Slovenija

V enem tednu dva samomora

Ljubljana, 26. 11. 2009 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.L./B.S./STA
Komentarji
6

Slovensko vojsko je pretresel še en samomor. Vojak se je ustrelil doma, s svojim orožjem, v času bolniške. Njegov samomor naj ne bi bil povezan s samomorom vojakinje na misiji na Kosovu.

Po vojakinji na Kosovu naj bi samomor storil še en pripadnik slovenske vojske.
Po vojakinji na Kosovu naj bi samomor storil še en pripadnik slovenske vojske. FOTO: Dare Čekeliš
V Slovenski vojski in na ministrstvu za obrambo obžalujemo smrt pripadnika, družini in svojcem preminulega izrekamo sožalje. Ministrstvo za obrambo

Kaj se dogaja v Slovenski vojski? Kot smo izvedeli, si je življenje vzel še en njen pripadnik. Šlo naj bi za inštruktorja v vojaški avtošoli, ki deluje v Slovenski Bistrici pod okriljem Poveljstva za doktrine, razvoj in izobraževanje, so za 24ur.com povedali na sindikatu slovenske vojske. Star je bil 30 let.

Vojak ni nikoli služil na misijah v tujini, trenutno pa je bil na bolniškem stažu. Ustrelil se je doma, potem ko se je vrnil s psihiatričnega zdravljenja, so nam povedali na omenjenem sindikatu.

Novico o samomoru je potrdil predstavnik slovenske vojske Simon Korez. Povedal je, da gre za mlajšega moškega, samomor pa je naredil včeraj popoldne. Kot je še poudaril Korez, si življenja ni vzel s službenim orožjem. Primer preiskuje civilna policija. 

Posmrtne ostanke vojakinje prepeljali domov

Posmrtne ostanke še ne 27-letne vojakinje, ki je na Kosovu storila samomor, so že prepeljali v domovino. Kdaj jo bodo pokopali, Korez še ni znal povedati, je pa dejal, da bo pogreb potekal v ožjem družinskem krogu. Sodelovanje vojske so torej svojci zavrnili.

Odhod slovenskih vojakov na Kosovo
Odhod slovenskih vojakov na Kosovo FOTO: Dare Čekeliš

Na odboru o razmerah v vojski

Jaz obžalujem, da je prišlo do izgube v tem trenutku že dveh pripadnikov. Ne morem pojasniti, zakaj se pripadniki Slovenske vojske pobijajo. Načelnik generalštaba SV Alojz Šteiner

Zaradi smrti vojakinje so se člani parlamentarnega odbora za obrambo sestali na nujni seji, ki je bila zaradi pietete do svojcev zaprta za javnost. Z razmerami sta jih seznanila tako obrambna ministrica Ljubica Jelušič kot tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Alojz Šteiner. Oba sta izrazila obžalovanje zaradi smrti vojakinje na Kosovu, pa tudi samomora slovenskega vojaka v Sloveniji, vendar pa sta poudarila, da primera nista povezana.

"Jaz obžalujem, da je prišlo do izgube v tem trenutku že dveh pripadnikov. Ne morem pojasniti, zakaj se pripadniki Slovenske vojske pobijajo," pa je dejal Šteiner. Dodal je, da je trend samomorilnosti v slovenski vojski "nižji kot v slovenski družbi". "Neposredne povezave med primeroma ni, strokovne službe pa pravijo, da ko se sproži plaz samomorilnosti, se ta povezava lahko vzpostavi," je dodal.  

"Obžalujemo, da je do tega prišlo. Obžalujemo, da je bila stiska vojakinje tako velika, da je posegla po lastnem življenju," pa je po koncu zasedanja dejal podpredsednik odbora Bogdan Čepič (SD). Svojcem je v imenu odbora izrekel sožalje.

V zadnjih petih letih je samomor storilo šest zaposlenih v Slovenski vojski, od tega eden na delovnem mestu, drugi pa izven delovnega mesta in izven delovnega časa.

Plaz samomorov?

Jelušičevo sicer skrbi, da bi zdaj lahko prišlo do plazu samomorov oziroma "praviloma bolj groženj s samomori, ko bodo ljudje začeli tudi izsiljevati s tem, da bodo pričakovali ureditev nekaterih osebnih zadev. Pripravljamo se na vse mogoče primere in tudi v zvezi s tem ukrepamo tako, da se s psihološkimi službami in pa predvsem z delom poveljnikov sedaj zelo obračamo k svojim pripadnikom".

Po mnenju psihologa Petra Umeka je možnost za val samomorov razmeroma majhna. ''Je pa možnost, da bi nekateri posamezniki v vojski ali mogoče organizirane skupine znotraj vojske izrabili ta dogodek, da bi začeli urejati na neki drugačen način take primere,'' je Umek dejal v pogovoru za Kanal A.

Šikaniranje med vojaki na Kosovu?

So vojaki na misijah res šikanirani?
So vojaki na misijah res šikanirani? FOTO: POP TV
To kaže, da nekaj v vojski ne štima. Nekaj ne štima že pri naboru ljudi, ki stopajo v vojaške vrste, in se bojim, da se zaradi pomanjkanja vojakov ne dela prava psihološka analiza tistih, ki vstopajo. Zagotovo so pa tudi problemi na terenu. Zmago Jelinčič, SNS

Vojakinja se o svojih težavah ni zaupala nikomur, so povedali na včerajšnji novinarski konferenci na ministrstvu za obrambo. "Ni pogum, da težave skrivaš, ampak je pogum to, da o svojih težavah zaupaš drugim, je ob tem dejala načelnica vojaškega oddelka za psihološko dejavnost Romana Rupar. Že takoj po tragičnem dogodku so tudi zagotavljali, da delo v kontingentu nemoteno poteka naprej. Javnost pa se ob tem vse glasneje sprašuje, kaj se dogaja na slovenskih misijah v tujini ter v enotah v domovini. So obtožbe o šikaniranju resnične? 

Sindikata: Težava je resna

Med opravljanjem vojaške službe pripadniki Slovenske vojske vedno in povsod:

– utrjujejo tovarištvo v enoti in krepijo vojaški kolektiv;
– skrbijo za podrejene, jim zagotavljajo čim boljše pogoje za delo ter glede na svoje pristojnosti pomagajo njihovim družinam, če to želijo;
– upoštevajo enakopravnost pripadnikov Slovenske vojske, ne glede na raso, spol, versko ali politično prepričanje oziroma katero koli osebno okoliščino;
– spoštujejo dostojanstvo drugih pripadnikov Slovenske vojske in preprečujejo ter ukrepajo zoper posege v dostojanstvo pripadnikov;
– spoštujejo človekove pravice in svoboščine … Iz Kodeksa vojaške etike Slovenske vojske

Da je šikaniranje resna težava, opozarjajo tako v sindikatu vojakov kot v sindikatu vojske, zaščite in obrambe. "Mi dobivamo prijave praktično dnevno,“ nam je povedal Boštjan Korelc, ki je pri slednjem zadolžen za vojaške zadeve. Kot je razložil, o vsakem primeru obvestijo načelnika generalštaba in ministrico za obrambo, "vendar ni interesa, da bi se te zadeve raziskale ali da bi storilci odgovarjali za ta dejanja“. Pohvalil pa je predsednika Danila Türka, ki je tudi vrhovni poveljnik slovenske vojske. Ko so ga obvestili o domnevnem šikaniranju v slovenski vojski, je namreč takoj ukazal, naj zahteve raziščejo. Žal se tudi po predsednikovem posredovanju ni nič premaknilo naprej, je povedal Korelc in dodal, da vojska te zadeve že vrsto let pometa pod preprogo.

Omenjeni sindikat je junija poslal dopis, v katerem opozarja prav na nevzdržne razmere v številnih enotah Slovenske vojske, posebej pa so opozorili na dogajanje v vrstah 10. motoriziranega bataljona, ki je trenutno na Kosovu. Konec septembra so na dogajanje na Kosovu znova opozorili, uprli so se tudi tam nastanjeni vojaki.

Odgovorni so nato vendarle ukrepali in enega od podčastnikov s Kosova odpoklicali v Slovenijo. Korez je povedal, da so se za to odločili "zaradi neprimernega delovanja na misiji“, o tem, kaj točno je bil vzrok, pa ne more govoriti. Podčastnik, sicer pripadnik 20. kontingenta, je v disciplinskem postopku. Po besedah ministrice so se razmere na misiji nato uredile. "To je bilo pred enim mesecem, po naših podatkih pa v tem trenutku lahko potrdimo, da ni šlo za nikakršno povezavo. Vendar preiskava poteka in če bomo prišli do kakšnih drugih ugotovitev, bomo seveda to tudi upoštevali," je še dodala.

Kam, če se zlomiš?

Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak pa opozarja na še eno anomalijo v Slovenski vojski: po zakonu o službi v Slovenski vojski je težji disciplinski prekršek, če daš odpoved delovnega razmerja, ko si na misiji. "Za pripadnike slovenske vojske je to zelo velik problem, saj nima nobenega vzvoda, da se v primeru stiske, sile obrne na nekoga, pove, da pritiska ne zdrži več in da želi iti domov,“ je povedal v oddaji Svet na Kanalu A. Nam pa je razložil, da v drugih vojskah obstajajo vzvodi, ki omogočajo, da vojaki, ki pritiska ne zdržijo, odidejo domov, pri nas pa tega ni. 

'Odnosi so dobri'

O domnevno neurejenih odnosih v vrstah vojske so razpravljali tudi na odboru za obrambo. Popolnih odgovorov ni, ugotovili pa smo, da je veliko neresničnih zlonamernih natolcevanj, je dejal Čepič. "Gre za urejene odnose znotraj kontingenta slovenske vojske, ki je na bojni misiji," je poudaril. "Zaskrbljenosti, kar se tiče odnosov znotraj kontingenta, ni."

Obtožb in opozoril sindikatov na današnji nujni seji niso obravnavali.

Slovenske misije v tujini ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja