Slovenija

Nižje kazni v prometu: 'Vlada se skuša prikazati v lepi luči'

Ljubljana, 27. 06. 2012 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda Došenović
Komentarji
95

Nižje kazni za določene cestne prekrške, ki jih predlaga vlada, se poslanski skupini SD zdijo zaskrbljujoče. Menijo, da je potrebna širša razprava, sami pa so v zakonodajni postopek vložili svoj predlog, s katerim bi uvedli t. i. točke varne vožnje.

Poslanska skupina SD je včeraj v zakonodajni postopek vložila predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o pravilih cestnega prometa. Po njihovem predlogu bi prometno varnost lahko povečali z nagrajevanjem zglednih oziroma varnih voznikov. "Do sedaj smo se vedno srečevali z zakoni na tem področju, ki so uvajali represivne ali prisilne ukrepe. Menimo pa, da je vendarle potrebno tudi na tem področju več pozornosti posvetiti prav spodbudam varnih voznikov," je povedal vodja PS SD Janko Veber.

Svojo idejo so v PS SD razložili na primeru zavarovalnic. Te namreč za dobre voznike znižujejo premije in ustvarjajo dobiček. Na cestah pa bi nagrajevanje dobrih voznikov prineslo "dobiček" v obliki človeških življenj in varovanja zdravja ljudi.

PS SD bi zgledne voznike nagradila s točkami varne vožnje.
PS SD bi zgledne voznike nagradila s točkami varne vožnje. FOTO: PU Kranj

Nagrada za dobre voznike bi bila t. i. točka varne vožnje. Kot je pojasnil Veber, bi točko varne vožnje dobil vsak voznik, ki do uveljavitve njihovega predloga zakona, če bo ta seveda sprejet v DZ, ni imel kazenskih točk. Tisti, ki bi vozniško dovoljenje pridobili po uveljavitvi tega zakona, pa bi točko varne vožnje dobili, če dve leti po opravljenem vozniškem izpitu ne bi kršili cestnoprometnih predpisov.

Ko bi voznik naredil prekršek, za katerega je predvideno, da dobi tudi kazenske točke, bi se te kazenske točke odštevale od točk varne vožnje. Če bi seveda voznik do tega prekrška vozil zgledno in bi si nabral dovolj točk varne vožnje. Predlog PS SD

Predlog zakona predvideva dodeljevanje treh točk varne vožnje na leto, največ pa jih lahko en voznik dobi 18. Ob tem je Veber opozoril, da točk varne vožnje ne bi mogli dobiti vozniki, ki so predpise kršili zaradi vožnje pod vplivom alkohola ali prepovednih substanc. "Torej za najhujše prekrške, ki že danes dosegajo 18 kazenskih točk in odvzem vozniškega dovoljenja, se seveda točke varne vožnje ne dodeljujejo oziroma jih ta voznik ne more pridobiti, da bi si zmanjšal to kazen," je povedal Veber.

Predlog PS SD sicer ne posega v sistem dodeljevanja kazenskih točk. "Tega ohranjamo na takšnem nivoju, kot velja ali pa bo uveljavljen tudi z novim vladnim predlogom na nekoliko blažji način," je dejal Veber.

Vlada za svoj predlog predvideva skrajšani postopek, kar za PS SD kaže na politični interes

Ob tem pa je bil Veber do vladnega predloga o zmanjševanju kazni za določene prekrške precej kritičen. Ocenil je, da je vladni zakon pripravljen na zelo poenostavljen način in da očitno ni bil usklajen v strokovni javnosti. Tudi to, da vlada za obravnavo zakona predvideva skrajšani postopek, po Vebrovih besedah kaže, da gre za hipni politični interes. "Gre za to, da se poskušajo nekako prikazati v lepi luči pri ljudeh. Ne zavedajo pa se, da lahko s tem tudi vzpodbudijo bolj agresivno vožnjo in bolj nevarne voznike k temu, da bodo prekoračili hitrosti v naseljih," je povedal Veber.

Vebra skrbi predvsem zniževanje kazni za prekoračitev hitrosti v naseljih. Pravi, da je ravno v naselju največja možnost, da voznik nekoga poškoduje.

PS SD skrbijo predvsem nižje kazni, ki jih vlada predlaga za prehitro vožnjo v naselju.
PS SD skrbijo predvsem nižje kazni, ki jih vlada predlaga za prehitro vožnjo v naselju. FOTO: PU Kranj

V PS SD se sicer strinjajo, da je nekatere kazni mogoče znižati, vendar pa je po njihovem mnenju potrebna širša razprava in zato bodo skrajšanemu postopku nasprotovali. "Želimo si, da se o tem opravi širša razprava. Tudi naš zakon vlagamo po rednem postopku, zato da se opravi razprava v državnem zboru in da se lahko vključi tudi strokovna javnost," je povedal Veber.

Da spremembe, ki jih je predlagala vlada, niso pozitiven signal za udeležence v prometu, pa so sicer menili tudi v zavodu Varna pot. Njihovo mnenje si lahko preberete tu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BALDERJAN
28. 06. 2012 13.09
+2
Znižati kazni obubožani raji je bilo nujno, ker niso bile normalne.
Maxster
28. 06. 2012 12.29
+9
Sem pred kratkim v Avstriji ob omejitvi 80 km/h prehiteval tovornjak s 96 km/h in me je z radarjem zaustavila policija. Sem dobil 35 € kazni in fertig. Koliko bi za to dobil pri nas??? Odrli bi me ko severnega medveda + kazenske točke. Te kazni kot jih imamo sedaj zadnja 3 leta so absurd. Niti ena sama kazen ni pripomogla k večji varnosti v CP. Da bi pa kakšen km cest porihtali to pa ne. Flika na fliko od flike. To so naše ceste. DARS pa namesto da bi naredil kakšen km nove plasti asfalta, raje postavi tablo 40 km/h. Policaji pa se skrivajo v senci in lepo kasirajo. Ja to imamo zadnja 3 leta. Sedaj se pa še SD-jevci bunijo ob tem znižanju. Verjetno se tudi še za benzin bunijo,ko ga vlada - čeprav vsaj nekaj centov ,ampak ga - zniža. Pa adijo pamet. Kako ima laho Ukrajina, ki velja za najrevnejšo EU državo poleg Romunije in Bolgarije benzin - sedaj po podražitvi le 0.85 €/L ? Pri nas bi ga verjetno danes imeli okrog 1,7-1,8 €, če bi SD, Zahec in LDS ostal na vladi. Še dobro, da so odšli,jaz pravim vsaj 3 leta prepozno.
SuperVeloce
28. 06. 2012 13.38
+1
Imajo poceni, ker trošarin skoraj ni. Trenutno je prodajna cena brez dajatev za dizel 0,67, za bencin pa 0,64 eur. To približno velja za celotno EU. Ceste se porihtajo, ampak gre s tem toliko v zasebne žepe, da človeku slabo rata. Med predoroma iz smeri Celja proti MB je sedaj zaprt vozni pas, ker so dokaj sveže flike že popolnoma uničene, vdrte in že kar cvetijo in so prenevarne za promet. Popravi se z zanič materialom, potem pa tranzit tako ali tako uniči cestišče in pokaže vse pomankljivosti.
bora_bora
28. 06. 2012 12.11
-1
Kazni so kljub vsemu učinkovite, razmislite, če ne bi bilo kazni za privezovanje s pasom se skoraj nihče ne bi pripenjal, isto velja za akohol in prehitro vožno. Verjetno bi bilo pametno vse kazni zmanjšati za tretino in ukiniti polovičko, kdor ne plača v dveh mesecih pa naj dobi dvojno kazen ali pa ceste pometat... Vsakdo lahko izbira ali bo kaznovan ali ne, če voziš v skladu s predpisi si lahko brez skrbi
tir1A
28. 06. 2012 11.52
+1
Briga me kolk so kazni...do zdej nism še nobene plaču, ker vozim po predpisih (vsaj podnevi, ko je na cesti bolj pestro kot ponoči). Nižjih kazni se veselijo samo tisti, ki mislijo, da bodo 'prišparali' s prekrški...
mufic
28. 06. 2012 12.10
+5
A pokažeš policijsko izkaznico ko te zaustavijo:-)razlagaj ti tvoji babici doma da voziš po predpisih-mogoče ti bo celo verjela.
galaktikum
28. 06. 2012 05.47
+3
Ma to nema veze kok je za plačat, kok ni za plačat ... Vse je povezan. Če boš enmu zacolal tok, da še prežvet ne bo mogu, ti bo pa kje drugje svinarijo naredu. Bo pa pač kradu. Vse je zaciklano v začaranem krogu. Dejstvo pa je, da si še vedno nekateri niso razčistl v glavah, da ko nek dan zapelješ na cesto, da je samo od tebe odvisno ali boš tisti dan morilec ali ne. Da o alkoholu ne zgubljam besed, ker je vse skupaj že groteskno.
galaktikum
28. 06. 2012 05.52
+2
To je cel point. Pa spet berem neke rdečkarje pa belčke kle na postih... Pa a lahko no ... ?? Kwa ma politično prepričanje kle veze ??? Od nas samih je odvisno kako krojimo usodo na cesti. Politka nema nobene veze kle. Nobeni rdečkarji in domobrančki.
galaktikum
28. 06. 2012 05.53
+7
Res en folk je res že počen od te politke ...
pinocio
28. 06. 2012 12.04
+2
se cist strinjam v večini glav je še vedno balkan
tito-idol
27. 06. 2012 18.21
+3
Gremo na morje 250 kilometrčkov na urco.Šmrk šmrk.
mamica55***
27. 06. 2012 16.19
-3
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE VSEM IZMOM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mamica55***
27. 06. 2012 16.19
-1
aja, rdečkoti se lahko preseravate, da bi pačeval višje kazni, za kaj že, ker imate polne žepe nakradenega !
miha.123
27. 06. 2012 16.02
+5
To JE ČISTO INKASANTSTVO ! - Naj se nehajo pretvarjati in priznajo, da gre izključno za dodatno obdavčitev državljanov !
miha.123
27. 06. 2012 16.01
+2
Naj se vidi katera stranka nas terorizira z inkasantstvom !!!!
Irena Zvonka
27. 06. 2012 15.55
+10
saj sploh ni problema.za člane in simpatizerje SD naj pač veljajo kazni po starem če si jih tako želijo.ostali pa bomo sprejeli zmanjšane kazni.
mastablasta
27. 06. 2012 16.08
-4
torej nameravaš kršit samo zato da bi potem plačal kazen, ki bo nižja kot prej ali kaj?
KopulacijskiO
27. 06. 2012 15.29
+6
'Vlada se skuša prikazati v lepi luči' Težko, zelo težko delo si je naložila. Nemogoče celo!
zdrava.pamet
27. 06. 2012 15.39
+8
saj slovenci ne razumejo, ker so ovce...raje imajo palico(pahor in kresalova in golubič) kot da se z njimi kulturno ravna...spomnim se da so od Janše srednješolci dobili zastonj malico...pahor pa je vse to in še več vzel z to novo socialno reformo...bencin se je tudi zdaj kar nekajkrat pocenil...ampak neee, to slovenci ne vidijo...važna je samo petokraka zvezda...tudi o so pozabili, kako je kresalova zagovarjala izbrisane...zdaj pa je janša kriv, čeprav je bil proti
indal
28. 06. 2012 11.43
+1
Problem je ker so JJ dobili na laži, druži se z farji (povej s kom se družiš in povem ti kdo si, je kameleon (menja barvo...včasih rdeč, zdaj bel), še vedo rula stare parole deli in vladaj( se je sedaj pred parimi dnevi ponovno izkazal)...in še bi lahko našteval pa se mi ne da..
neziie
27. 06. 2012 15.25
+7
če bi se sam dva mesca vsi po predpisih vozil bi lohk štacuno zaprli
zdrava.pamet
27. 06. 2012 15.23
+8
NE MOREM VERJETI...verjetno bi bili vsi srečni če bi bil še pahor na oblasti in bi navil kazni za prekrške še 10 x višje...briga ljubljančane, da delavec ne more plačati takšne kazni, če se mu kaj ponesreči
zdrava.pamet
27. 06. 2012 15.27
+13
Pa kot ste opazili...velike kazni niso imele nobenega vpliva na število nesreč...
finec
27. 06. 2012 15.16
-6
Letošnja krvava bilanco prometnih nesreč potrjuje, da je bila dosedanja kaznovalna politika še premila, kajti ti nekulturni divjaki razumejo samo represijo.
zdrava.pamet
27. 06. 2012 15.26
+6
ti si neki nekulturen človek da bi z represijo kaznoval..policaji velikih kršiteljev tako ne ulovijo...take kazni plačujejo smo nesrečneži, ki za 10-20 km prekoračijo omejitev
Komentiranje prepovedano
27. 06. 2012 15.06
-1
In kakšne veze ima nižanje kazni z novimi delovnimi mesti z zaposlitvami mladih za nedoločen čas, ki jih krvavo potrebujemo v Sloveniji? Ta vlada je na Luni. Nemara lahko ta ukrep štejemo k socialnim ugodnostim? Bodo ti klovni, ki sami sebe imenujejo vlada za rešitev Slovenije končno pričeli delati potrebne stvari? Vse, kar je potrebno je to, da policaji sedaj kasirajo večkrat, da obdržijo potrebni nivo prilivov v proračun. Se pravi, da je Majer dal policajem delo. In še to: neumni raji podarimo par virutalnih tolarjev z znižanjem kazni, sebi pa prostost z nastavitvijo Barbare... Vsakemu nekaj.
Komentiranje prepovedano
27. 06. 2012 15.08
-6
Neumno je imeti davkoplačevalce za neumne.
gordo
27. 06. 2012 15.05
+4
vlada prkupit hahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah
QueenBee
27. 06. 2012 15.05
+13
sam mi pa res nismo z ničemer zadovoljni...če kazni zvišajo nam ni všeč, če jih pa znižajo se pa spet pritožujemo pa jamramo da je to le nek ukrep z skritimi pomenom...who cares, važn da bojo nižje kazni
SuperX
27. 06. 2012 14.39
+10
Pri kaznih smo tako za Luno, da je kar groza. Pelješ 50 ob 3.00 zjutri tam kjer je omejitev 40 (šole), dobiš kazen.. pa KJE in KAJ bodo delali šolarji ob TREH zjutraj? Con 30 je absolutno preveč, drži se teh omejitev skoraj nihče, če pa se je že držiš pa ti za ritjo vozijo genialci, ki ne poznajo CPPja, torej ali tvegaš, da dobiš kazen, ker greš 50 ali pa tvegaš, da se ti en v rit zabije... pa saj drugje ni nič bolje. Vozijo 70 povsod, čez naselje, regionalko, avtocesto.. kombiji so itak poglavje zase, kaj to počnejo na cesti je grozljivka, lahko naštevam do jutri kaj je narobe, kazni pa dvomim, da bodo kaj spremenile. Začne se pri kulturi, te pa manjka. Za moje pojme bi moral vsak, vsako leto opraviti 10 obnovitvenih ur avtošole. Vsakemu bi morali pokazati par slik z nesrečami z smrtnim izidom, da bi se malo zamislili. Zares ne razumem zakaj folk divja po cesti, zavestno krši vse omejitve, ogroža sebe in druge, pa tak folk je pomojem zrel za psihiatra!!
papir22
27. 06. 2012 15.22
+0
Ne niso visoke kazni rešitev, ampak mora obstajat verjetnost, da te za vsak prekršek dobijo. Ter, da to takoj plačaš, ne pa kot sedaj ko dobiš položnico čez 1,5 let. (Ljubljana-županovi policaji(redarji))
JezekTekaTeka40
27. 06. 2012 14.38
+7
Popiša se JJ na SD ... nesposobni levaki ste vse zafural ... zdaj pa sam TIHO !!!
Komentiranje prepovedano
27. 06. 2012 15.10
+0
Ti bi lahko bil minister za karkoli v sedanji vladi.
Milf-Hunter
27. 06. 2012 15.21
-2
Ježek teka teka in se razpaca...mamicu ti ....
JezekTekaTeka40
27. 06. 2012 15.38
+2