Slovenija

VIDEO: Ljudmila Novak: Čas je za mlado generacijo z več energije, Matej Tonin: Bili ste naša politična mama

Ljubljana, 01. 02. 2018 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z./Ti.Š./A.I.
Komentarji
1128

Ljudmila Novak po odhodu z mesta predsednice NSi pravi, da odločitev ni bila lahka. Matej Tonin, ki je kot v.d. prevzel vodenje NSi, na prihajajočih državnozborskih volitvah 'cilja' na deset odstotkov glasov. Zamenjava v vrhu NSi bi po mnenju političnih analitikov sicer lahko prinesla izboljšanje odnosov na desnici.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Matej Tonin o načrtih za prihodnost v slovenski politiki
    06:34
    Iz 24UR ZVEČER: Matej Tonin o načrtih za prihodnost v slovenski politiki
  • Iz SVETA: Matej Tonin o svojih načrtih z NSi
    03:29
    Iz SVETA: Matej Tonin o svojih načrtih z NSi
  • Iz 24UR: Bo Matej Tonin naslednji Sebastian Kurz?
    03:11
    Iz 24UR: Bo Matej Tonin naslednji Sebastian Kurz?
  • Iz 24UR: Tonin: Novakova je politična mama podmladka
    02:57
    Iz 24UR: Tonin: Novakova je politična mama podmladka
  • Ljudmila Novak: Take odločitve so težke in morajo nekaj časa zoreti
    00:57
    Ljudmila Novak: Take odločitve so težke in morajo nekaj časa zoreti
  • Ljudmila Novak o 'predaji poslov' Mateju Toninu: Stranko bo vodil v svojem stilu
    00:28
    Ljudmila Novak o 'predaji poslov' Mateju Toninu: Stranko bo vodil v svojem stilu
  • Matej Tonin: Pod mojim vodstvom bo NSi odprta za vse, ki so skupaj z nami pripravljeni graditi normalno Slovenijo
    00:29
    Matej Tonin: Pod mojim vodstvom bo NSi odprta za vse, ki so skupaj z nami pripravljeni graditi normalno Slovenijo

Po odločitvi Ljudmile Novak, da preneha opravljati funkcijo predsednice stranke in imenovanju Mateja Tonina za vršilca dolžnosti predsednika NSi, sta Novakova in Tonin danes na novinarski konferenci spregovorila o prihodnosti stranke, viziji ter pripravah na državnozborske volitve.

"Odločitev je padla, ni bila lahka, pa ne zaradi tega, ker se ne bi želela odpovedati tej funkcji, pač pa zato, ker so vse takšne odločitve težke," je ob začetku izpostavila Novakova.

Tonin je tudi že izbral dva nova podpredsednika – Marijo Rogar in Valentina Hajdinjaka. Glavni tajnik ostaja Robert Ilc, predsednik sveta pa Matjaž Trontelj.

"Sama sem stranko popeljala dvakrat na volitve. Mislim, da bom zdaj lažje uživala v politiki," je nadaljevala in dodala, da ji je bil Matej Tonin doslej v veliko pomoč pri vodenju stranke. "Stranko bo vodil v svojem stilu in tako je prav", meni Novakova.

Novemu predsedniku Mateju Toninu je zaželela vso srečo pri vodenju stranke. dejala je, da ve, da je bil politik težka naloga in da je "malo tistih, ki so pripravljeni prevzeti odgovornost". Prepričana je, da Slovenija potrebuje krščansko demokratsko stranko in da bo Tonin s svojo ekipo na volitvah dosegel odličen rezultat.

"Bili so to težki časi, niti ni bilo velik pogumnih mož, ki so bili v tem času pripravljnei prvzeti stranko," pa je dejal Tonin. "Bili ste naša politična mama," meni in dodaja, da je novakova svojo veličino pokazala ob včerajšnji odločitvi.

Tonin se je ob tem zahvalil tudi Lojzetu Peterletu, ob tem pa napovedal, da je "zdaj čas za mlado generacijo, ki se mora dogovoriti o prednostnih nalogah do leta 2030".

Tudi on bo stranko vodil po poti krščanske demokracije. Želi pa s svojo ekipo tudi nekoliko modernizirati stranko. "Želim, da Nova Slovenija več pozornosti posveča digitalizaciji, ohranjanju narave in spodbujanju zdravega načina življenja."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Vem, da me čakajo težki časi in da bo marsikatera padla čez moj hrbet," poudarja Tonin in dodaja, da želi, da se jim da priložnost. Tonin na državnozborskih volitvah cilja na deset odstotkov glasov: "Rad bi podvojil število sedežev v državnem zboru."

Ljudmila Novak je po besedah Tonina stranko o tem, da je čas za spremembe, obvestila pred desetimi dnevi.

Spregovorila je tudi podpredsednica Marija Rogar, ki pravi, da ljudje želijo spremmebe. Nova Slovenija pa jim po njenem mnenju te spremembe omogoča. Podobno meni tudi drugi podpredsednik Valentin Hajdinjak.

"Samo največji zmorejo to, kar je storila Ljudmila Novak," pa je dejal novi vodja poslanske skupine Jožef Horvat, ki je na tem mestu zamenjal Mateja Tonina. ta je sicer še napovedal, da bo njegov prvi korak na vodstvu stranke ta, da bo na kavo povabil predsednike vseh parlamentarnih strank.

Novakova je v svojem prvem odzivu v oddaji 24UR ZVEČER povedala, da je v stranki potekala razprava, kako se bodo pripravili na državnozborske volitve. "Vemo, da bo ta tekma naporna, težka," je dejala. Potrdila je, da je šlo za prostovoljno odločitev. "V to me nihče ni silil, so bile pa različne razprave, mnenja, tehtanja ... Seveda, na koncu sem se sama tako odločila, ker se mi je zdelo, da je v tem trenutku to za stranko najboljše," je poudarila.

Tonin bo torej tisti, ki bo Novo Slovenijo popeljal na volitve, Novakova pa do volitev ostaja poslanka v državnem zboru. Novakova sicer nadaljuje politično pot, Tonin je napovedal, da bo tudi po letošnjih državnozborskih volitvah "sedela v državnem zboru". Jo bodo pa na jesenskem kongresu po Toninovih navedbah predlagali za častno predsednico.

Novakova do volitev ostaja poslanka v državnem zboru.
Novakova do volitev ostaja poslanka v državnem zboru. FOTO: Damjan Žibert

Zamenjava v vrhu NSi bi po mnenju analitikov lahko pomenila izboljšanje odnosov na desnici

Politika NSi se po zamenjavi v vrhu NSi verjetno ne bo bistveno spremenila, ocenjuje novinarka in publicistka Tanja Starič. Se pa strinja s poklicnim kolegom Petrom Jančičem, da bi morda lahko pomenila izboljšanje odnosov med strankami na desnici.

Po besedah Staričeve je ključno vprašanje, v kolikšni meri odhod Novakove pomeni tudi spremenjeno smer politike NSi. Glede na to, kdo je v vodilni ekipi stranke danes, se ta smer ne bo spremenila. Tonin je bil namreč že zdaj tako rekoč desna roka Novakove, saj je bil kot vodja poslanske skupine na drugem najmočnejšem položaju v stranki. Zato te poteze, kljub temu, da so jo v NSi potegnili le nekaj mesecev pred volitvami, ne ocenjuje kot tako zelo tvegane. "Tonin ni revolucija v stranki, ampak je evolucija," je pojasnila.

Po drugi strani pa nov človek po njenih besedah pomeni "nov veter". Zato je po mnenju Staričeve na mestu vprašanje, ali se lahko zgodi, da bi na prihodnjih volitvah zmagala SDS, ne bi pa mogla sestaviti vladne koalicije. Odhod Novakove morda pomeni, da se bodo karte premešale na novo in da takšno sodelovanje ni čisto izključeno, ne glede na Toninov kritičen odnos do SDS.

V tem Staričeva poleg razmeroma slabega rezultata Novakove na volitvah za predsednika republike vidi tudi enega od razlogov za menjavo. Je pa tudi logično, da struja mlajših politikov, ki je bila že ves čas precej močna, zdaj stopa v prvo vrsto, je pojasnila.

Dosedanja politična zgodovina Tonina sicer kaže, da je zelo ambiciozen, do določene mere prepričljiv. Zdaj je dobil svojo priložnost, ni pa ta hip še mogoče reči, ali "bi lahko prevzel funkcijo nekega potencialnega prvaka na desnici", je dejala.

Mladi imajo več energije in priznam, da so bile volitve zame naporne. Ljudmila Novak, NSi

Pred volitvami se sicer lahko zgodi, da bo v stranki precej naporno oz. da bo prihajalo do različnih stališč. Bo pa menjava po mnenju Staričeve verjetno uspešna, če jim stranko do volitev uspe "obdržati v enem kosu", je še dejala. Prav tako pa bo stabilnost Toninovega položaja odvisna od mnenja uveljavljenih članov stranke, ki so bili v preteklosti do politike mlajše struje zadržani.

Tudi Jančič je ocenil, da je bil Tonin, ki je veliko mlajši od Novakove, že do zdaj zagotovo najtesnejši sodelavec Novakove, bil je tudi vodja poslanske skupine, kar ne more biti vsak. Spomnil je tudi, da je Novakova zaščitila Tonina ob glasovanju, ko je Toninov glas pretehtal za to, da so se ohranili zakonski privilegiji nekdanjega predsednika republike.

Jančič takšne odločitve v NSi ni pričakoval, dodal pa je, da je bila stranka v javnomnenjskih raziskavah na robu tega, ali bo sploh prišla v parlament in da je najbrž razlog za zamenjavo tudi v tem, da iščejo bolj zanesljivo pot. Tudi rezultat Novakove na predsedniških volitvah, kjer je prejela 7,24 odstotka glasov, je bil po Jančičevih besedah najbrž neko razočaranje. Če bi dosegla več kot 10 odstotkov, bi bila zgodba drugačna, je ocenil.

To, da se je stranka za menjavo v vrhu odločila pol leta pred volitvami, po Jančičevem prepričanju zagotovo pomeni, da je njihov namen, da na volitvah dosežejo več. Ali bo Toninu to uspelo, bo pokazal čas, je dejal. Tonin je sicer po njegovih besedah mlad in izkušen politik, simpatičen in pameten, ima nekaj izkušenj iz tujine, v parlamentu pa je sodeloval pri načrtovanju dela in na področju obrambe.

Kako bo ravnal kot predsednik stranke, pa je po Jančičevih besedah še prezgodaj ocenjevati, prav tako, kako se bodo ljudje odzvali.

Jančič upa, da zamenjava v vrhu NSi pomeni izboljšanje odnosov med strankami na desnici, saj so bili ti zadnje čase desnemu bloku precej v sramoto. Ali jih bo novi predsednik izboljšal, bo pokazal čas, je dejal Jančič in poudaril, da tu ni samo enega krivca in da to ne bo odvisno samo od Tonina, da pa lahko sprememba v vrhu gotovo olajša spremembe v odnosih. Ob tem je dodal, da je sicer to tudi stvar strategije, saj da se lahko stranka tudi odloči za spopade, če ocenjuje, da ji ti koristijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
02. 02. 2018 13.13
+8
Do sedaj so bili vsi politični očetje in mame, pa tudi starši, zelo uspešni pri vzgoji mladih politikov. Švice pa ni in ni....
HorstWiesel
02. 02. 2018 13.51
+7
in tudi je nikoli ne bo, ker je ne more biti.
sid33
02. 02. 2018 14.19
+0
Haha bo pa zmes med albanijo, srbijo in bosno počasi, z primesjo bližjevzhodnega islama in afrike počasi, švica je pa čist v drugo smer...
bema1201
02. 02. 2018 16.36
-1
sid.... ja dosti drugače pa verjetno res ne bo++++
korintos23
02. 02. 2018 16.50
+2
sid, še nisi bil v prvi Švici? Tam Švicarjev sploh več ni, sama mešanica raznih narodov, in kaj jim manjka???
M_teorija
02. 02. 2018 12.34
+9
Očitno gre za biseksualne odnose. Enkat Bi, drugi Ne, pa drugi BI, pa prvi NE, ....!?
korintos23
02. 02. 2018 13.11
+7
M_teorija
02. 02. 2018 12.26
+12
Sej krščanske vrednote niso odveč. To dokazujejo levi, ki jih premorejo več kot desni, da o skajnih sploh ne govorimo!?
SDS_je_poden
02. 02. 2018 14.29
-2
M_teorija
02. 02. 2018 15.12
+1
Nekej glih kontra k učijo za RKC zidovi!?
wolfterier
02. 02. 2018 16.06
+3
Ne laži,ne kradi,ne delaj se neumnega,da ne naštevam naprej,tamburaš !
puntova
02. 02. 2018 12.06
-1
Na levici še ena stranka.
M_teorija
02. 02. 2018 12.20
+14
Za kanarčke je itak vse levo!? Vmes pa velik luft!?
korintos23
02. 02. 2018 12.28
+3
M_teorija
02. 02. 2018 12.30
+7
Gre za ciklus, ker so tako skajno desni, da pol preidejo v skrajno levo, pa spet, en krog!?
Apostol1
02. 02. 2018 11.49
+12
Nikoli nisem volil nove NSi in nikoli je ne bom sem pa volil Ljudmilo kot kandidatko za predsednico , ker za moje pojme je veliko bolj primerna za predsednico kot pa Pahor. Kar se pa Tonina tiče je pa vsaj zame navaden ambiciozni karierist ki želi uspeti na lažnih obljubah in na populističnih izjavah.
Karantanija
02. 02. 2018 17.52
-1
Meni je pa Tonin všeč in mislim, da je tudi pošten!
ROSINANT
02. 02. 2018 11.11
+6
Ludmile mi je žal, saj je bila zmerna političarka. Za NSi je to politična pomladitev. Tonin je čisti neoliberalist, kar je v nasprotju z "krščanskimi načeli" če ob tem mislim na papeža. Napovedano pajdašenje s kriminalnimi družbami ki imajo svojo stranko, ki so jo demagoško pripeljali v parlament je pa nedostojno za krščansko stranko.
ROSINANT
02. 02. 2018 11.17
+5
korintos23
02. 02. 2018 11.28
+7
Čuj Rozi, kaj misliš, hodita s Šarcem v isto cerkev k maši?
M_teorija
02. 02. 2018 12.19
+18
Skup klečita, sam da bo Tonin posebej še pred Jovanom kleknu!?
wolfterier
02. 02. 2018 16.07
+1
Tonin je bolj iz hribov,Šarc pa z ravnice...
SDS_je_poden
02. 02. 2018 11.07
+4
V sodobnem, digitalnem, povezanem svetu, se stranke, ki se naslanjajo na neka srednjeveška verovanja ne znajdejo. Enostavno to ne sodi več v čas, v katerem živimo. Je preživeto, prežvečeno, pregreto.... skratka nima okusa.
wolfterier
02. 02. 2018 16.09
+0
A je tebi všeč okus po Leninu in Maocetungu....
santamaura
02. 02. 2018 10.39
+8
Politična mama Ljudmila in politični dedek Lojze sta povedala nezakonskemu političnemu sinu Toninu, da je njegov politični ata Janez Janša, ki ga je že povabil na kavico
wolfterier
02. 02. 2018 16.10
+0
Tonin je Kučanov sin,če je paq Ljudmila mama pa nisem ziher...
M_teorija
02. 02. 2018 10.31
+11
Kdo bo koga nosil čez parlamentarni prag, če bo ohcet!? Kdo bo koga zaprosil!?
zulj001
02. 02. 2018 10.07
-2
Če Tonin misli ,da bo z levo politiko,v kateri velja Zemljarič in njemu podobni za ugledneže ,dosegel kakšen napredek za državljane,je škoda ,da zgublja čas v politike.....
ROSINANT
02. 02. 2018 11.12
+3
korintos23
02. 02. 2018 11.27
+4
Jimi1
02. 02. 2018 09.39
+3
Ljudmila je prišla do spoznanja za katera bo JJ potreboval vsaj se ene zgresene volitve. Pogreša se skupaj z privatizirano stranko v lastno blato, pa je toliko zaslepljen,da tega ne uvidi. Z oblastjo je zaključil, ko je namesto priprav na krizo in kasneje nepriznavanja le te raje politiko gradil na norcevanju iz naroda,mladih,brezposelnih in hkrati namesto prilagajanja gospodarstva prilagajal. zgodovino in namesto rešitev iskal stare kosti za glodanje...ko bo Janez slednje spoznal in ukrepal pri sebi,bo za deželo 2 mio njegovih talcev lažje...
wolfterier
02. 02. 2018 09.53
+2
korintos23
02. 02. 2018 09.55
+2
Ni vsega bila kriva Ljudmila, preveč omenjajo neke katoliške vrline in cerkev, kaj ima to s stranko?
korintos23
02. 02. 2018 09.37
+11
Najboljše bi bilo da se SDS in Nsi združita.
M_teorija
02. 02. 2018 09.54
+11
En spominja na Sebastjana, drug je pa iz Jajca prišel prenovljen. Idealna kombinacija, kot pečena jajca s kranjsko!?
M_teorija
02. 02. 2018 09.56
+10
Tone781
02. 02. 2018 09.36
-1
Dobro mislijo, samo dokler je Janša kakorkoli prisoten v politiki, desnica ne bo uspela dobiti toliko glasov kolikor bi ji jih pripadalo glede na kulturo in naravnanost povprečnega slovenca/slovenke.
korintos23
02. 02. 2018 09.34
+2
Danes je šentiljček dežuren pri SDS?
mikica247
02. 02. 2018 09.24
-3
Ko se med spanjem palcek Milan sprdne, se na Trstenjakovi v LJ nekaj zmrdne... ne pomaga niti oce nas in zdrava marija... SDS zopet se na kriz pribija. Milan pa nic... kar naprej se spi, pri SDSu vse mocno smrdi. Ni prav, ni posteno to je podlo in zgreseno... Janez je edini, ki ne prdi zato po njemu zgledujmo se vsi.
korintos23
02. 02. 2018 09.30
+5
Milan počiva, je celo leto cvetove gloga nabiral, da Štefka kuha Ivanovim vojščakom čajček za pomiritev živcev, slabo jim kaže.
saturnsky23 saturnsky23
02. 02. 2018 08.59
-4
Se pa tukaj gor oglašajo eni in isti, večinoma neslovenci. pozorni so in čakajo teme, ki so blizu SDS in tudi če niso, preklopijo. Vzdržujejo množičnost, če je za njih tema, se ponavljajo tudi po 100x. Želeli bi prikazat množičnost kao Slovenskega revolta proti SDS. Učinek je seveda nasproten, ker vemo da je to le majhna skupinica "aktivnih"-razni warteksi, korintosi, prašeki, srebrnibrijegi in še nekaj. Uporabljajp psevdonime so pa čičiriči.
korintos23
02. 02. 2018 09.15
+9
Pridi v Prlekijo, pri nas živi dosti Hrvatov, ali Hrvatičk, imamo se fajn, ni problemov, so pa skoraj vsi v SDS ali njeni podporniki! Čudno ne. pubec? Dedek in babica sta bila zavedna in poštena Slovenca, zato pa ne morem jaz podpirati pokvarjeni SDS!
korintos23
02. 02. 2018 09.21
+7
Ni to slovenski revolt proti SDS, to je revolt slovenskih volivcev, restantov in prevarantov normalen človek nima rad! Mate in Leljak, težka člana SDS, sta tudi čičiriči?
Ka pa mislis
02. 02. 2018 09.28
+1
Js pa,mislim da so nasteti vecinoma anglezi
korintos23
02. 02. 2018 09.31
+4
trajbera, boš moral iti na odvajanje od Nore tv, enim se je že zrolalo.
01xxy
02. 02. 2018 08.57
+7
Z Ljudmilo bi Nsi sigurno prišla v parlament, z mešetarjenjem Tonina z Janšo pa je to veliko vprašanje. Belčki rajši volijo original, pa čeprav ima dolge prste.
korintos23
02. 02. 2018 09.16
+8
Ga nisi včeraj slišal, odstopov ni bilo, jih je pa kar nekaj k stranki pristopilo! Hahaha
yyyeb
02. 02. 2018 08.56
+1
neka krščanska stranka v današnjem svetu nima več kaj iskat. samo zdrava pamet je pomembna
Kaktus111
02. 02. 2018 08.52
+4
Janez že snubi Tonina .....
trajbera
02. 02. 2018 08.38
-1
Kako zanimivo, da se levi hlapci vedno najbolj zanimajo za stranke desnice. Nič jih ne moti, da razni Jankoviči kradejo denar ljudem ? Nič jih ne moti, da člani SD preko svojih družinskih članov ropajo državo? Manjka tem levim hlapcem poštenosti.
sinhron
02. 02. 2018 08.44
+2
Vsaj enkrat pridite na dan z dokazi , ne samo z lažmi in podtikanji , potvarjanji , diskreditacijami , ko ne veste več , kako bi očrnili tiste , ki niso z vami in za vas !
murinar
02. 02. 2018 08.54
+6
Nisem ne levi in ne desni a vem ,da kradejo in levi in desni . Da pa imajo prednost v krajah tisti ,kateri so na oblasti ni pa nič novega ! Zato je boj za oblast tako ....
23345
02. 02. 2018 08.58
+6
Trajbera, tvoj idol gologlavi je pa pošten, mar ne ???? Le kam je izginilo za 4 milijarde mark denarja od orožja ??? Kaj so jih levi pokradli ???. Vedno trobite eno in isto, vse si izmišljujete , samo da prikrivate lastne lopovščine. Dokazano je , da je največji lopov RKC, ali oni spadajo na levo stran ??? Tonin pa je samovšečni narcis, tako kot Pahor in bo stranko popeljal na dno, čeprav si gologlavi kaplar na vse kriplje prizadeva da bi bil nekdo z njim. Žalostno, ostal je sam, desni kameleon, najprej zagrižen komunist, sedaj pa zablojeni desnak.
murinar
02. 02. 2018 09.12
+3
korintos23
02. 02. 2018 09.33
+3
Riedl zaprt, Cekuta se približuje Dobu, aktovkar imel aktovko polno, čudno ne?