Slovenija

Bodo odvzem Simčičeve diplome dosegli z ničnostjo vpisa?

Ljubljana, 27. 03. 2012 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ivan Simčič je po dveh tednih bolniške spet prišel v službo. Izjav ne daje, njegovo sprenevedanje o ponarejenem spričevalu pa je razburilo rektorja ljubljanske univerze, ki vidi rešitev v sprožitvi upravnega spora na upravnem sodišču, kjer bi se zavzemali za ničnost vpisa.

Seja vlade
Seja vlade FOTO: Damjan Žibert

V poslanski skupini DeSUS so potrdili, da je Ivan Simčič po dveh tednih bolniške danes prišel v službo, so poročali v oddaji 24UR. Izjav ne daje, v stranki pa še vedno čakajo na odgovor generalnega državnega tožilstva, da se izreče o Simčičevem spričevalu.

Sprenevedanje Simčiča je razburilo tudi rektorja ljubljanske univerze Staneta Pejovnika, ki je dejal, da kvari ugled univerze in ga že pred časom pozval k odstopu. Ker se to ni zgodilo, zdaj preverja vse možnosti, da ga univerza zaradi zavajanja pri vpisu sankcionira.

Ker je zadeva kazensko zastarala, edino rešitev vidijo v sprožitvi upravnega spora na upravnem sodišču, kjer bi se zavzemali za ničnost vpisa. "Možnost, ki se kaže kot potencialna, je ničnost vpisa po zakonu o pravnem postopku. Ne trdim, da je že 100-odstotno zanesljiva, trdim samo, da bomo preverili vse možnosti in šli v ta postopek takrat, ko bomo prepričani, da – če povem po domače – pije vodo," pravi Pejovnik.

Če upravno sodišče izreče ničnost vpisa, to pomeni, da se mu odvzame diploma. Ničnost vpisa ni časovno omejena, lahko velja za nazaj. Univerza zadevo preučuje s pomočjo pravnikov, odločitev, ali imajo podlago za doseg ničnosti pogodbe na upravnem sodišču, pa bodo sporočili v dveh tednih.

Gorenak: Za vsem stojijo 'strici iz ozadja'

Na naše pisanje, da eden od devetih pokrajinskih odborov DeSUS ostalim predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bi zamenjali predsednika stranke Karla Erjavca, se je v svojem blogu odzval minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Zapisal je, da za poročanjem o tem in o Simčiču, ki je tarča kritik, da je bilo njegovo srednješolsko spričevalo ponarejeno, stojijo "strici iz ozadja".

Zapisal je, da se strici iz ozadja "nahajajo na relaciji med WTC centrom za Bežigradom in Murgljami, tu in tam pa popijejo kakšno kavo v slaščičarni nasproti državnega zbora". "Njihove metode delovanja so znane še iz časov rajnke Jugoslavije. Po njihovem in Jankovičevem fiasku so izpred kamer stopili v delno ilegalo in delujejo od spodaj navzgor. To je preizkušena metoda njihovega delovanja, ki se je obnesla že velikokrat," nadaljuje Gorenak.

Ivan Simčič
Ivan Simčič FOTO: POP TV

Namen stricev iz ozadja naj bi bilo pokončanje sedanje vlade, ki s svojimi ukrepi posega tudi v njihove privilegije. Zato je prepričan, da ti strici predvsem ščitijo "sebe in svoje privilegije". Nadaljuje, da jim jih ni dal DeSUS niti Karl Erjavec, temveč so si jih dodelili sami, ko so bili na oblasti, sedanja vlada pa jim jih lahko vzame, zato se proti vladi po njegovem mnenju tudi borijo.

"DeSUS in Karl Erjavec sta za njih le vmesna etapa za padec vlade. Odbori stranke DeSUS, ki izstopajo iz stranke, in tisti, ki Karla Erjavca pozivajo k odstopu, pa le nepomembno, a nujno potrebno sredstvo za dosego cilja, čeprav se tega sami niti ne zavedajo. Še manj pa se zavedajo tega, da brez Karla Erjavca sploh ne bi bili v Državnem zboru," zaključuje Gorenak.

Pokrajinski odbor DeSUS: Ne želimo končati v vesolju tako kot Zares in LDS

Pobudo novomeškega pokrajinskega odbora DeSUS za sklic izrednega kongresa stranke, na katerem bi zamenjali predsednika stranke Karla Erjavca, so doslej podprli le v gorenjskem odboru. V odboru DeSUS Severne Primorske pa so zahtevali, da za čas, ko je Erjavec zunanji minister, imenujejo njegovega namestnika.

Danes smo zopet govorili s predsednikom pokrajinskega odbora stranke DeSUS za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje Jožetom Jazbecem. Zanikal je, da bi za pozivom odbora k sklicu izrednega kongresa in zamenjavi Karla Erjavca stal kdor koli iz ozadja. Pojasnil je, da je bil poziv za sklic kongresa povsem spontan in se je zgodil na pokrajinskem odboru stranke prejšnji teden v Novem mestu. "Tako rekoč vsi predsedniki občinskih odborov so poročali, da člani stranki odhajajo," je pojasnil. Pri tem je še enkrat pojasnil, da člani ne pišejo izstopnih izjav, vendar ne hodijo več na sestanke in pravijo, da do zamenjave vodstva ne bodo več pri tem sodelovali. Dodal je, da je bil prejšnji predsednik pokrajinskega odbora Milan Lah najbolj zvest član, pa je iz stranke izstopil.

Jazbec še pravi, da je stranka s 15-odstotne podpore med volivci zdaj padla le še na en odstotek. "To pa zaradi tistih, ki mažejo naš izgled," je prepričan. Na vprašanje, ali zahtevajo zamenjavo Erjavca zato, da bi zrušili vlado, je odgovoril, da to ne drži. "Mi vemo, da s tem ne bomo naredili ničesar. Vsi bodo ostali tam, kjer so. Tudi naš predsednik bo ostal zunanji minister. Ne bo pa več predsednik. To si želimo," je odgovoril in se vprašal, kdo se boji ljudskega glasu.

Sicer pa Gorenaku sporoča, da za njihovimi dejanji ni nobenih drugih interesov, kot "da sčistimo svoj obraz in poslušamo naše članstvo". "Želimo, da stranka ostane v poziciji, v kakršni je bila. Da se ne bi zaradi vodstva stranke izgubili v vesolju, tako kot sta se Zares in LDS, pa še kdo. To je naš cilj in naša želja," je zaključil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (276)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
02. 04. 2012 23.09
+1
ČE MENE VPRAŠATE ON JE FAKS NAREDIL LEGALNO!!IN MU GA NIHČE NE MORE UZETI!
Tone 12345
02. 04. 2012 23.04
+1
ne morjo mu ker je na faksu opravil vse izpite vključno z diplomo! Ne glede na predhodno znanje!! V nasprotnem primeru lahko zaprejo faks ki ni ko al ko nič vreden in obstaja samo zaradi zaposlenosti "profesorjev"Vse drugo pomeni banana državico!
Zden?i Mali
28. 03. 2012 15.28
Očitno je,da ima Univerza veliko problemov,ki jih nima smisla sploh naštevati! Glede na to,da razpolaga z velikim znanjem in avtoriteto ne dvomim,da jih ne bodo mogli razrešiti ! Univerza je samostojna in avtonomna institucija zato je vprašljivo njeno ocenjevanje kar na počez in od vsakogar,ki ima minuto časa! Najslabše pa je,da se jo potegne v dnevno politične obračune. Rektor se je preveč dal potegniti v spletke tako časopisne kot tudi druge! Dejstvo je,da diploma ni upravni akt ali listina in tudi sodna ne! Diploma je samo potrdilo,da je nekdo konzumiral določeno znanje,ki je z zakonom predpisano! In nič več in manj kot to!
Franc Mihi? 1
28. 03. 2012 10.33
Univerza ima problem z moralo? Kje je odgovornost za posledice razvrednotenega znanja, goljufijo in laži? A to tudi na Univerzi nič ne šteje? Diplome in spričevala so v Sloveniji očitno že dolgo zelo poceni blago?! Oblast, poslance in celo stroko to skoraj nič ne moti. Slovenijo bosta rešila znanje in delavnost! Čigavo in kdaj? Poznavanje UDBE in njene veščine Mitje Meršola gotovo ne!
Antikapitalist
28. 03. 2012 09.06
+1
Še sreča, da obstojajo ti strici, da jim lahko obesijo vse p...arije, ki se dogajajo. počasi mi gre že na bruhanje.
prašek
28. 03. 2012 07.03
+1
nemarx Kje se pa ti skrivaš , da te ne ukradejo ???
janezampaknejanša
28. 03. 2012 06.43
+6
Strici iz ozadja? A mu je Kučan pritisnil štampiljko gor in pomagal ponarediti podpis? Ne se smešit in ne delajte se norce iz državljanov.
nemarx
28. 03. 2012 06.24
-15
Takole se udbo-komunisti maščujejo, ker Simčič ni glasoval za vlado pozitivnega levaka Zorana Jankovića, še dobro, da smo vendarle v 21. stoletju, sicer bi uporabili še bolj drastično metodo. Vendar pa bo iz vse te zgodbe, ki jo je zakuhal "dragi naš" Milan Kučan, nastalo le nekaj pozitivnega, ampak ne za komuniste, temveč za Slovenijo. Stranka DESUS ima le dve možnosti: 1. Končno se otrese zagrizenih udbo-komunistov, ki se borijo za privilegije upokojenih sodelavcev bivšega režima in katerih dodatki so tako visoki, da prejemajo tudi več kot 3.000€ pokojnine vključno z glavnim akterjem bivšim, bivšim Kučanom in Spomenko Hribar in postane resničo demokratična sredinska stranka (saj upokojenci menda nismo samo komunisti) in se tako tudi na naslednjih volitvah uvrsti v parlament. 2. DESUS postane odkriti zagovornik KPS in njene diktatorske zgodovine in na naslednjih volitvah izpade iz parlamenta.
Tonček Balonček
28. 03. 2012 08.40
+2
DA ni Kučan tudi an izpite iz nemščine hodil namesto Mariniča?
pesnitev
28. 03. 2012 09.40
+1
Dajte že Kučanu že enkrat zaslužen mir! Udbo mafije ni več in začnimo že enkrat sodobno razmišljati, teh papagajščin pa se otresimo, saj so že počasi okoreli srednji vek.Simčiču je treba preklicati univerzitetno izobrazbo, saj je vedno prisoten tudi sum, da si je tudi to pridobil s švindlanjem! Taki poslanci brez splošne razgledanosti ne morejo in ne smejo krojiti naše usode in glasovati za posamezne zakone!
Tadej Skof
28. 03. 2012 05.48
+3
vzgled otroko!
Tadej Skof
28. 03. 2012 05.47
+3
se mu vidi v faco!
pesnitev
28. 03. 2012 09.41
Tadej Skof
28. 03. 2012 05.47
+3
nima karaktera je psihoat dobenenega ne jebe!
nikhrast
28. 03. 2012 03.05
-2
Seveda, krive so univerze same, one kontrolirajo koga vpišejo in komu dajo diplomo. Za filozofsko fakulteto pa res ni treba nobene srednješolske izobrazbe, fakultete po svetu sprejmejo vsakega ki plače in če imajo prostor. Poglej koliko penzionistov se vpisuje v univerze po Ameriki, 90 let stari dobivajo diplome, pa nobeden jih ne bo vprašal če imajo srednjo šolo.
Buena Vita
28. 03. 2012 01.34
-2
ZA TE NEBULOZE SO IZRECNO KRIVE UNIVERZE, KRITERIJE ZA VPIS SO POSTAVLJALE UNIVERZE,NE ŠTUDENTI, ENAKO ŠOLO SEM V OPATIJI NAREDILA SAMA,TRI LETA PREJ KOT SIMČIČ,IN TUDI MENI SO PRIZNALI TA TEČAJ ZA VPIS NA VISOKO ŠOLO,K SREČI ME JE SREČALA PAMET IN SEM ODNEHALA,HE,HE,HE,KO POMISLIM DA SO ME PRIJATELJI SILILI NEJ KONČAM ŠOLANJE KER BOM POTEM LAŽJE ŽIVELA,HA,HAHA,HAHA, RES SE MORAM SMEJATI,IN VEDITE,NA TEJ ŠOLI V OPATIJI JE BOGOVAL OČE MILETA ŠETINCA,VEČKRAT SEM GA STREGLA IN KUHALA ZA NJEGOVO KLAPO,,HUH,KR SRAM ME RATUJE KO SE SPOMINJAM TISTIH ČASOV
Tonček Balonček
28. 03. 2012 08.41
mac4_m
27. 03. 2012 23.50
+11
človek se vpraša o kvaliteti slovenskih fakultet, če z lahkoto diplomirajo, magistrirajo razni ljudje, kot simčič, jurček in podobni, ki niso bili sposobni brez kriminala zdelati niti srednje šole. Tudi čudežna diplomiranja po 12 letih nekaterih bivših ministrov, pa telefonska diplomiranja že naročenega srednješolskega kadra bivšega ministra kažejo na to, da kvaliteta slovenskih fakultet ne odstopa bistveno od kvalitete raznih šol v bosni, kjer se lahko 'diplomira' tudi pospešeno in očitno tudi brez kakršnegakoli znanja... Če pogledamo še kvaliteto slovenskega pravosodja, vodilnega kadra v podjetjih, politikov, ki so večinoma diplomirani potem glede na rezultate njihovega dela lahko mirno rečemo, da bi bilo za slovenijo daleč najbolje ukiniti tako moralno - kvalitetno sporne fakultete, ter pošiljati kader na šolanje v tujino - predvsem v države, ki so zgledne v svojem ustroju, kar očitno kaže, da je njihov šolski program in šolske ustanove bistveno drugačne kvalitete kot tu pri nas...
M_teorija
27. 03. 2012 23.56
+6
Težko rečemo, da se je zaradi tega zamajal ugled fakultet. Je pa nesporno, da je gostinska turistična pridobila na ugledu, ker jo očitno ne more narediti vsak!?
Tonček Balonček
27. 03. 2012 23.57
+1
AJ aps vidiš, da v Nwemčiji, Avstriji in še kej tudi prepisujeo doktorate in diplome. tu ni Sloveniaj nobena izjema. Iluzija, da je kriminal le v Sloveniji in d ajih samo pri nas ne zapirajo, je popolnoma zgrešena. Tudi avstrijski so bili podkupljeni, ko so kupovali letala. Kvcečjemu velja obratno. Pri nas so izjemno pošteni, el "strici iz ozadja" producirajo afere, pa naj gre za spričevala ali oklepnike. Vse je izmušljeno in podtaknjeno!
M_teorija
28. 03. 2012 00.01
+2
Od vseh šol je še vedno najbolj priznana kovinarska, saj je zbrusila tak kaliber, da je bil celo doživljenski predsednik JUGE!?
Tonček Balonček
28. 03. 2012 08.43
esnici na ljubo so imeli pa v Kumrovcu kvalitetne predavatelje! Tudi FSPN ne more biti slaba, še posebej ne oddelek za obrambosljovje, poglejte asamo, kako široko znanje in veščine sta tam pridobila Janša in Bavčar.
pesnitev
28. 03. 2012 09.42
M_teorija
27. 03. 2012 23.49
+7
A je Korel še vedno ponosen na njegove lepe ocene!?
Helix Nebula
27. 03. 2012 23.44
+9
Načeloma me nebi motlo... je naredo filo faks kasneje in je šolan filozof... mni ta izobrazba nič ne pomeni ampak nekaterim pa... Vseeno mu pa izredno privoščim da mu vzamejo diplomo ker se je v parlamentu lagav celotnemu Slovenskemu narodu !!! Upam da mu vzamejo diplomo da mu bo ostala še sam poklicna šola... !!!
zvezdicamateja
28. 03. 2012 00.28
+6
kaka poklicna šola če je ponaredil spričevalo, samo osnovna šola
Moros
28. 03. 2012 02.02
+8
samo osnovno šolo ima, zdaj pa da lahko zaključimo zadevo, ga je potrebno oglobiti za ponarejanje listine in pa oglobiti za denar ki ga je prejemal glede na stopnjo in vrsto izobrazbe karere ni pridobil. kajti v osnovi ti je plača odvisna od sstopnje izobrazbe in delovnega mesta, pa seveda takojšen odstop kot poslanec ter trajna prepoved udejstovanja v politiki !!!!!
pesnitev
28. 03. 2012 09.43
Tako je, osnovno šolo pa je menda le naredil, svaka mu čast....
irhaela
27. 03. 2012 23.35
+13
Pred nekaj leti, da je ministrstvo za obrambo vrglo na cesto, ker je že takrat ugotovilo, da ima ponarejeni srednješolski dokument! Ma dajte no...dajmo še preverjati vse izobrazbe preostalih poslancev in pa tudi kakšne poizvedbe, če je bil že kdo od njih kazensko ovaden in obsojen!!!! Ali pa so sedaj še tik pred tem!!!! Pravim vam, vse poslance, ki ne ustrezajo kriterijem mesta poslanca, vreči na cesto brez nadaljnih pravic in še vrniti plače, pa na sodišče, država naj jih toži zaradi zavajanja in pa še stranke teh lopovov naj plačajo še trikratno odškodnino zaradi zavajanja ljudstva! To velja poleg Simčiča še za Meršola, Vogrina in nekega SDS-ovca! Vse te štiri ven na cesto in toliko manj poslancev! A neeeeeee, neeeeeee, nočete, VI LOPOVSKA NOVOPEČENA VLADA!
pesnitev
28. 03. 2012 09.44
ksenak2
27. 03. 2012 23.32
+10
Če sam prvi miniuster Janez Ja<nša lahko direkt celi sloveniji v fris laže, ponarjea dokumente, šunta, plonka svoje govore, za katere je nagrajen, pa se ob razkritju ne opraviči, je pred celo slovenijo razkrinkan v oko kamere pri laži, pa to ko pravi prevarant prenese brez trena oka, je vpleten v dokazano korupcijo na najvišji državni ravni in sodne procese v treh evropskih državah, njegova domača hiša v Grosupljem še zmeraj stoji, pa je bila odločba za izvršbo - rušenje, pravnomočna že pred 15 leti, prek prijatljev bogati svojega brata Rajka, ne mrdne in ne razjasni, kaj in iz katerega denarja gradi kliniko v Avstraliji, ne razjasni, kje je končala gotovina iz orožarskih poslov, o katerih je on osebno v takratnem času odločal.... zagovarja lažnivce in goljufe, kot sta Marinič in Simčič... potem se ne čudit, da ima slovenija prekrasen zgled za razrast kriminala, korupcije in neetičnega obnašanja.
mark54
27. 03. 2012 23.30
+8
Me res zanima kako izobrazbo ima g.Gorenjak ! če ima diplomo pa bi jo res rad prebral. Kaj je ta policist napisal v dipl.nalogi. Pa kaj v prošnji za sprejem v ZK . Mislim da so vsi policaji bili tudi v službi SDV. In so bili pravzaprav vedno na preži za sovražniki ( tudi političnimi ) Zdaj pa so najbolj glasni.
ksenak2
27. 03. 2012 23.33
+0
vse diplome in doktorati so javne listine, dobiš v NUK-u
Tonček Balonček
27. 03. 2012 23.38
+8
Pa koga ima za norca? V času JBTZ procesa je Gorenak iz komandirja Postaje milice v Celju napredoval v načelnika Inšpektorata milice v Celju. Bil je član Zveze komunistov. Ali je bil polnopravni komunist z veljavno partijsko izkaznico še v času izpustitve Janše na prostost, ne vemo, vemo pa, da je bil član Zveze komunistov vsaj še mesec dni pred tem. Zadnji izpis članstva v partiji, ki ga imajo v Arhivu Slovenije, ima datum 30. junija 1989. Med člani je tudi Vinko Gorenak. Četudi se je v Sloveniji takrat demokracija že začela, oblikovale so se politične stranke, je Gorenak očitno vztrajal skoraj do konca. Nekdanji partijski sopotnik iz Celja pojasnjuje, da je sodil med tiste „ortodoksne, bolj zagrizene, vnete pripadnike sistema."
tom125
27. 03. 2012 23.28
+4
... upam da teh ksihtov prevarantskih , čez leto nebo treba več gledat....