Slovenija

Nov 'film' Kina Otok: Kazenske ovadbe

Ljubljana, 18. 04. 2008 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Filmski sklad RS meni, da gre pri pritiskih v podporo Kinu Otok za poskus vpliva na neodvisno strokovno komisijo.

Filmski sklad se je odzval na pritiske tuje in domače javnosti ter nekaterih politikov in poslancev glede prijave Kina Otok na javni razpis za sofinanciranje akcij. "Na Filmskem skladu smo mnenja, da je takšen medijski pritisk in poskus vpliva na neodvisno strokovno komisijo ter na izid še nedokončanih upravnih postopkov nedopusten in nezakonit. Predvsem s strani posameznih funkcionarjev in uradnih oseb, ki so s tem prekoračile svoja pooblastila," so zapisali v izjavi za javnost.

Kino Otok od leta 2004 poteka v Izoli.
Kino Otok od leta 2004 poteka v Izoli. FOTO: Dare Čekeliš

Filmski sklad je v četrtek, 17. aprila, podal prijave na Komisijo za preprečevanje korupcije in vložil kazensko ovadbo zoper nekatere vpletene osebe, so še sporočili s sklada.

Filmski sklad dal “košarico“ Kinu Otok

Filmski sklad RS je zavrnil financiranje festivala Kino Otok z obrazložitvijo, da je vsebinsko neprimeren za sofinanciranje, je sporočil direktor festivala Koen van Daele. Ta meni, da gre za žalitev filmske kulture, žalitev kulture, žalitev medkulturnega dialoga, pa tudi žalitev pravnega sistema predsedujoče države EU.

Vršilec dolžnosti direktorja filmskega sklada Igor Prodnik je 16. januarja 2008 poslal festivalu "Obvestilo predlagatelju vloge na javni poziv za sofinanciranje akcij za leto 2008".

Koen van Daele: "Morali bomo razmisliti, ali je mogoče sploh nadomestiti izpad predvidenih sredstev Filmskega sklada".
Koen van Daele: "Morali bomo razmisliti, ali je mogoče sploh nadomestiti izpad predvidenih sredstev Filmskega sklada". FOTO: POP TV

V njem je pisalo, da je ocenjevalna komisija Filmskega sklada RS vlogo za festival Kino Otok 2008 ocenila z 99 od 100 točk. “Pritožili smo se, saj so nam namenili samo 10.000 evrov, kar je polovica manj kot leto poprej. Na odgovor smo čakali več kot tri mesece. 8. aprila nam je gospod Prodnik poslal drugo pismo, v katerem je pisalo, da je naš projekt pregledala še druga komisija in nam namenila nekaj manj kot 75 točk, kar pomeni, da za naš projekt ne bomo dobili finančne podpore. V treh dneh smo znova protestirali, hkrati pa zaradi slabih izkušenj s prvim protestom obvestili tudi javnost,“ je povedal direktor festivala Koen van Daele.


Na “sceno“ stopi nova komisija

Brez kakršnega koli obvestila ali utemeljitve je bila nastavljena nova komisija – predsedoval ji je Boštjan Miha Jambrek, vodja programskega oddelka Slovenske kinoteke (pred njim je to vlogo, zanimivo, opravljal, Koen van Daele), ki je ponovno ovrednotila isto vlogo in prišla do povsem drugačnega zaključka. Prodnik je 8. aprila poslal novo pismo, ki vsebuje novo oceno nove komisije.

Namesto 99 točk je nova komisija isti vlogi namenila 74,34 točke od 100. Za sofinanciranje so predlagane vloge, ki so ocenjene z najmanj 75 točkami, je pojasnil Van Daele. Kino Otok je tako “za las“ ostal brez sofinanciranja države …

Na Filmskem skladu so v skopih obrazložitvah medijem pojasnili, da "pri Kinu Otoku dobro vedo, da je mogoče podati ugovor na odločitev komisije, ki ga bo komisija FS znova obravnavala skladno s predpisi".

V.d. direktorja Prodnik je še dodal, da uprava sklada ne bo podlegla pritiskom od doma in iz tujine, ki se jih poslužujejo na festivalu, saj bi to pomenilo protipravno poseganje v odločanje o upravnem postopku. Dodal je še, da je nova komisija podprla financiranje spremljevalnih dogodkov Kino Otoka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.