Slovenija

'Nostalgično rdečo politiko poznam le iz pripovedovanj'

Ljubljana/Bruselj, 24. 03. 2011 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
66

Tako na očitke o 'rdeči politiki' odgovarja nova in najmlajša slovenska evroposlanka Mojca Kleva, ki bo v EP nadomestila Zorana Thalerja. Ambiciozna in izkušena Klevova zagotavlja, da bo v EP delovala v interesu Slovenije.

Mojca Kleva - 3
Mojca Kleva - 3 FOTO: Uroš Kekuš
Korupcijska afera, ki je ta teden pretresla Evropski parlament (EP) in odnesla najmanj dva evropska poslanca, tudi slovenskega poslanca iz vrst evropskih socialistov Zorana Thalerja, ima tudi drugo plat. Druga imena, ki bodo zasedla izpraznjena poslanska mesta.

Namesto Thalerja bo v klop Evropskega parlamenta sedla Mojca Kleva, mlada, a izkušena magistra politologije. 35-letna Klevova je tako dobila priložnost, da popravi grenak priokus, ki je ostal zaradi domnevnih nečednosti njenega predhodnika.

Sama svoje nove in nepričakovane vloge ne vidi kot nehvaležne, ker bo cilje mandata postavila sama. ''Vsak, ki se odloči za kandidaturo na listi za volitve, si želi to funkcijo tudi opravljati, zato je jasno, da sem ponudbo sprejela,'' je dejala za 24ur.com.

Menim, da me afera ne bo ovirala pri delu, ker so tako politiki v Bruslju kot v Ljubljani pozdravili Thalerjev odstop, sedaj so na vrsti ustrezni organi, ki bodo zadevo razčiščevali. Mojca Kleva

'Prepoznaven si, kolikor ti to stranka dovoli'

Klevova se je na evropskih volitvah leta 2009 potegovala za mandat evropske poslanke na listi Socialnih demokratov (SD), vendar je težko biti izvoljen s četrtega mesta na listi kandidatov. Takrat je bilo slišati sicer marsikatero krepko na račun odločitve stranke SD, ki je prvi dve mesti, torej najbolj izvoljivi mesti na listi, ponudila nestrankarskima kandidatoma.

Ravno dejstvo, da mladi in sposobni kandidati v Sloveniji težko pridejo na izvoljiva mesta na listah, je ena od ovir za preboj mlajših in ''novih'' ljudi v slovenski politični prostor. Kot pojasnjuje Klevova, ''v strankah velja kontinuiteta tistih, ki so bili že izvoljeni, zato mora biti stranka zelo pogumna, da na izvoljiva mesta postavi mlade, neprepoznavne ljudi''.

Ob tem dodaja, da ima vsaka stranka mlade in sposobne ljudi, ki bi si zaslužili več pozornosti. ''Problem pa je, da jih postavijo nizko na kandidatne liste in nimajo možnosti za promocijo, temu pa sledi očitek, da niso prepoznavni. Prepoznaven si lahko samo toliko, kolikor ti to matična stranka dovoli,'' je povedala nova evroposlanka.

Klevova ima z evropskimi institucijami veliko izkušenj.
Klevova ima z evropskimi institucijami veliko izkušenj. FOTO: Borut Peršolja

'Enostavno moraš imeti eno barvo'

Pred mano je zelo jasen srednjeročen cilj, to je zelo profesionalno opravljanje funkcije evropske poslanke, kjer bom delovala v interesu naše države in v skladu s kodeksom in etiko Evropskega parlamenta ter v skladu s svojimi nazori in prepričanji. To pomeni še 3 leta in pol trdega dela. Mojca Kleva

Sama se sicer nima ravno za ''nov obraz'' v slovenski politiki. ''Predvsem se zdim nov obraz vsem medijem, ki mi to že dva dni ponavljajo.V Sloveniji je težko postati nov obraz, ker so ti vsi pripravljeni pripisati marsikatero nalepko, ki ni poštena. V slovenski politiki enostavno "moraš" imeti eno barvo, zato veliko mladih, ki čakajo na priložnost, enostavno obupa. Mladi nismo preveč potrpežljivi,'' še pravi Klevova, ki je med drugim leta 1999 postala najmlajša občinska svetnica v Sloveniji, in sicer v koprskem občinskem svetu.

Sedaj najmlajša evroposlanka iz Slovenije bo mandat pričakovano opravljala v poslanski skupini naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D). ''Po odstopu tudi drugega poslanca, ki je povezan z domnevnim prejemanjem podkupnin, so v Bruslju prepričani, da je za te očitke prevzemanje politične odgovornosti edino razumno dejanje,'' je Klevova odgovorila na vprašanje glede posledic afere za to politično skupino.

Brez okostnjakov v omari

Mojca Kleva - 1
Mojca Kleva - 1 FOTO: Uroš Kekuš

Zase pa Klevova pravi, da nima okostnjakov v omari. Kritiki v Sloveniji ji sicer radi očitajo ''nostalgično rdečo politiko'', a Klevova te očitke zavrača. ''S svojimi 35 leti poznam nostalgično rdečo politiko le iz knjig in pripovedovanj, težko mi tudi to očitajo. V prave evropske socialdemokratske vrednote pa zelo verjamem,'' pravi.

Mojca Kleva se je rodila 30. marca 1976. Diplomirala iz politologije z diplomsko nalogo Vključevanje slovenskih lokalnih skupnosti v programe Evropske unije, nato pa še magistrirala iz politoloških ved. Med študijem je kot prostovoljka sodelovala pri projektu povezovanja mladinskih organizacij tranzicijskih držav. V času pisanja diplomske naloge se je zaposlila pri delovni skupini Pakta stabilnosti za enakost spolov in opravljala funkcijo pomočnice direktorice Srednjeevropske mreže za enakost spolov.

Decembra 2002 je bila sprejeta v službo v Evropski parlament v Bruslju, kjer je bila zaposlena kot svetovalka za širitev Evropske unije v poslanski skupini S&D. Za tem je opravljala delo podsekretarke v poslanski skupini SD v slovenskem parlamentu, kjer je spremljala politično dogajanje v Evropski uniji ter svetovala poslancem in poslankam pri sprejemanju zakonodaje na področjih zunanje politike, šolstva in visokega šolstva ter človekovih pravic. Od julija 2009 je predstavnica državnega zbora v Evropskem parlamentu.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mariabologna
25. 07. 2011 14.48
+1
Ultraambiciozna ženska, izgleda pa kot barba papa. Prvo naj se nauči retorike, poslovnega vedenja in poslovnega videza. Ja, tudi v videz je potrebno vložiti - ne samo denar, tudi trud in disciplino. Ker tole ni reprezentativno.
Polly ß
25. 03. 2011 12.56
UPAM,DA BO MOJCA BOLJŠA OD G.THALERJA.Sicer pa še ne vemo ,kaj v stvari je.O tem bodo drugi odločali. Lepo pozdravljeni vsi,ki boste prebirali naše komentarje!
robba
24. 03. 2011 20.55
sam glej ti to, thalerja so pa nekam hitr z naslovnic umaknli. pa tud patrija ni več zanimiva. odkar je kronska priča zanikala trditve unga pisunčka.
Buena Vita
24. 03. 2011 19.46
TONČEK BALONČEK MONTPARNASSE NIMA BUFETOV KJER BI LAHKO LENIN PIL IN ŠAH IGRAL A TI VEŠ KDAJ JE BIL ZGRAJEN MOGOČE MONMATER VEŠ.PAROZ ZELO POZNAM,
Buena Vita
24. 03. 2011 19.43
KJE IMA PAHORJEVE SLIKE IZ NOČNEGA ŽIVLJENJA V BRUSLJU,MAR NI BILA KR NA MNOGIH ZRAVEN TAKO SE PUPA KR NAJ PRIPRVI,EVROPA JE DOKAZANO PRIPRAVLJENA NA TAKŠEN ŠLJAMASTER
Buena Vita
24. 03. 2011 19.42
KJE IMA PAHORJEVE SLIKE IZ NOČNEGA ŽIVLJENJA V BRUSLJU,MAR NI BILA KR NA MNOGIH ZRAVEN TAKO SE PUPA KR NAJ PRIPRVI,EVROPA JE DOKAZANO PRIPRAVLJENA NA TAKŠEN ŠLJAMASTER
Buena Vita
24. 03. 2011 19.41
AHA,HA,HA KOT PRAVI SAMA,,ZELO SLABA SVETOVALKA JE BILA ,IN JE KORUPTIVNA OSEBNOST KOT TA VLADA,KDO KAJ IN KAKO DELA ,TAKŠNI REZULTATI SO,150 000 NEZAPOSLENIH SLOVENCEV TO KRIČI ZELO GLASNO NOČ IN DAN
HLAPCI.HLAPCI
24. 03. 2011 19.10
o 'rdeči politiki' sanja samo sds in njen lider
Tonček Balonček
24. 03. 2011 18.37
Sem pa pred leti v eni kavarni na Monparnassu v Parizu sedel na stolu, za katerega je lastnik rekel, da je na njem nekoč veliko sedel V.I.Lenin, sploh kadar je šahiral tam.
laznivec_velik
24. 03. 2011 17.06
No, ja in ta je v življenju veliko izkusila in ustvarila.... Kot borat... Imata pa oba "bogato" čustveno in spolno zvezo... Kao...
falco1
24. 03. 2011 15.41
tom.tom ja kdo mislš do pa darovalc bivša kp slovenije al kaj
est
24. 03. 2011 15.07
Do Velike noči, bomo že vedeli kam paše in kako razmišlja.Sledi aferica, puuuf in bo doma.
JanZiska
24. 03. 2011 15.04
Če se kdo spomni je njen kolega Potrč, med čakanjem na podatke volitev, v trenutku, ko se je začela številka nekoliko obračati v prid SDS (a se je kasneje spet obrnila v korist SD) nevrotično in histerično v žaru boja za korito, takoj začel kako bodo vložili pritožbo, zahtevali razveljavitev volitev, uporabili vsa sredstva...in podobna paranoična jajca. Gaspa Kleva res ne ve kaj govori.
Inspire
24. 03. 2011 14.28
Kako ni nostalgična , če je v stranki prenovljenih komunistov ZKS, ZLSD , SD !
Madyy
24. 03. 2011 13.49
Slovenci niso nikogar izvolili da v Evropskem parlamentu kogarkoli zastopa za karkoli... So enoglasno povedali z več kot 90 % večino speljite se vi in ostalo v tri PM.
Danijel Fric
24. 03. 2011 13.25
Izskušnje ja, kaj pa človeški čut, tako kot Taler...
unja1.m
24. 03. 2011 12.33
dosti je že stara,da bi si poiskala eno pošteno službo
odkimasin
24. 03. 2011 12.05
Punca bi mogla razmišljat o otrocih, ne pa o politiki. Biološka ura se ji izteka.
falco1
24. 03. 2011 11.53
In to bo evro poslanka dejte no pri sd-ju sej vem da so nesposobni sam eng z mal več izkušenj bi pa lahko najdl.Tuki se vit da se jim fučka ta evro parlament
pupa_od_anbot
24. 03. 2011 11.32
dan, ma kaj bi radi desni? mlade, pa saj je letnik 76, a ja je že "stara", ker je iz Istre (avtohtona), ker je pri SD? naj se gre slikat na skale v kostimu in 10 cm petah?