Slovenija

Sodnik, ki je odredil hišne preiskave pri Bratuškovi, na Twitterju žaljiv tudi do preiskovalcev

Ljubljana, 12. 03. 2015 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

NPU je preiskave pri Bratuškovi opravil na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika Andreja Barage, ki na družbenih omrežjih objavlja nestrpne in žaljive zapise tako o politikih, kot celo o preiskovalcih samih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Notranja ministrica v bran policistom
    03:02
    Iz 24UR: Notranja ministrica v bran policistom
  • Iz 24UR: Žaljivi sodnik
    01:26
    Iz 24UR: Žaljivi sodnik
  • Iz SVETA: Ministrica: Vse očitke na račun policije odločno zavračam
    00:31
    Iz SVETA: Ministrica: Vse očitke na račun policije odločno zavračam
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednikom višjega sodišča
    05:10
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednikom višjega sodišča

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar zavrača očitke na račun policije v zvezi s preiskavami pri predsednici ZaAB in nekdanji premierki Alenki Bratušek. Kot je dejala, policija nikogar vnaprej ne obvešča o hišnih preiskavah. O utemeljenosti razlogov zanje pa je presojal preiskovalni sodnik, je poudarila.

Preiskovalni sodnik Andrej Baraga svojih objav na Twitterju ne zanika.
Preiskovalni sodnik Andrej Baraga svojih objav na Twitterju ne zanika. FOTO: POP TV
O preiskavah odločal sodnik, ki ne skopari z žaljivkami

Kot so danes ugotovili novinarji 24UR, je o utemeljenosti razlogov za preiskavo odločal preiskovalni sodnik Andrej Baraga, ki na Twitterju ne skopari s kritikami, obtožbami in diskreditacijami. V mnogih zapisih je nestrpen, včasih celo žaljiv, med drugim tudi do preiskovalcev, ki jih je včeraj sam poslal na teren.

"NPU so bleferji.", "Korl bi bil ravno pravšnji za komisarja, kar naj tam dela škodo, mi pa se odpočijmo od njega in AB, ki je, k sreči že prešibka za še kaj." in "Prav zanima me, če so leni in bleferski NPU kaj našli po tolikih mesecih." se glasijo nekateri njegovi zapisi.

Ob tem se poraja vprašanje, ali je to spodobno vedenje za nekoga, ki opravlja delo preiskovalnega sodnika? Baraga je za 24UR svoje objave komentiral z besedami, da je to "politično mnenje zasebnega državljana". "Kot rečeno, se bo lahko moje delo pregledalo z vpogledom v spis," pravi in dodaja, da sam sebe ocenjuje za objektivnega sodnika, o čemer naj bi govorilo tudi njegovo dosedanje delo.

Na vprašanje, če glede na kritične objave manipulira s preiskovalci NPU, odgovarja, da njegovi zapisi nikakor niso žaljivi, temveč so odraz njegovega dojemanja oziroma zaznavanja stvari. Dodaja še, da mu ni žal in da bo še naprej tvital.

Sodnik is tudi kot zasebnik ne bi smel privoščiti takšnih zapisov

Predsednica sodniškega društva Janja Roblek konkretne zadeve ni želela komentirati, je pa dejala, da bi se morali načeloma sodniki vzdržati kakršnegakoli komentiranja aktualnih, še posebej pa političnih zadev. Z Baragovimi zapisi sicer sama ni seznanjena.

Sodni svet je sicer doslej v podobnih primerih nekaterim sodnikom že izdal sodni opomin. Sodnik se namreč ne bi smel znajti v okoliščinah, ki bi kakorkoli vzbudile dvom v njegovo nepristranskost.

Politika naj spoštuje strokovnost in neodvisnost dela policije, tudi kadar je sama v postopkih! Policija.si

Cerarja presenetila nenapovedana akcija

Kot smo poročali, so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) včeraj preiskali dom Bratuškove, nato pa še prostore poslanske skupine in stranke ZaAB ter vlade. Bratuškovo namreč sumijo zlorabe položaja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi pri samokandidaturi za evropsko komisarsko, za kar je predvidena kazen zapora do enega leta. Bratuškova meni, da so bile preiskave nepotrebne, saj bi lahko vse zasežene dokumente dobili na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Tudi predsednik vlade Miro Cerar je včeraj dejal, da ne razume, zakaj je bilo treba opraviti hišno preiskavo. Po njegovem mnenju bi zadostovalo, da bi se policija obrnila nanj ali na njegov kabinet in bi dobili vsa potreba gradiva. Cerarju se zdi "vsaj presenetljivo", da je policija nenapovedano, brez njegove vednosti in v zvezi s postopki, ki nimajo povezave s sedanjo vlado, preiskovala vladne prostore.

Vesna Györkös Žnidar
Vesna Györkös Žnidar FOTO: Miro Majcen

Ministrica: policija nikogar vnaprej ne obvešča, ker je to protizakonito

Györkös Žnidarjeva je danes pred sejo vlade dejala, da premierju ni pojasnjevala, zakaj so bile v sredo preiskave, v okviru katerih so kriminalisti obiskali tudi vlado. "Vse očitke na račun policije odločno zavračam," je poudarila. Policija je po njenih besedah dolžna ravnati v skladu z zakonom o kazenskem postopku in v skladu z najvišjimi strokovnimi standardi, kakor je v sredinem primeru tudi bilo. "Izvedla je tiste ukrepe, ki so po zakonu potrebni, da se zagotovijo dokazi," je pojasnila.

Pri tem je poudarila, da je predkazenski postopek usmerjalo tožilstvo, hišna preiskava pa je bila izvedena na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika. Tako je zavrnila očitke, naslovljene na NPU, da je bila preiskava nesorazmerna glede na očitano kaznivo dejanje in da bi lahko vse podatke, ki so jih iskali, dobili, če bi zanje prosili.

Kot je še poudarila, pa policija nikakor nikogar vnaprej ne obvešča, da se bodo izvedle hišne preiskave, ker je to protizakonito.

'V policiji obžalujemo odziv politike'

Danes so se na svojih spletnih straneh ozdvali tudi policisti. "Vsi postopki so bili izvedeni z namenom, da zavarujemo dokaze, kar je pravilen in regularen način v skladu z zakonodajo. Ta pravila veljajo tudi za politike, osumljene kaznivih dejanj," so zapisali. Pravijo, da o hišnih preiskavah nikogar ne obveščajo vnaprej, so pa v skladu z veljavnimi pravili pred samim pričetkom preiskav prostorov državnih organov o tem obvestili oba predstojnika.

"Do iskanih podatkov nismo mogli priti z milejšimi ukrepi," pravijo in dodajajo, da prav tako ti podatki niso bili dostopni nikjer drugje, na primer na Komisiji za preprečevanje korupcije. Preiskovalci so morali opraviti preiskave s sodno odredbo, ker preiskovanci vedno niso pripravljeni prostovoljno izročiti iskanih predmetov, poleg tega pa je opravljanje preiskovalnih dejanj s sodno odredbo podvrženo ustrezni predhodni sodni kontroli. "Ocenjujemo, da so včeraj zaseženi predmeti nujno potrebni za dokazovanje vseh elementov zlorabe uradnega položaja," še pravijo.

Slovenski policisti
Slovenski policisti FOTO: Reuters

Dodajajo še, da ima NPU zakonsko podlago za obravnavo takih primerov in je tudi že v preteklosti preiskoval kazniva dejanja, katerih osumljene osebe so bile na različnih funkcijah. "Včeraj obravnavani primer se tako v ničemer ne razlikuje od omenjenih, tudi ne po obravnavi državnih funkcionarjev zaradi pridobitve nepremoženjske koristi," pravijo. Na očitke Karla Erjavca, da naj bi se raje posvetili preiskavi bančne kriminalitete, odgovarjajo, da obravnava tega primera v ničemer ne vpliva na drugo delo.

Bratuškova je včeraj dejala, da naj bi izvedela, da je v preiskavah sodelovalo okoli 50 oseb, a policija ima drugačne podatke. "V včerajšnjih preiskavah je sodelovalo 22 kriminalistov in 5 policistov," so pojasnili in dodali, da so javnost obvestili šele na podlagi prejetih novinarskih vprašanj. "Preiskovalcem bi zagotovo bilo lažje, če ne bi opravljali postopkov ob prisotnosti kamer," zaključujejo.

Vlada RS danes podala dodatna pojasnila

"Pojasnjujemo, da pred izvedeno hišno preiskavo Kabinet predsednika vlade ali Generalni sekretariat vlade nikoli nista bila zaprošena za posredovanje listin oziroma gradiva, ki ga je Policija na podlagi odredbe Okrožnega sodišča zasegla. Vse listine, ki so jih preiskovalci zasegli, je Generalni sekretariat vlade izročil prostovoljno oziroma na podlagi njihovega poziva, naj Generalni sekretariat listine izroči," so danes predstavniki Vlade RS podali dodatna pojasnila.

Cerarja o preiskavah ob 8.32 po telefonu obvestil generalni sekretar vlade

Kot pravijo, je predsednika vlade o vstopu preiskovalcev NPU v vladne prostore, o nameri o izvedbi hišne preiskave ter o odredbi sodišča po telefonu ob 8.32 uri obvestil generalni sekretar vlade Darko Krašovec. To je bilo kmalu po tem, ko so do generalnega sekretarja vlade prišli preiskovalci NPU. Pri preiskavi na Generalnem sekretariatu vlade je bil prisoten generalni sekretar vlade na podlagi pooblastila predsednika vlade, ki ga je prejel po navedenem telefonskem razgovoru. Na preiskavi v prostorih Generalnega sekretariata vlade so bili prisotni tudi sodelavci iz sekretariata glede na področja dela, povezana z odredbo sodišča.

"Hišna preiskava je bila opravljena v pisarni namestnice generalnega sekretarja Mirande Groff. Generalni sekretar vlade pri tem ni bil navzoč niti ni imel pravice biti navzoč. Preiskovalci so nameravali opraviti hišno preiskavo tudi v pisarni generalnega sekretarja, vendar hišne preiskave niso izvedli, ker je generalni sekretar ob primopredaji poslov svoje predhodnice prevzel prazno pisarno. S tem so bili preiskovalci včeraj tudi seznanjeni," pojasnjujejo.

V prostorih Kabineta predsednika vlade je bil sicer ob preiskovalcih NPU prisoten vodja kabineta Gregor Krajc, ki je preiskovalcem tudi pojasnil, da se zbirka vladnih in sejnih gradiv nahaja na Generalnem sekretariatu vlade in da so bili računalniki ob prevzemu mandata v Kabinetu predsednika vlade očiščeni podatkov njihovih predhodnikov iz prejšnje vlade. Slednje so preiskovalci NPU tudi upoštevali in zapustili prostore Kabineta predsednika vlade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (880)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
28. 03. 2015 10.50
-1
Retorika Barage je retorika desnih. Počakmo še malo ne bo US -e (ustavno sodišče) nič drugačnejšo -
22
13. 03. 2015 20.13
+2
G. Baraga, upam, da Vam bodo razumni sodelavci sledili!
Sancho.X
13. 03. 2015 18.22
Če bi vse te preiskave bile resne in ne samo pesek v oči oziroma dvig populacije bi verjetno marsi kdo že moral bit obtožen in gnit v zaporu oziroma kakorkoli odgovarjat ?????
strelovod13
13. 03. 2015 14.19
+5
....Baraga ima pravico imeti svoje mnenje, kot vsak drug državljan, kar nam vsem to omogoča Ustava RS...in prav je, da policija nikogar predhodno ne obvešča....
Timy15
13. 03. 2015 12.27
+4
Nekatere nas je presenetila taka reakcija predsednika vlade.Kot izkušen pravnik zelo dobro pozna dolžnosti policije ukrepanja v takih primerih,a se je namerno odzval popolno nevešče.
njofra47
13. 03. 2015 08.52
+5
Če se nekdo odziva na aktualne politične razmere in jih komentira je to legitimno, ne more pa si privoščiti žalitev kogarkoli. To velja še posebej če gre za osebo, ki bi morala biti vzor in primer etičnosti. Sodna veja oblasti bi se morala zavedati, da ji taki primeri zelo škodijo in se nedvomno odražajo v odnosu javnosti de delovanja pravosodnega sistema.
zdravapamet50
13. 03. 2015 08.47
+1
hja...očitno letalo leti v pravo smer....
Sancho.X
13. 03. 2015 18.19
Ne bi rekel. Po moje je to mal peska v oči za ljudstvo. Saj veš, če psu vržeš kost, da jo gloda se lahko mirno sprehajaš po dvorišču.
King_of_Gonzo
13. 03. 2015 08.40
+0
hey tovariši!!! prihaja čas ko bo treba odgovarjat :D
zdravapamet50
13. 03. 2015 08.25
+3
ne more biti hujše, kot 11 milijard pufa v enem letu....to pa ne bo nihče preiskoval????
zdravapamet50
13. 03. 2015 08.23
+0
Masleša pa je lahko bil pristranski do Janše, pri tem pa ste mu vsi novinarji ploskali....zato pa smo tam ko smo....20 000 milijonov + 900 milijonov,v sedmih letih od kar so Janšo skinili.......prej pa skupaj v 20 letih samo 10 milijard, pa še to večinoma drnovšek in rop....
Borut Stari
13. 03. 2015 08.04
+5
Cerar ne razume zakaj preiskava. On itak ne razume tistega kar bi moral kot PV, Redno plava s tokom navzdol
andisej
13. 03. 2015 07.57
+5
Mislim da bi g. Baraga bil dober športni sodnik. Za njegove žaljivke bi kmalu dobil kakšno okrog ušes
King_of_Gonzo
13. 03. 2015 07.53
+10
ministrici ter policiji pa kapo dol!!! še več takih akcij!!!
Borut Stari
13. 03. 2015 08.00
+3
In Cerar tega ne razume. Sprašujem se ali sploh kaj razume in le plava s tokom navzdol.
King_of_Gonzo
13. 03. 2015 07.50
+5
pa tud pop tv se vidi na kteri strani stoji...od levih kar se da hitro menjaj članke..dan 2 največ potem pa dol..če pa Janša prdne mav bol postrani se pa cev teden članek vleče po prvi strani..in tudi včeraj pri dnevniku ste glasno jamrali da je pa ta tožilec neprimeren hahaha tisti ki si upa na glas povedat je pač sovražni element...pop tv...sramota od sramote!!!
zdravapamet50
13. 03. 2015 08.23
+1
andreaa
13. 03. 2015 07.41
+14
napisal je samo tisto, kare je itak več kot očitno....to, kar si je privoščila Bratuškova, mora biti kaznovano
scipio
13. 03. 2015 07.50
+1
Oh, oh oh. Kaj si si ti že vse privoščila, tako kot sem si tudi jaz jaz, pa ne bo nikoli kaznovano, od prehitre vožnje do grdih misli, besed in dejanj. Alenka je pač izdelek slovenske pop politike in je tako tudi ravnala. Maš dans po strankah in po slovenskih mestih in vaseh še dosti hujše modele, ki delujejo v svojo korist in hkrati v tvojo ter mojo škodo, tu in zdaj, pa NPU ne bo nikoli potrkal na njihova vrata.
GEneRaL0007
13. 03. 2015 07.35
-2
Snops ga sekaa
GEneRaL0007
13. 03. 2015 07.35
+0
Sam na en jeeeee fubal aaaaa jeaaa me pust da ovaj mi nau rekla copjataa jeaaa
TheMafiaDon
13. 03. 2015 07.34
+5
Pobalinski twitti? Od kje nam je to znano že? :=) A z prvakom zdrahe twittata skupaj in tunkata druge?
BULDOH
13. 03. 2015 07.15
+12
Baraga je edini, ki si upa dregnit v levo gnezdo....
.rozlee....*
13. 03. 2015 07.35
+10
DonDonDan
13. 03. 2015 07.53
+3
Ampak, pazi, kaj bojo oni naredili sedaj iz njega.
1907955
13. 03. 2015 07.13
-4
Tipičen sodnik v deželici na napačni strani Alp.