Slovenija

Za pomor čebel naj bi bil kriv klotianidin

Murska Sobota, 25. 04. 2011 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzrok za povečano odmrtje pašnih čebel, o katerih v zadnjih dneh množično poročajo iz Pomurja, je po prvih analizah in pregledih na terenu v prisotnosti klotianidina, ki ga je mogoče najti na semenu koruze.

Inšpektorji bodo v prihodnjih dneh preverjali izvor semena koruze, njegovo pravilno obdelanost in način sajenja.
Inšpektorji bodo v prihodnjih dneh preverjali izvor semena koruze, njegovo pravilno obdelanost in način sajenja. FOTO: Jani Dolinšek

Prve analize in pregledi na terenu kažejo, da je vzrok za povečano odmrtje pašnih čebel v Pomurju v prisotnosti klotianidina, ki ga je mogoče najti na semenu koruze. Zato bodo inšpektorji v prihodnjih dneh preverjali izvor semena koruze, njegovo pravilno obdelanost in način sajenja.

Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je lahko izvor aktivne snovi klotianidin na semenu koruze, ki so jo kmetje v tem obdobju sejali na suhnatih tleh in v vetrovnih vremenskih razmerah. Ob tem poudarjajo, da mora biti seme koruze, ki je lahko v prometu v Sloveniji, tretirano in obdelano v skladu s pravilnikom o dolžnostih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev ter pravilnikom o kakovosti semena žit. Zato nadaljnje preiskave tečejo v smeri ugotavljanja skladnosti kakovosti semena koruze in preverjanja spoštovanja dobre kmetijske prakse pri sajenju koruze.

Preverjali bodo izvor semena koruze

V ta namen bo kmetijska inšpekcija ob pomoči veterinarske uprave od torka naprej na kmetijskih gospodarstvih preverjala izvor semena koruze, njegovo pravilno obdelanost in način sajenja koruze, napovedujejo na ministrstvu. Nacionalni veterinarski inštitut in Veterinarska uprava RS pa bosta pripravila priporočilo za krmljenje čebel v sušnih razmerah in obdobju cvetenja oljne ogrščice.

Čebele so umirale tudi danes.
Čebele so umirale tudi danes. FOTO: Mateja Klavs

V zadnjih dneh so iz Pomurja poročali o številnih pomorih čebel. V soboto so prizadete čebelarje obiskali predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, kmetijski minister Dejan Židan in glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Saša Dragar Milanovič. V Ljubljani pa so se danes sestali predstavniki Nacionalnega veterinarskega instituta, Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, Veterinarske uprave RS, Fitosanitarne uprave ter Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, da bi pregledali in ugotovili prve vmesne rezultate analiz odvzetih vzorcev mrtvic, cvetnega prahu in oljne ogrščice.

Tudi danes so umirale

Iz Pomurja vsak dan poročajo o novih pomorih čebel. Murskosoboški policisti so danes dopoldan prejeli obvestili o dveh pomorih. Prvi primer so policisti obravnavali v Dolnji Bistrici pri Lendavi. Z ogledom kraja so ugotovili, da je enemu čebelarju v 33 panjih poginila velika večina čebel. Drugi primer pomora so policisti obravnavali v Brezovcih v občini Murska Sobota, kjer je v 34 čebeljih panjih, ki so last enega čebelarja, poginila tretjina čebel. V obeh primerih sta na kraj dogodka prišla tudi kmetijski inšpektor in strokovna sodelavka Nacionalnega veterinarskega inštituta. Kmetijski inšpektor je za potrebe analize odvzel tudi vzorce poginulih čebel.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EZS
14. 06. 2011 01.31
Tonček Balonček
26. 04. 2011 08.57
Vsi v boj proti koloradskemu hrošču!
dule100
26. 04. 2011 08.45
Ne nasedajte nekim kvazi strokovnjakom. Vprašajte raje strokovnjake kot je Župevčeva. Za vsem stoji JJ !
krtaca15
26. 04. 2011 08.45
Še jaz dodam svoj piskerček: Dupont razvije seme ki je odporno na njihov strup in potem poleg semena prodajo še točno določen strup ki je seveda njihov. Če pa ni njihov - je pa slaba letina. V glavnem dobiček zagotovljen. Insekticidi so izdelani iz nafte kakopak. Da ne omenim vseh skorumpirancev od Biotehnične, vlade, EU parlamenta in tadatadatada dalje. Njihov namen je uveljaviti GSO in zakaj? Kot ste že napisali - držati roko - imeti kontrolo nad vso pridelano hrano na svetu in biti odvisen od njih. Ko bo GSO prišla na vsako polje in verjemite da bo, se bojte lakote! Preverite kaj se že dogaja v Ameriki kjer so začeli preganjati biokmetije, kjer specialci vdrejo z orožjem in poberejo ves pridelek.... Ne vem koliko je to še podobno demokraciji.... Zakaj se je sesedlo rimsko cesarstvo, Jugoslavija in zdaj Evropa?
Manu Cocker
26. 04. 2011 07.49
Ali bi ta strup deloval tudi na politike ?????
veselo-na-delo
25. 04. 2011 23.43
Dokler bo denar vladal bodo čebele umirale,to pa zato da nekateri še hočejo čim več iztisnit iz kmetov da naj kupujejo čim več škropiv nakoncu ti še pa pridelek pregledajo če ni bil slučajno bolan zaradi neuporabe škropiva, ti ga takoj zavrže ker kmet ni sledil njihovim predpisom kot ga oni dajo.
Odpri.oci
25. 04. 2011 23.40
Citat iz pamfleta "Opa Europa" : . "Kot edina neposredno voljena institucija Evropske unije igra Evropski parlament pri zakonodaji nadvse pomembno vlogo. Njegovi poslanci imajo na večini področij (razen kmetijske ali davčne politike) pravico do soodločanja. Predloge Evropske komisije lahko spreminjajo, dopolnjujejo ali celo zavrnejo" . Torej.... o KMETIJSTVU in DAVKIH komisarji lahko odločajo kakor hočejo !!!! Zato lahko - kljub 80% nasprotovanju prebivalcev EU - po mili volji dovoljujejo uporabo GMO-jev.... monsanto strupov tipa Round-Up, DuPont svinjarij...... . Demokracija pa taka..... . Verjetno nas kmalu čaka "Direktiva o 10% Evropsken davku"..... ki bo brez kateregakoli voljenega organa postal ZAKON čez noč !!!!
apiar
25. 04. 2011 22.49
Čebela umre.
nizozemska
25. 04. 2011 22.49
Zanimivo kako nabijajo nekateri ki niti najmanjšega pojma nimajo o ozadju uporabe tako močnih strupov.Zgodba se začne z koruznim hroščem škodljivcem ki pol tisočletja ni zmogel poti iz Amerike v Evropo sredi devetdesetih let pa se je pojavil v osrednji Srbiji in to v času ko je bila država pod mednarodnim embargom edini možen vzrok za to je lahko le bio terorizem krivca pa lahko zlahka določimo če le pogledamo kdo ima korist od tega.Hrošč se počasi a vztrajno širi po Evropi in pred nekaj leti je prišel tudi v naše kraje od države predpisan ukrep pa je tretiranje semena koruze.Marsikdo izrabi vsako tako novico za pljuvanje po kmetih tudi če le ti sploh niso krivi največkrat pa so žrtve pohlepnih korporacij in birokracije.
vetrolov
25. 04. 2011 22.45
zanimivo minister tedaj je bil pa spet pogačnik.
nizozemska
25. 04. 2011 22.35
Zanimivo kako nabijajo nekateri ki niti najmanjšega pojma nimajo o ozadju uporabe tako močnih strupov.Zgodba se začne z koruznim hroščem škodljivcem ki pol tisočletja ni zmogel poti iz Amerike v Evropo sredi devetdesetih let pa se je pojavil v osrednji Srbiji in to v času ko je bila država pod mednarodnim embargom edini možen vzrok za to je lahko le bio terorizem krivca pa lahko zlahka določimo če le pogledamo kdo ima korist od tega.Hrošč se počasi a vztrajno širi po Evropi in pred nekaj leti je prišel tudi v naše kraje od države predpisan ukrep pa je tretiranje semena koruze.Marsikdo izrabi vsako tako novico za pljuvanje po kmetih tudi če le ti sploh niso krivi največkrat pa so žrtve pohlepnih korporacij in birokracije.
prehlad
25. 04. 2011 22.18
TAKE INŠPEKTORJE RABIMO SAMO PRI RAZDELITVI PLAČ.
Odpri.oci
25. 04. 2011 21.56
In še nekaj za tiste, ki še vedno verjamete v EU.... . 1.5.2004, ko je Slovenija postala članica EU, je bila NACIONALNA ZAKONODAJA nad evropsko, in so bile EU direktive zgolj PRIPOROČILA državam članicam in NISO BILA OBVEZNA !!!! . Z uveljavitvijo LIZBONSKE POGODBE 1.12.2009 pa so DIREKTIVE postale OBVEZNI ZAKONI po celotni EU.... parlamenti članic pa zgolj posvetovalna telesa, katerih naloga je implementacija direktiv v nacionalno zakonodajo !! Trenutno nam Bruselj (oz. 27 korporativno nastavljenih skorumpiranih komisarjev) piše preko 80% ZAKONOV..... in "naših" 90 poslancev po tekočem traku zgolj sprejema PREVEDENE DIREKTIVE !!! . PREBIVALCE SLOVENIJE NISO NIKOLI (!!!!) VPRAŠALI, ALI SE STRINJAMO Z NOVIM ZAKONODAJNIM TELESOM (kjerkoli so imeli referendum, so pogodbo zavrnili.... vsaj prvič...).. . G. PAHOR je samovoljno podpisal to pogodbo in s tem praktično ANULIRAL Slovensko ustavo in slovenske zakone.... čeprav je (kolikor vem) za SPREMEMBO USTAVE potrebna VSAJ 2/3 večina v parlamentu. In kaj so naredili "ustavni sodniki".... katerih vloga naj bi bila varovati ustavo ???? NAVKLJUB OČITNI PREKORAČITVI POOBLASTIL g. pahorja SO TI POLITIČNO NASTAVLJENI NESPOSOBNI PRAVNIKI OSTALI TIHO IN "POŽEGNALI" NEPOSTEDNO UKINITEV USTAVE BREZ PARLAMENTA IN Z ENIM SAMIM PODPISOM !!!!
Odpri.oci
25. 04. 2011 21.42
@elan5 25.04.2011, 20:37 0 "York.da se pri nas prodajajo strupi,ki jih v Evropi več ni moč dobiti. Ta je pa bosa. Še bolj strogo zakonodajo imamo od EU. Prosim ne piši nekaj na pamet o stvareh o katerih pojma nimaš." . Sicer nisem prebral trditev York-a... ampak elan5 - tule pa nimaš prav.... . Spomni se "afere" z zastrupljenimi hruškami pred dvemi leti (vse so končale na mizah in v želodcih osnovnošolcev.... še predno so inšpektorji karkoli naredili; sadjar je prodal 450 ton hrušk... inšpektorji so "zaplenili" 1 (eno) tono !!!!).... . Takrat je "sadjar" škropil hruške z neko svinjarijo (klormekvat), ki je bila (takrat) dovoljena le za uporabo na žitih !!!!! . "Sadjar" je škropil s škropivom "klormekvat".... Do leta 2010 je bil v EU "klormekvat" dovoljen samo za uporabo na žitih !!! Ob nastopu novih polit-komisarjev v Bruslju, so na mesto "komisarja za kmetijstvo" nastavili g. Dalli-ja, politika, ki so ga v LASTNI DRŽAVI vrgli iz vlade, zaradi KORUPTIVNOSTI !!!! Samo 21 dni po "zasedbi stolčka" je prej omenjeni skorumpiranec dovilil UPORABO GMO KROMPIRJA v EU (po 12-letni prepovedi ) !!!! Ta isti skorumpiranjec Dalli je dosegel, da je uporaba "klormekvat"-a dovoljena tudi na še dodatnih kulturah (na zahtevo Belgije in Švedske)... . 2. člen te DIREKTIVE (tako se po novem imenujejo zakoni, ki so celo nad ustavami članic) se imenuje takole : Člen 2 Države članice sprejmejo in objavijo zakone in druge predpise, potrebne za uskladitev s to direktivo, najpozneje 28. maja 2010. Komisiji takoj sporočijo besedilo navedenih predpisov in korelacijsko tabelo med navedenimi predpisi in to direktivo. Države članice navedene predpise uporabljajo od 29. maja 2010. Države članice se v sprejetih predpisih sklicujejo na to direktivo ali sklic nanjo navedejo ob njihovi uradni objavi. Način sklicevanja določijo države članice. . Z drugimi besedami.... ta strup je od 29.5.2010 DOVOLJEN TUDI V SLOVENIJI.... NE GLEDE NA SLOVENSKE PREDPISE.... ČE SLOVENIJA NE SPREMENI SVOJIH ZAKONOV... PLAČUJE KAZNI VSE DO SPREMEMBE ZAKONODAJE !!!!! .
Jurck4Life
25. 04. 2011 21.28
Naj kej v vladi , sam ČEBELE NE!!!!!!!...
Jurck4Life
25. 04. 2011 21.27
elan5
25. 04. 2011 20.58
Madžarska je tak v EU. Torej nima kaj bit. Malo je cenej,pa kvaliteta je tudi toliko slabša.
Bojan Skof
25. 04. 2011 20.55
HALO INŠPEKTORJI
Bojan Skof
25. 04. 2011 20.53
za pogin so krivi proizvajalci škropiv in naj takoj plačjo škodo !čebela ni medved!
korintos1
25. 04. 2011 20.52
elan5 V mojem koncu pride dosti stvari iz Madžarske, malo pa tudi iz Hrvaške.