Slovenija

Nov davek bi zajel okoli 15.000 nepremičnin

Ljubljana, 21. 09. 2012 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nepremičnin, ki so vredne med pol milijona in milijon evrov, je pri nas okoli 15.000, v teh časih pa jih nepremičninski agentje težko prodajo za tako visoko ceno. Takšne nepremičnine pa naj bi bile po novem tudi obdavčene.

Med izhodišči proračuna, katerega predlog bo vlada sprejemala 4. oktobra, so tudi novi davki. Po poročanju 24UR naj bi bile po novem obdavčene vse nepremičnine, ki so vredne nad pol milijona evrov. Zdaj so namreč obdavčene nepremičnine, vredne nad milijon evrov.

Nepremičnin, ki so vredne med pol milijona in milijon evri, je po podatkih Geodetske uprave v Sloveniji približno 15.000. Takšne nepremičnine so po celi Sloveniji, gre pa tako za hiše, poslovne prostore, tovarne, posebne elektrarne in tako dalje.

Miljenko Šardi iz Šardi nepremičnin je dejal, da se veliko hiš in stanovanj, ki so vredne 500.000 evrov ali več, prodaja, a v teh časih se jih dejansko proda bolj malo.

Predsednik Združenja lastnikov nepremičnin Edo Pirkmajer je danes za 24UR OB ENIH dejal, da ne ve, ali bodo obdavčene tudi nepremičnine, v katerih ljudje sami bivajo, torej jih ne oddajajo ali jih nimajo v poslovni rabi. A če bodo, je to po Pirkmajerjevih besedah premik v smer obdavčevanja lastnih stanovanj. "Ali je to primerno ali pravilno, o tem se ne bi izrekel. To je stvar tudi celotnega davčnega koncepta, ki bi ga bilo treba dodelati," je povedal.

V izhodiščih proračuna naj bi bilo tudi to, da bo davek od najemnin enoten, in sicer 25-odsoten. Pirkmajer, ki tudi sam oddaja nepremičnine, pravi, da se mu ta premik zdi pravilen, a vprašanje je, kako bodo pri tem sistemu upoštevani stroški, ki jih ima lastnik z nepremičninami.

Med izhodišči za proračun naj bi bila tudi nova obdavčitev nepremičnin, vrednih med pol milijona in milijon evrov.
Med izhodišči za proračun naj bi bila tudi nova obdavčitev nepremičnin, vrednih med pol milijona in milijon evrov. FOTO: Thinkstock

Višji davek tudi zadnji udarec za časopise in revije?

Vlada pri načrtovanju proračuna po poročanju 24UR računa tudi, da bomo za nekatere izdelke in storitve, za katere smo do zdaj plačevali nižjo, 8,5-odstotno stopnjo DDV, po novem plačevali 20-odstotni DDV. Med drugim za časopise, periodiko, uporabo športnih objektov in storitve javne higiene.

Z novim proračunom naj bi prišle tudi višje dajatve za onesnaževalce okolja, pa davek na finančne storitve, torej na primer za bančne in zavarovalniške provizije, ki naj bi znašal 6,5 odstotka. Vlada naj bi oklestila tudi sivo ekonomijo, s katero se mimo države obrne dobrih 7 milijard evrov.

Društvo novinarjev je ob teh informacijah opozorilo, da bi bil dvig DDV za časopise in revije nov hud, morda tudi zadnji udarec panogi, ki se v zadnjih letih ob splošni krizi spopada še s sesutjem oglasnega trga, spreminjanjem bralnih navad in drugimi strukturnimi izzivi. Društvo tako vlado in koalicijske stranke poziva, naj predlog o dvigu DDV za časopise in revije takoj umaknejo, namesto tega pa raje pripravijo analizo finančnih učinkov za ukinitev DDV za tiskane medije, kar bi jim vsaj do neke mere olajšalo boj za preživetje.

Ostro pa povišanju davčne stopnje nasprotujejo tudi v Združenju založnikov časopisov in revij. "Že nekaj časa opozarjamo, da je časopisna panoga sredi globoke krize, ki se še zaostruje in otežuje preobrazbo izdajateljev v smeri digitalizacije medijev," so zapisali v izjavi.

Opozorili so še, da je kar 80 odstotkov založnikov mikro in malih družb, ki so bile že do zdaj prisiljene "skrajno racionalizirati svoje poslovanje in tako rekoč nimajo več rezerv". "To pomeni, da bodo prisiljeni odpuščati zaposlene in prenehati s poslovanjem podjetij," so poudarili.

Za časopise in revije naj bi plačevali višji DDV.
Za časopise in revije naj bi plačevali višji DDV. FOTO: Mateja Klavs

Kot so tudi izpostavili, se je veliko držav že v preteklosti odločilo za ničelno stopnjo DDV, praktično vse preostale države pa so za tisk sprejele vsaj znižano stopnjo DDV. "Pri tem ne gre za manjša znižanja stopnje DDV, temveč izredno močna znižanja: v Franciji je tako stopnja DDV za tisk znižana s splošne stopnje 19,6 odstotka na zgolj 2,1 odstotka," so navedli. Skladno s tem so se znova zavzeli za poenoteno davčno stopnjo tako za izdajanje tiskanih kot digitalnih vsebin na nižji, po možnosti še dodatno znižani ravni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jump
23. 09. 2012 09.09
+1
Maja Demšar Sam imam podobne težave.Vse izhaja iz OPN in iz občinskih odlokov za uporabo stavbnih zemljišč. Podobno, kot vaš sosed, imam kmetijsko zemljišče, ki je po GERK-u kmetijsko, po OPN pa nepozidano stavbno zemljišče. Verjetno ni samo problem pri tvojem sosedu. Verjetno je več takih. Vem, da bo težko, ampak poskušajte se povezati in s skupnimi močmi rešiti nastale težave. Imate svetnike v OS. Če je OPN v sprejemu, apelirajte na njih, da se naj zaenkrat OPN ustavi in poskušajte vnesti te spremembe v OPN. Drugače boste za nekaj naslednjih let obsojeni na to, kar imate. Je pa in bo res težko, ker so občine in država zavohale denar na ta način in jih bo steška prepričati v to, kar sem napisal. Upam samo, da za svetnike nimate takšnih "čudakov", kot so v moji občini. Ti namreč komaj čakajo, da lahko dvignejo roko za "ZA" in se samoumevno z vsem strinjajo-ne glede na posledice.
zoobkozob
22. 09. 2012 06.08
-6
kar naj obdavčjo,ker to je pa že dragocenost,met hišo za pol m,al pa še več
jump
22. 09. 2012 07.00
+8
Če si podnajemnik, ga boš še bolj našpukal, ker boš preko najemnine plačal in davek na nepremične in davek za najem prostorov. Le ploskaj in dajaj aplavze. Boš hitro spoznal kje tiči zajec.
Important notice
22. 09. 2012 07.15
-5
Najemnina je obdavčena z drugim davkom, ne z nepremičninskim. Nihče ne govori o dvigu davka na najemnino.......
jump
22. 09. 2012 07.28
+3
Res je. Ampak če se ne motim je ta napoved na 25%. Kar pa se tiče davka na nepremičnine: A mogoče pričakuješ, da bo ta davek plačal najemodajalec? Zakaj ga pa ne bi vkalkuliral v najemnino, saj so najemniki koristniki prostorov? Kaj mu to preprečuje?
Maja Demšar 1
22. 09. 2012 08.10
+4
Ni treba vse v en koš metat. Moj sosed na vasi je kmet, kmetijo je podedoval, dela na njej, jo ohranja in živi od nje in za nagrado so mu star hlev in sadovnjak, ker sta na isti parceli ovrednotili na 500k. Samo zato, ker je sadovnjak po PUPu zazidljiv ( po GERK pa kmetijsko zemljišče) in je lokacija blizu turističnega kraja. Je rekel, da takoj proda za tako ceno. Samo kupil ne bo nihče. Ne vem, kje so jemali podatke za izračun posplošene tržne vrednosti, ker takih cen ni bilo moč doseči niti v najhujši konjunkturi.
jump
22. 09. 2012 08.29
Maja Demšar Temu je pa kriva občina in njen Občinski prostorski načrt (OPN). Po tvojem PUP.. Tudi te je treba napajat. Preko stavbnih zemljišč in s tem povezanih nadomestil. Če tvoj sosed želi ohraniti vrednost nepremičnine, bo plačeval davek v nedogled. Če pa ne, in ima druge načrte s parcelami, pa naj poda predlog na občino za prekategorizacijo zemljišča. KO se bo sprejemal nov OPN-PUP, se bo morala zadeva obravnavati. Ti plani se spreminjajo nekje na 4-8 let. To posledično pomeni, da so potrjeni enkrat na 6-10 let. Posledično pa bodo iste parcale postale nezazidljive za kar precej let. Pa tudi njihova vrednost se bo znižala na "realno". Odločitev soseda.
Maja Demšar 1
22. 09. 2012 08.40
Jump, niso stvari tako preproste. Kmetija je sredi vasi in definitivno občina ne bo naredila otoka z nezazidljivim območjem za enega kmeta. Sprejem OPN pa je v teku. Zemljišče je zazidljivo - tam, kjer stoji hlev je stavbno zemljišče, večji del pa kategoriziran kot kmetijsko zemljišče - sadovnjak. Mečeš dve stvari v en koš - eno je zazidljivost območja, ki ga določa občina, drugo je kategorizacija zemljišča, ki ga določa Min za kmetijstvo in je razvidno iz GERK. Zato pa imamo Zakon o kmetijskih zemljiščih in nadomestilo za spremembo namembnosti zemljišča. Posplošena tržna vrednost ni vezana na to, kakšna je kategorizacija zemljišča, ampak na območje, kjer se nepremičnina nahaja. Če bi bila to odločitev posameznika, potem ne bi potrebovali prostorskega načrtovanja.
kadet94
22. 09. 2012 04.27
+3
če jih lahko ima nek bogatun da mu stojijo v luft in so vredne vsi vemo da zelo dosti, naj še ima drćava nekaj od tega, naj tu črpajo pa tudi na tistih ko imajo nevem koliko stanovanj pa dajejo študentom npr. v lj v najem in kasirajo do 5 5jurčkov na mesec ali pa celo da ne onenim praznih stanovanj...
lolzor12
22. 09. 2012 02.16
-2
še to bo treba zdaj plačevat res krasno ja
piko112
22. 09. 2012 00.27
+3
Sicer bo pa zoki dovolu da se to ne plača samo lepo ga proste:)
ochi
21. 09. 2012 23.53
-3
eni so si zidal graščine, sedaj jih bodo pa lepo plačeval. pravilno.
piko112
22. 09. 2012 00.26
+11
Kaj pa tisti ki so si jo zgradili z poštenim delom? Saj so tudi taki verjemi.
Gojcic
22. 09. 2012 01.27
+0
Grascine si nihce ni s postenim delom naredil. Ne na Balkanu.
AlternativeFacts
21. 09. 2012 23.03
+2
POvprečna hiša v notranjosti slovenije je okoli 300.000€..Na obali,krasu in glavnem mestu je malo drugače,tu je povprečna cena okoli 500.000€..Torej drago spdržavljani primorske..malo slabo ste žvižgali,ma se jim ni dopadlo tisto fušanje. :))
Dr_imbecil
22. 09. 2012 02.26
+5
500 k€ je lahko vredna običajna hiša zgolj tik ob morju ali z razgledom na morje. Povprečen primorec s svojo hiško ne seže tako visoko. Bodo pa kakšen cent več morali plačati v državno blagajno lastniki luksuznih vil v piranski občini.
jump
21. 09. 2012 22.47
+19
Vzamite karirasti papir. Si narišite koordinatni sistem. Na y os nanesite v razmerju vrednosti za € po korakih 100.000€. Na x os pa vnesite časovnico v mesecih (1,2,3...). Določite 1. točko v koordinatnem sistemu tako, da na na presečišču 1mio in meseca, kjer je JJ določil prvo obdavčenje nepremičnin. Določite 2. točko v koordinatnem sistemu tako, da na na presečišču 500.000€ in trenutnega meseca, kjer je JJ določil novo obdavčenje nepremičnin. Povežite točki med sabo. Če ste pravilno narisali, mora premica padati v smeri od leve proti desni. Sedaj pa na premici poiščite vrednost vaše nepremičnine in preko grafične metode lahko predvidite, kdaj bodo obdavčili vašo nepremičnino. Tako po občutku, bi rekel, da bomo vsi obdavčeni čez dobre tri, štiri mesece. Kaj reči ob tem načrtu? Načrt je preprosto genialen. Na žalost in seveda v škodo vseh nas. Najprej obdavčiti bogate. Tiste, ki so vredni več ko 1 mio€. Seveda je logično, da se ne bo noben bogataš upiral, dajal izjav za javnost, ..., skratka ostal bo tiho, ker se boji medijskega linča (kako hudiča, ..., a ta je tudi "tajkun",..., ). Pa znižajo "prag bolečine" na 500.000€. Tisti, ki imajo takšno vrednost nepremičnine, bodo še vedno tiho, ker, če že "morajo", pa pač bodo. Še vedno je prisoten strah in bodo vsi lepo tiho. Vsa ostala raja privoščljivo navija, dajte jih "bogatune", "dajte", "saj imajo",..., oni so rešitev za krizo, oni so rešitev za Slovenijo. Potem pa šok. Premica se slej ko prej preseka z vašo vrednostjo nepremičnine in boste obdavčeni še vi. Torej mi vsi. Ampak takrat bo prepozno. Na teh nekaj bogatih (v rangu nad 1mio€), se država ne bo izkopala iz te agonije. Zato znižuje prag na 500.000. Tudi ta davek ne bo rešil nič. Bo pa dosti pomagal davek od vseh ostalih, ki imajo količkaj malo. In kdo bo najbolj nastradal? Podnajemniki. Tisti, ki nimajo svojega premoženja. Napovedali so povišanje davkov za oddajanje nepremičnin-stanovanj v najem. Kdo bo plačala davek? Najemnik. Najemodajalec ga bo samo moral odvajati v državni proračun. Ker pa bo najemodajalca doletela še obdavčitev nepremičnine, je skoraj logično, da bo to 100% skušal prevaliti na pleča najemnika v obliki povišane najemnine. Višja najemnina, pa posledično pomeni večji delež davka, ki ga pokasira država. Zato je ta "načrt genialen" in JJ v svojem prvem mandatu ni zastonj naročil vrednotenja nepremičnin, ki ga je realizirala Pahorjeva vlada. Ta način polnjenja proračuna je pa za državo in njene državljane UNIČUJOČ, ker ne ustvarja nobene dodane vrednosti, nobenega razvoja, nobene blaginje. To je hujše kot slabo najet kredit, ki s plačilom obresti banki ne ustvarja nobene dodane vrednosti. In to pelje v bedo, ki nas čaka. Pa vse dobro vam želim!
Jimi1
22. 09. 2012 00.39
+6
Se strinjam z razlago, samo problem je v temu, da so nepremičnine v glavnem napram tržni vrednosti precenjene, pa bo davek marsikoga pošlatal samo zato, ker ima nepremičnino na kakšni bolj ocenjeni lokaciji. No mene zaenkrat rešuje še sorazmerno poceni lokacija vsega skupaj, pa starost objektov, tako, da to rundo še nisem prišel na vrsto, bom pa po tej logiki vsekakor kmalu. Ta država je največje zlo tega naroda !
jump
22. 09. 2012 07.14
+2
Vsi trdijo, da je nepremičninski trg precenjen, maloocenjen,... Če ti je GURS nepremičnino ovrednotil na malo, je po eni strani sreča, po drugi strani pa razvrednotenje vrednosti. Če ti jo je ocenil preveč, pa je vredna manj in za to plačuješ, pa je lahko hud problem. To je dvorezni meč, ki je začel deliti bogate in revne. Eni bodo tiho, ker so bogati. Drugi pa so toliko ponosni, da tega ne bodo priznali. Zato smo obsojeni na to, da bomo plačevali. To, kar se dogaja sedaj, je čisto ustavljanje vrtiljaka. Ni vetra v laseh,ni..., pa saj veste, kaj mislim. Vsakdo je bil vsaj enkrat na vrtiljaku. Takšnem ali drugačnem in vem, da je bil občutek dober. Sedaj se vrtiljak z nezadržno hitrostjo ustavlja in to kljub temu, da plačujemo, da se vrti. In plačevali bomo, ko se bo ustavil. Najbolj grozno pa je, da bomo morali plačevati, ko se bo začel vrteti v nasprotno smer. In vse silnice delujejo v to smer. Upam, da si predstavljate, da vas bo na vrtiljaku v tem primeru nabilo, vas in vašo hrbtenico, čez lastna kolena, ker ne bo sedeža, ki bi zagotovil vašo varnost. Efekt je kar podoben tistemu v primeru naleta v prometni nesreči, brez varnostnega pasu. Pa vse dobro vam želim..
Maja Demšar 1
22. 09. 2012 07.58
+2
Ene cene oz. posplošena tržna vrednost so za davke, druge cene za prodajo. Moj znanec ima kos zemlje, čez katerega je občina pred leti speljala cesto. Zdaj se pogajajo za odkup. Parcela je ovrednotena na 100k, občina bi dala 5k. Davek na nepremičnine nas bo zadel vse, ki nekaj imamo - na koncu bo tudi garsonjera obdavčena. Država ne zna druagače reševati težav, kot na plečih državljanov.
XenoSlo
21. 09. 2012 22.40
+13
Mislim da bi naša država obogatela, če obdavčimo neumnosti, ki jih vlada sproducira.
Gojcic
22. 09. 2012 01.31
+5
modelx
21. 09. 2012 22.04
+5
nihče ne komentira davek na najemnine. to pomeni, da bo še več najema brez pogodb, da se bodo najemnine dvignile in da bo najemnih stanovnj še manj, praznih pa več. ma mencinger prav, ko pravi, da vlada nima pojma, kaj dela. pirkmajer pa naj bo tiho, ker tolk, kot so denacionaliziranci pokradli, jim po vojni 10% od tega niso vzeli.
jan.k94
21. 09. 2012 21.37
+16
joj kak ste eni smotani, mislite da vsi ki imajo hiše vredne okoli 500 tisoč evrov da imajo kr bančne račune v oazah, pa da so lopovo.... eni so si to z delom prislužili
Prekmurje Slovenija
21. 09. 2012 21.37
+0
Še dobro da imam velko plačo da bom lahko plačal davek na tri vikende in hišo. . Janša me bo ugonobil če bo tako nadaljeval
Flux55
21. 09. 2012 21.09
+4
To bodo zdaj fino ocenili. Bo vsaka konstrukcija ki ma streho kr na enkrat tok vredna. Razen od vplivnežov tiste niso ocenejene.
jagoda02
21. 09. 2012 20.42
+1
NEKATERI JIH LAHKO SANJAMO ,DA OMILJONIH NE GOVORIM
jan.k94
21. 09. 2012 21.36
+0
Antigone
21. 09. 2012 20.41
-4
Naj obdavčijo vse premičnine, ki dosegajo takšno astronomsko vrednost, nedosegljivo poštenim Slovencem in slovenskim državljanom. Saj lastniki tako ali tako niso sposobni "upravičiti" njeno "pridobitev" po pošteni poti. Pa še račune v davčnih oazah, od cipra dalje, naj obdavčijo vsem opankarjem in ostalim razbojnikom, ki so uničili Slovenijo....
fruci
21. 09. 2012 22.52
+13
Oprosti ampak imam 4 nepremicnine, zasluzene na posten nacin in z lahkoto lahko opravicim od kod mi denar. Prosim ne meci vse v isti kos. Niso vsi Slovenci, neposteni politiki,sodniki,stecajni uprav.,...
Emilija Glavina
21. 09. 2012 23.17
+2
Jaz spim mirno. preden pridejo do mojega eneinpolsobnega stanovanja, bo preteklo še kar nekaj vode.
Gojcic
22. 09. 2012 01.35
+0
fruci Ce nisi podedoval ali ce nisi "pipistrel", so moj k zasluzene.
Gojcic
22. 09. 2012 01.35
+1