Slovenija

Nov zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju gre v javno razpravo

Ljubljana, 01. 02. 2017 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nov zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju gre v javno obravnavo za 45 dni. Koalicija se po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc namreč strinja s ključnimi rešitvami, so pa pomisleki in skrbi zlasti glede košarice pacientovih pravic. Se bodo te krčile?

Koalicija je razpravljala o reformnih zakonih s področja zdravstva in soglašala, da gre predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v javno obravnavo za 45 dni. Koalicija se po besedah ministrice Milojke Kolar Celarc strinja s ključnimi rešitvami, pomisleki in skrbi pa so zlasti glede košarice pravic.

Pred krčenjem košarice pravic svarijo zlasti v SD. V stranki po besedah vodje poslanske skupine Matjaža Hana podpirajo idejo, da bi tisti, ki manj zaslužijo, manj plačevali v zdravstveno blagajno kot tisti, ki zaslužijo več. Vrag je sicer v podrobnostih, je spomnil Han po koalicijskem srečanju. Stranka zakona še ni pregledala v celoti, na prvi pogled pa ugotavljajo, da bi se s predlogom lahko skrčile tudi zdravstvene pravice.

Ministrica za zdravje je sicer v izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju ponovila, da s predlogom zakona ne krčijo univerzalne košarice pravic, uvajajo pa obvezno zavarovanje za vse otroke ter tudi bolj solidaren način financiranja zdravstva glede na prihodke posameznika. S tem bodo po prepričanju ministrice zagotovili dolgoročno stabilno financiranje in spremenili strukturo financiranja, dodatno pa zagotovili tudi več denarja za preventivo.

Tako je zavrnila tudi nekatere očitke v javnosti ter komentarje, da zakon bolj spominja na davčno kot na zdravstveno reformo. Po njenih besedah to govorijo tisti, ki "ne razumejo ali pa zakona sploh niso prebrali". Ministrica je spomnila, da so ta pomislek izrazili predstavniki delodajalcev na Ekonomsko-socialnem svetu, a sama zatrjuje, da s predlogom zakona ne povečujejo obremenitev ali dajatev delodajalcev.

Skrb zbuja predvsem košarica pacientovih pravic.
Skrb zbuja predvsem košarica pacientovih pravic. FOTO: Thinkstock

Nekaj pripomb na zakon se je nanašalo tudi na omejevanje bolniške odsotnosti. Ministrica je ponovno spomnila, da smo edina država z neomejeno možnostjo bolniške odsotnosti. Razume pa pomisleke zaradi nekaterih bolezni, kot je rak, zato se je pripravljena pogovarjati, da morda naredijo določene izjeme.

Dogovarjali se bodo tudi še glede izvzetja nekaterih pravic, kot je pravica do brezplačnega drugega mnenja. Ministrica je pojasnila, da gre ideja ministrstva v tej smeri, da drugo mnenje, ki ima za posledico enakovredne preiskave, ni smiselno.

Kolar Celarčeva zagotavlja, da bodo budno spremljali vse pripombe na predlog zakona. Po javni razpravi želijo čim prej nadaljevati s postopkom sprejemanja zakona, tako da bi bil pred poletnimi počitnicami potrjen na vladi, jeseni pa v DZ, je dejala.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je izpostavila veliko pričakovanje, da izvedejo čim širšo javno razpravo, v kateri bodo vse zainteresirane skupine dale pripombe in bodo tako naredili nov zakon, ki bo definiral delovanje zdravstvenega sistema za nadaljnja desetletja.

Sicer pa se koalicija po njenih besedah strinja, da nadaljujejo tudi z usklajevanjem zakona o zdravstveni dejavnosti, sestali se bodo v četrtek. Predlog zakona se je po javni razpravi zelo preoblikoval, Kustec Lipicerjeva pa poudarja tudi pomen koalicijskega usklajevanja. Verjame, da imajo vse tri partnerice namen sprejeti tak zakon, kot so se zavezale, pri čemer izpostavlja zlasti jasno razmejitev med javnim in zasebnim zdravstvom.

Partnerice so se po besedah Kustec Lipicerjeve strinjale tudi z nadaljevanjem obravnave protitobačnega zakona, kjer pa imajo kljub podpori zakonu nekaj različnih stališč.

Predstavnik DeSUS po koalicijskem srečanju izjav ni dajal.

Predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
01. 02. 2017 18.24
+2
TAKOJ BI BILO TREBA UKINIT DODATNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE. ZAVAROVALNICE IN TV PONUDNIKI SO PREŽALI KOT JASTREBI, DA SO SE POKOJNINE USKLADILE ZA PAR EUROV.SEDAJ BODO ZAVAROVALNICE IN TV PONUDNIKI, POBRALI TA DROBIŽ IN ŠE MALO VEČ REVEŽEM. POKOJNINE SO SE V BISTVU ZMANJŠALE ZA 1%.V BLJIŽNJI PRIHODNOSTI , SE NAM OBETA ŠE VEČ LJUDI NA ROBU OBUPA , KOT JIH JE BILO SEDAJ. V SLOVENIJI JE POTREBNA LUSTRACIJA, ALI PA POSTOPEK, KOT SO GA IZVEDLI NA ISLANDIJI.
kol5
01. 02. 2017 16.14
+4
nov zakon o zdravstvenem varstvu naj uvede za kadilce posebno zavarovanje če zboli za posledicami kajenja--kadilec družino (v obdobju 40let) prikrajša za eno stanovanje ali manjšo hišo ali za 4-5 avtomobilov srednjega razreda--poznam družine kjer jih kadi več-- a te družine črpajo socialno pomoč--prvo pravilo če kadiš tvoja družina ni upravičena do pomoći
METKA102
01. 02. 2017 17.22
+1
Ali veš, da kajenje zavira apetit? Kadijo, ker nimajo denarja za hrano.
kol5
01. 02. 2017 18.26
+2
namesto dveh škatel cigaret dobiš 2-3 piščanca
sodnik16
01. 02. 2017 20.44
+2
daj nehaj nakladat, francozi so bili najbolj pošteni in so izračunali, da zdravljenje kadilcev sne 1/3 denarja, ki ga ti skozi davek vplačajo v državno blagajno. lahko pa se gremo nekoliko drugače in naj zdravljenje plačajo predebeli, pa tisti ki uživajo alkohol, se nezdravo prehranjujejo, vdihavajo onesnažen zrak, ......
Praškovarit
01. 02. 2017 14.00
+10
zanimivo, zakon še sprejet ni, jaz pa sem že dobila položnico za zobozdravstvo
JApajaDAja
01. 02. 2017 14.11
+3
isto-triglav je operativen in hitro prilagodljiv.
BriceljLJ
01. 02. 2017 13.28
+18
Kot lahko vidimo, bodo stranke leve koalicije naredile vse, da obranijo in ohranijo korupcijo v zdravstvu.