Slovenija

Nov tožilski primer Železnik

Ljubljana, 29. 03. 2007 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni tožilec je pred kolegico skril spis, dokler ni potekel rok za vložitev pritožbe. To je njegov običajen način dela.

Nekdanji predsednik nadzornega sveta BTC Ivan Nerad je predsedniku uprave Jožetu Mermalu očital nezakoniti prevzem družbe. Po njegovem mnenju bi moral Mermal in njegovi sodelavci delnice BTC kupiti z lastnim denarjem oziroma najeti posojila s svojim denarjem. Mermal je privatizacijo izpeljal z denarjem BTC, za nakup delnic pa so uporabili tudi okrog 40 milijonov nemških mark (20 milijonov evrov) iz sredstev, ki jih je BTC namenil za druge, točno določene namene. Lastniški prevzem največjega trgovinskega središča v državi je Mermal pričel leta 2001.

Pregled poslovanja Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, ki ga je odredila generalna državna tožilka Barbara Brezigar, je pokazal, da je organizacija poslovanja sicer ustrezna, razrešeni vodja oddelka za gospodarski kriminal Borut Markošek pa subjektivno odgovoren za zamujen pritožbeni rok zoper odločitev sodišča v zadevi lastniškega prevzema poslovno-trgovinske družbe BTC.

V aferi BTC je okrožno tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo zoper predsednika uprave BTC Jožeta Mermala, članico uprave in generalno sekretarko BTC Heleno Petrin in Andreja Repino. Osumljeni so (bili) kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic.

Močno izgubljena zadeva

"Močno se bojim, da je zadeva izgubljena, kar je pri tako resni zadevi, zelo resna stvar," je na današnji novinarski konferenci povedala Brezigarjeva in dodala, da bi se državna tožilka, ki je vodila primer, zagotovo pritožila in je prepričana, da bi na podlagi zbranih dokazov lahko vložila obtožbo.

Nov primer Železnik: Razrešeni vodja oddelka za pregon gospodarskega kriminala na ljubljanskem državnem tožilstvu Borut Markošek je vrhnovim državnim tožilcem med pregledom poslovanja odgovoril, da je to pač njegov slog dela
Nov primer Železnik: Razrešeni vodja oddelka za pregon gospodarskega kriminala na ljubljanskem državnem tožilstvu Borut Markošek je vrhnovim državnim tožilcem med pregledom poslovanja odgovoril, da je to pač njegov slog dela FOTO: Slovenske novice
Prevzemnik največjega trgovinskega centra v državi Jože Mermal je včeraj izjavil, da je z delovanjem pravosodja zadovoljen
Prevzemnik največjega trgovinskega centra v državi Jože Mermal je včeraj izjavil, da je z delovanjem pravosodja zadovoljen FOTO: POP TV

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani o ustavitvi preiskave v zadevi BTC, ki je bil izdan 26. februarja, prejelo v petek 16. marca. Pritožbeni rok pa se je iztekel v ponedeljek 19. marca. Kot je pojasnila Brezigarjeva, je bila 20. marca obveščena o tem, da je okrožna državna tožilka, zadolžena za zadevo BTC, za sklep izvedela šele po izteku pritožbenega roka, 20. marca.

Markošek je po lastnih besedah ravnal 'kot običajno'

Generalna tožilka je povedala, da so pritožbeni roki v takih primerih zelo kratki, v konkretni situaciji pa je ocenila, da gre za subjektivno odgovornost Markoška, ki ni poskrbel za to, da bi bil sklep izročen državni tožilki, ki je obravnavala to zadevo.

Po takojšnjem pregledu poslovanja z omenjenim sklepom sodišča v zadevi BTC je vodja ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva Blanka Žgajnar ugotovila, da vodja gospodarskega oddelka Markošek ni deloval v skladu s sistemsko urejeno prakso in v skladu z organizacijo poslovanja. Žgajnarjeva je danes pojasnila, da zaradi tega sklep ni pravočasno prišel v roke tožilki, ki je zadevo obravnavala. "Zato sem ga kot vodjo oddelka razrešila, temu pa je takoj sledil pregled poslovanja v zvezi s tridnevnimi sklepi," je dejala Žgajnarjeva. Sum kaznivega dejanja zaenkrat ne obstaja.

Generalna tožilka Barbara Brezigar: Državi, ki ji ni jasno, kaj je narobe, se slabo piše
Generalna tožilka Barbara Brezigar: Državi, ki ji ni jasno, kaj je narobe, se slabo piše FOTO: POP TV

Brezigarjeva je takoj odredila pregled poslovanja okrožnega državnega tožilstva v zvezi z ukrepanjem, ko pridejo na tožilstvo skepi sodišča s tridnevnim pritožbenim rokom, in pregled poslovanja v konkretni zadevi. Pregled sta še isti dan opravila vrhovna državna tožilca Savica Pureber in Silvij Šinkovec. "Markoškovo pojasnilo je bilo, da je posloval na njemu običajen način," je danes povedala Pureberjeva.

Tožilka bi se zoper sklep pritožila

Poslopje uprave BTC
Poslopje uprave BTC FOTO: Dare Čekeliš

Brezigarjeva je poudarila, da je bilo stališče državnih tožilcev ves čas jasno in tudi danes ni spremenjeno. Ker ni bilo podpore s strani domače pravne javnosti, je tožilstvo poiskalo potrditev pri kolegih v tujini. "Tožilka bi se zoper ta sklep prav gotovo pritožila," je pojasnila Brezigarjeva. Ob tem pa je zavrnila navedbe odvetnika BTC Stojana Zdolška na sredini novinarski konferenci, ki so jih v sredo in danes povzeli mediji.

Dejala je, da ne pričakuje, da se bo odvetnik BTC strinjal z državnim tožilcem, ne drži pa njegova trditev, da je do zaustavitve kazenskega postopka prišlo, ker se tožilstvo na zahtevo sodišča ni opredelilo, ali bo nadaljevalo kazenski postopek ali ne. Državna tožilka se je po besedah Brezigarjeve opredelila do zadeve in je preiskovalnemu sodniku spis vrnila z vztrajanjem na izvedbi nekaterih dokazov, potem pa je po preiskavi sledila odločitev preiskovalne sodnice, da predlaga senatu okrožnega sodišča ustavitev preiskave, kar se je tudi zgodilo.

Vrhovno tožilstvo je podprlo pritožbo v zadevi Mercator

Vrhovno državno tožilstvo bo po besedah Brezigarjeve tudi v prihodnje podprlo okrožne državne tožilce pri pregonu resnega gospodarskega kriminala, pri katerem se srečujejo z velikimi problemi tako na področju dokazovanja, kot na področju različnih pritiskov na delo tožilstva. Brezigarjeva je ob tem pojasnila, da podpirajo državnega tožilca, ki je napovedal pritožbo zoper oprostilno sodbo Igorju Lahu v zvezi z zlorabo pri prometu z delnicami Mercatorja.

Štejejo samo novi dokazi

Uvedba novega postopka je mogoča le v primeru novih dokazov. Brezigarjeva je še pojasnila, da na tožilstvu preverjajo možnost za zahtevo varstva zakonitosti, ki pa dejansko ničesar ne spremeni. Postopka namreč ni mogoče ponovno začeti, tudi če vrhovno sodišče ugotovi, da je imelo tožilstvo prav.

V zvezi s komentarji ob zaključku večjih gospodarsko kazenskih zadev, ki se končajo z neuspehom državnih tožilcev, je Brezigarjeva poudarila, "da se tožilci tudi ob tej zadevi zelo dobro zavedajo, da se državi, ki jasno ne ve, kaj je narobe, slabo piše. Slabo se piše tudi družbi, ki na tem področju nima kompasa".

Mermal zadovoljen in izredno ponosen

Predsednik uprave BTC Mermal je na včerajšnji novinarski konferenci povedal, da je na takšen zaključek štiri leta trajajoče preiskave "izredno ponosen". Ob tem pojasnjuje, da so bili tako družba BTC kot njeni člani uprave "oprani vseh sumov in dvomov, da smo storili kakšna kazniva dejanja."


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
30. 03. 2007 11.30
Brezigarjeva očitno ne mora nobenega takega obtožit ,...ker so previsoki,...in majo pravice ,.....male ribe pa hitr spravljajo ,..to je nesposobnost tega tožilstva ,...pod nujno bi bilo treba spremenit zakone,....na bolj rigorozne !!!!!
xes
30. 03. 2007 11.13
cmask: Valjda, da bo Zeleznik odgovarjal... jasno... in to fejst ga bodo osteli in mu razlozili da se tako ne dela.... potem pa bo sel lahko v sluzbo na kak drug polozaj.
exim@t-2.net
30. 03. 2007 10.23
Spostovani, Biti zaljiv, kot "doki007" ni OK in ni na mestu, biti oster in zahtevati pravico enako za vse nas v eni drzavi, je je mestu in se upraviceno mora zahtevati. Verjamem ge. Brezigarjevi, da bo ukrepala tako, da bo g. Markosek pravicno kaznovan in bo ugotovil, da pravila igre veljajo za vse enako. Moram verjeti v naso pravno drzavo, moram, moram, moram,....
balon200
30. 03. 2007 09.49
Vprašanje, če ni še Brezigarjeva vpletena in Janša. Čisto možno, da Janša BTCjevemu direktorju dela uslugo, Brezigarjeva je pa itak Janševa tiha zaveznica. Tale Železnik, je pa žrtveno jagnje, ki lahko, da že ima napeljano drugo službo, ki si jo mogoče itak želi. Posel torej, kjer so vsi vpleteni zadovoljni,..mafija. Mogoče imam prebujno domišljijo, ampak ob teh politikantih nikoli ne veš...sploh pa naj bi bili taki manevri glavni posel politikov, tako, da se mi zadeva zdi čisto pač možna.
doki007@email.si
30. 03. 2007 07.44
očitno bo treba zakone vzet v svoje roke ,...to kar se zdej dogaja pa že presega vse meje ,...čeprav je na oblasti Janez Janša,...upam da za to ni kriva prejšnja garnitura ,...ampak zdejšni pacovi , ki male kurje tatove obsojajpo ,..velike kriminalce pa skrivajo , in to naj bi blo v vladavini JANŠEVEGA ABSOLUTIZMA ,....
ojster10
30. 03. 2007 07.06
Čisti blef, da o tako pomembnih zadevah nimajo kontrole. Da primer ne bi zastaral je potrebeno samo malo dela na računalniku in Brezigarjovo bi lahko imela na pregled. Tako pa bodo tožilci še naprej uspešno obsojali tiste ki ukradejo nekaj cekinov. Gospode, ki ukradejo miljone € pa bodo v bodoče ščitili, da jih ne bi kdo oškodoval. Na bruhanje mi gre to sprenevedanje.
Brasco
30. 03. 2007 00.14
Samo razrešen!? Temu k.... je treba spremeniti slog življenja ne samo slog dela. Baraba nemarna...
janezgorenc@email.si
29. 03. 2007 20.42
Prepričan sem, da bo gospod bivši državni tožilec nemudoma odhitel v odvetniške vrste. Ne bo prvi.
ribic@mail386.com
29. 03. 2007 20.12
g. Brezigar je če ne drugače MORALNO odgovorna za blamažo (odstopit nemudoma). S tem trenutkom je jasno, da krasti ni več prepovedano, le dovolj moraš ukrasti, da si lahko kupiš Zdolška&Co.
vox populis
29. 03. 2007 19.52
Generalna tožilka Barbara Brezigar: " Državi, ki ji ni jasno, kaj je narobe, se slabo piše!" Še slabše se piše državi v kateri, tožilci in odvetniki kriminalcev odlično sodelujejo!
dark švejder
29. 03. 2007 19.44
Mene so pa za prometni prekršek (hud seveda) takoj cepnli... prasci, naj mi še kdo reče, da smo pred zakonom enaki... svinje pokvarjene... pokadi ga Barbara
pikam_dopust@yahoo.com
29. 03. 2007 18.32
Glede na to, da je promptno ukrepala in o tem javnost takoj obvestila (pustimo to, da ne vemo vsega ozadja), jo boš pa na tem primeru zelo težko žagal..
Tonček Balonček
29. 03. 2007 17.14
Saj je prostodušno in pošteno povedal, da je to pri njih običajna praksa. Zdaj bodo na njemu izvajali "delovanje" izbolšanja prakse, ažurnosti in učinkovitosti, sankcij ter kadrovkih izboljšav. Brezgarjeva bo seveda zaslužna, ne odgovorna!
M.U.K.
29. 03. 2007 17.02
Če bi ga dali v pripor z milijon Evrov varščine, bi bil verjetno drug dan odzunaj... Splača se delat v državni upravi-za ene
Tonček Balonček
29. 03. 2007 16.37
So pa policisti ovadili, tožilci obtožili in sodniki kaznovali kriminalca, pri katerem so v avtomobilskem prtljažniku našli kolo s klučavnico in lastnik avta ni znal pojasniti, od kod mu to! Torej sistem deluje, pregledno in učinkovito. Sicer se pa ukvarjamo s štadioni in kvalifikacijami za nogometno prvenstvo. Tudi v NBA so naši dobr!. Meje pridejo na vrsto sprihodom turistične sezone, Joško, prebudi se poičasi!
max99
29. 03. 2007 16.36
ja taka je javna uprava!!!!!!!!!!!!!!!!!!! po dveh letih in pol, dobim polovično rešeno zadevo!!!! normalmo sledi pritožba.!-sedaj pa čakam že devet mesecev! za pop****t s tem kretenim. šuš v glavo po kitajsko.............
californija
29. 03. 2007 16.35
vršt iz službe in prepoved zaposlovnaja v bilokateri javni ustanovi v slovenijiin dnarn akazen mesečno 5000 euro kazni za naslednjih 30 let. potem bomo videli kako bo razmišljal
balon200
29. 03. 2007 16.21
Skorumpiran kurec. Takih je polno v javni upravi.
Zatarra
29. 03. 2007 16.14
Mislim, da bom b......
HandOfSteel
29. 03. 2007 16.08
+1
To je njegov obicajen nacin dela ? Pa kva je s tem narodom narobe ... vrzt iz sluzbe pa zapret ... svinja podkupljiva !