Slovenija

NSi bi višje plače dosegla tudi z ukinitvijo 50-odstotne dohodninske stopnje

Ljubljana, 17. 02. 2018 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"NSi nikoli ne bo figov list ne levim ne desnim," je na programski konferenci Nove Slovenije dejal Matej Tonin in dodal, da se slovenska politika koncentrira na nebistvene stvari, na 'otrobe'. Prednostne naloge NSi so v sklopu predvolilnega programa sicer med drugim zagotovitev višjih plač in pokojnin, kar bi dosegli s plemenitenjem naloženega denarja.

Nova Slovenija (NSi) je v Ljubljani pripravila programsko konferenco z naslovom 'Zdaj je čas'. Na njej je osnutek predvolilnega programa zbranim predstavil v. d. predsednika NSi Matej Tonin, ki je vodenje stranke od Ljudmile Novak prevzel pred kratkim.

Med ključnimi programskimi prioritetami je izpostavil višje plače, hitrejše zdravljenje in učinkovito pravosodje.

V uvodnem nagovoru je poudaril, da NSi zanima prihodnost. A slovenska politika se po njegovi oceni koncentrira na nebistvene stvari, na 'otrobe'. Poudarjajo in iščejo se razlike. A nedavni neformalni pogovori z vodji strank so pokazali, da je mogoče poiskati ogromno pozitivnih skupnih točk, je pojasnil.

Osnutek predvolilnega programa bo predstavil v.d. predsednika NSi Matej Tonin.
Osnutek predvolilnega programa bo predstavil v.d. predsednika NSi Matej Tonin. FOTO: Miro Majcen

Kot je dejal, si je treba postaviti merljive cilje. V NSi si tako želijo, da bi se Slovenija uvrstila med 15 najboljših držav po kakovosti življenja. Po meritvah je trenutno na 36. mestu, kar pomeni, da jih čaka še precej cela.

NSi po besedah vodje stranke ni neoliberalna stranka, pač pa stranka krščanskih demokratov, ki zagovarjajo socialno tržno gospodarstvo. To pa temelji na svobodi, pravičnosti in varnosti, je poudaril Tonin.

Izzivi staranja prebivalstva, okornega poslovnega okolja in previsokega javnega dolga

Med ključnimi izzivi Slovenije je izpostavil staranje prebivalstva, visok javni dolg in okorno poslovno okolje. NSi ima po njegovih besedah odgovore na te izzive, zajeli pa so jih v 10 točkah volilnega programa.

Kot so pojasnili v NSi, so v okviru programa za naslednje štiriletno mandatno obdobje pripravili rešitve, kako Slovenijo narediti bolj pravično in kriminalce spraviti za zapahe, kako omogočiti višje plače za vse zaposlene in kako vsem državljanom omogočiti hitrejše zdravljenje.

Prva točka temelji na višjih plačah, ki bi jih dosegli s višji splošno dohodninsko olajšavo, razvojno kapico in ukinitvijo 50-odstotne dohodninske stopnje. Želijo si zvišati tudi pokojnine, da bi bila minimalna 617 evrov, in sicer med drugim s plemenitenjem naloženega denarja. Prav tako bi si prizadevali za varnejše zaposlitve.

Med prioritetami je hitrejše zdravljenje. Po oceni NSi bi k temu med drugim pripomogli z odpravo monopola Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, s svobodno izbiro izvajalca zdravljenja in s tem, da bi stroške zdravljenja krila zavarovalnica. NSi ne zagovarja privatizacije zdravstva, je pa za možnost izbire, je poudaril Tonin.

V Slovenijo želijo privabiti nove investicije. To bi bilo mogoče med drugim doseči s poenostavitvijo gradbene zakonodaje in z izdajo gradbenega dovoljenja v 30 dneh. To je povezano s še enim ciljem NSi, in sicer učinkovito administracijo, ki bi temeljila na več odgovornosti uradnikov in digitalizaciji storitev.

Z vidika demografskih trendov pa je ključno ustvariti pogoje za več otrok. Dolžnost politike je, da ustvarja pozitiven odnos do velikih družin, je pojasnil Tonin. Med drugim je omenil možnost univerzalnega otroškega temeljnega dohodka.

Preostale programske prioritete NSi so še učinkovito pravosodje, ki bi kriminalce strpalo v zapor, uporabno znanje, ki bi temeljilo na kakovosti in povezavi izobraževanja z gospodarstvom, ter mir in varnost, med drugim z obnovo obrambnega resorja in dejavnejšo zunanjo politiko.

Matej Tonin je vodenje pred kratkim prevzel od Ljudmile Novak.
Matej Tonin je vodenje pred kratkim prevzel od Ljudmile Novak. FOTO: POP TV

Uvodnemu delu je sledilo omizje z gosti, ki so govorili o posameznih programskih področjih. Pravnik Matej Avbelj je spregovoril o rešitvah za področje pravosodja in med drugim poudaril, da neodvisnost sodstva ne stoji na čredni enotnosti, ampak na neodvisnem in sposobnem posamezniku.

Alojz Ihan, specialist klinične mikrobiologije, je izpostavil, da zdravstvo ni primarno politična tema, se pa v zdravstvu pojavljajo stvari, ki jih mora politika urediti. In to so zavarovalnice. "Slovenci že odhajajo po zdravstvene storitve v tujino, ker tam dobijo urejeno zdravstvo. Če pri nas ne bo sprememb, se bodo ti odhodi le še povečevali," je opomnil.

O izzivih s področja gospodarstva sta spregovorila predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh in izvršni direktor Kluba slovenskih podjetnikov Goran Novković. Meh je izpostavil potrebo po bolj fleksibilni zakonodaji, ki bo podjetnikom omogočala večjo konkurenčnost in prilagoditev mednarodnim razmeram. Novković pa je dejal, da je v Sloveniji kritičen zlasti zaostanek pri produktivnosti. Zaradi visoke zadolženosti pa preti nevarnost, da se bomo v primeru ponovne finančne krize težko pobrali, je opomnil.

Končno besedilo volilnega programa bo sicer po razpravi znotraj stranke oblikovano v nekaj tednih, prednostne naloge iz programa pa bodo predstavljale tudi temelj za morebitno povolilno strankarsko povezovanje, ne glede na to, ali bodo vstopili v vladno koalicijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (456)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1180505
30. 05. 2018 12.19
SEm gledal na POP tv intervju z Toninom,izpraševalec je omenil,DA BI BIL TONIN MINISTER ZA OBRAMBO-TEDAJ JE JASNO,DA BO RINIL K JANŠI,ČESAR LJUDMILA NOVAK NEBI STORILA NIKOLI-Že SEDANJA MINISTRICA NE VE KAJ SE JI DOGAJA Z IN V VOJSKI-AMATERKA pač!TONINA NE PODPIRAM,le čudno je,da nek politik že pred volitvami JAVNO pove svoje želje!
totinori
18. 02. 2018 21.48
+1
Pazi to, kaj je moderator izbrisal kot neprimeren komentar: Tonin bi se moral malo zamisliti nad svojo izjavo, ki jo je dal v intervjuju "Na prireditev ob novi maši vam bo Marjan Šarec citiral Sveto pismo. Če pa bo šel na partizansko prireditev, bo na koncu zavpil Smrt fašizmu – svoboda narodu. Natančno ve, kaj ljudje želijo slišati." Iz tega izhaja, da so bili partizani sami neverniki, kar je povsem v nasprotju z resnico( 95%!!! je bilo verujočih kristjanov, ki so se borili proti okupatorjem in njihovim slovenskim sodelavcem-izdajalcem, ki jih nekateri skušajo na vse pretege poveličevati in iz njih ustvariti heroje!)
bema1201
18. 02. 2018 22.05
-1
Šarec menda vodi po javnomnenjski raziskavi Ninamedije, trobila salonskih levičarjev.
wolfterier
19. 02. 2018 15.52
+1
Ene par od Nsi je že pri Šarcu,sami polkvalificirani,ejga.
korintos23
18. 02. 2018 18.57
+6
Janša itak ve da je s svojo SDS gotof, sedaj bo pa še Tonina speljal na tanek led.
srebrnibreg
18. 02. 2018 19.20
+3
Kar obe stranki naj gresta rakom žvižgat, ker ena hujša kot druga.
bema1201
18. 02. 2018 22.07
+1
Srebrni kaj boste pa potem ko boste imeli 100% večino v parlamentu in bo enako kot pred osamosvojitvijo, partijske seje v palamentu
bema1201
18. 02. 2018 22.22
+1
Srebrni lahko da boš šel ti prej, ne kliči hudiča.
proletarec1
18. 02. 2018 18.49
+2
BLIŽAJO SE VOLITVE !!!!VOILCEV PA NEBOSTE MOGLI ZOPET NATEGNIT.
MeaParvitas
18. 02. 2018 18.44
+2
Višja plača za koga? Za tiste, ki imajo letno neto davčno osnovo nad 71.000 EUR? Izgleda, da so to zanj tisti, ki težko prerinejo iz meseca v mesec.
iGURT
18. 02. 2018 18.26
+7
Več kot bo kav spil z janšo, slabše bo za stranko NSi.
korintos23
18. 02. 2018 18.54
+7
Transformerji
18. 02. 2018 16.45
+3
Plemenitenje denarja iz izmozgavanje malih državljanov - to se bo še naprej nadaljevalo, saj v parlamentu nikoli ne najdejo skupnega jezika. Na primer: čemu je namenjen RTV prispevek, ko pa imaš v paketu TV programov vedno tudi vse programe RTV Slovenije, ki jih tudi plačaš? Pa imaš še optični kabel, čemu torej RTV prispevek? Od njih sem dobil odgovor; zato, ker imate v posesti TV sprejemnik. V posesti imam tudi hišo in avto, za vse nekaj plačuješ. Sedaj čakam, da bomo dobili položnice za posest pralnega, pomivalnega stroja, pa mikrovalovke itd.....
Jožajoža
18. 02. 2018 15.57
-4
nSI je zmerna desnica, ki jo slovenija potrebuje. volilci, NE na voltvah pa stranki SDS,stranki, ki na svoji NORI24tv deluje proti vsem slovencem,proti vsem političnim strankam, proti vsem medijem,.....njihovo geslo, prvo mi,potem ste vi in nato slovenija so pogreb države.
srebrnibreg
18. 02. 2018 16.19
+5
Cerkvena stranka nima kaj iskati v parlam,entu in še manj v vladi. Briga naj se za cerkev in kristjane ne za državo.
korintos23
18. 02. 2018 18.55
+3
Na NORI sem danes dosti preživel, solze so mi tekle.
srebrnibreg
18. 02. 2018 18.58
+2
korintos23
18. 02. 2018 18.59
+1
bema1201
18. 02. 2018 22.26
žlikrofi
18. 02. 2018 14.27
+3
za v stično je dober še jst bi ga
bema1201
18. 02. 2018 12.49
+5
Tonin niti s svojo pojavo in nastopom ne vliva zaupanja. Horvat bi bil za mene boljši in verodostojnejši naslednik Novakove, je dec že po pojavi in dokaj odločen nastop ima, kar za večino slovenskih politikov ni značilno, so vsi bolj mevžasti.
sinhron
18. 02. 2018 13.16
+7
Tonin je en velik prepotentnež z močno izraženim egom in malo stika z realnostjo !
korintos23
18. 02. 2018 18.56
+1
Horvat je preveč pobožen in misli da mu bo bog pomagal.
Skunk Works
18. 02. 2018 12.14
-6
Zanimivo je gledati stare fotografije mest v predvojni Sloveniji,....Zanimive ulice, ceste , trgi, napisi nad trgovinami, kot vsepovsod v tedaj razvitem svetu, z imeni lastnikov, ustanoviteljev, znanih podjetij,...gledate razvijajočo se kapitalistično državo, ki v ničemer praktično ne zaostaja za Avstrijo, nekatere firme in tovarne sodijo v samo svetovno špico, recimo West-nova tovarna emajlirane posode, ki jo je poznal ves svet, gledate deželo pozitivne selekcije........Potem pa se je zgodilo,....celotna družba je bila vržena s tečajev, vse premise zahodne civilizirane družbe, vsa ekonomska logika, je bila vržena na glavo in spreobrnjena.....zavladala je negativna selekcija v vseh porah družbe in na vseh ravneh življenja in bivanja .....V naslednjih letih gledamo fotografije istih mest, napisi nad nekdanjimi trgovinami pa: Tekstil, Obutev, Prehrana,..Kruh in pecivo, Oblačila...Itd, kot da bi bili namenjeni nekakšni pohabljeni retradirani družbi posameznikov, ki jim je potrebno napisati kar najenostavneje, da bi vedeli kje iskati tisto, kar so trenutno potrebovali, če bodo tisto ta sploh dobili, ......da o izbiri v teh "trgovinah" ne govorimo.....No proti koncu treh desetletij od teh nekdanjih Avstriji enakih trgovinic, podjetij tovarn ni ostalo več veliko, pač pa eno samo ekonomsko pogorišče....Od nekdanje Westnove veličine v Celju je ostala do danes samo nakakšna muzejska mikroproizvodnja posode na sto let starih muzejskih zašmiranih mašinah...No po letu 1991 se je počasi začel vračati kapitalizem v te kraje, čeprav pod hudim nadzorom države, pa vendarle, od tedaj se počasi vračamo nazaj v zahodno civiizacijo in živimo iz leta v leto bolje, čeprav dosti dosti slabše, kot bi lahko, in kot smo sposobni .....ja, najhujša je tista masovna pohaba v glavah, tisto je pa dosti težje sanirat od po WW2 pohabjenih tovarn, trgovin in trgovinic,...ampak čas dela svoje,........
srebrnibreg
18. 02. 2018 12.31
+4
krmeki
18. 02. 2018 11.00
+4
Toninu itak nikoli nič ne rata. Človek povsem neprimeren za stranko ki naj bi zastopala krščanske vrednote
srebrnibreg
18. 02. 2018 11.21
+5
Krščanske vrednote naj zastopa v cerkvi ne v parlamentu ali celo v vladi.
proletarec1
18. 02. 2018 10.37
+2
VOLITVE SE BLIŽAJO.VOLILCI PA SO BILI ŽE TOLIKOKRAT IZIGRANI, DA NEBODO VEČ NASEDLI.
ROMELS
18. 02. 2018 10.27
+4
Zakaj potem sodnike in ostale na sodiščih tako mastno plačujejo, če so pa tako slabi in neučinkoviti pri svojem delu.
slovenskidelavec
18. 02. 2018 08.28
+1
Samo lepe obljube in nič konkretnega.
matija888
17. 02. 2018 21.39
+16
Dvig plače se doseže s tem, da se dohodek do 10 000 na letni ravni ne obdavči. Sedaj je meja pri 3000 eur.
wertex
17. 02. 2018 21.12
-10
le če bo IJJ predsednik vlade
Brakedirt
17. 02. 2018 21.26
+10
jovan je imel dvakrat priloznost,potem je pa odletel iz oblasti.prevec nesposoben.
štrekeljc
17. 02. 2018 20.46
+7
hanovir, danes bo pa masten honorar! Koliko dobiš od posta, če ni skrivnost?
Brakedirt
17. 02. 2018 21.28
+5
saj ni cudno da je SĐS v minusu ,ko pa take nesposobne placujejo.
SDS_je_poden
17. 02. 2018 20.37
+14
Desnuhi od SDSa pa čist penasti. Dokler imate gologlavega na čelu, vam je tud Tonin konkurenca... Hahaha...
wertex
17. 02. 2018 21.21
-3
flexi22
17. 02. 2018 20.35
+6
poštenost pa taka, niti besede o zvonovih ,zakaj ne očisti svoj prah
AmerikanischeFreund
17. 02. 2018 21.05
+3