Slovenija

V sredo bo običajen pouk

Polzela, 15. 09. 2009 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Špela Zupan/I.A./STA
Komentarji
120

94 otrok ni šlo v šolo, potem ko so pri 11 učencih osnovne šole Polzela potrdili okužbo z novo gripo. Za sredo je sklican roditeljski sestanek. V mariborskem kliničnem centru pa so pripravljeni na morebiten izbruh.

Pri otrocih v osnovni šoli Polzela so zabeležili obolevnost z novo gripo (simbolična fotografija).
Pri otrocih v osnovni šoli Polzela so zabeležili obolevnost z novo gripo (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

Na osnovni šoli Polzela imajo novo gripo. Potrdili so 11 primerov okužbe s to boleznijo, kljub temu pa bo jutri pouk stekel normalno, je za POP TV povedala ravnateljica šole Valerija Pukl. Prav tako je za jutri sklican roditeljski sestanek, na katerem bodo starši izvedeli vse z zvezi s potekom bolezni na šoli in kako naj ravnajo. Od 492 učencev je bilo danes odsotnih kar 94. Zakaj so ostali doma, ni znano, niti ni potrjeno, da imajo simptome nove gripe. Oboleli otroci in domnevno ena učiteljica so v domači oskrbi. Epidemiološka služba Zavoda za zdravstveno varstvo Celje je vodstvu šole priporočila dosledno izvajanje higienskih ukrepov, pogosto prezračevanje učilnic in skrbno umivanje rok. Otroci naj v primeru gripe ne obiskujejo pouka vsaj sedem dni od začetka bolezni.

Epidemiološka služba Zavoda za zdravstveno varstvo Celje je vodstvu šole priporočila dosledno izvajanje higienskih ukrepov, še zlasti pogosto prezračevanje učilnic in skrbno umivanje rok. Otroci naj v primeru gripe ne obiskujejo pouka vsaj sedem dni od začetka bolezni.

Ustavimo gripo!

''Oboleli otroci imajo bolezenske znake, značilne za okužbo z novo gripo. V klinični sliki bolnih otrok so prisotni vnetje očesne veznice, bolečine v mišicah, žrelu in visoka telesna temperatura,'' je pojasnila vodilna epidemiologinja s celjskega zavoda Alenka Trop Skaza. V šoli so preverili zagotavljanje higiene in ugotovili, da upošteva vse potrebne ukrepe glede preventive pred okužbo. ''Starši učencev so pri osebnih zdravnikih prejeli navodila za nego bolnih otrok. Zdravniki jim bomo na voljo za odgovore na vprašanja na roditeljskih sestankih, ki bodo v prihodnjih dveh dneh,'' je zatrdila. Osnovno šolo Polzela obiskuje 492 učencev in danes, 15. septembra, jih je po navedbah vodstva šole od pouka izostalo 94. ''Vendar vseh izostankov ne moremo pripisati novi gripi. Po navedbah šole so nekateri starši želeli, da otroci ostanejo doma, da bi se izognili morebitni okužbi z gripo, kar pa je nepotreben odziv,'' je dodala.

Nadalje bomo ravnali v skladu z navodili pristojnih inštitucij, ki odsvetujejo kakršno koli obveščanje po lokalnih medijih in ustvarjanje panike. Ravnateljica Valerija Pukl

Ravnateljica šole Valerija Pukl je pojasnila, da je 10. septembra od pouka izostalo 10 učencev. ''Takoj smo posumili, da gre za neko virozo oziroma nalezljivo bolezen, zato smo že v petek, 11. septembra, vzpostavili stik z Alenko Trop Skaza z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje in pediatrinjo Zdravstvene postaje Polzela Vlasto Mrhar Matjaž. V ponedeljek so nam sporočili rezultate odvzetih brisov in ugotovili prve primere obolelih za novo gripo. Danes pa je število zaupala inšpektorica zdravstvenega inšpektorata ob svojem obisku, in sicer naj bi bilo uradno evidentiranih 11 otrok, ki so oboleli za novo gripo.'' 

Na spletno stran šole so danes okoli 12.30 objavili tudi splošno pojasnilo o novi gripi: ''Je akutna okužba dihal in je podobna običajni sezonski gripi. Povzroča jo virus influence A (H1N1), s katerim se do zdaj še nismo srečali, zato v kratkem času lahko zboli veliko število ljudi. Prenaša se s kužnimi kapljicami, s tesnim stikom z obolelimi ter s posrednim stikom prek okuženih površin in predmetov. O prvih primerih so poročali na ameriškem kontinentu v začetku 2009, zdaj je razširjena po vsem svetu.'' Pripeli so gradivo za vzgojnovarstvene zavode glede nove gripe ...

'Vse več obolelih'

Bralec je za 24ur.com povedal, da je med obolelimi tudi njegov nečak. Za enakimi simptomi naj bi zbolel cel razred, ki šteje 21 petošolcev. Mati bolnega otroka je za 24ur.com pojasnila: ''Prejšnji torek so v razredu mojega sina začeli zbolevati prvi otroci. Najprej so zboleli trije ali štirje, nato pa čedalje več. V petek jih je bilo v razredu le še pet. Vsi so imeli enake simptome: visoka vročina, glavobol, utrujenost, močan kašelj, nekateri so tudi bruhali. Nato je zdravnica opazila, da je precej bolnih otrok, zato je nekaterim vzela bris. V ponedeljek so že potrdili dva primera okužbe z novo gripo. Vseh otrok niso pregledali, je pa velika verjetnost, da gre za novo gripo, ker so vsi naenkrat zboleli.'' Ta teden se je okužba razširjala še po drugih razredih. ''V šoli, kjer je približno 500 otrok, jih zaradi bolezni manjka 94,'' je povedala.

Kašelj
Kašelj FOTO: Reuters
Na Inštitutu za varovanje zdravja so za vprašanja prebivalcev 1. septembra 2009 odprli brezplačno telefonsko številko 080 42 00, ki deluje vsak delovnik med 10. in 16. uro. Na njej lahko dobite informacije o novi gripi, načinu širjenja in preventivnih ukrepih. Vprašanja, na katera bodo odgovarjali usposobljeni strokovnjaki, lahko zastavite tudi zunaj delovnega časa, in sicer prek elektronskega naslova gripa@ivz-rs.si.

Sklican je roditeljski sestanek

V šoli so za jutri sklicali roditeljski sestanek – kljub domnevnemu nasprotovanju nekaterih staršev in učiteljev zaradi večje možnosti še hitrejšega širjenja okužbe v "oboleli šoli". "Potencialno smo prenašalci tudi starši. Kar nekaj jih je tudi že zbolelo. Vendar pa naj bi ravnateljici na zavodu zagotovili, da ni potrebe po paniki, zato se lahko kljub bolezenskim znakom roditeljski sestanek izpelje." Opozorila je, da "za vsake uši na dom dobijo navodila, kako postopati". "Tukaj gre pa le za zelo nalezljivo bolezen." Sestanka se ne bo udeležila, po njenih podatkih prav tako ne številni starši.

Je pa ravnateljica Valerija Pukl za POP TV povedala, da se nekateri starši res bojijo, da bi na sestanku prišlo do dodatnega širjenja bolezni, vendar so ti starši v manjšini. "Vsakemu, ki pa se ne bo udeležil sestanka, bomo omogočili individualni pogovor z učitelji ali vodstvom šole," je še dodala.

''Osnovna Šola Polzela bo v sredo predhodno na prvih roditeljskih sestankih dala staršem dodatna navodila,'' je pojasnila državna sekretarka na šolskem ministrstvu Alenka Kovšca. Sicer pa na ostalih osnovnih šolah zaenkrat ne načrtujejo posebnih ukrepov razen dodatnega informiranja o preventivnih ukrepih. ''Če bo prišlo do pomembnih sprememb, se bodo pa sproti odzivali.'' Kraigherjeva pa je pojasnila, da je šolsko okolje med bolj rizičnimi, so pa šole na morebiten pojav gripe "dobro pripravljene". Zato verjame, ''da bodo na osnovni šoli Polzela zmogli dogodek premostiti na način, da bodo zboleli ostali doma, temu pa bo prilagojen tudi pouk''.

V mariborskem kliničnem centru pripravljeni

''Univerzitetni klinični center Maribor je dobro pripravljen na morebitno povečanje števila obolelih za novo gripo,'' je zagotovil direktor Gregor Pivec, ki sicer pričakuje, da bo v veliki večini primerov šlo le za lažjo obliko bolezni, tako da se bodo bolniki lahko zdravili na svojem domu. "Držimo se splošno znanih navodil, a ta trenutek v naši bolnišnici ni nikogar, ki bi bil hospitaliziran zaradi nove gripe. Sicer pa se tako kot druge bolnišnice tudi mi pripravljamo na morebitno večjo epidemijo in v ta namen so pripravljeni prostori starega oddelka otolaringologije, kjer je mogoče namestiti okoli 100 bolnikov hkrati," je dejal.

Dodal je, da so že nekaj časa pri njih dogovorjena tudi sprejemna mesta na infektologiji in postopki nadaljnje obravnave na pediatriji, če bi bilo potrebno. Sicer pa po njegovih besedah sami ne zaznavajo večjega povpraševanja po cepivu, saj je to predvsem stvar osnovnega zdravstva, tako da se za nasvete večina ljudi obrne zlasti na svoje osebne zdravnike.

Več o bolezni (gradivo za vzgojnovarstvene zavode) ...
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MiniMeow
16. 09. 2009 19.37
Haha..Ti čLouuk ancy_ucker.:P poznam te.:P sam te ne om izpotauli z imenom in priimkom. Fain se mej! pa pozdrau se.:D te u šoli butnem da boš vedla kdo sm.:P Mene tut grl boli pa glava.:P
Anna Mo?nik
16. 09. 2009 19.12
pa še neki.. k ste po tv rekl.. v polzeli... ni tk ampak.. na polzeli.. tk k da bi jz rekla na ljubljani namesto v ljubljani
Anna Mo?nik
16. 09. 2009 19.11
no ewoo.... vam bom jz neki povedala.. jz hodim u 9 class na oš polzela... dans me neki glava boli.. pa smrkam... nwm če sm bolana.. tk da ju3 ne bom šla u šolo.... pa mami fuŁ paniko zganjanja glede gripe.... ... še ekskurzijo so nam odpovedal... ... jz sm se pa tk veselila
periot
16. 09. 2009 16.11
Zaradi gripe takšna panika
MiniMeow
16. 09. 2009 15.55
pa ko wete da so butasti...Mislim raunatlca pa ostali organi!! Na oš polzela se dogajajo same svinjarijeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
anja.freak
16. 09. 2009 05.35
drgač bi blo bolš če bi nm šole zaprl. bolš bi se mel pa mn bi blo tveganja za te okužbe.u našmu klasu jih je že ene 5 doma, ostali pa usi nekej smrkamo, kašlamo eni mamo clo uročino pa to. čeprou mislm da gripe bi se šezmerej lohka nalezl ker itak nebomo cele dneve sam notr in bomo zihr šli usaj mau vn. (:
534bgb
16. 09. 2009 03.35
Kdor je pameten bo otroka za teden ali dva pustil doma. Tudi šola bi morala tako ukrepati in vse pustiti za teden dni doma. Tako pa se samo hitreje širi. Saj tiste zdrave ne bo pobralo. Ampak starejše ki so manj odporni pa bodo šli cugrunt. Pomeni da če zaradi tega kdo doma umre je šola soodgovorna in ima nekoga na vesti ker niso pravilno ukrepali. Res je to navadna gripa, ampak manj odporni krepajo. Jaz bi tako svetoval tudi za navadno gripo. Saj če umre kakšen politik ali eden poslanec bo vse bolj resno.Dokler bodo pa umirali penzijonisti pa so vsi srečni- stroškov več ne bo za državo.
hollywoodpuncek
16. 09. 2009 01.21
edini razlog, zakaj delajo paniko, je ta, da se gripa hitreje širi kot ostale, saj na dotični virus (N1H1) še nismo razvili odpornosti. sicer pa gripa ni nič bolj nevarna kot ostale. Je pa torej potencialno (po številu, ne po procentih) možno več smrtnih žrtev, kot pri običajni gripi, saj se z njo okuži večje število ljudi.
erikferfoljo
16. 09. 2009 01.08
@igor_zmaj Ogradit pa zažgat, ni druge ... edino pravilno!
jezek_car
16. 09. 2009 00.32
Ko sem jast hodil pred 18 leti še v OŠ in in nas je z gripo od 30 vrazredu zbolelo 20 in ni bilo nobene panike! Gripa je vsako letni pojav,nič novega! Ene na tem svetu je sama panika.
trotlziher
15. 09. 2009 23.20
Ježeš, ježeš, kaka panika. A še ni nobenemu na pamet padlo, da vas farmacevti kar pošteno skubejo????
alterego
15. 09. 2009 23.07
ježeš, ježeš, prvič mamo gripo v Sloveniji!
goso
15. 09. 2009 22.49
Sem se peljal po avtocesti v Celje, mimo Polzele. A sm kej nalezu?
Nikec3
15. 09. 2009 22.19
V šoli sem vprašal prof. biologije kakšna je razlika med prašičjo gripo in ostalimi. In mi je odgovorila da je ni! Zato ne paničarit!
jazbins2
15. 09. 2009 22.16
hanse popolnoma se strinjam s teboj.
hanse
15. 09. 2009 22.00
Mene je strah...
hanse
15. 09. 2009 21.56
Nekateri niti ne veste, kaj pišete. Ta gripa je resna zadeva in je povezana z recesijo, saj mora umreti čim več ljudi, da si bo gospodarstvo na nek način opomoglo. Ta epidemija pa se tud imenuje BIOLOŠKA VOJNA, tud pr nam bodo prve žrtve... Na žalost
erikferfoljo
15. 09. 2009 21.48
v petek bo pouk stekel pouk hahaha lol
dusan72
15. 09. 2009 21.48
V sredo bo pouk stekel normalen pouk NImam komentarja. Če je že naslov, kot bi kda pisal kdo iz 2a razreda, kaj je šele spodaj :)
jezek_dirka
15. 09. 2009 21.40
Jao...še u šolo ne bomo smel več hodt.. :S :P X)