Slovenija

Nov opomin za Slovenijo?

Bruselj, 04. 11. 2008 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija je prejela odgovor Slovenije na opomin glede diskriminacije tujih državljanov s sistemom vinjet. Slovenijo tako mogoče čaka nov opomin in zamrznitev sredstev za gradnjo cest.

Nakup vinjet
Nakup vinjet FOTO: POP TV


"Odgovor Slovenije smo prejeli danes in sedaj ga bomo pozorno preučili," je povedal tiskovni predstavnik komisarja za promet Antonia Tajanija, Jens Mester. "Če v njem ni nikakršnih novih elementov, če torej slovensko stališče ostaja nespremenjeno, je zelo malo verjetno, da bo Evropska komisija spremenila svoje mnenje. V tem primeru sledi nov korak v postopku zaradi kršitve pravnega reda EU," je pojasnil.

Poudaril je še, da so o vsebini odgovora Slovenije doslej brali le v medijih in da morajo še preučiti, ali je odgovor dejansko nespremenjen. V tem primeru, kot omenjeno, sledi drugi korak v postopku zaradi kršitve pravnega reda unije. V tem primeru bo torej Slovenijo doletelo drugo, še ostrejše opozorilo, ki se imenuje obrazloženo mnenje. Postopek se lahko v skrajnem primeru konča tudi na Sodišču Evropskih skupnosti.

Komisija zaostrila stališče

Ob tem velja omeniti, da se je stališče Evropske komisije do slovenskih vinjet bistveno zaostrilo, ko je komisarja za promet Francoza Jacquesa Barrota zamenjal Italijan Antonio Tajani. Sosedi Slovenije Italija in Avstrija in tudi nečlanica EU Hrvaška so ostre nasprotnice veljavnega sistema vinjet v Sloveniji. Barrot je sicer še maja menil, da bi komisija slovenski vinjetni sistem lahko podprla, saj je zgolj začasen.

Sedaj pa v Bruslju menijo, da bi Slovenija morala slediti praksam, ki obstajajo v nekaterih drugih članicah, na primer v Avstriji, ki je uvedla tudi vinjete za krajši čas. Po mnenju Evropske komisije bi se tako Slovenija odzvala "zadovoljivo", če bi poleg enoletnih in polletnih vinjet po "proporcionalnih cenah" uvedla tudi vinjete za deset ali sedem dni.

Sprememba slovenskega stališča?

Da je pričakovati spremembo slovenskega stališča v tej smeri, priča tudi nedavna izjava dosedanjega predsednika vlade Janeza Janše, ki je sredi oktobra nakazal, da bo Slovenija prihodnje leto najverjetneje uvedla tudi vinjete za časovno obdobje, krajše od pol oziroma enega leta. Zdaj je jasno, da je sistem finančno vzdržen in ga ne bo porušila uvedba vinjet za krajši čas, je tedaj dejal premier Janša.

Slovenija lahko tako nov opomin pričakuje enkrat v začetku prihodnjega leta, saj naj bi po navedbah komisije od prvega do drugega opomina preteklo od štiri do šest mesecev. "Odziva Evropske komisije ni pričakovati v bližnji prihodnosti, vsekakor to ni vprašanje dni," so še pojasnili v tiskovni službi komisarja Tajanija, niso pa želeli natančneje opredeliti, kdaj naj bi se to zgodilo.

Zaradi vinjet zamrznjena sredstva za gradnjo avtoceste?

Slovenski argument je, da ni diskriminacije, saj tako tuji kot domači državljani avtoceste uporabljajo samo občasno.
Slovenski argument je, da ni diskriminacije, saj tako tuji kot domači državljani avtoceste uporabljajo samo občasno. FOTO: Promet.si

Vinjetni sistem pa je najverjetneje povzročil še eno neprijetnost – Evropska komisija naj bi namreč zaradi tega Sloveniji zamrznila sredstva za gradnjo avtocestnega odseka Slivnica-Draženci. To so potrdili tako na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko kot tudi z ministrstva za promet, kjer kot možen razlog navajajo prav vinjete.

Ministrstvo bo odločitev zdaj natančno preučilo in nato v Bruselj poslalo argumentiran odgovor nanjo. Kot so pojasnili, so se s takšnim primerom soočili že pri gradnji avtocestnega odseka Lendava-Pince. Takrat je Evropska komisija po prejemu argumentiranega odgovora sredstva ponovno sprostila.

V Družbi za avtoceste (Dars) sicer poudarjajo, da to ne bo upočasnilo gradnje odseka, ki naj bi ga za promet odprli prihodnje leto.

Spomnimo


Slovenija je odgovor na opomin zaradi vinjet v Bruselj poslala minuli teden, potem ko ga je potrdila vlada na dopisni seji. V njem na podlagi dokumentov s seje vlade ponovno v celoti zavrača očitke Bruslja in ponavlja, da niti uvedeni vinjetni sistem cestninjenja niti posledice njegove uvedbe ne morejo predstavljati ukrepa z neposrednimi ali posrednimi diskriminacijskimi učinki na podlagi državljanstva. Kot argument so navedli dejstvo, da ne samo tuji, ampak tudi slovenski državljani avtoceste uporabljajo samo občasno.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
05. 11. 2008 09.21
Očitno veliko ljudem ni jasno, da Slovenija na marsikaterem področju ni suverena država in ne more delati po svoje, smo v Evropi, kot smo bili nekoč v jugoslaviji, nimamo ne svoje valute, davčnega sistema in še marsičesa, držati se moramo direktiv in ukazov iz Bruslja, pa če še tako napenjamo mišice, več ali manj jih lahko kažemo samim sebi, v Evropi smo pa pač ena pokrajina, regija, ki se seveda ne more izmišljati nekih svojih\" inovacij\"! To je pač kruta resnica naše suverenosti in neodvisnosti, le da se tega veliko ljudi sploh ne zaveda, pa lahko evropskemu svetu predsedujemo ves čas!
gordo
04. 11. 2008 22.01
vinjete vinjete vinjete.............................vin..............
mnja
04. 11. 2008 20.34
naj uvede krajše vinjete.. za 5 dni po 20€.. pa naj plačujejo 40€ za eno-tedenski dopust pr sosedih..
Denis Drev 1
04. 11. 2008 19.50
ja vredu naj nam dajajo opomine potem pa jim dajmo blokirat promet po avtocesti in naj se vozijo po starih cestah.ni vinjete ni avtoceste.
vinadap
04. 11. 2008 19.27
palhi - ja,mogoče sem res narobe zastopil,to pa ja.
Uroš Palhartinger
04. 11. 2008 19.14
vinadap, govoril sem o starem sistemu cestninjenja pred dvema letoma... Podpiram veljaven sistem vinjet in sicer 100 odstotno...
vinadap
04. 11. 2008 18.53
palhi - tvoj prijatelj ne ve nič,ali pa ti nakladaš. Cena cestnine - Trst - Firence - Rim je 34,80€ V ENO SMER! Torej,kaj boš dejal na to?! Zato se pa naši ne pustijo,saj so vse preverili,kako je drugje,samo,da tisti butlni v Bruslju tega ne vedo.
Uroš Palhartinger
04. 11. 2008 18.23
Do vstopa Slovenije v EU so tuja tovorna vozila plačevala cestno takso za vožnjo po vseh cestah. Cestna taksa je bila odvisna od tečaja ameriškega dolarja, števila prevoženih kilometrov in skupne teže tovora in vozila... Po maju leta 2004 pa so odpadle cestne takse. Zanima pa me nekaj, zakaj Evropska komisija ne napade Avstrije zaradi ekoloških točk za tuja tovorna vozila??? Ali tu Avstrija ne ravna diskriminatorno do tujcev???
Uroš Palhartinger
04. 11. 2008 18.16
Pred dvema letoma sem načrtoval pot v Rim. Prijatelja avtoprevoznika sem vprašal po približnem znesku cestnine za avtoceste v Italiji. Povedal mi je da ne ve točnega zneska, vsekakor pa cestnina ni nikjer dražja kot pri nas. Danes pa je vožnja po slovenskih avtocestah zelo poceni, zahvaljujoče vinjetam. Najpomembnejše pa se mi zdi, da odpadejo vrste za plačilo cestnine na vsakih 50 kilometrov.
Adolph
04. 11. 2008 18.11
Toliko telebanov kos jih je pri nas, ni najti nikjer na svetu na enem kupu. . . .
patolog
04. 11. 2008 18.08
če komu kej ne paše naj se ne vozi po sloveniji, saj ne rabimo da vsi serjejo po naši lepi deželi, ne prinesejo pa nobenga dobička! Če grejo avstrijci in nemci na dopust na hrvaško pa naj se peljejo čez madžarsko če ne morjo dat 35 eur za ubogo vinjeto da tudi mi kej zaslužmo, ne sam hrvati (oni tržijo morje, mi bomo pa avtocesto). V prometni šoli mb so nas učili, kako pomembno vlogo ima slovenija v evropskem prometnem sistemu. Je res!? smo najcenejši; nam ni mar za smog in škodo, ki jo delajo avti in predvsem kamioni... vse države nas izkoriščajo, ker se ne znamo branit in jim zakasirat že na meji da sploh lahko pridejo v slovenijo!!! dajmo zaračunat vsak meter naših cest, pa bo manj tujih kamionov in presranih turistov na naših cestah!!! Prepovejmo tranzitne turiste in kamione!!! Se kdo strinja z mano? al mislite da sm čuden? :)
baj.d.wej
04. 11. 2008 18.01
ma vinjete so prou super pa rečte kr hočte ... škoda sam k se bojo podražile..
persing
04. 11. 2008 17.37
Svojo enkratno lego na tem poročju Evrope je potrebno z vidika zaslužka braniti z vsemi raspoložljivimi sredstvi .Svoje naravne prednosti je porebno braniti in obraniti,ne le stati temveč tudi OBSTATI. Ni predaje!
Uroš Palhartinger
04. 11. 2008 17.33
Fay, saj ni turistov... So samo Turki na poti v Turčijo in nazaj v Nemčijo, Francijo...
LazniviZares
04. 11. 2008 17.20
Upam da se ve kdo bo odgovarjal za vso to sramoto,ki smo jo v €uropi delezni zaradi balkanskega nacina oddiranja tranzitarjev in turistov.
pijanec22
04. 11. 2008 17.15
Je že čas, da nekdo šola ta balkanski odnos naroda, ki ga je poln jezik pred vsemi drugimi, kako smo mi v EU; po drugi strani pa bi se radi obnašali, kot da nismo. Očitno je EU za večino naših državljanov samo pumpanja ega pred Hrvati.
Tonček Balonček
04. 11. 2008 17.04
A Kučan še kar naprej telefonira v Bruselj?