Slovenija
Oglas

NOV magistrski študijski program 'Alternativno reševanje sporov'

Nova Gorica, 23. 09. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Interdisciplinaren študijski program »Alternativno reševanje sporov« II. stopnje ponuja v slovenskem prostoru diplomantom različnih strok možnost, da bodo lahko svoje že pridobljeno znanje še dodatno nadgradili v okviru novega teoretično – praktičnega študijskega programa, ki se nanaša na celovit spekter znanj s področja reševanja konfliktov, sporov, predvsem mediacije, arbitraže in podobnih postopkov.

Prav tako pa je študijski program namenjen tudi vsem tistim, ki jih navedeno področje zanima in v njem prepoznajo potencial za novo, dodatno znanje, ki bo v prihodnosti vsekakor bolj iskano in dragoceno, saj so namreč konflikti v našem življenju nekaj vsakdanjega in neizogibnega. V tem programu se boste naučili, kako lahko uporabimo konflikt, da osebne in tudi poslovne odnose nadgradimo. Študij ne pomeni "konkurence" sodnim in upravnim postopkom; pomeni le odpiranje možnosti, kako lahko strankam omogočiti, da same najdejo tisto rešitev spora, ki je za njih najboljša.

EPF - 12
EPF - 12 FOTO: EPF

Cilj študijskega programa je bodoče strokovnjake iz področja alternativnega reševanja sporov opremiti s široko paleto znanj iz področja psihologije, sociologije, kulturologije, ekonomije, prava, antropologije, gospodarstva, politologije, socialnega dela, zgodovine in etike, ki jih je mogoče med seboj tudi smiselno integrirati. Temeljni namen podiplomskega študija je oblikovanje poklicnih profilov za najzahtevnejša dela na vseh področjih, ki so povezana z alternativnim reševanjem sporov, še posebej pa na evropskem in mednarodnem področju.

Ali študij na magistrskem programu ARS 2. stopnje zadošča predpisanim kriterijem za uvrstitev na seznam mediatorjev v programih sodišč v skladu z Zakonom o alternativnem reševanju sodnih sporov? Ali po končanem študiju lahko opravljam mediacije?

EPF - 4
EPF - 4 FOTO: EPF

Zakon o alternativnem reševanju sodnih sporov (določbe o mediatorjih) in Pravilnik o mediatorjih pri sodiščih urejata izobraževanje mediatorjev, ki bi radi (ko je razpis in če so izbrani) prišli na seznam sodišč. V pravilniku so predpisane teme izobraževanja in min 40 ur usposabljanja.

EPF - 9
EPF - 9 FOTO: EPF

Vzporedno z magistrskim študijem ARS bodo študentje lahko vpisali posebni izobraževalni program, ki bo po vsebini skladen s temami in urami usposabljanja, ki jih predpisuje zgoraj omenjeni pravilnik. Naši predavatelji na programu ARS (sicer tudi sodniki in/ali mediatorji) so že izdelali okvirni program minimalnih znanj, ki bi jih morali študentje tega študija poslušati, oddelati igre vlog in opraviti praktični izpit, nakar bi pridobili ustrezno potrdilo oz. certifikat. Izobraževanje za certifikat bo v veliki meri sovpadalo s študijem predmetov, ki sestavljajo predmetnik magistrskega progama. Tako bo študent lahko “ubil dve muhi na en mah”: pozitivna ocena iz magistrskega predmeta se bo štela tudi za uspešno opravljeno izobraževalno temo znotraj izobraževanja mediatorjev. Ure, ki jih bodo študentje poslušali v okviru magistrskega študija pa se bodo štele v programu za mediatorje za že “oddelane”. O organizaciji, ceni in izvedbi izobraževanja za mediatorje, ki ga bo fakulteta organizirala vzporedno oz. v okviru magistrskega študija ARS, bo odločeno in objavljeno takoj, ko bodo ob vpisu na magisterij pridobljene tudi informacije o zanimanju za pridobitev certifikata.

SODELUJ na Dekanovem izzivu in si prisvoji nagrado!

EPF - 3
EPF - 3 FOTO: EPF
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3