Slovenija

FOTO: Sneg povzročil težave v prometu: zaradi zdrsov tovornjakov zaprte ceste

Ljubljana, 16. 01. 2013 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./Ni.J./STA
Komentarji
208

Sneg je spet povzročil več nevšečnosti. Zaradi zdrsov tovornjakov so vozila obstala na nekaterih regionalnih cestah, pa tudi na štajerski avtocesti. Promet je ovirala tudi slaba vidljivost, na primorskem pa burja. Zaradi teže snežne odeje so se podrla tudi nekatera drevesa.

Sneženje v Trbovljah
Sneženje v Trbovljah FOTO: Nuša B.
Jutri nas čaka pretežno oblačno vreme. V notranjosti Slovenije bo občasno še snežilo. "Burja se bo spet okrepila in bo predvidoma najmočnejša zvečer in v noči na petek, ko bo v sunkih lahko dosegala hitrosti okoli 120 km/h. Jutri bo vetrovno tudi v vzhodni Sloveniji, kjer bo ob sneženju veter prenašal sneg in gradil zamete,'' opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso).

Kot je povedal dežurni vremenoslovec Andrej Pečenko, bi jutri lahko zapadlo od 5 do 10 centimetrov novega snega, v petek bi lahko bilo nekaj centimetrov snega predvsem na vzhodu, sobota bo suha in mrzla, saj bi se lahko temperature spustile tudi pod –10 stopinj Celzija, v nedeljo pa se znova obetajo padavine.

''Zaenkrat tudi za nedeljo kaže na sneg, bomo še videli, koliko ga bo, mogoče med 10 in 20 centimetrov. Tudi v začetku prihodnjega tedna bi se lahko pojavljale padavine, vendar pa bi bilo takrat lahko po nižinah tudi kaj dežja. Ampak to bomo še videli, kako se bo vse odvijalo,'' je dejal Pečenko. Poudaril je, da te številke centimetrov snega seveda ne gre seštevati, saj se sneg sproti tudi malce seseda.

Pečenko je še pojasnil, da bo noč s petka na soboto precej jasna, prav zato bodo temperature v soboto tako nizke, razen seveda tam, kjer se bo pojavila megla.

Na Arsu še opozarjajo, da je v Julijskih Alpah velika nevarnost snežnih plazov. ''Na območju Julijskih Alp je nevarnost snežnih plazov velika (4. stopnje). Pričakujemo tudi spontano plazenje srednje velikih plazov nesprijetega snega predvsem s strmejših pobočij. Drugod po gorah je nevarnost plazov 3. stopnje,'' so zapisali na Arsu.

Sneg na Štajerskem - 8
Sneg na Štajerskem - 8 FOTO: Mia Media

Sneg bodo pomagali čistiti študenti

Prostovoljci v projektu Evropska prestolnica mladih Maribor 2013 organizirajo pomoč na domu starejšim občanom iz Maribora. Starejšim tako pomagajo pri čiščenju snega, lahko pa tudi pri vsakodnevnih nakupih živeža ter potrebščin, so sporočili.

V četrtek bodo sneg odstranjevali tudi člani študentske organizacije Univerze v Ljubljani. V akciji bo sodelovalo okoli 20 prostovoljcev, na voljo pa bodo v četrtek od 10. do 13. ure. Kdor bo potreboval pomoč pri čiščenju, pa naj se oglasi na telefonsko številko 041 611 476 (klice bodo sprejemali do poldneva).

Previdno v promet

Sneg je spet povzročil več nevšečnosti. Na novo ga je zapadlo od 5 do 25 centimetrov. Pod težo snega so se vdala številna drevesa. Tako je večja veja padla na stanovanjsko hišo v Ljubljani, a škode ni bilo. Drevo se je podrlo tudi na streho hiše v Miklavžu na Dravskem polju. Drevesa pa so ovirala tudi promet, in sicer na Ragovski ulici v Novem mestu in na obvoznici od regionalne ceste pri Lokvah do podjetja Secop v občini Črnomelj.

Zaradi zasneženih cest je bil promet tudi sicer zelo upočasnjen, zgodilo pa se je tudi več nesreč. Zaradi zdrsov tovornjakov so bile zaprte nekatere regionalne ceste pa tudi štajerska avtocesta. Pozno popoldne so začeli izločati tovorna vozila na podravski avtocesti pred počivališčem Dravsko Polje v smeri Ptuja in Gruškovja ter na hitri cesti Razdrto–Vrtojba na prehodu Vrtojba v smeri Podnanosa.

Promet je bil od popoldneva močno oviran tudi na primorski avtocesti, in sicer zaradi stoječih tovornih vozil na voznem in počasnem pasu pred priključkom Kastelec v smeri Ljubljane, je poročal PIC.

Oviran promet v Kranju - 3
Oviran promet v Kranju - 3 FOTO: Bralka Anja P. Sansoni

Zaradi burje velja na hitri cesti Nanos–Ajdovščina in na regionalnih cestah Podnanos–Razdrto, Ajševica–Selo in Tri hiše–Vogrsko prepoved za hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Na glavni cesti Novo mesto–Metlika in na regionalni cesti Soteska–Črmošnjice–Črnomelj je zasneženo cestišče. Promet je prepovedan za tovorna vozila.

Tudi na glavni cesti Krvavi Potok–Kozina–Starod je zaradi snega prepovedan promet za tovorna vozila.

Zaradi snežnih razmer na Hrvaškem je prepovedan promet za tovorna vozila pri izstopu na mejnih prehod Dobovec, Gruškovje, Jelšane, Starod, Babno Polje in Petrina.

Na cestah Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič in Kobarid–Žaga–Bovec je sneg na cestišču, posledično je tudi prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike.

Na prelazih Jezersko in Korensko sedlo na avstrijski strani je obvezna uporaba verig. Zaradi snega in snežnih plazov pa so zaprte cesta Volče–Solarji, prehod Italija; cesta čez prelaz Vršič in cesta Čepovan–Most na Soči, še poroča PIC.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone Mihel?i?
17. 01. 2013 13.37
ja kaj se čudite če delajo tovornjakarji z neustrezno opremo sranje saj ga tako vedno če jim ni kaj prav blokirajo mesta sedaj pa hočejo imeti očiščene avtoceste kod da je poletje.....kaj pa lokalne in državne ceste a tam pa ni problemov kako tam vozijo ??? kot je videti tudi izločanje DARSa ne pomaga saj pač nekaj budal pobegne in naredi probleme ne vem ali verig ne poznamo več ali kaj kako pa mislite da se vozimo "hribovci " ?? no moram reči da uredu čistijo na Litiskem koncu a vseno verige so vedno v prtljažniku če ne gre samo z zimskimi gumami z njimi sigurno gre !!
Pilarjeva dedica
17. 01. 2013 11.09
+1
Več kot 110.000 nezaposlenih, prijavljenih na zavodu za zaposlovanje! Vsakemu lopato v roke, pa bo Slovenija očiščena do večera!
lepota in zdravje
17. 01. 2013 12.22
akaloki
17. 01. 2013 10.34
včeraj zvečer štajerska ac... se peljem iz mb okoli 17:30... vsi osebni avti na desnem pasu 70-80km/h, kamioni pa vsi na levem in max po omejitvi mimo...
Mawsyy
17. 01. 2013 08.46
+1
sej jst sploh ne vem vec komu naj verjamem. Po TV se govori eno, tle drugo, ljudje porocajo o tretjem... moh.
lepota in zdravje
17. 01. 2013 07.47
+1
Sneg,meni se življenje daljša
bob87
17. 01. 2013 06.34
+15
Se čisto strinjam s poedhodnikom. Žalostne sta le 2 stvari: 1. da 1/2 ljudi ne zna vozii v snegu in ko preden Darsov kamion naredi obhod in vmes pade na vozišče 10CM snega, je cela štala, ker nekateri vozniki NESPOSOBNI na znajo voziti v snegu. Rešitev v tem primeru: šola varne vožnje, ali pa nekaj dodatnih ur v Avtošoli v snegu seveda. Nevem zakaj se to ne prakticira??? Pa bi tako tisti, ki jih je strah, ta strah izgubili. Voziti ne v 10CM ampak 20CM, s katerim koli avtom (tudi z zadnim pogonom) ni NOBENA umetnost, če znaš in imaš dobre gume. 2.Drugo pa naj nekaterin neodgovornim in predrznim tovornjakarjem dvignejo kazni. Nesramno je da večina kamionov se lepo ustavijo za krajši čas in počaka, ker vsi vemo da če bo naprej rinu nebo nič iz tega, potem se pa najde nekaj predrznežev, ki izsiljujejo. Res nevem kaj dosežejo nakoncu, ko POŠKODUJEJO kamion??? A ni bolš megar pol dneva počakat, kot pa pol 3 DNI kamion popravljat? (aja, pa itak zavarovalnica vse plača). Misli zakaj pa se potem nekateri tovornjakarji ne pritožujejo v ŠVIČI pa AVSTRIJI, tm ko pade še 2x tolk snega, točno VSI vedo kam morjo zapelat, ker tm ko on ostane sred ceste ni kazen 600€, ampak so kazni za teke IDIJOTE, KI NAMERNO povzročajo probleme, mal bolj naravnane, da jih že prej mine srat po cesti. Zdi pa se mi povsem neetično, da nekateri tovornjakarji (tistih nekaj norcev) stalno povzročati te preglavice, enako kot na Vipavskem, ko se jih zaradi burje VSAKO leto nekaj prevrne. A ni to smešno oz. žalostno, da folk LETA in LETA ne dojame, da v močni burji bo kamion padu. NE, dejmo mi vseen probat. In zaradi takih 2 primerov, imamo potem zastoje, a na cesti BOGIH 15CM snega. JAO kak folk, in kultura.
kokicas
17. 01. 2013 06.14
+11
Vsi tisti, ki se toliko pizdite, čez komunalne službe, ter DARS da so ceste slabo očiščene, oni delajo, toliko kolikor dobijo plačan, več kot bi imeli kamjonov, in zaposlenih, več bi bilo skozi let vzdrževanja in stroškov. Na TV so povedali, da en kamjon naredi obhod v dveh urah, do takrat pa za njim že v naslednjih desetih minutah naredi isto zamet na cesto, kot je bilo prej. Če si se ljudje(Kamjonarji) v času sneženja umaknili in odstavili sami, počakajo delavce da splužijo in potem gredo na cesto ne bi bilo problemov, tako pa rinejo naprej in ko vstane en, obstanjeo vsi. Fantje v plužnih službah pa ne spijo doma in gledajo skozi okno, snežinke, ampak so na cesti. Sicer pa je zima, in nekateri so preveč razvajeni in hočejo met v trenutku očisčeno, kar pa seveda ne gre!!!
BASER02
17. 01. 2013 04.23
+5
to mi deli, sneggggggggg....zakon, idila....folk, ostante doma in uživajte, delali boste jutr!!
F10
17. 01. 2013 00.13
+11
Tezki so, dvakrat na dve leti zapade nekaj snega in to je ze taka panika. Get a life!
Alcapone_
17. 01. 2013 00.05
+4
ej novinarji ste pravi buhteljni pisete tako naperjeno dars pa tovornjaki pa policija ....kdo vse bo se kriv za kaos...... ja BOGEC NAM JE SNEG POSLAL pa nic drugega ni.....
nav46
16. 01. 2013 23.55
+0
Sam toti tovornjaki so pa res neustavljivi, rine naprej pol ko pa obstoji pa lahka čaka cel dan, še prenizke kazni !!!!!
Ata_Smrk
16. 01. 2013 23.55
+4
zagrebski zupan kida sneg ljubljanski pa je zmrznjen maribor ga nima, zupana bravo zoki, res si najboljsi ne
Mawsyy
17. 01. 2013 08.14
+1
detlca89
16. 01. 2013 23.48
-1
24ur pojma nimate kaj je to sneg. sam to pišete kaj je pereča tema!!!!!!
JožaZportoroža
16. 01. 2013 23.48
+0
ka se snezi kje??
ya_uwat
16. 01. 2013 23.13
+5
juuuhuuhuu sneg je tu! idila, kidanje s soaedi, kuhancki...pravljica!
nikaalen
16. 01. 2013 21.40
+43
pa smo skidali.pa enga zakuhančka:)...........pa smo še sosedom pomagali.....pa splužili del lokalne ceste............sedaj pa spat:)
nikaalen
16. 01. 2013 21.48
+27
jutri bomo pa ponovili, če bo potreba:).............prav paše bolje kot pred tv posedati............
matrix007
16. 01. 2013 21.17
+2
al ste eni be bci res na 24ur....pravite da sneži samo še na severovzhodu......da vas demantiram takoj! Trenutno....ilirska bistrica sneži kar na gosto....v bistvu ze cel dan skoraj!
gams21
16. 01. 2013 21.35
+3
abyxxx
16. 01. 2013 21.37
+2
ja to pa je res.... danes ni sneg vidu še pluga
abyxxx
16. 01. 2013 21.38
-1
pa še burja je zamete delala...tku de res nej ceste videt
neznanec89
16. 01. 2013 23.07
kolko je kaj snega v idriji in okolici,sledeč po radarski sliki vseskozi pada.. če bi lahko kdo objavil?:)
JožaZportoroža
16. 01. 2013 23.50
sv ne snezi.ze kako uro xs te pa pravijo da se bo snezenje ponoci okrepilo xp kaki nesposobnezi nemorejo za 5ur naprej vremena napovedat
Celje-Maribor
16. 01. 2013 20.35
+9
Sploh ne vem zakaj spremljate napovedi vremena na 24ur, pol se pa pritožujete da nič prav ne napovejo. Oni povejo tak splošno, kot da velja za vso Slovenijo, rečejo da se bo zvečer sneženje okrepilo pa nič ne povejo kje, pol se pa tisti iz koncev Slovenije, kjer se sneženje danes zvečer začuda ni okrepilo, po možnosti sploh ni nič snežilo bunite in jih šimfate kak ne znajo napovedat vremena... pejte raje na kak pro-vreme al pa kako drugo spletno stran, ki je namenjena izključno vremenu, tam dosti bolj natančno napovejo kdaj in kje se bo kaj dogajalo, pa morm povedat da je bila napoved na pro-vreme danes zelo točna.. in vedno je tako, je pa res da včasih tut nemci znajo bolj točno napovedat vreme za nas tut za par dni naprej... nek ga baci metar dva, prava bit će zima ta
djadjiland1
16. 01. 2013 22.27
+2
fant obstaja ARSO ,ki ima oz. mora imeti takšne naprave kot drugi meteorologi v evropi,če pa nimamo,pol ne vem kaj delamo v evropi,naj nam napovedujejo vreme američani,so bolj točni,
lightning
16. 01. 2013 20.31
+23
večina cest glede na vreme ni slaba...nekateri pa vozijo kot bi bili sami na cesti...na prehitevalni pas, druga pa gremo...do daske...40km/h!
pinkyprinc,
16. 01. 2013 21.13
andreasg
16. 01. 2013 20.27
-3
kot kaže se bomo poslovili od sneženja oz snega. V naslednjih dneh sledi dež.