Slovenija

Šefic: Šibka točka so avtobusne steze na mejnih prehodih

Ljubljana/Bruselj, 03. 05. 2017 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija je kadrovsko in tehnično usposobljena za izvajanje novega režima nadzora zunanje schengenske meje, zagotavlja državni sekretar na notranjem ministrstvu Šefic. Kot šibko točko, s katero se Slovenija sooča in bi jo morala rešiti, je omenil avtobusne steze na mejnih prehodih. Hrvaško pa je okrcal, da ni bila pripravljena na uvedbo sistematičnega nadzora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nadzor na južni meji je bil učinkovit
    02:38
    Iz 24UR: Nadzor na južni meji je bil učinkovit
  • Iz 24UR: Nezaupanje Avstrije in Nemčije
    01:15
    Iz 24UR: Nezaupanje Avstrije in Nemčije

Slovenija odločno nasprotuje vnovičnemu podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji med Slovenijo in Avstrijo, saj zanj ni razlogov. Kot je poudarilo slovensko notranje ministrstvo, je vnovično podaljšanje nadzora na notranji meji med Slovenijo in Avstrijo, ki ga je v torek predlagala Evropska komisija, neupravičeno.

Evropska komisija je v torek predlagala še šestmesečno podaljšanje nadzora na nekaterih mejah v schengenskem prostoru, tudi na avstrijsko-slovenski meji, ki pa naj bi bilo zadnje. V tem obdobju naj bi Avstrija, Nemčija, Danska, Švedska in Norveška, ki začasni nadzor še izvajajo, ta ukrep postopno odpravile in nadomestile s sorazmernimi policijskimi kontrolami. Predlog komisije morajo potrditi še članice Unije, ki o tem odločajo s kvalificirano večino.

Nadzor na avstrijsko-slovenski meji povzroča stalne zastoje vozil, opozarjajo na našem notranjem ministrstvu.
Nadzor na avstrijsko-slovenski meji povzroča stalne zastoje vozil, opozarjajo na našem notranjem ministrstvu. FOTO: AP

Kot so spomnili na MNZ, je notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar že 21. aprila pisala Evropski komisiji in v pismu poudarila, da se po slovenskem prepričanju lahko ogroženost schengenskega območja objektivno izkazuje predvsem s številkami nedovoljenih prehodov notranjih meja.

Slovenija je tako v vsem letu 2016 od avstrijskih varnostnih organov sprejela 76 tujcev, ki so v Avstrijo vstopili z ozemlja Slovenije, v letu 2017 pa do tega dne le 11. "Zanemarljive številke nedovoljenih prehodov notranje slovenske meje dokazujejo, da so naši ukrepi na meji učinkoviti," so poudarili na notranjem ministrstvu.

Kot so dodali, so na nesprejemljivost in neupravičenost podaljševanja nadzora opozarjali tudi ob drugih priložnostih, in sicer tako pristojnega evropskega komisarja kot tudi avstrijske kolege. Izpostavili so nujnost prednostnega izvajanja izravnalnih ukrepov v notranjosti namesto na sami meji in dejstvo, da je zunanja schengenska meja s Hrvaško dobro varovana.

Na notranjem ministrstvu opozarjajo, da nadzor na avstrijsko-slovenski meji povzroča stalne zastoje vozil, predvsem pred predorom Karavanke. Pričakujejo, da bodo razmere še posebej kritične med poletnimi počitnicami. Nadzor ovira prost pretok oseb, povzroča gospodarsko škodo in negativno vpliva na sodelovanje obmejnih regij, so zapisali.

Dodali so še, da pregledi na notranji meji z Avstrijo v času od uvedbe začasnega nadzora niso prinesli pomembnejših ugotovitev v smislu varnostnih tveganj.

Šefic: Slovenija je usposobljena za izvajanje novega režima nadzora meje

Zahteva za tokratno nujno sejo parlamentarnega odbora je prišla iz vrst NSi. V obrazložitvi zahteve je strankin poslanec Jernej Vrtovec izpostavil, da si državljani, predvsem tisti, ki so jih doletele nevšečnosti novega režima nadzora meje, zaslužijo odgovor pristojnih na vprašanje o usposobljenosti Slovenije za izvajanje nadzora zunanje schengenske meje.

Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic je na odboru DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo spomnil, da je Slovenija že pred uveljavitvijo uredbe večkrat opozorila na nevšečnosti, ki jih bo prinesel sistematičen nadzor meje, a ni bila uslišana ne pri Evropski komisiji ne pri drugih državah članicah EU. Opozorila so se po njegovih besedah nanašala tudi na kadrovske in tehnične potrebe takšnega nadzora.

Izpostavil je pomen mejnega nadzora za zagotavljanje varnosti znotraj EU in še posebej znotraj schengenskega prostora. Glede neprijetnih posledic sistematičnega nadzora, kot so zastoji na mejnih prehodih, pa je dejal, da so bile zaradi velike obremenjenosti slovensko-hrvaške meje predvidljive in je Slovenija nanje tudi že vnaprej opozorila.

Kljub kadrovski podhranjenosti policije se je Slovenija sicer z velikim naporom uspela kadrovsko pripraviti na uvedbo sistematičnega nadzora meje, je poudaril Šefic in dodal, da enako velja tudi za tehnično opremljenost. Pri tem je opozoril, da Slovenija vseskozi zagovarja prilagajanje ukrepa velikosti varnostnega tveganja v EU.

Kot šibko točko, s katero se Slovenija sooča in bi jo morala rešiti, je državni sekretar omenil avtobusne steze na mejnih prehodih.
Kot šibko točko, s katero se Slovenija sooča in bi jo morala rešiti, je državni sekretar omenil avtobusne steze na mejnih prehodih. FOTO: POP TV

Takoj po uvedbi sistematičnega nadzora se je po njegovih besedah pokazalo, da Hrvaška ni pripravljena na novo situacijo. Pohvalil pa je "odprto komunikacijo" s hrvaškimi kolegi. Izrazil je pričakovanje, da bo akreditacija schengenskega informacijskega sistema, ki Hrvaško čaka v juniju, zadeve premaknila v pravo smer.

Kot šibko točko, s katero se Slovenija sooča in bi jo morala rešiti, je državni sekretar omenil avtobusne steze na mejnih prehodih. Ena od rešitev, ki se po njegovih besedah ponuja, je uvedba prenosnih čitalcev dokumentov. Širjenje prehodov se namreč zaradi pričakovanega vstopa Hrvaške v schengenski prostor kaže kot nesmiselno.

Tudi Šefic je izpostavil nasprotovanje Slovenije vnovičnemu podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji med Slovenijo in Avstrijo, saj po njegovih besedah "nezakonitih prehodov praktično ni". Slovenija je namreč v celotnem letu 2016 od avstrijskih varnostnih organov sprejela 76 tujcev, ki so v Avstrijo vstopili z ozemlja Slovenije, v letu 2017 pa do tega dne le 11.

Glede sprejetega dogovora med Slovenijo, Hrvaško in Evropsko komisijo, da bo mogoče v primeru več kot 15-minutnega zastoja na slovensko-hrvaški meji preiti s sistematičnega na ciljno usmerjen nadzor, je opozoril, da je v ukrepu še nekaj nejasnosti. Slovenija zato po njegovih besedah pričakuje dodatna pojasnila Evropske komisije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dipe
04. 05. 2017 11.37
+2
Ne vem za kva so Čehi in Slpvaki tožili Slovenijo E K .zaradi maltretiranja na Slo. Hr. meji.
murinar
04. 05. 2017 11.24
+3
Z hrvati postaviti ZID
murinar
04. 05. 2017 11.23
+1
In kaj je narobe ! Meje so se vedno kontrolirale in prav je ,da se tudi v bodoče zlasti južna -balkanska!
LažNiResnica
04. 05. 2017 09.22
-6
Šefic bi lahko kaj o milijonih, ki jih je Cerar do sedaj izplačal izraelskemu svetovalcu, vpletenemu v orožarske posle mafije znotraj izraelske vojske. Je tam končala vsota, ki je bila na sedež smc nakazana za ograje ?
LažNiResnica
04. 05. 2017 09.10
-6
Šibka točka EU je lopovska vlada v LJ.
Adolph
04. 05. 2017 09.09
+2
Ce napisem v komentarju . . .Balkan,. . .me zbrise cenzor brez obzira,kaj sem okrog tega napisal.. . . . 24 ur preganja in seziga coprnice. . . . ,zelo napredno,jugoslovanski Svicarji . . . .
tron3
04. 05. 2017 08.39
+3
Sedaj so pa avtobusi krivi, da je ministrstvo slabo organizirano, naj si pogleda tale Šefic na you tube, kako hitro razstavi in sestavi ruski srednješolec puško in to je bilo za pozitivno oceno, da ne bo pomote, se bo hitro zavedel, če bo sploh dojel kaj se je dogajalo tako hitro, kako je Država slabo varovana. Konec koncev je, da so Slovenke in Slovenci slabo varovani, v interesu aktualne politike, opozicija pa jim prikimava.
Jožajoža
03. 05. 2017 22.58
-16
slovenija je najšibkejši člen v evropski uniji. človek se pelje iz hamburga v dubrovnik ,nikjer ga ne ustavljajo,šikinirajo,maltratirajo, pa pride do slovenije, turistu popolnoma tuja vas, pa ga ustavijo, mučijo,duševno maltratirajo........in to 4 ure in več na soncu.a turist po vseeno pretrpi, ker ve, da se za mejo prikaže najlepša,najprijaznejša, najbolj varna država na svetu, to je HRVATSKA, lipa naša.
murinar
04. 05. 2017 11.22
+1
zakaj ne greš nazaj v svojo najlepšo ? le pojdi ne boš pogrešan!
maneno48
03. 05. 2017 22.20
+6
šibka točka je tale matildež, nagnat barabo.
dartford
03. 05. 2017 21.46
+11
Slej kot prej bodo spet meje. Sprijaznite se... Včasih se pa ni nihče pritoževal, ko je šel v Celovec v shopping, pa potem 3 ali 4 ure čakal na Ljubelju da je prešvercal za 1000 šilingov špecerije...
maneno48
03. 05. 2017 22.22
-2
ja res je blo super, še kofeta nismo imel .
fljfo
03. 05. 2017 21.34
+1
Kako pa se je končala zgodba glede spornega nakupa panelnih ograj?
srebrnibreg
03. 05. 2017 21.43
+2
fljfo
03. 05. 2017 21.54
-1
Mediji namigujejo, narod pa bi rad resnico...
Jožajoža
03. 05. 2017 21.31
-6
avstrija nikoli ni prenehala s kontrolo na meji. slovenija žal ne spada v evropo, avstrija bo pa počasi izstopila. vi kekeci, ki hodite gor pucat njihov drek, pa ostanite tam zgoraj, ker tam delate na črno, doma pa koristite bonitete iz državne blagajne.in zaradi vas ima slovenski delavec 600 evrov neto plače in 799 evro odbitkov, ker ste vsi doma obešeni na slovenski proračun.
maneno48
03. 05. 2017 22.25
-2
slovenski delavec ima 600€ plače zaradi murgelske ekonomije.
kurva2
03. 05. 2017 22.40
+2
Zaradi Janše ne Murgelj. Jozajoza tebi pa žal ko nimaš ha? Hihihihi revez
LažNiResnica
04. 05. 2017 09.09
-1
luzarf@arcor.de
03. 05. 2017 21.17
+13
mi smo proti temu da nas avstrijci kontrolirajo? a kaj pocnemo mi? samo zgago delamo.
Sršen
03. 05. 2017 21.56
+9
Za razliko od naših bedakov,avstrijci kontrolirajo vhod v njihovo državo medtem ko pri nas delamo zdrahe na izhodu iz naše države,kar nam daje vedet,da želimo kriminalce obdržat!!!!!Morda je pomanjkanje slednjih,kar močno dvomim??????
kurva2
03. 05. 2017 22.42
+2
Avstrijci ne kontrolirajo, včasih komu pogleda dokument to pa je tudi vse. Vsak dan nas spuščajo v sentilju brez kontrol.
luzarf@arcor.de
03. 05. 2017 21.16
+12
najsibkejsa tocka je v ljubljani tam bi morali prekontrolirati koga spusti v parlament?
medo90
03. 05. 2017 21.10
+14
Šibka točka je Šefic in kompanija.....
txoxnxy
03. 05. 2017 21.02
+6
Ni čudn da nam ne zaupajo če se pa cmiro hval da bo delal po svoje , da nebo na jugo kolon , za druga mu je pa tak čisto vs en.
Verbena
03. 05. 2017 20.58
+1
Srebrbi, ce se nisi dobil odgovora na vprasanje zakaj kontrola tudi znotraj schengena...je bilo pojasnilo iz Bruslja, da ostajajo vse do volitev v Nemciji....potem pa razumi , ce lahko...
srebrnibreg
03. 05. 2017 21.20
+2
Verbena meni je jasno zakaj so kontrole in dejansko nimam nič proti njim. O njih pa sprašujem zato, ker eni tu na portalu zaradi te kontrole pljuvajo po Cerarju in državi. Naj mi povedo, če je tudi v Nemčiji in na Danskem kriv za kontrole Cerar.
?asjeza
03. 05. 2017 20.34
-12
sem se pogovarjal z avstricem kakega soseda bi rad imel ob seb,,,,,,,,,,pa mi je povedal da rajš hrvata kot slovenca
srebrnibreg
03. 05. 2017 20.38
+12
In potem si se z mokrimi spodnjicami zbudil.
?asjeza
03. 05. 2017 20.39
-6
ne to je resnica........zakaj misliš da je tolk Hrvatov v avstrii
srebrnibreg
03. 05. 2017 20.41
+9
Zato, ker bi jih doma lakota drugače pobrala.
jps28
03. 05. 2017 20.34
+8
Pa premal policajov.
Vogtar Ogt
03. 05. 2017 20.32
+24
Sibka tocka je 90% nase diplomacije in 99% parazitov v parlamentu in drzavnem aparatu.