Slovenija

Nov zakon za boljšo varnost

Ljubljana, 21. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Notranji minister Bohinc meni, da je bilo sprejetje novega zakona o varnosti cestnega prometa nujno za izboljšanje stanja prometne varnosti.

Sprejetje novega zakona o varnosti cestnega prometa (ZVCP), ki bo nadomestil prejšnjega iz leta 1998, je bilo nujno za izboljšanje stanja prometne varnosti, je na današnji predstavitvi novega zakona povedal notranji minister Rado Bohinc.

Rado Bohinc
Rado Bohinc FOTO: POP TV

Po mnenju ministrstva bo novi zakon bistveno prispeval k izboljšanju prometne varnosti na slovenskih cestah v prihodnje. Zakon, ki ga je državni zbor sprejel prejšnji četrtek, bo začel veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu, uporabljati pa se bo začel 1. januarja 2005.

Minister Bohinc še pričakuje, da bo nov zakon prispeval k izpolnitvi smernic iz nacionalnega programa varnosti cestnega prometa, po katerem do konca prihodnjega leta za posledicami prometnih nesreč v Sloveniji letno ne bi umrlo več kot 210 ljudi. Kljub pozitivnim trendom v zadnjih letih pa je prometna varnost v prvih mesecih tega leta slabša v primerjavi z lanskim. Prometne nesreče so tako letos terjale že 119 smrtnih žrtev, kar je 15 več kot v enakem obdobju lani.

Višje kazni za prekrške v prometu

Najstrožje bodo po novem kaznovani prehitri in pijani vozniki. Če boste v naselju hitrost prekoračili do 10 km na uro, bo kazen 10 tisoč tolarjev, od 10 do 20 km na uro pa 30 tisoč. Če bo hitrost prekoračena od 20 do 30 km na uro, bo treba odšteti 60 tisoč. Najhujši dirkači, ki bodo v naselju vozili več kot 50 km na uro preveč, pa bodo kaznovani z najmanj 120 tisoč tolarji in 18 kazenskimi točkami, kar pomeni, da bodo izpit opravljali še enkrat.

Prometne kazni
Prometne kazni FOTO: POP TV

Če bo alkotest pokazal do 0,5 promila in bo voznik kazal znake vinjenosti, ga čaka kazen 30 tisoč tolarjev in 3 kazenske točke. Od 0,5 do 0,8 promila bo kazen 40.000 in 4 kazenske točke, od 0,8 - 1,1 promila 60.000 in 5 kazenskih točk, nad 1,1 promila alkohola v krvi pa bo kazen 120.000 tolarjev in 10 kazenskih točk.

promet
promet FOTO: POP TV

Strožje so tudi naslednje kazni: neupoštevanje pešcev na prehodu vas bo stalo 50 tisoč tolarjev, prav tako neustrezno razvrščanje v križiščih in prepočasna vožnja, zaradi katere nastajajo zastoji, v primeru, če počasni voznik seveda kolone ne bo spustil mimo. Več deset tisoč tolarjev pa vas bo lahko stalo tudi nepravilno prehitevanje ali neupoštevanje prometne signalizacije in podobno.

Novosti na področju mladih voznikov

Zakon bo začel veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS, uporabljati pa se bo začel 1. januarja 2005.

Novosti vključujejo začetek priprave za voznika motornih vozil s 16 leti in pol, po 17. letu starosti vožnjo s spremljevalcem do 18. leta starosti, z 18. leti lahko mladi voznik pridobi vozniško dovoljenje z omejitvijo veljavnosti za dve leti oziroma do dopolnjenega 21. leta starosti, poleg tega je predviden dodatni program varne vožnje in skupinske delavnice s področja psihosocialnih odnosov v prometu. Gre sicer za kategorijo najbolj ogrožene kategorije voznikov, v ministrstvu pa so prepričani, da bo imel nov način usposabljanja pozitivne učinke na daljše časovno obdobje, saj omogoča pridobitev kakovostnejših znanj in veščin za samostojno udeležbo v prometu.

Kaznovalna politika se bo zaostrila

Eden od pomembnih instrumentov za izboljšanje prometnih razmer je tudi kaznovalna politika. Ta se bo z novim zakonom zaostrila, zagrožene so namreč višje sankcije za prekrške v skladu z določili novega zakona o prekrških. Pri določanju sankcij za prekrške so posebno pozornost namenili prav kršitvam, ki jih je šteti za najpogostejše vzroke prometnih nesreč - gre za hitrost in alkohol.

Skladno s tem je določena višja sankcija za najhujše kršitve teh določil (prekoračitev hitrosti v naselju za več kot 50 km/h - poleg globe še prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, enako velja za vožnjo pod vplivom alkohola nad 1,5 grama alkohola na kilogram krvi oz. 0,71 grama alkohola na liter izdihanega zraka). Višje sankcije so predpisane tudi za povzročitelje prometnih nesreč, razen nesreč z neznatno nevarnostjo.

Nov ZVCP ima še nekaj novosti

Med drugim so v zakon vgradili načelo defenzivnega ravnanja in načelo zaščite šibkih; razširili pooblastila občinskih redarjev, ki naj bi po novem, poleg dosedanjih pooblastil, izvajali nadzor prometa v območju umirjenega prometa in območju za pešce, odkrivali kršitve določb tega zakona, ki se nanašajo na varstvo cest in okolja.

V drugem poglavju, kjer so določena pravila cestnega prometa, so ostreje opredeljene sankcije v zvezi s prekoračitvami hitrosti. Med določbami o parkiranju je podrobneje opredeljeno, kdo sme parkirati vozilo na parkirnem prostoru za invalide. Zakon dopolnjuje veljavni sistem določb, ki se nanašajo na problematiko alkohola in mamil, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu.

Na novo določeni vozniki brez alkohola v krvi

V poglavju Psihofizična stanja udeležencev cestnega prometa so med kategorijami voznikov, ki v cestnem prometu ne smejo imeti alkohola v organizmu, na novo določeni vozniki motornih vozil, ki nimajo vozniškega dovoljenja ali v vozniškem dovoljenju nimajo vpisane kategorije motornega vozila, ki ga vozijo, vozniki, ki se jim izvršuje sankcija prepovedi vožnje motornega vozila ali jim je vozniško dovoljenje odvzeto ter vozniki, ki vozijo skupine otrok. Vse vrednosti izmerjene koncentracije pa so po novem izražene tudi v miligramih alkohola v litru izdihanega zraka, kar je posledica uvajanja novih naprav za ugotavljanje stopnje alkoholiziranosti - merilnikov alkohola, t.i. etilometrov. Pomembna je tudi razširjena pristojnost inšpektorja prometnega inšpektorata RS, da lahko ob ugotovljeni kršitvi voznika kaznuje na kraju.

Koncesijske dajatve za določene organizacije

Spremembe so tudi na področju tehničnih pregledov motornih in priklopnih vozil ter izvajanja dejavnosti avtošol. Za izvajanje teh dejavnosti bo država s pooblaščenimi organizacijami sklenila koncesijo. Vsega skupaj naj bi podelili 225 koncesijskih dajatev; 65 s pooblaščenimi organizacijami za izvajanje tehničnih pregledov motornih in priklopnih vozil in približno 160 pogodb z avto šolami. Enaka rešitev je predvidena za izvajanje vadbe varne vožnje in skupinske delavnice, s to razliko, da je v tem primeru koncedent javna agencija.

Nov zakon uvaja tudi spremenjeni registracijski sistem

V skladu s tem se storitve, povezane z registracijo vozila prenašajo na najširši možni krog pooblaščenih oseb, kar pomeni veliko razbremenitev porabnikov storitev, saj bodo vse postopke opravili na enem mestu. Ohranjanje nalepke samo navidezno predstavlja nepotrebno obremenitev.

Registracija možna na katerikoli upravni enoti

Registracijo vozil naj bi po novem opravljale upravne enote in organizacije, pooblaščene za opravljanje tehničnih pregledov vozil, ter pooblaščene gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezniki, ki se ukvarjajo s prodajo vozil; vozilo bo mogoče registrirati pri katerikoli upravni enoti oziroma registracijski organizaciji - ne glede na prebivališče oziroma stalni naslov ali sedež lastnika vozila.

Nove tablice brez občinskih grbov

Zaradi ukinitve krajevne pristojnosti registracije vozil bodo spremenjene tudi registrske tablice. Tako se obetajo povsem nove tablice, na katerih naj ne bi bilo več občinskih grbov, ki ga bo nadomestil državni grb, na tablici pa bo tudi znak EU. Lastnik vozila pa se bo lahko tudi odločil, da bo na tablico nalepil tudi t.i. prometno nalepko. Seveda bodo hkrati v veljavi tudi sedanje registrske tablice - torej tako tiste, ki so bile uvedene po 1. maju 2004 z modrim logom EU - kot tudi prejšnje brez logotipa Unije.

Za nova vozila tehnični pregled na dve leti

Spremembe so predvidene tudi na področju tehničnih pregledov, in sicer glede na starost vozila. Prvi tehnični pregled za nova vozila bi bil obvezen tri leta po prvi registraciji vozila, drugi in tretji pa nato v dveletnih razmikih.

Zelena luč ne bo več utripala

Kot zanimivost naj še omenimo, da z dnem uporabe novega zakona zelene luči na semaforjih več ne bodo utripale. Kar pomeni, da bo z zelene semafor prešel direktno na rumeno luč, torej brez opozorila z utripanjem, kot je to urejeno sedaj.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou