Slovenija

Pogrešate prave razglednice s potovanj? Slovenec ustvaril aplikacijo za pošiljanje pozdravov iz Tajske

Khanom, 18. 02. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
2

Andrej Fister je imel dovolj objav turističnih fotografij na Facebooku in Instagramu. S Tajcem Noommiejem Kingthongom sta ugotovila, da je na Tajskem pravi podvig poslati razglednico, zato sta naredila aplikacijo. Ta omogoča turistom, da lahko samo s pomočjo pametnega telefona svojim domačim pošljejo čisto pravo razglednico.

Andrej Fister se je leta 2008 zaradi nove službe iz Slovenije preselil v Luksemburg. Najprej je dve leti in pol delal v Evropskem parlamentu, potem pa dobrih sedem let na Evropski komisiji. Ko je pred osmimi leti šel na potovanje na Tajsko, je tam spoznal domačina Noommia Kingthonga. Sprva sta se dobro razumela, potem pa kmalu ugotovila, da sta se zaljubila. Ko se je Fister vrnil v Luksemburg, sta najprej vez vzdrževala na daljavo. Po enem letu pa se je Kingthong preselil v Luksemburg. "Kmalu za tem sva šla v Nemčijo, kjer sva se lahko poročila," je pripovedoval Fister.

Aplikacija Thailand postcard omogoča pošiljanje razglednic iz Tajske.
Aplikacija Thailand postcard omogoča pošiljanje razglednic iz Tajske. FOTO: Noommie Kingthong

Preselila sta se na Tajsko

Evropa pa jima ni izpolnila sanj in želela sta delati, početi nekaj, kar veseli in osrečuje oba. Leta 2015 je prišel tudi dan, ko se je utrnila ideja: "Zakaj ne bi ljudem olajšala pošiljanje razglednic?" Ko sta namreč sama potovala po svetu in sta svojim prijateljem, znancem želela poslati razglednico, sta pogosto naletela na podobne ovire. "Najprej je bilo treba najti razglednico, in če si imel srečo, so tam prodajali še znamke. Potem je bilo treba razglednico še napisati in najti poštni nabiralnik," je opisal Fister. Ker ti to opravilo vzame kar nekaj časa in pogosto tudi živcev, sta se odločila, da vse te korake združita v eno aplikacijo. Junija lani sta se preselila v mesto Khanom na jugu vzhodne Tajske. "Tajsko sva si izbrala zato, ker je domača država Kingthonga in ker je tam lažje preživeti kot v Evropi," je povedal Fister.

Na Tajskem je lažje preživeti in živeti kot v Evropi.
Na Tajskem je lažje preživeti in živeti kot v Evropi. FOTO: Noommie Kingthong

Razvoj aplikacije Thailand postcard

Ideja je eno, resničnost pa drugo. Zakonca sprva nista vedela, kako izpeljati posel, kako sploh razviti aplikacijo. "Jaz sem po poklicu ekonomist, Noommia turistični delavec na letališču in nimava tehničnega znanja," je prve težave, ki so jima stopile na pot, opisal Fister. Zato sta se odločila, da ta del prepustita strokovnjakom. Našla sta indijsko podjetje Mind Inventory, ki jima je pomagalo in v štirih mesecih razvilo aplikacijo Thailand postcard.

Andrej Fister in Noommia Kingthong sta se poročila v Nemčiji.
Andrej Fister in Noommia Kingthong sta se poročila v Nemčiji. FOTO: Noommie Kingthong

Štiri mesece potovanja in fotografiranja Tajske

Seveda za pošiljanje razglednic potrebuješ fotografije. Zakonca sta vzela pot pod noge in se v tem času, ko je podjetje razvijalo aplikacijo, lotila fotografiranja. Potovala sta po jugu Tajske – ob morju in po otokih ter se osredotočila predvsem na naravo. Glavno besedo pri umetniškem delu je imel Kingthong, saj je pol profesionalni fotograf. Tako je nastalo 140 fotografij, ki so zdaj že v aplikaciji. Seveda bosta zakonca nove fotografije dodajala v aplikacijo.

V objektiv sta ujela 140 prizorov iz Tajske.
V objektiv sta ujela 140 prizorov iz Tajske. FOTO: Noommie Kingthong
Pošiljanje ene razglednice stane 1,5€, plačaš s kreditno kartico. Andrej Fister

Aplikacija je torej dobrodošla za vse, ki potujejo po Tajski in ne želijo iskati razglednic, znamk in poštnih nabiralnikov. Na Tajskem se znamke dobijo le na pošti in redko v drugih trgovinah, kjer turisti navadno kupujejo razglednice. "Lahko ležite na plaži in svojim dragim na enostaven način pošljete pravo razglednico. Besedila ni treba vnašati vsakič znova. Lahko ga kopirate in ga pošljete več osebam," je bil navdušen Fister.

Thailand Postcard - 8
Thailand Postcard - 8 FOTO: Noommie Kingthong

Razglednice so visoko kakovostno natisnjene, zato so lahko pravi spominek

Postopek fotografiranja je preprost. Izbereš fotografijo.
Postopek fotografiranja je preprost. Izbereš fotografijo. FOTO: Noommie Kingthong

In kako vse skupaj deluje? Najprej aplikacijo naložite na mobilni telefon, potem izberete fotografijo, napišete sporočilo in prejemnika, se podpišete in pošljete.

Zakonca razglednico natisneta, nalepita tajsko znamko in jo iz Tajske tudi pošljeta.

Napišeš besedilo, se podpišeš in pošlješ.
Napišeš besedilo, se podpišeš in pošlješ. FOTO: Noommie Kingthong

"Razglednice so visoko kakovostno natisnjene, zato jih lahko daste v okvir in so pravi spominek," je povedal Fister.

Podpišeš se lahko na dva načina. Ali natipkaš ali se lastnoročno podpišeš s prstom. Besedilo pa je lahko dolgo okrog 700 znakov. Andrej Fister
Razglednico natisneta in pošljeta naslovniku.
Razglednico natisneta in pošljeta naslovniku. FOTO: Noommie Kingthong

Aplikacija za enkrat še ne omogoča, da bi vnašali svoje fotografije. Zavedata se te pomanjkljivosti, zato že razmišljata o nadgradnji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1