Slovenija

Nižje cene klicev v EU

Ljubljana, 11. 06. 2010 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski operaterji bodo julija znižali cene klicev med gostovanjem v državah članicah EU. S tem se bodo občutno podražili klici na Hrvaškem, ki je priljubljena destinacija za Slovence.

Z julijem bo prišlo do večjih sprememb cen gostovanja v tujih mobilnih omrežjih. Slovenski operaterji bodo namreč v skladu z uredbo EU občutno znižali cene klicev med gostovanjem v državah članicah EU. Mobitel pa bo obenem poenotil cene vseh gostovanj tudi za države izven EU, kar naj bi med drugim prineslo večjo podražitev klicev na Hrvaškem.

Telefoniranje
Telefoniranje FOTO: POP TV

Kot so danes pojasnili v največjem slovenskem mobilnem operaterju, bodo s 1. julijem poenotili cene gostovanj v tujih omrežjih izven držav članic Unije. Pri tem ne morejo navesti, za kolikšen odstotek se bodo spremenile cene v povprečju. Dosedanja praksa je bila namreč takšna, da je vsak tuj operater izven EU imel lasten cenik, določene storitve so ugodnejše pri enem, druge storitve pri drugem operaterju, razpon cen pa je izjemno velik.

"Poenotenje in poenostavitev cen odpravlja cenovne ekstreme, vpeljuje preglednost cen uporabnikom, obenem pa izenačuje cene za predplačnike in naročnike," dodajajo. Za takšno potezo so se odločili na podlagi dobrih izkušenj z uvedbo preglednih in enotnih cen pri gostovanju v državah EU, kar se kaže med drugim v obliki manjšega števila reklamacij.

Enotne cene za vse mobilne operaterje

Višina cen gostovanj v mobilnih omrežjih na Hrvaškem je vsako leto aktualna predpočitniška tema, saj je slovenska južna soseda ena najbolj priljubljenih destinacij Slovencev za poletni oddih. Raziskava Eurobarometra po navedbah Izimobila kaže, da bo za letošnje dopustovanje Hrvaško izbralo kar 30 odstotkov Slovencev.

Enotne cene bodo veljale za gostovanje pri vseh mobilnih operaterjih v posamezni državi, vse države sveta pa bodo razvrščene v pet območij. V prvo so vključene države članice EU. Ostale države so razvrščene v preostala štiri območja. Sem sodi tudi sosednja Hrvaška, kjer se bodo po današnjem pisanju časnika Dnevnik Mobitelove cene mobilnega gostovanja bistveno zvišale. Cene klicev Mobitelovih uporabnikov v hrvaškem omrežju Tele 2 naj bi se zvišale za najmanj desetino.

V drugem in tretjem največjem slovenskem mobilnem operaterju, Simobilu in Tušmobilu, so dejali, da cen klicev v hrvaških omrežjih ne nameravajo spreminjati. Ponudnik storitev mobilne telefonije Izimobil pa je sporočil, da bo s 1. julijem cene za gostovanje na Hrvaškem izenačil z evrotarifo. S tem naj bi zagotovil uporabnikom do 80 odstotkov nižje stroške gostovanja.

Vsi operaterji bodo sicer podobno kot drugi v EU z julijem v skladu z evropsko uredbo znižali tako imenovano evrotarifo oziroma cene gostovanj v državah članicah Evropske unije. Evropski operaterji znižujejo te cene že več let zapored, letos pa bodo poleg tega uvedli tudi vrednostni limit pri podatkovnem prenosu. Ta možnost naj bi preprečila neprijetna presenečenja uporabnikov nad višino računov po uporabi prenosa podatkov v tujini.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hot125
12. 06. 2010 18.10
Če imaš denar za dopust boš imel še za telefon,če ne pa v lavor.
SLOVENISTAN
12. 06. 2010 12.41
Kako plehko od nacionalnega operaterja!!Dvigne ceno za Hrvaško pred dopusti saj se ve kje Slovenci najraje dopustujemo.POŽREŠNEŽI !!!!
ena-tm
12. 06. 2010 09.18
In kakšna naj bi bila tarifa, cene od julija? Dolg članek pa nobene konkretne informacije.
volkodlak
12. 06. 2010 08.08
FAVŠERITNOST IN PIKA.
Mowgli
12. 06. 2010 07.20
Glede kmečke logike tole; viir Mobitel: Cena Preusmeritev na drugo telefonsko številko plačate kot klic z vaše na to številko, glede na čas trajanja klica. V tujini za preusmeritev na drugo številko plačate: * Dohodni klic na vašo številko in klic z vaše številke na številko za preusmeritev, po ceniku za tujino. * Številka, na katero ste klice preusmerili, plača dohodni klic.
TicMis
11. 06. 2010 19.46
Kmečka logika, ki jo je potrebno uporabiti zaradi nekaterih oderuhov: nabavim si kartico Izi, ter preusmerim vse klice nanjo in kličem skoraj kot po evrotarifi ;)