Slovenija

FOTO: Burja brije na Primorskem, sneženje bo zajelo celotno državo

Ajdovščina/Vipava, 03. 02. 2012 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./STA/M.M.
Komentarji
235

Primorci se še naprej borijo z burjo, mrazom in ledom, ki je prekril celo nekatere reke. Za območje še naprej velja rdeči alarm, reševalne ekipe pa ne počivajo. Ponekod po državi rahlo sneži, tako da tisti, ki se odpravljate na cesto, bodite previdni.

Reka Vipava v okolici Dornberka
Reka Vipava v okolici Dornberka FOTO: Bralka Kristina Perić

Najprej poglejmo na Primorsko, ki se bori z močnim vetrom in mrazom. Po podatkih prometnoinformacijskega centra je zaradi burje prepovedan promet za vozila s ponjavami, kamp prikolice, hladilnike in avtobuse na hitri cesti med priključkom Selo in razcepom Nanos ter na regionalni cesti Ajdovščina in Podnanos.

Promet za kamp prikolice, vozila s ponjavami in hladilnike je prepovedan tudi na cesti Ajdovščina–Selo–Nova Gorica in Tri hiše–Volčja Draga.

Glede na vremenske napovedi se bodo sunki burje okrepili predvsem v Vipavski dolini. Če bodo sunki na posameznih mestih presegli hitrosti 150 kilometrov na uro, bodo upravljavci ceste, predvsem hitro in regionalno cesto skozi Vipavsko dolino, zaprli za ves promet.

Več o prometu ...  

Rdeči alarm je napovedan tudi za soboto.

Za Primorsko še vedno velja rdeči vremenski alarm. Današnja najvišja izmerjena hitrost burje je bila 169 kilometrov na uro. Po napovedih vremenoslovcev bo na izpostavljenih mestih v sunkih pihala tudi čez 180 kilometrov na uro. "Burja se bo začela umirjati šele jutri sredi dneva in popoldne, nedelja pa bo prinesla olajšanje," je za oddajo 24UR OB ENIH povedal vremenoslovec Brane Gregorčič.

Prevrnjen tovornjak pri Mančah
Prevrnjen tovornjak pri Mančah FOTO: Bralec Marko Vidmar

Burja je povzročila kar nekaj nevšečnosti. Poglejte fotografije:

Težave, ki jih je doslej povzročila burja na elektrodistribucijskem omrežju, niso bile velike in so jih odpravljali sproti, je povedal direktor tehničnega sektorja Elektra Primorska Zvonko Toroš. Do zdaj so zaznali le tri večje izpade, škoda pa po prvih ocenah znaša okoli 100.000 evrov.

Po zbranih podatkih je bilo do 19. ure v občini Ajdovščina 31 intervenciji, pri čemer so gasilci in člani drugih reševalnih enot položili kar 710 obtežilnih vreč. V novogoriški občini so službe zaščite in reševanja opravile 42 intervenciji, porabile pa so 700 vreč za obtežitev streh, je sporočil poveljnik Regijskega štaba CZ za Severno Primorsko Samo Kosmač. Po Kosmačevih besedah je med objekti, ki jih je burja začela odkrivati, več novogradenj, ki so pokrite z neprimerno kritino za območje z močno burjo ali imajo ravne strehe. Več posredovanj je bilo tudi na tistih stavbah, kjer imajo postavljene panele s sončnimi celicami, saj ti ob nestrokovni postavitvi lahko delujejo kot jadra.

Če bi bile vremenske razmere le prehude in bi bilo preveč dela za reševalce, bi lahko kolegom priskočili na pomoč prostovoljni gasilci iz bližnjih gasilskih društev, kot se je to že zgodilo leta 2010 ob podobnih razmerah, je sporočil Kosmač. "Prostovoljna gasilska društva so v pripravljenosti, tako da se bomo sproti odločali, ali je njihova pomoč potrebna," je povedal za 24ur.com.

V delo na goriškem področju so se vključili tudi člani Prostovoljnega gasilskega društva Kobarid s svojim tehničnim vozilom z dvigalom.

Na sestanku, ki ga je v četrtek sklical poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Ajdovščina Igor Benko, so se odločili, da odpovedo vse javne prireditve, ki so bile napovedane za petek in soboto.

Tudi Benko je za 24ur.com povedal, da so ekipe v polni pripravljenosti. "Na pomoč nam prihajajo prostovoljne gasilske enote, komunalno-stanovanjska služba, občinsko redarstvo, gasilci iz Kobarida z avtodvigalom in terenskim vozilom za prevoz moštva, pa tudi gozdno gospodarstvo iz Tolmina," je dejal. ''Velik problem so nizke temperature. Ljudje morajo prekriti vodomere, da jim voda ne bo zmrzovala. Jutri zjutraj bo temperatura –10 stopinj Celzija, na tak mraz Ajdovci niso navajeni!"

Škofije: močan veter je prevrnil smetnjake.
Škofije: močan veter je prevrnil smetnjake. FOTO: Bralec Patrik G.

Pozor, valovi lahko dosežejo štiri metre!

Valovanje morja bo zaradi močne burje povišano. Najvišji valovi lahko nekaj sto metrov od obale dosežejo višino do štiri metre ali jo celo presežejo. Morje lahko zaradi valovanja poškoduje izpostavljene dele obale, zlasti na območju Pirana, opozarjajo na Agenciji RS za okolje in prostor (Arso).

Ob 17. uri so iz Pristaniške kapitanije Koper sporočili, da je omejen promet s koprskim tovornim pristaniščem. Vsako vplutje in izplutje ladij bodo do nadaljnjega obravnavali posamično.

V spodnji galeriji si poglejte današnje fotografije iz Izole:

Sneženje bo zajelo celo Slovenijo

Na Dolenjskem in Notranjskem rahlo sneži, sneg pa ovira promet, saj se zaradi nizkih temperatur ne topi in ostaja na cestišču, poroča prometnoinformacijski center. Na mejnih prehodih Babno polje in Petrina je zaradi sneženja na Hrvaškem prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Policija poziva predvsem voznike tovornih vozil, naj na območjih Cerknice, Babnega polja, Sodražice, Bloške police, Grosuplja, Vidma in Dobrepolja vozijo previdno in preudarno.

Sneženje se bo od juga nekoliko okrepilo in se razširilo nad vso Slovenijo. Do sobote dopoldne bo v večjem delu države zapadlo od 5 do 15 centimetrov snega, na jugu države pa 25 centimetrov, največ v Beli krajini, na Dolenjskem in Kočevskem. Veter bo ponekod gradil snežne zamete.

Andrej Sever iz Družbe za avtoceste RS (Dars) je za 24ur.com povedal, da so njihove plužne ekipe na terenu, svoje pluge pa spustijo, ko na cestah napade okoli 3 centimetre snega. Če bodo temperature padle pod –10 stopinj pod ničlo, pa bo sol neučinkovita. "Pričakujemo, da bo v 24 urah zapadlo okoli osem centimetrov snega. Glede na to, da je mraz, bo problem v tem, da se sol ne bo oprijemala cestišč, in bo treba posipati s kalcijevim kloridom,'' je dejal. Sicer pa pravi, da nikjer ni še kritično, razen seveda na Primorskem, kjer se borijo z mrazom, ki povzroča številne nevšečnosti. 

Kako kaže?

Sneženje v Loškem Potoku
Sneženje v Loškem Potoku FOTO: Bralec Stane

Jutri bo oblačno, občasno bo še rahlo snežilo. Proti večeru bo sneženje od severa ponehalo, v južnih krajih šele v noči na nedeljo. Na Primorskem bo pihala močna burja, drugod severovzhodni veter. Popoldne bo veter začel slabeti. Najnižje jutranje temperature bodo od –14 do –7, na Primorskem do okoli –5, najvišje dnevne od –9 do –5, na Primorskem do okoli –2 stopinji Celzija.

V nedeljo se bo delno zjasnilo, veter se bo nekoliko umiril. V ponedeljek se bo oblačnost spet povečala, čez dan bo občasno naletaval sneg. Severovzhodni veter in burja se bosta nekoliko okrepila. Še bo mrzlo. Več o vremenu ...

Preberite tudi: Mrzlo je tudi drugod po Evropi ...

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (235)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nataša Ferjan?i?
04. 02. 2012 08.02
-2
ma n primorskem p j mal beju glih za okras udi po nižinah
ovcerejec
04. 02. 2012 07.54
+3
takole mimo pa še niso udarili........nikjer po nižinah v Sloveniji ni snega...........v Celju vse zeleno
nicka32
04. 02. 2012 07.56
+3
pogan
04. 02. 2012 07.47
+4
vremenske napovedi so kot horoskop.
savincan123
04. 02. 2012 07.51
+2
ucasih zadanejo haha,drgac jim pa ni za verjet
pogan
04. 02. 2012 07.59
+2
savincan123
04. 02. 2012 07.45
+2
kokga pa teti vremenarji znate usekat mimo ej...ki je dj tistih 30cm snega,kaoo bi nej ze celo noc snezilo ...je blo pa jasn ponoc haha
pogan
04. 02. 2012 07.33
+5
nooo kje je sneg, pri nas, ne duha ne sluha o njem... ne vem zakaj placujemo vremenarjem, ko pa bi se js bolje napovedal vreme.
Dark Cesar
04. 02. 2012 07.32
+6
v Ljubljani je sneg čudežno spremenil barvo....na travnikih je postal zelen,na strehah hiš pa se je spremenil v opečnato rjavo barvo.....cestne službe se tudi močno trudijo,da s plugi odstranijo zgornji sloj asfalta na cestiščih....=))
roberto1
04. 02. 2012 07.37
+3
enako maribor najhujšćih 24 ur prenapihjeno
VOY
04. 02. 2012 07.30
+3
V LJ ga je do žleba,še malo pa bo šlo čez....ejga
Irena Husu 1
04. 02. 2012 07.22
+4
Če nimate poročevalke s Krasa, se vam javim - a ne ZASTOJN. Isto se je dogajalo pred leti - v času poročevalke Mojce Dumančič: RTV je bila za Kras in dogodke pri nas nezainteresirana. Ne želim vas kritizirati POP TVjevci, saj ste res "the best of the best" v vseh pogledih. Odkar imam POP TV skoraj ne obrnem programa na RTV. Sprašujem se, le zakaj jim plačujem naročnino in ali so res tako DOBRI, da si lahko ZASLUŽIJO MONOPOLNI POLOŽAJ? Lep pozdrav Darji in celotni ekipi z mrzlega Krasa. Poslušam burjo, ki zavija izza vogalov. V Tomaju pri cerkvi na vrhu vasi nas bo zametlo. Ponavadi pustimo avte odspodaj pri "Oštariji Tomaj" in veselo pešačimo v hrib s polnimi boršami špeže. Res zabavno. Peljati se po tej naši cesti v klošter, ko zapade sneg, pa je res KASKADERSKO POČETJE.
roberto1
04. 02. 2012 07.40
+1
zakaj ne kopiš pop? pri teh oglasih se ziher splača
DAKR83
04. 02. 2012 06.41
+3
štajerska, razen temperature -6.5, snega pri nas še zdaleč ni..pa hvala vremenarji, podajte si roke ...
pullower
04. 02. 2012 05.36
-1
pa smo dočakali sneg :) Štajerska močno sneži skoraj brez vetra temperatura je -11 °c in 2cm novega snega :))
ovcerejec
04. 02. 2012 07.54
+1
ovcerejec
04. 02. 2012 05.31
+2
kje je sneg.............nič ga ni
baby-bear
04. 02. 2012 05.07
+4
v celju na 1 milimeter podlage 1 milimeter novega snega
pretty70
04. 02. 2012 03.31
+15
Mislim haloooo???!!! Ma kaj vi novinarji pišete? V članku ste napisali kot da prostovoljni gasilci do sedaj nismo nič naredili? Sam sem kot prostovoljni gasilec iz vipavske doline in sem že od petka 7 ure zjutraj pa do sedaj 3 ure ponoči (sobota) bil na intervencijah! Mislim da prej kot pišete kakšne neumnosti se prepričajte kaj je res. Prostovoljni gasilci smo naredlili več kot poklicni gasilci ker delamo z dušo in srcem!!!
Mirko Švajger
04. 02. 2012 06.00
-5
Dark Cesar
04. 02. 2012 07.42
+4
me zanima če ga boš enako uprašal,ko ga boš ptreboval....*
pretty70
04. 02. 2012 10.31
+1
Mirko ko nas boš najbolj potreboval nas nebo in takrat mislim da boš požru svoje besede!
ancica84
04. 02. 2012 03.31
+3
Emm ... nečak me je ravno vrgel iz postelje in sem šla mal uč vržt ... kje hudiča je ta obljubljeni sneg!? Tržič je še vedno gol ... Ga imate vsaj drugje kaj?
pretty70
04. 02. 2012 03.32
+1
pullower
04. 02. 2012 03.51
+6
ne tudi štajerska je brez snega! ki je zaj teh 15cm??? madona vremenarji še za 5h naprej ne znate napovedat!
Scorpion-M
04. 02. 2012 02.32
+6
V LJ je snega že pol metra... ampak samo na eni stari fotki, ki jo gledam... Novinar sploh ni slab poklic... napišeš karkoli, pa naj bo laž , resnica ali pa izmišljotina... in si plačan za to. In potem so najbolj brani portal v SLO... pa še viktorja bi radi.
LovecNaKomuniste
04. 02. 2012 01.34
+4
Še takrat, ko pa je res bla akcija z vremenom, to je september 2010 poplave, pa ste racali po Viču, Črni vasi.... Namesto, da bi bli v Dobrempolju, kjer jim je bajte zalilo do podstreh ali na Otočcu, kjer je odnašalo ljudi.... Vi ste raje tu okoli svojega snemalnega studia snemali z nogami do kolen. Za Dobropolje ste najbrž prvič slišali, šele 14 dni po nalivih....
yamahar1
04. 02. 2012 01.34
+3
Ne vem zakaj se vsi tako jezite na vremenoslovce, zaenkrat ga je v kočevju 15cm(napovedanih je do 30). To pomeni, da se bo najverjetneje razširilo tudi k vam, kjer je napovedano od 5 do 15 cm...
idzo
04. 02. 2012 01.38
+2
napovedan je bil za celo slovenijo, na štajerskem ne duha ne sluha o njem!
LovecNaKomuniste
04. 02. 2012 01.41
+3
Ma problem je ker je pri vas začelo padat že opoldne.... Nekam dolgo rabi tale fronta od Kočevja pa do Ljubljane...
neverminder
04. 02. 2012 01.30
+1
Za vse, ki vam je prekipelo nad 2.4.*u.r ... sat24 com ... Tu si pogledate kako gredo fronte pa vam je jasno kdaj bo sneg.
pullower
04. 02. 2012 03.53
+1
LovecNaKomuniste
04. 02. 2012 01.14
+9
Nategglni ste nas ko prassci. Nebo v Ljubljani je jasno. Rekli ste, da bo pa sneg začel padat že v petek... Da ne govorim o tem, da že cel mesec plozate pa strašite o snegu pa ne duha ne sluha. Še tist 1 cm ko pa je zapadu, ga pa itak niste napovedal. Bannda nesposobna zavajujoča. Noben mi nebo reku, da se ne da vsaj za en dan naprej napovedat vremena, pa če še tok plozate kok je vreme nepredvidljivo.... Nateguni da večjih ni.
on39
04. 02. 2012 01.23
+4
evo prvkar sva z mojim kosmatincom nardila en giro tle po gorici ma kje je tista burja ki je bla napovedana.Piha ja ma toko ku zmeram nč posebnega
LovecNaKomuniste
04. 02. 2012 01.26
+3
Pazi iznenada se bo točno ob 06.00 pojavil v Ajdovščini sunek burje s 140 km/h.... *
neverminder
04. 02. 2012 00.42
+6
24ur so spet naredili senzacijo in na.tegnili celotno Slovenijo. Nebo je jasno, snega ne bo.
Irena Husu 1
04. 02. 2012 00.55
-2
Vabljeni na Kras, nejeverni Tomaži . a vas odpiha. V Tomaju ima nocoj burja mlade? Sprašujem odgovorne, ali za Občino Sežano RDEČI ALARM ne velja?
neverminder
04. 02. 2012 01.27
+4
@Irena!!!!!! Preberi še enkrat, govorim o snegu ne o burji! .. Ja burja je prekleta stvar in sem jo že občutil in vem kako je na vaših koncih.