Slovenija

Nova stranka na levi, ki želi sistem graditi na novo

Ljubljana, 11. 02. 2014 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenija bo dobila novo stranko Iniciativa za demokratični socializem. Njeni ustanovitelji so prepričani, da je v Sloveniji čas za krepitev levice, pravijo pa, da se ne bodo zadovoljili s kozmetičnimi popravki sedanjega sistema, temveč želijo zgraditi novega.

Eden izmed ustanoviteljev stranke je Luka Mesec.
Eden izmed ustanoviteljev stranke je Luka Mesec. FOTO: Miro Majcen

8. marca bo v Ljubljani ustanovljena stranka Iniciativa za demokratični socializem. Ustanovitelji pravijo, da jih povezujejo ideje, ki so v zadnjih 25 letih manjkale slovenskemu političnemu prostoru in parlamentu. Stranka se postavlja ob bok strankam, ki so zbrane v Stranki evropske levice. Med drugi jo tvorijo nemška Die Linke, francoska Parti de gauche in grška Siriza.

Stranka želi uresničevati interese vseh delovnih ljudi, otrok, študentov, brezposelnih, invalidov in upokojencev. "Ne bomo se zadovoljili s kozmetični popravki obstoječega sistema, naš cilj je izgradnja novega sistema, v katerem človeška življenja ne bodo sredstva za povečevanje gospodarske dejavnosti, ampak bo gospodarska dejavnost sredstvo za povečevanje kakovosti življenja vseh prebivalk in prebivalcev našega planeta," so zapisali.

Dodajajo, da si želijo zgraditi sistem, v katerem bo lahko vsak razvil svoje potenciale in odločal o svoji prihodnosti. "Napočil je čas, da se iztrošeni liberalizem in konservativitizem pridružita politično-ekonomski zgodovini," pravijo in menijo, da si mora "utišani glas levice" povrniti svojo moč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (352)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

obiskovalecsmetisca
12. 02. 2014 09.10
+3
Slovenska levica je popolnoma izrojena, kar vidimo iz njenega brezbrižnega odnosa do brezposelnih. Glavni vladni stranki PS in SD imata polna usta besed o problematiki brezposelnosti le v opoziciji, pod njuno vlado pa brezposelnost leti v nebo. Še hujša je novopečena levičarska stranka Solidarnost s svojimi stalinistično-titoističnimi predlogi, ki bolj spominjajo na prisilno delo in delovna taborišča kot na realno politiko za reševanje brezposelnosti. Zagotovo je najhujši sindikalist Semolič, ki je s svojim ravnanjem v zadnjem letu pokazal, da je poceni politikant, ki skupaj s svojimi sindikati spada na smetišče zgodovine. Ob takšni vladi in takšnih levičarjih, ki se med seboj koljejo glede povsem nepomembnih vprašanj za življenje malega človeka, nam gre vsak dan slabše. Od vlade Bratuškove lahko tako ali tako pričakujemo vse najslabše. Le bedaki nasedajo njeni samohvali in optimizmu. Kar bodite optimistični, saj boste pod njeno vlado kmalu lahko jedli travo. Če je bo sploh kaj ostalo zaradi klimatskih sprememb.
Saj tisti, ki podpirajo bratuško imajo od tega itak kakšne koristi.. Le kdo so najzvestejši podporniki te vlade? Le kdo? Javna uprava, kulturniki, borci itd.. Tem je važno samo, da gre njim dobro in jih ne briga kdo bo odplačeval vse obresti in kredite, ki jih za njih najema ta vlada!
obiskovalecsmetisca
12. 02. 2014 09.09
+5
Podobno težave brezposelnih ne zanimajo niti prvega sindikalista Dušana Semoliča. Odkar je oblast prevzela Bratuškova, se je Semolič, sicer član predsedstva delavske zveze SD, udrl v zemljo. Pod prejšnjimi vladami, še zlastimi Janševima, je bil Semolič politično hiperaktiven: nenehno je rovaril s stavkami, grozil z referendumi in se malodane vsak dan silil s tiskovnimi konferencami. Novembra 2007, ko smo imeli rekordno nizko brezposelnost (okoli 68 tisoč), je Semolič korakal gor in dol po Ljubljani skupaj s takrat novoizvoljenim predsednikom Danilom Türkom pod geslom Vsega smo siti, samo kruha ne. Zdaj ga ob skoraj dvakrat večji brezposelnosti lačni brez dela in dohodkov ne zanimajo več. Lani je za november napovedoval velike delavske demonstracije, ki jih nikoli ni bilo. To je resnica o politikantu Semoliču, ki z molkom o naraščajoči socialni stiski armade brezposelnih v resnici pridno skrbi za stabilnost vlade Bratuškove.
obiskovalecsmetisca
12. 02. 2014 09.09
+2
Nova leva stranka Solidarnost za brezposelne skrbi z lunatičnimi idejami. Ta stranka tekmuje z glavno vladno stranko PS po neumnih predlogih, kot je univerzalni temeljni dohodek (UTD). Prejšnji teden je Solidarnost s pismom vladi in parlamentu o reševanju zadnje naravne katastrofe z aktiviranjem brezposelnih pokazala, da v resnici obuja stalinistično-titoistične državnoplanske metode. V svojem predlogu predvideva neke vrste prisilno delo, naj se brezposelni prekvalificirajo in gredo odpravljat posledice nedavne naravne nesreče, torej naj se ne glede na izobrazbo in delovne izkušnje ukvarjajo s težkimi fizičnimi deli, kot so pospravljanje lesa in sekanje drv, naj se zaposlijo v lesnopredelovalni industriji in podobne neumnosti. Če so res taki velelevičarji, kot se prodajajo javnosti, potem naj se sopredsedniki Solidarnosti Damjan Mandelc, Uroš Lubej in Marina Tavčar Krajnc odpovedo svojim mastno visokim plačam v javnem sektorju v korist brezposelnih in gredo za zgled drugim oni opravljat izredno težka gozdarska dela, namesto da pošiljajo svoje ošabne predloge za reševanje brezposelnosti! Članom Solidarnosti se na daleč vidi, da so kaviar levičarji, ki so jim vsakdanje tegobe brezposelnih povsem tuje.
HooplaToopla
12. 02. 2014 00.14
+2
Ne vem no ... Sam sem levičar. Ultra. In se mi zdi, da tole bolj slabo vse kaže ... Razmere so zrele za Rdeče brigade, ampak dvomim, da bo kaj ... Mularija spet samo čaka, če bomo ta stari komunisti kaj naredili ... Nima smisla. Na starost je človek že bolan in začne se mu jebbati za Slovenijo in za Evropo in za kurrca in za palca ... ... Red bo napravila mladina ali pa nihče.
Ja sloveneci, to bo to! To pa bo zdaj tisto tapravo! Pa vas bo Kučan zopet nategnil!
iGURT
11. 02. 2014 19.19
+3
..vse stranke upravlja en upokojenec. To pa je dec !!
Zakaj pa ne? Kot, da je to kaj takega? Si že slišal kdaj za izraz "diktator"?
iGURT
11. 02. 2014 19.35
+5
živimo v demokratični republiki z več strankarskim sistemom in svobodnimi volitvami vi pa sanjate in imate nekega upokojenca za diktatorja LOL !!
Diktatorji so sami upravljali tudi po več držav skupaj.. Kaj pa je v eni mali Sloveniji biti mentor nekaj strankam in voditi politično-gospodarski forum? Veš Gurt, levo propagandno 24 ur trobilo.. Tudi moj foter je "neki upokojenec" pa nima takšnega vpliva.
iGURT
11. 02. 2014 20.25
+2
Ni vsak g. Milan Kučan, vsekakor, mi je pa zanimivo-smešno da vam je Kučan bavbav ki se skriva v vsaki stranki, čudno da še ne izjavite da ima v oblasti SDS !!
iGURT
11. 02. 2014 20.27
+0
Ti očitno ne veš kaj pomeni beseda diktatura, to je to.
Danes (samo danes) so dovoljene sanje.... jutri vse po starem!
In postavljajo se ob bok nemški Die Linke, ki je mimogrede nekakšen relikt nekdanje SED katera je vladala DDR (Deutsche Demokratische.. Ironija?!?) in je nihče niti ne povoha...
Napišeš samo dejstvo/informacijo pa minusi ??? :)
iGURT
11. 02. 2014 18.50
+5
Lepo bi sicer bilo, da bi se ustanovila tudi kakšna nova stranka desnice, ker tudi te nimamo. Tisti SDS zmazek, sestavljen iz ortodoksnih članov komunistične partije, pač nima nič z desničarstvom, čeprav jo imajo z vsem drugim. Pa še kakšno sredinska bi se lahko rodila – ker Virantov DL ni sredinski, ampak zelo mimo, tudi sredine.
iGURT
11. 02. 2014 18.50
+2
helvecijaner
11. 02. 2014 18.29
+1
Piši kuči propalo ! S figo v žepu in delovnim narodom ,ki je odšel v tujino. So jim ostali dolgovi in penzijonisti s prenapihnjeno JU maso študentov ki študirajo v smer brez dodane vrednosti. Infarastruktura na psu država pokradena in kot vedno se da s sociopolitičnimi pravljicami nalovit največ glasov od tistih ,ki vse vedo ampak v stvarnosti narod vedno znova zadolžijo in izkoristijo. Ovce so ostrižene in stojijo v levi enosmerki ,da jim naraste dolg. A še ni dovolj???
just-watch-me
11. 02. 2014 18.39
-2
ja pa res kdo je največ zadolžil slovenijo in kje so ti krediti končali ? Kdo je ustanovil slabo banko in koga postavil za neizvršnega direktorja z 23.000 mesečne plače ? Čigavi krediti bi po tem scenariju končali v Slabi banki . ? skratka ni ga večjega zločinca kot je neonacist
Raptorrrrrrrrr
11. 02. 2014 18.15
+9
čas je za nove obraze nove ljudi................večje škode kot obstoječa garnitura politikov ne more nihče narediti
just-watch-me
11. 02. 2014 18.10
-1
Napačno ime nove stranke tako kot tiste "verjamem" ne vem a niste nič inovativni a kaj? Skratka lahko bi se imenovala recimo "Zelena Slovenija" ali recimo "nacional socialistična delavska stranka "= hehehe sej se samo hecam to že imamo v SDS-u - NSi-ju in SLS-u #;=))) Ampak res no malo več inovativnosti bi pa res pričakoval od "bodočih politikov ". Kaj pa če bi jo imenovali " Ena proti Sedem " = katere osnovni namen bi bil, da se plače lopovskim menagerjem kradljivim podjetnikom in ostali gamadi znižajo - tudi v JS - na sedemkratnik najnižje izplačane plače v podjetju - Ta bi garantirano dobila velikansko večino na volitvah.
iGURT
11. 02. 2014 18.12
-3
Ideje imajo dobre, imaš okrogle mize na netu, poglej si malo ..
est
11. 02. 2014 18.13
+2
iGURT
11. 02. 2014 18.16
+3
Vse garniture do sedaj so imele žepe brez dna ...
just-watch-me
11. 02. 2014 18.20
+2
Od gurta ... glej pri vsaki stranki je zelo pomembno ime in socializm pri nas ni ravno priljubljen
iGURT
11. 02. 2014 18.21
+1
Tu imamo vsi svoje mnenje ... ..ime imajo kot ga hočejo.
est
11. 02. 2014 18.06
+5
Nakladači. Če slučajno prilezete v parlament bo pa spet ista pesem. Polniti lastne žepe.
iGURT
11. 02. 2014 18.11
+0
Meni so večji nakladači stranke ki jih že 20+ let gledamo pa nič, vedno isto. To so nakladači, 20+ letni.
brabusednet
11. 02. 2014 18.01
+5
Na protestih so toliko zaslužili,da jim je zadišalo po oblasti.Tudi novo usanovljeno stranko financirajo lahko s tem zaslužkom.
iGURT
11. 02. 2014 18.09
+2
Ful, vsak od 25.000+ protestnikov je dobil 9.673eur plus popust za smučanje na Krvavcu ali 3kg Piranske soli, po izbiri.
obiskovalecsmetisca
11. 02. 2014 17.38
+0
...aammm.....kdo je pa mentor?' :-)
iGURT
11. 02. 2014 18.01
+1
Pimpelj, si ti seznanjen da ti dečki že nekaj let izvajajo predavanja, okrogle mize, gostovanja po Sloveniji ? Že nekaj let, na svoje stroške...
obiskovalecsmetisca
11. 02. 2014 17.37
+2
..nova stranka....s samimi starimi,politično hudo obremenjenimi frisi...NE HVALA!!!
iGURT
11. 02. 2014 18.01
-3
Kdo od njih je stara politično hudo obremenjena faca ?
iGURT
11. 02. 2014 18.12
-1
obiskovalecsmetisca
11. 02. 2014 23.24
+2
Solidarnost je koordiniral Dušan Keber, dolgoletni član LDS in zdravstveni minister iz njihovih vrst. P ostal je član izvršilnega odbora. Še več, metamorfozirana in reinkarnirana Solidarnost ima tudi generalnega sekretarja, ki je postal nihče drugi kot Božidar Flajšman, nekdanji podpredsednik LDS. Med ustanovitelji smo videli tudi zgodovinarja Jožeta Pirjevca, ki seveda pozna in priznava le levo politično zgodovino, člana na preteklih volitvah neuspešne stranke TRS Dušana Pluta, seveda pa ni manjkala Manca Košir, soustanoviteljica kakega ducata levih političnih strank, ki nikoli niso prišle v Državni zbor, manjkal pa seveda ni niti novinar Igor Vidmar, ki je tam gotovo iskal navdih za kak dober levo politično obarvan komentar ali slavospev. Ob takih prilikah pa seveda nikjer ne manjka Boris Vezjak, ne vem če član, zagotovo pa velik podpornik Zares in Gregorja Golobiča. Ne smem pa pozabiti Darka Štrajna, dolgoletnega ideologa LDS in predsednika liberalne akademije. Pri ustanavljanju metamorfozirane in reinkarnirane danes ustanovljene Solidarnosti pa so sodelovali še danes tam manjkajoči samooklicani strokovnjak za vse Marko Golob, spletni umetnik Vuk Cosić in seveda izključno levo politično dihajoči, govoreči in pisoči novinar in profesor Vlado Miheljak.++
Bravo dragonar +++. V fris tem "demokratičnim" socialistom!
iGURT
11. 02. 2014 17.17
-1
Vprašanja Vladi RS in predlogi stranke Solidarnost ob naravni katastrofi velikih razsežnosti ... ..preberite.
Odin Ragnarök
11. 02. 2014 17.10
+0
0.78% glasov na volitvah vam ne uide.
miko11
11. 02. 2014 18.17
+3
Allende
11. 02. 2014 17.03
+7
Prebral sem njihov program in lahko rečem, končno ena prava leva stranka, kajti stranka ki podpira privatizacijo in trenuten kapitalistični sistem ne more biti leva stranka tako da bomo zgleda končno dobili pravo levo stranko. Nad programom sem res navdušen tako da mojo podporo definitivno imate!
iGURT
11. 02. 2014 17.06
+4
sinhron
11. 02. 2014 17.02
+3
Marsikaj bi bilo lahko že sedaj drugače , če bi volilno telo že enkrat spoznalo , kdo z njimi manipulira , jim krade in uničuje Slovenijo , s tem bi v parlamentu sedeli povsem drugi ljudje in ne bi po nepotrebnem zapravljali denar z maratonskimi izsiljenimi izrednimi sejami , interpelacijami , brezveznimi klobasanji , vožnjo gnojšnice po drugače mislečih , zavajanj javnosti s ponarejanji dokumentov in dokazov , podkupovanji , korupcijo , preprodajo ,razdvajanja , ................... . Tako pa gledamo in poslušamo že dvajset let eno in isto z ene in iste strani , zato smo , kjer smo - na dnu !
iGURT
11. 02. 2014 17.06
-1
brabusednet
11. 02. 2014 16.28
-3
Bo to stranka živečih na tuj račun.
iGURT
11. 02. 2014 17.03
+3
Vsaka stranka ki prestopi prag parlamenta dobi nek denar, isto so ga vse ki so zdaj v parlamentu. To s financiranjem imamo čudno urejeno.
iGURT
11. 02. 2014 17.04
+2
Posebej del kako se potem ta denar deli. In to, da ga stranke ki ne prestopijo praga ne dobijo nič, a ljudje so jih volili, kot da so ti volilci manj vredni, plus, plačajo pa lahko za stranke ki so prestopile prag? Čudaško ...
nikhrast
11. 02. 2014 16.23
+4
Zgražajo se nad vrednotam zahoda, kot svoboda, demokracija, kapitalizem..., potem pa po milijarde na zahod. Ta pravi neosocializem, življenje na račun drugih.
brabusednet
11. 02. 2014 16.26
+2
Rdeči mrzijo vse zahodno samo dolarji jim dišijo.
belaovca
11. 02. 2014 16.28
+1
Ja ...samo janeza poglej....pa ne zavajaj...niso samo dolarji ki mu dišijo
just-watch-me
11. 02. 2014 18.08
+0
Ga ga Mičko drži včasih so mu dišali svežnji in vreče mark DM , ki so jih bosanci nosili na mejo za nakup in švercanje orožja , no sedaj so pa v Bosni zamaskiranci zažgali arhiv , me res zanima a so bili to tisti isti zamaskiranci , ki so v lanskem letu delali nered na mirnih protestih ?