Slovenija

Kdo laže in kdo govori resnico?

Ljubljana, 17. 12. 2009 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Kos pravi, da vse, kar je povedal na zaslišanju pred finskimi preiskovalci, temelji na uradnih zabeležkah in dokumentih, ki jih je komisija pridobila. Janša je govoril o udbovskih špicljih, ovaduštvu, sejanju insinuacij, sumljivih dogodkih na policiji ...

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos
Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos FOTO: Blaž Garbajs
Kos vsebine zapisnika zaslišanja ni želel komentirati, dejal pa je, da Delo ima kopijo zapisnika. Na vprašanje, ali je del te kopije zapisnika torej objavljen v današnjem Delu, je Kos odvrnil, da tega ne ve, saj časnika ni bral, ker je v tujini. Prav tako ni mogel potrditi navedb iz zapisnika, saj pravi, da njegove vsebine ne bo komentiral. "Rečem lahko samo, da vse, kar sem navajal na zaslišanju, temelji na uradnih zabeležkah komisije in na dokumentih komisije, ki jih je pridobila komisija," je pojasnil.

Po pisanju časopisa Delo je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos na zaslišanju aprila lani na vprašanje finskega kriminalista, ali lahko imenuje koga od zastopnikov Patrie v Sloveniji, omenil Darka Njavra in Toneta Krkoviča. Delo je danes objavilo tudi podrobnosti zaslišanja Kosa, povezane z Njavrom in Krkovičem. Slednja naj bi po Kosovih besedah lobirala za Patrio pri Zdenku Pavčku. Predsednik protikorupcijske komisije je tako finskim kriminalistom povedal, da sta omenjena poleg Pavčka domnevno obiskovala tudi nekatere druge ljudi in jih prepričevala, naj sodelujejo s Patrio. Tem naj bi po Kosovih navedbah tudi zatrjevala, "da je vnaprej jasno, da bo oklepniški posel dobila Patria".

Eden izmed njih naj bi bil menda tudi direktor Sistemske tehnike v času pogajanj Jože Studenčnik, ki da je po preverjenih informacijah protikorupcijske komisije "delal tudi za drugo stran, za Patrio, ker je član vodilne politične stranke (takrat SDS), v to početje pa je bil tudi prisiljen", Kosove navedbe iz zapisnika navaja Delo.

Kos je finskim kriminalistom izročil tudi kopije vizitk Hansa Wolfganga Riedla in Reija Niittynena, ki jih je dobil od Pavčka, temu pa sta jih dala Njavro in Krkovič. Iz zapisnika pogovora, v katerem je bil Kos zaslišan kot predsednik protikorupcijske komisije, je še razvidno, da je "Darko Njavro zelo dober prijatelj premierja (takrat je to bil Janez Janša)".

Oster odziv Krkoviča in Njavra

Glede Krkoviča, ki je zavrnil navedbe iz zapisnika, je Kos dejal le, da jih bo verjetno zavrnil še kdo.

Krkovič je navedbe Kosa, ki se tičejo njegovega imena, označil za ostudno laž. "Gospod očitno ne more iz kože svojega udbovskega sinonima, ki se je glasil Peter iz Sove iz Depale vasi." Dodal je, da je vse to v stilu manir, "ki jih je takrat uporabljal, da bi ga diskreditiral. V Depali vasi je po njegovem za svoje politične namene in intrige celo zlorabil institut policije in s to prakso nadaljuje".

Darko Njavro
Darko Njavro FOTO: POP TV
Darko Njavro vedno zelo burno reagira na podatke, ki niso v skladu z njegovo lastno samopodobo, ampak mu tega zaradi njegove mladosti pač ne gre zameriti. Drago Kos

Njavro pa je povedal, da je Kos "znan lažnivec, lagal in potvarjal je informacije v letih 1993 in 1994 v zadevi Depala vas in isto počne tudi danes". Vse navedbe Kosa, ki so povezane z Njavrom, so po besedah slednjega izmišljene laži. "Jaz javno obsojam šefa korupcijske komisije, da je lažnivec, goljuf in prevarant," je poudaril Njavro. Kot je dejal, naj ga Kos torej toži, če misli, da kleveta njega ali institucijo, ki jo vodi. "In bom na sodišču dokazal svoje navedbe," je dejal. Za Kosa je Njavro, kot je pojasnil, že desetkrat rekel, da je lažnivec. "Zakaj me človek ne toži, če ve, da ima prav?" se še sprašuje Njavro.

Studenčnik razočaran

Kos je na vprašanje, ali drži, da je o Studenčniku dejal, da je delal tudi za drugo stran - torej za Patrio, odvrnil, da tistega, kar je rekel, ne komentira.

Studenčnik je na vprašanje o kontaktih z Njavrom povedal, da se ne spominja, da bi imel kdaj kar koli osebnega z njim. Za Krkoviča pa je povedal, da ga je Pavček ob neki priložnosti pripeljal na Ravne na Koroškem in ga predstavil kot zvezo za sodelovanje z vojsko. "Ni pa to imelo nobene zveze s Patrio," je zatrdil Studenčnik. Dodal je, da se je to zgodilo v letu 2006 in da sicer posebnih stikov s Krkovičem nista imela.

Studenčnik, o katerem naj bi Kos dejal, da je bil prisiljen v delovanje tudi za drugo stran – torej za Patrio, je povedal, da je bil nad to izjavo "res močno razočaran". Nekdanji direktor niti ne ve, "po kakšni logiki in iz česa bi lahko to sledilo".

Povedal je, da Kosa pozna in se ob tem čuti tudi osebno prizadetega. "Če je to izjavo dal Kos, mu jo pa res zamerim," je poudaril Studenčnik, a dodal, da tega zagotovo ne ve. "Jaz sem se takrat boril za našega Krpana, kolikor se je dalo, in na koncu sem potegnil kratko," je dejal. Ko je dojel, da so posel izgubili, je po njegovih besedah celo hudo zbolel. Zatrdil je tudi, da oseb iz Patrie osebno sploh ne pozna. "Nisem bil nikoli z njimi v kontaktu, niti jih nisem srečal," je še poudaril Studenčnik.

Janša pričakuje, da bo državno tožilstvo ukrepalo zoper Kosa

Zaradi vseh "dokazljivo lažnih navedb", objavljanih v zapisniku zaslišanja, predsednik SDS Janez Janša pričakuje, da bo državno tožilstvo proti Kosu sprožilo ustrezne postopke. "V nasprotnem primeru bomo prisiljeni poseči po civilno-pravnih sredstvih," je dejal Janša. Na ta način bi po besedah Janše Kosa končno seznanili "s tem, da ni mogoče 15 let v Sloveniji blatiti, ovajati, ponarejati, lagati in pri tem zlorabljati ne le institucijo slovenske države, ampak tudi institucije drugih evropskih držav".

Janša: Upam, da bo zapisnik objavljen v celoti

Janša je poudaril, da po podatkih, ki so bili objavljeni doslej, nobena od navedb, ki jih je Kos dajal finskim preiskovalcem in se nanašajo na predsednika SDS, ne drži. Tako Janša zavrača, da bi bil brigadir Bojan Pograjc, sicer vodja strokovne komisije za nabavo oklepnikov, njegov sošolec. Prav tako Njavro po besedah Janše ni njegov tesen prijatelj, kot je po navedbah iz kopije zapisnika na zaslišanju dejal Kos. Kot je pojasnil Janša, je Njavra v času, ko je bil predsednik vlade, morda videl dvakrat, in sicer na različnih prireditvah. Janša je tudi zavrnil, da bi pritiskal na takratnega ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka, da podpiše program protidobav v zvezi s Patrio. Kolikor je seznanjen, gospodarski minister sploh ni pristojen za to. Predsednik SDS upa, da bo objavljen celoten zapisnik, "da se bo videlo, koliko laži je še v izjavah Kosa".

'Udbovski špiclji'

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Dare Čekeliš

Po tem, kar je bilo danes objavljeno, je po besedah Janše očitno, da je Kos finskim preiskovalcem izročil seznam 34 slovenskih državljanov, "o katerih je govoril vse mogoče". Sicer pa je Kosovo pričanje po njegovih besedah "zelo podobno temu, kar lahko preberemo v zgodovinskih arhivih v kakšnih izjavah udbovskih špicljev".

'Ovaduštvo'

Kos je verjetno pričakoval, da mu nikoli ne bo treba pojasnjevati tega ovaduštva, je poudaril predsednik SDS. Če pa je že menil, da je kateri koli od slovenskih državljanov naredil kar koli narobe, bi moral po uradni dolžnosti vložiti kazensko ovadbo ali storiti kakšno drugo pravno dejanje v tej smeri, je prepričan.

'Sejanje insinuacij'

Kot je dejal Janša, se je Kos že na zaslišanju na Finskem zavedal, da stvari ne držijo. V nasprotnem mnenju bi po njegovem namreč izdajal načelna mnenja in zadevo razlagal na novinarskih konferencah. "Te insinuacije je namerno sejal na Finskem, vedoč, da bo trajalo dolgo časa, preden se bodo stvari preverile, in v prepričanju, da se to zagotovo ne bo zgodilo do 21. septembra 2008, ko so bile v Sloveniji volitve," je izpostavil.

'Milan Kučan'

Z v Delu objavljenimi podatki po besedah Janše postaja očitno, kako je bil organiziran veliki pok. Kot je dejal, pa postaja tudi precej bolj jasno, kaj je pomenil članek v Nedeljskem dnevniku s sliko nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, pod katero je bilo zapisano, da Milan Kučan pripravlja veliki pok.

'Stvari so tekle na več odrih'

Zadeva ima po Janševem mnenju širše politično ozadje in stvari so tekle na več odrih. Eden od teh je bila po njegovem preiskovalna komisija Milana M. Cvikla, ki je trdil, da ima v rokah dokaze o podkupovanju in govoril, da bodo pogodbo takoj po volitvah prekinili.

'Sumljivi dogodki na policiji'

Sumljiva so bila tudi dogajanja v policiji z založeno depešo. Proti osebi, ki je založila depešo, je bil sprožen disciplinski postopek, ki pa ni bil končan, in ta oseba še danes opravlja prav tako odgovorno delo kot takrat, je povedal. Prepričan je, da je bilo nekomu v interesu, da je depeša založena, saj bi v nasprotnem primeru ta oseba za svoje dejanje odgovarjala.

'Politični botri in močne sorodstvene povezave'

Afera je po besedah Janše nastala zaradi tega, ker posla niso dobili tisti, ki so nanj računali, ki so zato privatizirali državno podjetje Sistemsko tehniko in ki so imeli močne politične botre in močne sorodstvene povezave. "Ta veliki pok je bil po mojem mnenju organiziran tudi zaradi tega, ker so najbrž porabili že veliko denarja, na katerega so računali iz tega razpisa," je sklenil predsednik SDS Janša.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

edvard.jokl
22. 12. 2009 02.04
Komentatorji, oglejte si film Gola resnica, potem pa komentirajte. Res pa je nekaj, Kos ima "mehek" nos.
Franjo Koprivnik
21. 12. 2009 00.36
Mislim, da je odgovor kdo laže že zdavnaj znan: Drago Kos se je že tolikokrat zlagal, bil prisoten in pri vseh aferah od Depale vasi, afere Holmec, Patria, tako da lahko vsi vemo, koliko je ura. Kos je tudi tisti, ki se je sam nastavil na protikorupcijsko komisijo... Snovalci afer Kučan, Stanovnik in Kos....
trapo
18. 12. 2009 15.03
+1
Ah Janša. Čas bi bil da greš v pokoj ne pa da nas razdiraš in nam pobiraš vse kar imamo.
razodetje
18. 12. 2009 09.34
janša je sramota politiki ter sloveniji, njegova stranka pa leglo skoruptirancev!
jaskapaska
18. 12. 2009 09.04
JJ je izumil rikverc, ki so ga kot prvega zaceli vgrajevati v Patrije. pojat pojat ..................
hakihak
18. 12. 2009 08.50
vsi lažejo v svojo korist, ampak samo v svojo
bastiano
18. 12. 2009 02.41
Kolenczan, a si bil zraven?
kolenczan
17. 12. 2009 23.48
Laže Janša Resnico govori: Kos
sandi101
17. 12. 2009 22.54
Kdo krade in kdo laže ... Zanimiv bi bil moj odgovor in predolg! Zato se raje kar strinjam z nefretete!
komarec
17. 12. 2009 22.17
Nekoč sodelovka Janeza Janše v koaliciji demos Spomenka Hribar je lepo povedala, da je Janez Janša nevaren politik. Začel je pozivati ljudi na ulico, ker ne prenese, da je bil poražen na volitvah. Še ne dolgo od tega je obsojal mitinge, ki so bili praksa ub začetku konca Jugoslavije. Sedaj on počne isto. Gorje narodu, ki mu bo nasedel.
zahod.west
17. 12. 2009 21.40
upam, samo, da do wolf uničil cvikla, čeprav je zbežal v EU kot upam, da bo na koncu kos pel le še med grmovjem mafija je mafija, treba jo je ustaviti
zahod.west
17. 12. 2009 21.38
agent udbomafije pač....točneje eden od zvestih agentov udbomafije na pomembnejših položajih
Buena Vita
17. 12. 2009 21.36
MOBLY JE,OROŽJE SO KRADLI,SAMO NE JANŠA PAČ PA TAKI KI SO IMELI POVEZAVE V JUGO SOLDATESKI ,DELOVCI SO OROŽJE NAČLI,NIHČE NI HOTEL UKREPATI ,JANŠA JE POTEM ŠOSTAVIL VPRAŠANJE V PARLAMENTU --ŠE POMNETE TOVARIŠI,LE JANŠA JE POSTAVIL VPRAŠANJE KAJ JE Z OROŽJEM,KJE SO ODGOVORNI,KJE SO DOKUMENTI ČEZ EN TEDEN SE PA GONJA ZAČELA PROTI JANŠI KI JE POKAZAL PRST NA LOPOVE
Buena Vita
17. 12. 2009 21.31
no,,ker sistemsko tehniko jemlje vrag--VERJAMEM JANŠI ker pavčkov imperij propada,navkljub temu da se šopiri kot gospodar zbornice ni sposoben vodit podjetja brez mafijskih lovcev,,,,,,še vedno verjamem janši ker so dokazana dejstva ,ker je kos sam povedal da je bil trikrat na finskem,v sloveniji pa je o vsem molčal,,,,,,,,,,aše vedno verjamem janši kER SO V DEPPALI VASI HOTELI JANŠO UBITI,TAKA JE BILA DIREKTIVA,,,,ŠE VEDNO VERJAMEM JANŠI SDS BO SVOJE LJUDI MENJAVALA SAMA,KER SMO KOT STRANKA NAJŠTEVILŠNEJŠI NAJ PAHOR POMETA SVOJ MAFIJSKI PRAG IN NAJ POČISTI DREK V SVOJI ŠTALI,IMA GA VEČ KOT PREVEČ KDO PA JE PAHOR DA BO NAM KOMANDIRAL KOGA NAJ ODSTAVLJAMO ALI NASTAVLJAMO
hendikep
17. 12. 2009 20.23
na desnici zavladala paranoja vse posod sovražniki špiclji državni neprijatelji od te bolezni sta bolovala hitler in staljin in dobro vemo kaj sta delali z svojim nasprotniki.
Kaja Kova? 1
17. 12. 2009 18.44
Iščejo afere, da bi narodu, ki je lačen metali pesek v oči, da raja ne bi vidla, da smo v podnu, v resnici pa vsi skupaj pijejo in se nam smejijo.In dokler bo tako, se nam bodo smejali s polnimi žepi denarja.
Mombly Pilot
17. 12. 2009 18.15
Bog_z_vami 17.12.2009, 17:48 -2 mombly pametnjakovič ! Dokler nisi obsojen nisi kriv! Nehajte živeti v VAŠIH rdečih lažeh in se spomnite NEKAJ NOVEGA ! To je prežvečeno miljonkrat in Patrie tudi ! Nisem pametnjakovič to so dejstva ter tudi RDEČI nisem za spremembo pa je tvoj idol še leta87 na veliko mahal z RDEČO KNJIŽICO. Pa tudi jaz sem svojega mišlenja NE PA TI SI KOT PAPIGA ker ponavljaš besede samo ene osebe katera še sedaj ne more priznati poraza.
CezDrnInStrn
17. 12. 2009 17.48
mombly pametnjakovič ! Dokler nisi obsojen nisi kriv! Nehajte živeti v VAŠIH rdečih lažeh in se spomnite NEKAJ NOVEGA ! To je prežvečeno miljonkrat in Patrie tudi !
CezDrnInStrn
17. 12. 2009 17.46
Ma kdaj se bo najdu nekdo, da bo Kosa nataknil na detektor laži ! Po moje bo explodiral!
Mombly Pilot
17. 12. 2009 17.28
vinarje 17.12.2009, 16:38 -1 JAZ PA VAS SPRAŠUJEM ??????? Kaj pa je z zadevo Mariborsko orožje, pa še orožje takoj po mini Slovenski vojni ko so celi tovornjaki vozili orožje iz Zgornje Ložnice in Kranjske vojašnice Hrvatom. Kje je sedaj tisti denar. Vem, da sta takrat bila na depeši podpisana Bavčar in Janša BRAVO PA ŠE VEDNO TI JANŠISTI TRDIJO DA SE OROŽJE NI KRADLO? PA ŠE KAKO IN KDO JE VEDNO V TEM FILMU (T.K.,D.N.,J.J.,I.B......) še se bi jih lahko našteval mogoče vse ni res v KNJIGI KAJ NAM PA MORETE OD TRGOVINE Z OROŽJEM DO DEPALE VASI pa četudi je 40% resnice v tej knjigi se potem ve KDO JE LOPOV . Pa tudi iz vojašnice LJ-ŠENTVID se je na veliko vozilo (reg.tablice ZG).KDO JE BIL TAKRAT PBRAMNI MINISTER l.1992???? SE VE