Slovenija

Nova vlada že začela z delom

Ljubljana, 04. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nova vlada premiera Janeza Janše se je sestala na seji, na kateri je imenovala generalno sekretarko in večino državnih sekretarjev.

Novi ministri Janševe vlade (foto: Dare Čekeliš)
Novi ministri Janševe vlade (foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Novoimenovana vlada se je po končani seji državnega zbora in predaji poslov dosedanjega premiera Antona Ropa novemu predsedniku vlade Janezu Janši sestala na konstitutivni seji, na kateri je za generalno sekretarko vlade imenovala Matejo Tamaro Fajs, imenovala pa je tudi večino državnih sekretarjev v ministrstvih in tri državne sekretarje, ki bodo zaposleni v kabinetu predsednika vlade.

Kdo bo zasedel ministrske stolčke?

Ministrstvo za zunanje zadeve bo v prihodnje tako vodil Dimitrij Rupel, ministrstvo za notranje zadeve Dragutin Mate, ministrstvo za javno upravo Gregor Virant, ministrstvo za gospodarstvo Andrej Vizjak, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marija Lukačič, ministrstvo za kulturo Vasko Simoniti, ministrstvo za šolstvo in šport Milan Zver in ministrstvo za zdravje Andrej Bručan. Ministrstvo za finance bo vodil Andrej Bajuk, ministrstvo za pravosodje Lovro Šturm, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan in ministrstvo za obrambo Karl Erjavec. Ministrstvo za okolje in prostor bo vodil Janez Podobnik, ministrstvo za promet pa Janez Božič.

Nasprotna stališča koalicije in opozicije

Prva seja nove slovenske vlade (foto: Dare Čekeliš)
Prva seja nove slovenske vlade (foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Poslanke in poslanci so včeraj zvečer z 51 glasovi za in 37 proti (navzočih je bilo 88) potrdili celotno ministrsko listo, ki jo je Janša predlagal na podlagi koalicijskega dogovora med SDS, NSi, SLS in DeSUS. Opozicija je v razpravi kritično ocenila tako celotno vladno ekipo kot posamezne ministrske kandidate, številni pomisleki pa so leteli tudi na račun vsebine koalicijske pogodbe. Koalicija pa je, ob zagovarjanju vsebinske in kadrovske ustreznosti predlagane vlade, žogico vračala predvsem z naštevanjem "starih grehov" dosedanje vladne strani. Novi premier je sicer napovedal, da si bo vlada v prvem obdobju vzela nekaj časa za oceno stanja v državi, za tem pa je možno, da bo "revidirala tudi nekatere zapise v koalicijski pogodbi".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja