Slovenija

NLB: Višino regresa določa kolektivna pogodba

Ljubljana, 24. 05. 2011 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.Ć./T.D./V.L.
Komentarji
328

Minister Križanič je v imenu države dejal, da je odločitev NLB o izplačilu 1500 evrov bruto regresa neodgovorna. V naši največji banki pa so se odzvali z besedami: višino regresa določa kolektivna pogodba.

Največja slovenska banka NLB, ki smo jo samo v zadnjem paketu državljani reševali z 243-milijonsko finančno injekcijo, je svojim zaposlenim izplačala precejšen regres. Marca je namreč NLB pod taktirko Boža Jašoviča svojim štiri tisoč zaposlenim izplačala vsakemu po 1500 evrov bruto regresa, kar skupno znese 6,3 milijona evrov oziroma 2,6 odstotka dokapitalizacije.

Jašovič je radodarno delil regres.
Jašovič je radodarno delil regres. FOTO: 24ur.com

Ključno pri tem je to, da gre za banko, ki je zaradi slabih poslovnih rezultatov, posledično tudi zaradi kreditov, ki jih je podeljevala tajkunom, nujno potrebovala milijone. Zdaj pa si izplačuje visok regres, ki je kar enkrat višji od denimo povprečnega v javnem sektorju, ta je namreč 692 evrov bruto.

Križanič pravi, da je to neodgovorno.
Križanič pravi, da je to neodgovorno. FOTO: Miro Majcen

A v imenu lastnika finančni minister Franc Križanič pravi, da gre za neodgovorno in nesmotrno odločitev uprave banke, saj je bila NLB tudi zaradi slabih poslovnih rezultatov dokapitalizirana. Država, ki je lastnica banke in postavlja člane v nadzornem svetu, torej je prva odgovorna, pa zdaj pričakuje, da bo nadzorni svet ukrepal.

"Gre za neodgovorno in nesmotrno odločitev uprave banke glede na to, da je bila banka, tudi zaradi slabih poslovnih rezultatov, dokapitalizirana. Ministrstvo za finance pričakuje, da bo nadzorni svet ustrezno ukrepal," je dejal Križanič.

''Tukaj se še enkrat kaže odnos države do javnega in zasebnega sektorja,'' je o tem dejal predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost (KNSS) Drago Lombar. Je pa ob tem dodal, da zgodbe, kot jo razlaga Križanič, in zgodbe o nadzornih organih poslušamo vedno. ''Ko se stvar poleže, se poležejo tudi govorice,'' je dejal.

Po njegovih besedah bi se morala, če želijo zaupanje v to banko in če naj bi bilo to zgled nekomu, uprava in sindikati izpogajati za nižji regres.

NLB: Višino regresa določa kolektivna pogodba

Iz NLB so sporočili, da višino regresa določa kolektivna pogodba, ki je zavezujoča za vse banke v Sloveniji, zato tudi za NLB. “Gre za pravico, ki je iztožljiva s strani zaposlenih in ni odvisna od odločitve uprave banke, kot pomotoma navaja ministrstvo za finance v svojem sporočilu,” pravijo na NLB.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (328)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepdanzelim
25. 05. 2011 22.02
Tale naš minister Križanič se igra nekega Pavliha v vladi. Glede na to, da je ekonomist, bi mu moralo biti marsikaj jasno glede ekonomskih zakonitosti v kapitalizmu in glede zakonodaje, ki jo nimamo od včeraj, pač pa je nastajala skozi zadnjih 20 let in nas je privedla sem, kjer smo zdaj. In zelo nenavadno je, da si lahko v tako težki situaciji privoščimo tako "nenavadne" (neizkušene???) ministre kot jih imamo. Ivek, na pomoč!
resslovenka
25. 05. 2011 16.39
Pa naj še kdo reče, da pri nas ne veljajo mnogotera pravila in to kakor za koga. V NLB dosledno izvajajo določila kolektivne pogodbe, ki velja za bančni sektor. Vse lepo in prav, mr. Križanič pripomne, da je to neodgovorno dejanje s strani vodstva. Pa sprašujem zakaj? Denar imajo, finančno smo jih podprli davkoplačevalci. Mnogi brez služb, mnogi zaposleni, pa se kolektivnih pogodb delodajalci ne držijo oz. jih zavestno kršijo. In res, te zadeve so iztožljive, če je denar. Če ga ni, ne pomaga ne kolektivna pogodba, ne sodišče. Je pa zanimivo, da prav podjetja, ki so oz so delno v državni lasti izplačujejo najvišje regrese , božičnice, razna nagrajevanja. Kdo bije plat zvona v teh kriznih časih? Delavci v gospodarstvu, brezposelni, študentje, upokojenci... Pa se nam upajo razlagati, da je kriza za vse? Res se norčujejo iz nas!
Št. 1
25. 05. 2011 14.04
Pa uprava bo za uspešno delo v letu 2010 in potem v 2011 dobila lepo nagrado. Je pač taka pogodba in je iztožljiva. Pobrati tistim, ki jim ponudijo take in drugačne pogodbe. Le dajmo, dokler gre.
Matija Wabra
25. 05. 2011 11.30
No se je že začelo, danes smo po pošti prejeli sklep (NLB) o povišanem obroku za stanonvanjski kredit! Pa to ni res! A je kje lahko sploh še večja svinjarija? A morate mogoče izplačat slučajno še kakšno nagrado, pa rabite še naš denar za to? NLB, saj to ne bi naredili prvič, mar ne? Povejte, koliko še rabite, morda vam bodo priskočili na pomoč še tisoči brezposelnih...
maksojoli
25. 05. 2011 10.50
pogodba???..ja sam ne z mojim denarjem
Matija Wabra
25. 05. 2011 08.53
Neverjetno, bankirji, NLB! Zanima me, ali ste tudi za dobro poslovanje zavezani s "pogodbo", zgubaši, pa vas moramo mi reševati ! Moj regres je cca 250€, če ga bom dobil! Sram vas bodi!
expat
25. 05. 2011 08.35
Hitro ste umaknili tale clanek s prvih strani... Mi najprej ni bilo jasno zakaj ste ga tako hitro pometli pod preprogo, potem pa sem prebral na ajpesu. Z nlb poslovno sodelujete, saj imate pri njih odprt racun. In vi ste neodvisni medij? Japajade...
matej962
24. 05. 2011 23.38
Škoda bi bilo ne izglasovati pokojninsko reformo kajti lahko bi naši sotrpini pri NLB-ju in SŽ ostali naslednje poletje brez 'težko' prigaranega regresa.
crnkamn
24. 05. 2011 23.16
Največja slovenska banka NLB, ki smo jo samo v zadnjem paketu državljani reševali z 243-milijonsko finančno injekcijo, je svojim zaposlenim izplačala precejšen regres. Marca je namreč NLB pod taktirko Boža Jašoviča svojim štiri tisoč zaposlenim izplačala vsakemu po 1500 evrov bruto regresa, kar skupno znese 6,3 milijona evrov oziroma 2,6 odstotka dokapitalizacije. NLB: Višino regresa določa kolektivna pogodba Ja sam to ni najnizji regres! Delavci ga vcasih sploh ne dobimo, ali pa je zelo nizek. Mi imamo res nore zakone! Banka dela minus in spet minus zaradi tajkunskih posojil, potem poberejo folku denar 250 miljonov, noben nic ne vprasa, vi kr vzamete in si ga raztalate. A veste kaj boste spet naredil v naslednjih letih? Minus in spet minus in potem bo kolo se vrtelo dokler se bo lahko, dokler ne bankrotirate oziroma prodate se zadnje drzavne deleze, oz. jo dokapitalizirate in sprivatizirate banko ali pa bo sla v stecaj. To je bilo zadnjic da ste dobil denar, ko pride nova oblast boste odgovorni sami krili izgube v drzavnih firmah za naprej in nazaj. A imaste 250 miljonov na racunu? Ce nimate se raj zresnite ker vas drugace caka delo z minimalno placo dokler tega ne odplacate, seveda na kaksnem malo bolj zahtevnem delovnem mestu. Tako se bi moralo prevzemati odgovornosti za napacno vodenje drzavne banke! Ampak ne vas presedejo iz enega leder zdica na drug zdic(ce vas sploh) da spet lahko pocnete isto, da zmecete se ostali denar davkoplacevalcev skozi okno in to samo z enim namenom: da se bolj oplemenitite manjsino elitnih povzpetnezev.
sargo sargo
24. 05. 2011 22.51
V LIKU VRHNIKA IN BOROVNICA SMO ŽE DOBILI ZA LETO 2010 185 EVROV, REGRESA, ZA TEKOČE LETO PA BOMO DOBILI ŽE LETA 2013, SAJ 100 EVROV. PA PRAVZAPRAV NITI NE RABIMO REGRESA, ČE DOBIMO PLAČO 360 EVROV NETO SA SAMO 2 MESECA ZAMUDE. IN TAKO SEM SRETNA PA GREM V POLJE NA DOPUST OD VELIKE BLAGINJE V NAŠI FIRMI IN DRŽAVI-HI HI HI.
tali?ni tom
24. 05. 2011 22.20
pa saj ma nlb dnarja dost ker so jim dal našga !!!!!briga se jim za moralo , oziroma da so nam vzeli da lahko oni nas naprej obirajo s svojimi provizijami in ostalimi fintami ! denar oziroma plače bi nam moral delodajalci na roke ali kakor se reče v kuverti izplačat pa si bankirčki sigurno neb več tolk regresa izplačval in odpravnin v miljonih neb blo !
zek
24. 05. 2011 21.51
EDINE,KI SI ZASLUŽIJO TAK REGRES V NLB SO DELAVKE IN DELAVCI ZA ŠALTERJI OSTALO PA JE ENA VELIKA SVINJARIJA.
Transcentral
24. 05. 2011 21.47
Hja,vesel sem sicer za zaposlene,ki bodo poleg mizernih plač vsaj dobili regres!Vendar me vseno bode v nos vodstvena nonšalantnost?Ošabnost in ponos vodstvenih skrpucal deluje na osnovi da nikoli nobeden ni delal za svoj denar!Brez kakršnihkoli svojih vložkov vodijo podjetja,ustanove....in pri tem zavozijo vse živo in mrtvo!Ali je to načelo demokracije????Ne vem!!!Vem pa da zdrava pamet tukaj že dolgo ne obstaja več!!!
20712
24. 05. 2011 20.59
Pahor in vlada naj takoj odstopijo ......... višino regresa pa naj potrdi raja na referendumu..... hehe
pheonix1
24. 05. 2011 20.55
daj zbrišete to posmehljivo fotografijo Križaniča
Indigo Pingvin
24. 05. 2011 20.49
Smejal sem se, ko se je to zgodilo v ZDA, ker pri NAS se pa to ne more, ja, pajade, evo! KATASTROFA! SRAMOTA!!
mac4_m
24. 05. 2011 20.42
kakšni modrijani. Menda višine nagrad uprave in nadzornega sveta delijo od ustvarjene izgube?
Brane Luka
24. 05. 2011 20.38
deepspace 24.05.2011, 20:20 0 deepspace 24.05.2011, 14:01 35 TO BODO POČELI VSE DOKLER VIDIJO DA JE SLOVENCEM VSEENO IN DA SAMO JAMRAJO IN NIČ NE UKRENEJO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... JE AKCIJA , REVOLUCIJA TUDI FORUMI SO ENA PREMIŠLJENA ZADEVA KI PROBLEME KANALIZIRA NA SPLET OZ SE TUKAJ VEČINA NEZADOVOLJSTVA USTAVI IN TO JE TUD NAMEN NIČ KONKRETNEGA SE NE ZGODI , ČE PA POSTANEJO ZADEVE NEVARNE SISTEMU SE ENOSTAVNO RUBRIKA BLOKIRA OZ IZBRIŠEE !!!
alojzrijavec@gmail.com
24. 05. 2011 20.30
TO JE PO PAHORJEVO PRAVNA DRŽANA.
Brane Luka
24. 05. 2011 20.23
ADMIN DOKAZ DA GOVORIM RESNICO VRNI POST SICER GA BOM ITAK OBJAVIL NA VSEH VSPOREDNIH FOROMIH BREZ SKRBI TO PODPIRAŠ !!!!!!!!!!!