvetijo utrjevanju krščanske demokracije. Kot pravi, je dovolj destruktivnosti, želijo, da NSi postane še močnejša stranka na desni sredini.

Ljudmila Novak in Matej Tonin
Ljudmila Novak in Matej Tonin FOTO: Damjan Žibert

Zato bodo stranko utrjevali na terenu in pridobivali nove člane, utrjevali gospodarski program in ga širili z drugimi temami, kot je kmetijstvo, turizem itd. Utrjevali bodo tudi področje družinske politike, pripravljajo tudi zakon o dostojnem pokopu žrtev, je dejala Novakova. Ocenila je tudi, da se na desnici dogajajo velike spremembe in premiki, kar je priložnost za NSi v prihodnje. Tako po njenem mnenju ni več čas za destruktivno politiko, ampak za moderno konzervativno demokratično stranko.

Poudarila je, da Matej Tonin ostaja pomemben člen njene ekipe in eden njenih najtesnejših sodelavcev. Prav tako bo med ožjimi sodelavci v stranki ostala Iva Dimic, za ostale pa se še ni odločila. Tonin, ki se bo potegoval za člana izvršilnega odbora stranke, pa je na novinarski konferenci dejal, da je cilj ekipe pod vodstvom Novakove, da NSi v desetih letih postane najmočnejša stranka v Sloveniji.

A da bi do tega prišli, se morajo po Toninovih besedah nujno osvoboditi v smislu, da se ne bodo več nikoli spraševali, kaj si o določenem vprašanju mislijo v SDS, ampak da bo edino vodilo, kaj je dobro za državo. Prav tako je po njegovem mnenju nujna prenova terena in pomladitev občinskih odborov. Tretji korak, ki se mu zdi ključen, pa je zgraditi "think-tank", ki bo NSi pomagal z vsebino in kadri. Predvsem na zadnjih parlamentarnih volitvah so, kot pravi Tonin, dokazali, da stranka ima vsebino. Z vlado v senci pa bodo tudi dokazali, da imajo ljudi za vsak položaj in da lahko v vsakem trenutku ponudi človeka za najbolj odgovorne funkcije v državi.

Tonin: Hojs naj kandidira, da se končno soočita dva različna koncepta

Aleš Hojs se še ni odločil o kandidaturi.
Aleš Hojs se še ni odločil o kandidaturi. FOTO: Aljoša Kravanja

Glede morebitne kandidature sedanjega podpredsednika stranke Aleša Hojsa je Novakova dejala, da so demokratična stranka, zato vzpodbujajo tudi druge, da kandidirajo. Zaenkrat pa po njenih navedbah razen nje ni še nihče resno napovedal tega koraka. Tonin pa si želi, da bi Hojs kandidiral. Tako bi po njegovem mnenju v stranki končno prišlo do soočenja različnih konceptov. Po njegovih besedah je prav, da se vidi, katere ideje imajo v stranki več podpore. Razlike pa so po njegovem mnenju v tem, da Novakova želi izgraditi moderno konservativno stranko s samostojno potjo, medtem ko je pot, ki jo predstavlja Hojs, podporna stranka največji stranki znotraj desnega bloka. Tonin v pot, ki jo zagovarja Hojs, ne verjame.

Hojs je Toninov poziv komentiral na današnji novinarski konferenci, ki je bila sicer namenjena 25. obletnici ustanovitve Demosa. Ponovil je, da se glede kandidature še ni odločil in da bo svojo odločitev sporočil pravočasno. Zagotovo pa njegova odločitev ne bo kakorkoli povezana s Toninovim pozivom, je dejal. Oster je bil do Toninovih torkovih izjav, da je stranka demokratična in široka in da lahko zato kandidira kdorkoli. Takšne besede iz ust Tonina so po njegovih navedbah "absolutno neprimerne". "Njegova kandidatura za poslanca DZ je onemogočila kandidaturo marsikoga drugega, zato da je bil on izvoljen. Zato bi od njega pričakoval, da se v svojih izjavah omeji na tisto, kar je res in ne na tisto, kar mu nekdo prišepetava," je dejal Hojs.

Novakova je sicer danes na vprašanje, ali se je odločila za ponovno kandidaturo tudi zaradi tega, ker je presodila, da je še prezgodaj, da stranko prevzame Tonin, odgovorila: "Tudi sama pravim, da je lahko tudi najbolj kakovostno jabolko kislo, če ga prezgodaj obereš in poješ. Zato je potrebno, da dozori, da se omedi in potem je tudi kakovostno in dobro."

Tonina je označila za enega najbolj perspektivnih politikov v Sloveniji. "A s prezgodnjim nastopom na najvišjo funkcijo mu bodo morda prihranjeni nekateri udarci, ki jih bo kasneje moral sprejemati." Tako ocenjuje, da ima še veliko časa, da prevzame stranko, jo vodi in popelje naprej ter da v Sloveniji prevzame najpomembnejše funkcije.

Volilni kongres NSi bo 29. novembra. Kandidacijski postopki so odprti do 24. novembra. Na kongresu pa vlaganje kandidatur ni več mogoče.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deathbite
06. 11. 2014 10.11
+4
Konservativna demokratična stranka, krščanskih vrednot, ki ima neoliberalni program. Bog nam pomagaj. No, vsaj pošteni so. Kar za eno od desnih strank ni mogoče trditi.
Patiana
06. 11. 2014 07.54
+6
Moderna konzervativna stranka - kako gre pa to skupaj?
nnanna
06. 11. 2014 08.58
+7
windmaster
06. 11. 2014 07.11
-8
NSi ima dobre ekonomiste in politike. Ima spravljiv ton in tradicijo o kateri lahko leve stranke le sanjajo. Glede na to, da bo šla k NSI večina volilcev, ki jih je Janša razočaral s svojim grobim načinom komuikacije, bo NSi najbljša izbira za državo na predčasnih volitvah prihodnje leto.
vstajnik1941
06. 11. 2014 07.31
+5
kar naj se gredo spravo in to s tistimi, ki so jih že postavili na mesto kjer so. Še stokrat bolj spravljivi bodo lahko, pa jim ne bo pomagalo, dokler bodo tranzistorji vladali Slo.
DivjiLovec
06. 11. 2014 05.38
-2
NSi ima res vse možnosti, da postane največja stranka na desnici. Sedanja usmeritev stranke je prava, stranka se mora osvoboditi vpliva stranke SDS, s katero praktično nimata nič skupnega. Iz stranke morajo odstraniti skrajneže in delovati v skladu s krščanskimi vrednotami v korist Slovenije. Tonin je Novakovi v veliko oporo in ima vse možnosti, da postane predsednik države. Je politik sedanjosti in prihodnosti. Tudi Ljudmila Novak je ena boljših predsednic strank.
M_teorija
06. 11. 2014 06.34
+7
Mogoč je opazit nekaj superlativov preveč, drgač, pa ja, le da eni odhojsajo v SDS!?
vstajnik1941
06. 11. 2014 07.33
+0
Prav si omenil - ravno krščanske vrednote so tisto, kar tiste ki so rdeči, dela že bolj redče in zariple v obraz! Vrednote, kot so pošteno delo, pa itak nihče več ne razume!
VolkBrenin
05. 11. 2014 23.44
+1
Spodaj nek "luuk" blebeče o ženevskih protestih v podporo rezervnemu desetarju jna. ..pozabi pa povedati da 15. plačancev sekte niso protesti....in kar je še bolj bistveno ...v priporočilih drugih držav so izpostavljeni izbrisani , Romi, in prebivalci obeh manjšin ....o kakih krivicah., ki naj bi se dogajale pravnomočno obsojenemu kriminalcu Ivanu v priporočilih ni niti besedice ....
borzojoj
06. 11. 2014 01.13
-1
kaj si spet izmišljaš ! ..... Štirje avtobusi, so za tebe 15 ljudi. Sram te bodi ...... fuj, da o vseh ostalih nakladanjih, ki jih stalno ven mečeš niti ne naštevam. ... Poboljšaj se in NE POTVARJAJ VEČ RESNIČNIH DEJSTEV!. ..... O tistem "rezervnem desetarju", ki ga omenjaš pa tole iz časopisa Delo, če še nisi prebral, ali pa si že pozabil - "Vse politične odločitve, vezane na nakup oklepnikov 8x8, so bile na ravni vlade in parlamenta sprejete že v času vlade Antona Ropa. Takrat je bilo podpisano tudi pismo o nameri, da bo oklepnike 8x8 brez javnega razpisa dobavila Sistemska tehnika. V našem mandatu je ministrstvo za obrambo spremenilo stare navade in objavilo mednarodni javni razpis ter v skladu z njim izpeljalo vse postopke. Ne vlada ne jaz kot njen predsednik se s postopkom izbora in odločanja nisva nikoli ukvarjala. Minister za obrambo me je po koncu postopka le informiral o svoji odločitvi, da bo podpisal pogodbo z izbranim, cenejšim ponudnikom."................... Če rabiš še kaj več, pa si še sam preberi, da ne boš širil nekaj KAR NI NIKOLI BILO!!!
wolfterier
06. 11. 2014 15.24
+1
Laž je še zadnje orožje lavakov,a ne,perdo...
M_teorija
05. 11. 2014 21.54
+4
Hojs, SDS-ov krt, je pa nekoliko nervozen!? Kdo mu je pa kriv, da,se druži z Dimsijem ter odkrito podpira in simpatizira z obsojencem!
srebrnibreg
05. 11. 2014 21.14
+4
Hojs je eden navaden zgagar v tej stranki. Po domače kukavičje jajce sds-a.
pe?navodo
05. 11. 2014 21.31
-3
struktura volilcev v Nsi je taka da jim to uspeva.
srebrnibreg
05. 11. 2014 21.34
+0
Imajo srečo, da popi lahko dedke in babice v cerkvah nagovorijo koga naj volijo.
pe?navodo
05. 11. 2014 21.44
-1
jaz hodim v cerkev , pa še nikoli nisem slišal da bi nagovarjali koga volit. Povedo da se naj volitev udeležimo. Pa molitev za domovino. Veš da če bi mi ker župnik rekel da naj volim janšata da bi jih nazaj slišal.
wolfterier
05. 11. 2014 21.49
+0
Dobili bomo še eno murgeljsko stranko...žlahtno,nje.
srebrnibreg
05. 11. 2014 21.52
+4
star- odvisno od župnika. Letos so celo škofi nagovarjali vernike naj volijo koruptivca.
deathbite
05. 11. 2014 21.10
+8
Če hoče nsi prosperirati, se mora otresti vpliva sdsja. To bo pa zelo težko. Če jim ne uspe, se jim bo zgodilo podobno kot slsju. Postali bodo politična zgodovina zaradi ivanovih pristašev v lastni stranki.
srebrnibreg
05. 11. 2014 21.04
+2
NSi je vedno bil in vedno bo privesek SDS-a.
pe?navodo
05. 11. 2014 21.02
-3
Bo se treba enkrat toninu postavit na svoje noge - IN ZAČET HODIT. Če misli da ga bodo janšisti ujčkali se moti. Odrasel je zato je zadnji čas da začne janšiste UČIT demokracije in to zelo jasno. Če se bo pa pripognu in nastavil hrbet da ga janšisti BIČAJO se mi pa smili.
pe?navodo
05. 11. 2014 21.05
-1
Kako gre že o hlapcu Jerneju - hrbet je voljan biča.
pe?navodo
05. 11. 2014 20.37
-3
Prihajajo grožnje ali slabe želje iz vseh strani sdsa toninu. Kakor se je dogajalo tudi z Slsom , če SDSovce Tonin jasno ne bo napadel in jih ZAČEL UČIT DEMOKRACIJE bo pogorel tako kot SLS. Ima vsa demokratična orožja v rokah in se jim naj postavi po robu. Če misli pa klečeplazit pred janšističnimi grožnjami se mi pa mal smili. Upam da je mal bolj dozorel kaj se tega tiče.
borzojoj
05. 11. 2014 20.40
+1
Pozabljaš, da volivci postavljajo poslance, nje ?
pe?navodo
05. 11. 2014 20.44
+1
Ja , zato pa več SLSa nismo volili ker se Bogovič ni znal postaviti na noge in janšatu povedal jasno in glasno kako je prav. Se mu je pa prilizoval. Pa naj se mu še zdej ko smo jih SKENSLALI.
pe?navodo
05. 11. 2014 20.50
-4
Je pa res da nam negdanjim volilcem SLSa to ni bilo težko, saj je sls ratala stranka nekaj velikih kmeto in gozdarskega lobija . Pika na i je bilo pa klečeplazenje Bogoviča pred janšatom. Smo pa mal preponosni da bi vsi tako klečeplazli pred kriminalom in korupcijo. Toninu bo to mal težje ker on ima drugačno strukturo volilcev . Ampak če ne bo šel po poti ki je pravilna bo dolgoročno v vsakem primeru zgubu. Pri nas bo večna zguba, janševa linija ga bo pa hotela zbrisat in mu bo vedno nasprotovala.
deathbite
05. 11. 2014 21.12
+4
SLS je izgubil zaradi odhoda Žerjava, ker je bil janšistični lobi premočan.
CIGU MIGU
05. 11. 2014 20.24
+0
toti hojs ima že baje spisek novih imen za razne ustanove,ki nosijo simbole revolucije
borzojoj
05. 11. 2014 20.41
+3
graf
05. 11. 2014 20.20
+7
Prodajanje megle se nadaljuje , sončenje pred kamerami , ukvarjanje s samim seboj tudi.....ja , imaš prav ludamila , res ni nič novega !
CIGU MIGU
05. 11. 2014 20.17
+2
tonin mislim da si preveč inteligenten in brihten da si v tej stranki-razmisli o slovesu ker boš večna senca ljudmile
borzojoj
05. 11. 2014 20.37
+5
Oooo, kje pa bi imel tako dobro plačico ? Poslanci so v .....od 55 do 62 plačnem razredu ..... poleg še toliko ugodnosti........ medtem, ko neki zdravnik internist mogoče pride do 50. plačnega razreda. Kje pa je teža dela, odgovornost itd, itd........ in, koliko ugodnosti uživajo poslanci poleg redne plače............ Ne bo šel ven iz NSija - mu je prelepo. Na levici je prevelika gužva, ha, ha, ....
borzojoj
05. 11. 2014 20.15
+6
@ivan.z.Doba 05.11.2014 14:33:21 15...Matej Tonin o prihodnosti: Nikoli vec se ne smemo sprasevati, kaj si misli strankaSDS. Edino vodilo mora biti, kaj je dobro za drzavo!.......pameten poba!************************** Zelo pameten. Njega zanima država in ne kako živijo državljani, ki med drugim tudi njega kdaj volijo. Lahko je s polno rit*o srat, ampak narod je lačen, on pa si le kocince gladi in dobro živi na račun mnogih - tudi že lačnih državljanov.............. So kdaj pokazali svoje plače ????? Jih pa z lahkoto "strižejo" ljudem, ki trdo delajo................... KDO DOLOČA POSLANCEM PLAČE ??????? ...... Sploh veste, zakaj je politika tako zanimiva ???????............... Ste vedeli, da je plača poslanca višja od plače zdravnika specialista ?????? Ob tem, da je poslanec lahko tudi čistilka, ali dimnikar, mesar, smetar ..... če je izvoljen ????????? Ste vedeli, da recmo Masleša prejema enako plačo, kot predsednik države, ali predsednik vlade ??????????..................... Oooooo, zato pa zmanjka denarja za rajo, za študentarijo, ......da o plačah bančnikov, menedžerjev - odpravninah itd, itd....... niti ne omenjamo.....
deathbite
05. 11. 2014 21.14
+5
deathbite
06. 11. 2014 09.42
+4
Pa vi veste, da program sdsja zagovarja vse to , kar vi kritizirate. Zagovarjajo privatizacijo šolstva, zdravstva, ukinitev socialnih transferjev, nižanje pokojnin... In če veste, zakaj za božjo voljo zagovarjate uničenje socialne države!!??
deathbite
06. 11. 2014 10.38
+2
Ste vedeli, da NOBENA od strank ni, dosedaj, predlagala znižanje poslanskih plač in ukinitve privilegijev. Da je ena od desnih vlad zmanjšala davke najbogatejšim na račun najrevnejših!
CIGU MIGU
05. 11. 2014 20.14
+1
hojs bo nova stranka in rupsi bo še vedno rovaril po slovenski politiki,kljub temu da ima okoli 3000 ojrov penzije-spoknzi for ever
Emeritus
05. 11. 2014 20.10
+4
Bolj pristno bi bilo da bi bil eden in edini kandidat za NSi,bi bilo bolj pristno demokratično.
borzojoj
05. 11. 2014 20.23
+0
Po moje..... se Hojs ne bo prijavil, če se še do sedaj ni odločil.............. sicer pa..... pustimo se presenetit.
borzojoj
05. 11. 2014 19.23
-13
JANŠA je edini, ki je sposoben potegniti tale naš VOZ iz BLATA v katerega ste nas potisnili LEVAKI !!!!!!
01xxy
05. 11. 2014 19.33
+2
Naj najprej trenira in poriva cizo po Dobu!
borzojoj
05. 11. 2014 20.44
+1
Ti bi najbrž res tako napravil ja, ampak JANŠA ima lepo, mlado, inteligentno ženo zdravnico-specialistko URŠKO...... tak da ....... najbrž se tvoje želje ne bodo uresničile.
korintos22
05. 11. 2014 19.12
+1
Tota Ljudmila bo zrušila Nsi kot je Janša SDS!
borzojoj
05. 11. 2014 19.15
+1
wolfterier
06. 11. 2014 15.27
+1
Krta?a 21
05. 11. 2014 19.07
+5
Teli pa bojo ja....