Slovenija

Nova 440 milijonov evrov velika proračunska luknja?

Ljubljana, 27. 09. 2011 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Še./STA/N.D./P.K.
Komentarji
15

DZ bo vendarle odločal o državnem poroštvu za Teš 6. Med nevladniki je zavrelo, pravijo, da je to nedopustno in da se ustvarja nova proračunska luknja. Proti so tudi v Zares, a Vizjak Golobiču očita, da le politizira ta projekt, ta pa Vizjaku ugrabitev države.

Državni zbor bo prvo branje predloga zakona o državnem poroštvu za financiranje gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki ga je v petek v parlamentarno proceduro vložila skupina 31 poslancev s prvopodpisanim Bojanom Kontičem (SD), opravil na izredni seji v sredo ob 15. uri. Tako je namreč danes odločil kolegij predsednika DZ.

Na to so se že ostro odzvale nekatere nevladne organizacije. ''Kljub napovedi predčasnih volitev in padcu vlade, so ozke interesne skupine dosegle spet odločanje in razpravo o Teš 6. Tokrat o državnem poroštvu, vrednem 440 milijonov evrov, ki se lahko spremeni v najmanj 440 milijonov evrov veliko proračunsko luknjo, ki jo bomo krpali davkoplačevalci. Tik preden bo predsednik države razpustil DZ, je takšna ad hoc »akcija« nedopustna in v neskladju z ustaljeno prakso države, da zakon o poroštvu v DZ vloži vlada,'' so v pismu poslancem in poslankam skupaj zapisali v Greenpeace Slovenija, društvu Focus, Umanoteri, Ekologih brez meja in slovenskem E-forumu.

''Že dolgo časa se v slovenski družbi pojavljajo številni glasovi, ki pozivajo, da se zaustavi vlaganje v Teš 6, med njimi tudi Svet za trajnostni razvoj in Svet za varstvo okolja, posvetovalni telesi vlade in parlamenta. Projektu nasprotuje tudi javnost,'' v pismu še pišejo nevladniki.
''Že dolgo časa se v slovenski družbi pojavljajo številni glasovi, ki pozivajo, da se zaustavi vlaganje v Teš 6, med njimi tudi Svet za trajnostni razvoj in Svet za varstvo okolja, posvetovalni telesi vlade in parlamenta. Projektu nasprotuje tudi javnost,'' v pismu še pišejo nevladniki. FOTO: POP TV

Poslance in poslanke v pismu pozivajo, naj zavrnejo zakon in z njim državno poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB) za TEŠ 6. ''Ozki interesi posameznikov ter organiziranih lobijev ne morejo usmerjati prihodnosti celotne države Slovenije,'' pravijo nevladniki.

''Investitorji trdijo, da je projekt ekonomsko upravičen. Če je tako, se moramo na tem mestu vprašati, čemu potem državno poroštvo? Dobri in ekonomsko upravičeni projekti zmorejo brez davkoplačevalskega denarja,'' je le eden od argumentov nevladnikov proti državnemu poroštvu.

''S Teš 6 se ne odločate le o eni investiciji, odločate se o prihodnosti energetike v Sloveniji, odločate se o porabi davkoplačevalskega denarja, odločate se o našem zdravju in našem okolju. Zato zahtevamo, da projektu odrečete podporo skozi državno poroštvo," so še zapisali v pismu.

Proti seji o poroštvu tudi v Zares

Da sklic izredne seje o državnih poroštvih za Teš 6 ne upošteva niti poslovnika DZ niti zakona o zunanjih zadevah in ima posledično elemente neustavnosti, menijo tudi v Zares. Zato bodo v sredo na izredni seji predlagali preložitev seje.

"Tako kot je bil ta projekt voden od vsega začetka, nestransparentno, nelogično, neracionalno, tako je vodena tudi zadeva z zvezi z državnim poroštvom – protizakonito, nelogično, nestranparentno in neracionalno," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril poslanec Pavel Gantar. Zato v poslanskih skupini Zares po njegovih besedah ne vidijo drugega razloga, kot da se ta zakon zavrne oz. sploh ne bi smel priti v obravnavo v DZ.

Nevladniki in Zares menijo, da je izredna seja izsiljena.
Nevladniki in Zares menijo, da je izredna seja izsiljena. FOTO: Aljoša Kravanja

"Tu je res kršeno skoraj vse, kar se da kršiti," je ocenil Gantar in se vprašal, kaj bi se zgodilo v primeru, da je zakon sprejet, pogajanja pa drugačna od zakona o poroštvu. "Lahko se zgodi, da bomo imeli zakon, ne bomo pa imeli sklenjenih pogajanj med finančnim ministrstvom in EIB. Tedaj nastopi jasna posledica, in sicer možnost odškodninske tožbe Teša oz. vlagatelja do države, ker ga je ta zavedla in obljubila nekaj, kar potem skozi poroštvena pogajanja ni izpogajala," je opozoril.

Obračunavanje med Golobičem in Vizjakom

Razprava o izredni seji pa je sprožila tudi pravi obračun med predsednikom Zares Gregorjem Golobičem in poslancem SDS Andrejem Vizjakom. Ta je Golobiča obtožil, da politizira projekt Teš 6.

Golobič pa mu je vrnil, češ da gre za 'ugrabitev države'. Kot je Golobič zapisal v sporočilu za javnost, Vizjak z "etiketo 'politizacija' označuje prizadevanja za to, da bi vlada, DZ in slovenska javnost pridobili nujne informacije" o stroških tega projekta, ki v praksi najočitneje demonstrira, kaj pomeni "ugrabitev države''.

"Moč energetskega lobija, ki se mu je uprla edino stranka Zares in ki obvladuje tako največjo vladno kot opozicijsko stranko, SD in SDS, se te dni manifestira skozi surovo uveljavljanje zakona o poroštvu države za Tešu 6, pri čemer ta koalicija 60+ brez zadržkov krši vse predpise," je še prepričan Golobič.

Poroštvena pogodba mora biti skladno s podpisano finančno pogodbo med Tešem in EIB sklenjena do 24. novembra.

Vodstvo SD pozabilo na svoje mlajše poslance, slednji pa napovedujejo referendum

Po poročanju oddaje 24UR je mlajši del SD prepričan, da projekt Teš ne sodi v to stoletje, da je preživet in če je finančno res tako vzdržen in dober, kot pravijo starejši, kje so zasebni vlagatelji. Če bodo jutri poslanci namesto vlade, ki se o tako velikih denarjih brez polnega mandata ni želela odločati, izglasovali državno poroštvo, bo del SD z Lukom Jurijem na čelu, začel zbirati podpise za referendum. Jurijevi starejši kolegi v stranki za zdaj tega ne jemljejo preveč resno, grožnje z referendumom bi lahko bile del predvolilne politične igre, projekt Teš je namreč že predaleč, zato je z zgodbo treba zaključiti.

Juri sicer pravi, da imajo za razpis referenduma že zagotovljenih okoli 20 podpisov poslancev, potrebujejo pa jih 30. In kje jih bodo dobili? V 24UR so ocenili, da bo mlajši del SD podpise težko dobil. Sicer je glasno proti Zares.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Staropramen
28. 09. 2011 11.39
Projekt tehnično ni tako slab, kot trdijo nasprotniki. Nadomestil bo zastarela bloka 4 in 5 in obenem zmanjšal izpuste. 500 MW se ne da nadomestiti z obnovljivimi viri, ki so za povrh še nezanesljivi: veter piha, kadar hoče, sonce sije le podnevi, če ni oblakov, vodne energije je premalo, tudi če uničimo Sočo in Muro. Treba je ugotoviti, koko je mogoče, da je cena tako narasla. TEŠ6 bi smel stati le polovico sedaj ocenjene vrednosti. Predvsem tukaj se kaže neznanje in nesposobnost naših pogajalcev.
wsharky
28. 09. 2011 08.27
... zaradi TES-a in pohlepa posameznikov nas bo navadne drzavljane se zelo bolela glava ...
bnam 2707
28. 09. 2011 00.37
Slovenija bi morala vlagati v ekološko čisto energijo ne pa da se gre neke zatarele sisteme,ki so preživeti.Jasno pa je,da bo najprej potrebno ukiniti monopol nad energijo in bajne zaslužke v zvezi z tem.Država preprosto ne pusti,da bi si ljudje postavili svoje male elektrarne in zavira razvoj. TE 6 je velika izguba,investicija,ki nas bo do konca dotolkla.Tisti,ki so podpisovali kakršnekoli pogodbe v zvezi z tem bi morali postaviti pred sodišče!Tudi tiste,ki so dali zeleno luč za ta zgrešen projekt.
Alojz Železnik 1
27. 09. 2011 22.04
Samo vprašanje: kakšno je stališče SDS o tej, vse preje kot tekoči zadevi?
slovenecsm
27. 09. 2011 20.57
Namesto investicij v obnovljive vire investiramo 1.000.000.000 Eur v elektrarno na premog, katerega sploh nimamo in ga bomo morali kupovat v tujini. A STE NORMALNI? Če bi ta znesek investirali v sončne elektrarne bi te zadovoljile 140.000 gospodinjstev, brez co2 v zrak.
Hamzibeg
27. 09. 2011 20.47
EBORAN TEVS je povsod okoli mene. Ne ne, le jaz sem zrel za v toplice in to ne tiste navadne, ampak GORENJSKE.....
Celjustnik
27. 09. 2011 19.55
treba bo oditi iz te gnile slovenije...to je prvi cilj ki sem si ga zadal!!
zalijanc
27. 09. 2011 19.17
Vlada v takšni sestavi nima kaj podpisat v imenu ljudstva !
yarrick
27. 09. 2011 18.52
pa KAJ ZABOGA?! A ni dovolj, da smo krepko v minusu, sedaj pa bi dali še poroštvo za TEŠ 6, pol bi pa dnar izginil sred projekta in bi mi lahko zgolj gledali in plačevali to poroštvo? NE !!!!! Absolutno PROTI vsem VEČJIM investicijam, dokler ne zmanjšamo proračunske luknje ! pa če niso pri nas nori, potem ap ne vem kaj so.Ti bi sedaj delali teš 6 ko smo globoko v *, namesto da bi to delali prej ko je bil denar ali pa čez kakih 10 ali 20 let ko ga bo zopet dovolj...Pa sej ne vem, a sem nor jaz, ker sem kritičen do vseh teh "avantur" politike, ali so nori oni, ki bi ŠE KAR ZAPRAVLJALI, ČEPRAV NIMAMO DENARJA ?
rossi66
27. 09. 2011 18.20
Tole je ena huda farsa. Kako dolgo se?
Maribor?an 1
27. 09. 2011 18.03
440 milijonov Teš in 440 milijonov NLB in koliko miljard je zginilo , da smo pristali tam kjer smo??????
dreko123
27. 09. 2011 17.48
mislim da je čas da se spet dvignejo prometne kazni, tokrat tudi za pečce v neprimerni obutvi, prhitri hoji ali alkoholu. zato ker po takih novicah je čas da poostrimo varnost na cesti, njivah in gorah. Seveda se gre za našo varnost in nam hočejo samo dobro!
cebranko
27. 09. 2011 17.38
Ja hitro je potrebno sprejeti ker še vsi niso dobili dnarja ali pa majo še malo za dokončat vikend in podobno in se jim je malček zalomilo revežem VSE V RUDNIK IN KO NAKOPLJEJO DOVOLJ ZA OBRATOVANJE NAJ PRIDEJO VEN POLEG PA ŠE TISTE KI TO ODOBRIJO !!!
Bojan Skof
27. 09. 2011 16.53
toti lopovi samo kradejo naj vrnejo eu denar! brez davkoplaćevalcev!
moris1991
27. 09. 2011 16.52
Psi lajajo, karavana gre dalje. Sloveniji ne vlada ne vlada, ne poslanci, pač pa ozke interesne skupine, ki niso ne za leve, ne za desne, pač pa le zase. ŽALOSTNO je poslušati kako se poslanec stranke, ki je pretekla leta vladi metala polena pod noge, sedaj, ko vlade ni več, zavzema za projekt katerega je podpirala (in ga podpira) dosedanja največja vladna stranka. Pa razumi, če moreš!!!