Slovenija

'Nošenje burk ni glavni problem v Sloveniji, gre bolj za nabiranje političnih točk'

Ljubljana, 24. 11. 2015 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dragan Matić je prepričan, da nošenje burk pri nas ni problem in da je zato predlog SDS, da bi država prepovedala nošenje burk v javnosti, verjetno bolj mišljen kot politično nabiranje točk. V ZL se zavzemajo za striktno ločevanje države in religij, zato ne zagovarjajo nošenja burke ali nikaba v javnih institucijah, a se jim predlog zdi ksenofoben.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nikab je samo oblačilo
    02:27
    Iz SVETA: Nikab je samo oblačilo
  • Iz 24UR: Burko nosi s ponosom
    02:15
    Iz 24UR: Burko nosi s ponosom
  • Iz 24UR: Kje vse v Evropi omejujejo nošenje burke?
    02:22
    Iz 24UR: Kje vse v Evropi omejujejo nošenje burke?
  • Iz 24UR: Ideja o prepovedi nošenja burke razburkala politiko
    01:21
    Iz 24UR: Ideja o prepovedi nošenja burke razburkala politiko
Nikab je muslimansko oblačilo, pri katerem ima ženska pokrito celotno telo, oči pa so vidne.
Nikab je muslimansko oblačilo, pri katerem ima ženska pokrito celotno telo, oči pa so vidne. FOTO: Reuters
Poslanska skupina SDS je v ponedeljek v DZ vložila predlog spremembe zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerim predlaga prepoved nošenja islamske burke in nikaba v javnosti. Razlog je po besedah prvaka SDS Janeza Janše varnostni in kulturni. V DZ je vložila tudi spremembo zakona o mednarodni zaščiti, s katero bi zaostrila azilno politiko.

Matić: Burke pri nas niso težava

Ne predlog SDS, da bi država prepovedala nošenje burk v javnosti, se je danes odzval poslanec največje vladne stranke, SMC, Dragan Matić. V izjavi novinarjem je dejal, da ni zaznal, da bi v javnosti kdo protestiral zaradi nošenja islamskih burk, zato se mu zdi, da to pri nas ni težava. "Če pa nekdo poskuša umetno ustvarjati probleme, da jih potem rešuje, potem je to verjetno bolj mišljeno kot nabiranje političnih točk," je dejal.

Poslanec je sicer poudaril, da gre za njegovo osebno mnenje, saj poslanska skupina o tem še ni razpravljala, je pa prepričan, da takšno mnenje deli večina poslancev SMC.

Matić se je sicer dotaknil tudi sprememb azilne zakonodaje, ki jih pripravlja vlada. Po njegovem mnenju morajo iti spremembe v smeri, da se loči tiste, ki imajo pravico do azila, od tistih, "ki prihajajo preko meje iz nekih drugih pobud, nekih osebnih stisk, ki so lahko tudi upravičene".

Pri tem je določitev seznama varnih držav, kot ga ima Nemčija, po njegovih besedah ena od možnosti, je pa treba preučiti tudi "vsa druga dejstva in ravnati v skladu z ostalimi državami EU".

burka
burka FOTO: Reuters

ZL za striktno ločevanje države in religij

V ZL so v izjavi za javnost poudarili, da se zavzemajo za striktno upoštevanje ločitve države in religij, zato so tudi mnenja, da je treba na tem stališču vztrajati tudi pri veroizpovedih. "Zato ne zagovarjamo nošenja burke ali nikaba v javnih institucijah," so zapisali.

Kljub temu pa menijo, da je predlog ksenofoben in namenjen zastraševanju. "Predlog prepovedi nošenja burk v Sloveniji iz varnostnih razlogov je demagogija, ki ima samo en cilj: vzbujati občutek ogroženosti in stopnjevati strah pred begunci v naši družbi. Na drugi strani pa v ZL beguncem izrekamo solidarnost in zagovarjamo pravice manjšin, a smo pri vprašanju verskih simbolov striktni: religija in država morata biti ločeni," so zapisali.

Burke so muslimansko žensko oblačilo, pri katerem ima ženska prekrito celotno telo, tudi oči, ki jih zakriva gosto pletena tančica.
Burke so muslimansko žensko oblačilo, pri katerem ima ženska prekrito celotno telo, tudi oči, ki jih zakriva gosto pletena tančica. FOTO: Reuters



Erjavec: Nošenje burk ni glavni problem v Sloveniji

Karl Erjavec je pa je ob robu današnje seje DZ ocenil, da nošenje burk v trenutnih razmerah ni glavni problem v Sloveniji. "Mislim, da je to sproženo iz političnih razlogov," je povedal. Se pa strinja, da bi bilo nošenje burke lahko prekršek v primeru, da se nekdo v identifikacijskem postopku s strani uradnih oseb ne bi želel identificirati.
Obenem Erjavec dvomi, da bi problem lahko rešili s spremembo zakona o varstvu javnega reda in miru. Tako problema tudi niso rešili v Belgiji in Franciji, kjer so se razmere celo poslabšale, je poudaril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3