Slovenija

Nižanje poslanskih nadomestil v ustavno presojo?

Ljubljana, 29. 06. 2012 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji poslanci, pridružili pa so se jim tudi poslanci Pozitivne Slovenije, zbirajo podpise za ustavno presojo o noveli zakona o poslancih, ki omejujejo nadomestila poslancem po koncu mandata.

Državni zbor - 6
Državni zbor - 6 FOTO: Damjan Žibert

Državni zbor je novelo zakona o poslancih sprejel 15. junija in je že bila objavljena v uradnem listu, veljati pa bo začela 1. avgusta. Zakon skrajšuje dolžino prejemanja nadomestila z enega leta na šest mesecev. Izjema bodo tisti poslanci, ki so bili v DZ več zaporednih mandatov. Poslanec z dvema mandatoma bi tako nadomestilo lahko prejemal devet mesecev, poslanec s tremi ali več zaporednimi mandati pa eno leto. Vsem pa se višina nadomestila zniža za 20 odstotkov.

Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot šest mesecev, do nadomestila ne bodo upravičeni, enako bo veljalo za poslance, ki jim pogodba o zaposlitvi miruje in imajo možnost, da se vrnejo na staro delovno mesto.

Mogoče bo tudi podaljšanje prejemanja nadomestila za šest mesecev do upokojitve, pri čemer poslanec nadomestila ne bo mogel prejemati, če bo že izpolnil pogoje za upokojitev. Nadomestilo tudi ne bo pripadalo poslancem, ki so bili pred nastopom funkcije že upokojeni.

Brez regresa, odšteti pa bodo tudi vsi zaslužki

Poleg tega bodo morali biti vsakršni zaslužki poslancev, tudi pogodbeni, odšteti od nadomestila. Poslancem se tudi ukinja pravico do prejemanja regresa za letni dopust.

Novela še določa, da poslanec, ki zaradi pripora, uklonilnega zapora ali prestajanja zaporne kazni ne more opravljati funkcije, nima pravice do plače niti do nadomestila po prenehanju mandata.

Prav tako novela uvaja nadzor in sankcije za kršenje določb zakona. Če bodo poslanci kršili zakonske določbe, bodo morali vrniti nadomestilo, ki so ga neupravičeno prejeli.

Za tiste poslance in ministre, ki nadomestilo po prenehanju funkcije po lanskih predčasnih volitvah že prejemajo, pa bo ta pravica veljala osem mesecev, torej do 21. avgusta. Ravno ta rešitev je naletela na največ kritik, saj ji nekateri očitajo, da je zaradi retroaktivnega poseganja v pravice nekdanjih poslancev protiustavna.

Da bodo sprejeto novelo zato izpodbijali na ustavnem sodišču, je napovedalo nekaj nekdanjih poslancev, ki nadomestilo še prejemajo. Nekdanji poslanec Zares Franco Juri je denimo dejal, da bi zakon na sodišču izpodbijal "brez slabe vesti", saj gre pri retroaktivnem posegu v pravice za protiustaven člen.

Nekdnaji poslanec Franco Juri
Nekdnaji poslanec Franco Juri FOTO: Črt Butul

V Pozitivni Sloveniji že skoraj dovolj podpisov

Podpise za zahtevo za ustavno presojo zakona pa zbirajo tudi poslanci Pozitivne Slovenije. Kot pojasnjujejo v Pozitivni Sloveniji, imajo zbranih "blizu 30" podpisov, toliko jih namreč potrebujejo za vložitev zahteve. Poslanska skupina PS ima sicer 28 poslancev, en podpis pa bo prispeval še poslanec SD Srečko Meh. Poslanci PS so namreč sprejemu zakona nasprotovali ravno zato, ker je lahko zaradi retroaktivnega posega v pravice nekdanjih poslancev protiustaven.

Na to so sicer opozarjali tudi poslanci SD, ki pa so zakon kljub temu podprli. Prav tako, z izjemo Meha, ne bodo prispevali podpisov pod zahtevo za ustavno presojo, saj se jim to "v trenutku, ko ljudje prejemajo odločbe o znižanju pokojnin, ne zdi primerno", je pojasnil vodja poslanske skupine Janko Veber. Meh je tako po njegovih besedah ravnal samovoljno, mimo stališča poslanske skupine.

Meh pa je v izjavi za medije pojasnil, zakaj se je odločil za podporo zahtevi za ustavno presojo. Kot pravi, se strinja z varčevanjem, a "naj bo za danes in za jutri, ne pa za nazaj". Prav tako bo podpis prispeval nepovezani poslanec Ivan Vogrin, ki poudarja, da retroaktiven poseg v pravice ni ustrezen. "To je tako, kot če bi diplomirali na neki fakulteti, čez deset let pa bi spremenili pogoje in zahtevali, da naredite dodatne izpite," je dejal.

Virant zanika retroaktivnost

Predsednik DZ Gregor Virant pa po drugi strani opozarja, da pri zakonu ne gre za retroaktivno veljavnost, saj bo zakon veljal za naprej in ne bo nikomur odbil nič, kar je že dobil. Bistvo zakona je po njegovih besedah v tem, da omejuje prejemanje nadomestila za naprej. Virant še opozarja, da "nekateri poslanci daleč preveč energije vlagajo v ohranjanje lastnih privilegijev".

Nadomestilo sicer trenutno prejema še 36 nekdanjih poslancev, po zaključku mandata pa jih je za nadomestilo plače zaprosilo 52. Ob koncu prejšnjega mandata leta 2008 pa je denimo za nadomestilo zaprosilo 44 poslancev, 21 pa ga je prejemalo celo leto. Po zadnjih parlamentarnih volitvah se je sicer v parlamentu zamenjalo več poslancev kot v prejšnjih mandatih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUN8
01. 07. 2012 16.40
zakaj pa ne ge v ustavno presojo odvzem varstvenega dodatka ali zakon o otroških dodatkih
botjabotja
30. 06. 2012 15.52
+2
Čakam privržence PS, da popljuvajo Jankovićevo odločitev o nadomestilu poslancem. Vsi se strinjamo v tem,da naj se poslanci odrečejo večini svojih privilegijev pa se najdejo majm..i iz PS,ki temu nasprotujejo.
pkorosec
30. 06. 2012 17.29
+1
Res je. To je sramota. Virantova akcija seveda ni nič druga kot ugajati raji, ampak vseeno bi to bila sedaj enkratna priložnost za vsaj zmanjsanje teh privilegijev, če že ne njeno odpravo.
noire
30. 06. 2012 14.28
+5
Kul. Zdaj lahko cela slo. vidi kašna je v resnici PS in levaki nasploh
pkorosec
30. 06. 2012 17.31
+1
Res je. Sem imel cisto malo upanja v Jankoviča in PS, pa so me razočarali. Vidim, da so tile PS in levaki nasploh ena in isto s ostalo srenjo, ki sedi v parlamentu. kalimerovci so sedaj srečni, levo usmerjeni ljudje pa bodo obrnili hrbet PS in levakom, ter iskali naprej resnično levo stranko.
Majda Božnar
30. 06. 2012 12.49
+3
Če gredo znižana in skrajšana nadomestila na ustavno presojo (pridobljeno nazaj), potem gre lahko čisto vse: znižane plače , penzije regresi, da ne govorim o delavcih, ki niso dobili plač in nimajo plačanih prispevkov, pa ne po svoji krivdi - tudi te pravice so bile določene že ZDAVNAJ nazaj !
pkorosec
30. 06. 2012 17.31
Seveda. Ampak v Sloveniji ni logike. Slovenija je balkan dezelica.
pferdo
30. 06. 2012 10.18
+6
kaj ni Franko Juri med sejami na službenem računalniku gledal pornografijo
Spetsnaz
30. 06. 2012 14.36
+1
resslovenka
30. 06. 2012 09.50
+5
Gre za kršenje že pridobljenih pravic zapisanih v Zakonu o poslancih, pravijo prizadeti. No, gospodje naj vam bo in nam vsem jasno, da je po tem sodeč vse zrelo za ustavno presojo od že pridobljenih upokojenskih pravic do nižanja socialnih transferjev. In te pravice so nam kršene za nazaj (torej preden so ti histerični zakoni sploh stopili v veljavo)!!!! Da o ustavnih pravicah opeharjenih delavcev sploh ne govorimo
nogomet12
30. 06. 2012 10.08
+1
Saj so vse zakone za nazaj povozili. Ne , ko se gre pa zanje velja pa prejšnji zakon, da slučajno revčki ne bi bili opeharjeni.Sram me je, kaj sploh imamo na oblasti.
pkorosec
30. 06. 2012 17.32
+1
vetrolov
30. 06. 2012 08.57
+4
pozitivna slovenija - za svoj žep.
nogomet12
30. 06. 2012 09.30
+4
WikiX
30. 06. 2012 02.02
+8
S kako neverjetno vnemo se borijo naši poslanci, kot da bi se kdaj kdo izmed njih tako sekiral za navadnega človeka in prepričeval oblast, da se z nedolžnimi reveži tako ne dela, celo neustavno da je tako postopanje.
HooplaToopla
30. 06. 2012 01.36
+5
Cela država razpada in smrdi kot gnil krompir. Ljudstvu s koso sekajo pravice. deset tisoči se morajo odločati ali bodo letos otrokom kupili obutev ali obleko ali šolske knjige. Tisti ki so objektivno med najbolj odgovornimi in krivimi za to, bi pa svoje pravice dajali v ustavno presojo. Namesto, da bi hodili za pokoro bosi na Triglav ter se ob tem posipali s pepelom in bičali z bodečo žico, da si pomirijo kosmato vest.
pkorosec
30. 06. 2012 17.34
in še vedno nobenih zametkov o kakšnih protestih. Kje so ljudje? Kot državljani smo isti kot je naša država -> za en kulac.
butro
29. 06. 2012 21.15
+2
Zoki -Meh= en velik greh
nogomet12
29. 06. 2012 22.41
+6
Nižanje poslanskih nadomestil v ustavno presojo? Dajte vljudem to v presojo, pa da vas vidim.
xlady
29. 06. 2012 20.17
+3
Sem proti temu, da poslanci dobivajo nadomestilo, saj tud noben delavec ne dobi, ko ostane brez službe, vendar pa je dejstvo, da ne more nek zakon veljat za nazaj, tako je v naši državi na vseh področjih prava in tukaj se strinjam s poslanci PS. Poslanci PS kakor sem zasledila, so zahtevali črtanje tega določila v zakonu, ker ni v skladu z našo zakonodajo, strinjali pa so se z vsemi ostalimi določili zakona, zato jim damprav, da bodo dali zakon v ustavno presojo. Drugače pa je moje mnenje, da je obstoječa vladajoča elita namensko napisala tak zakon, ker so se točno zavedali, da bo šel v ustavno presojo in je bil to le pesek v oči raji, da kao bodo tudi oni varčevali. Japajade. Namensko napišeš tak zakon, gre v ustavno presojo, kjer pade in v tem času mine že toliko časa, da se na to malo pozabi in ostane vse tako kot je, torej bodo tudi oni dobivali 1 leto nadomestilo, ko ne bodo več na oblasti.
Rde?iAlarm
29. 06. 2012 19.57
+2
še prevaranta simčiča pridobite pa vas bo res 30
dajno
29. 06. 2012 19.18
+11
Komentarji pa izginjajo hitreje kot jih pišemo! Komu kam lezete?
Buena Vita
29. 06. 2012 19.12
+5
HEEEEEE,HEEE..HEHEHE LAŽNIVCI NA KEROZIN,ŠE PES TAKO HITRO NE TEČE KOT TA BAGRA ANTARTIKOV LAŽE,, PRED VOLITVAMI SO KRIČALI IN OBLJUBLJALI VSEMOGOČE,ZDEJ PA VSE TISTO ZAHTEVAJO,PRETEPAČI IN HUJSKAČI ZNAJO KAR ZNAJO,LAGATI IN GOLJUFATI,
samuelka
29. 06. 2012 19.10
+11
Če bi se pol toliko borili za pravice upokojencev, javnih uslužbencev pred upokojitvijo.... ja, potem bi razumela. Ampak s to potezo kažejo, koliko so vredne njihove besede. Saj bi dodala kakšno psovko, pa me bodo brisali :((((
Buena Vita
29. 06. 2012 19.13
+4
ITAK BO ZBRISAL VELEUM DEMOKRACIJE PODPORNIK LOPOVOVOV
resslovenka
30. 06. 2012 09.54
samuelka 99% ljudi v tej državi kolne. Pa jim to kaj pomaga?
noire
30. 06. 2012 14.33
+2
samuelka, pozabila si omeniti roko, ki te hrani-440000 zaposlenih v gospodarstvu. Drugače pa imate javni uslužbenci 10X preveč pravic. zanimajo vas samo 'vaše pravice', o dolžnostih pa ne veste nič. Če bi vi opravljali svoje delo kot je treba, slo. ne bi bila nikoli v tej situaciji
ccirisimo
29. 06. 2012 18.59
+7
pozitivna slovenija hvala zdej pa vem za koga ne bom nikoli volio ker ste že pokazal kva maste za hribom....
redroom
29. 06. 2012 18.58
+20
Pridobljene pravice?????? Gospodje poslanci, ko ste glasovali za raznorazne zakone, a niste takrat odvzeli kopico pridobljenih pravic nam državljanov???? Sicer pa polpismeni poslanci itak ne vedo kaj so to pridobljene pravice Dajte referendum nardit, pa boste videli, da bo udeležba rekordna, rezultat pa za vas porazen!
comment123
29. 06. 2012 18.42
+21
Eee poslanci, poslanci, a ne, sebi ne bi dovolili kratenja že pridobljenih pravic, našim očetom in materam, ki so pošteno garali in gradili s prostovoljnimi delovnimi dnevi, ki jih ni bilo malo, da so le rasle in se razvijale fabrike, pa je že ob tako majhnih prejemkih treba vzeti. NE VI NISTE NAŠI POSLANCI, LE KDO VAM JE ZAUPAL TO ODGOVORNO NALOGO????? TAKO NE BO ŠLO!!!! NE!!!
janez Kovač 1
29. 06. 2012 18.49
+8
loh ne vedo zakaj prejemajo plačo!Potrebno je znižat število poslancevvsaj za polovico,saj nekateri sp
janez Kovač 1
29. 06. 2012 18.50
+5
Potebn je znižat število poslancev,saj nekateri sploh ne vedo zakaj dobivajo plačo-popravek od zgoraj!
Follow me
29. 06. 2012 21.30
+1
Jaz čem videt da zastopa mene navaden državljan kot poslanc, ker teh * imam zadosti.
cyklon
29. 06. 2012 18.40
+25
Poglej jih,poglej!!! Kako se znajo boriti za privilegije,ki so jim po davkoplačevalski župi priplavali!! Kakšna ustavna presoja??!!! Vsi šparamo,šparajte še vi!! Barabe!!!
novaknovak
29. 06. 2012 19.51
+4
pa ja de,on bi ddv dvignil...genialna poteza genialnega um iz ekonomije...
Male?ka
29. 06. 2012 18.31
+10
Poslance po novem plačujemo po učinkovitosti in poštenosti. Problem rešen, ker za poslance več ne bomo potrebovali nič denarja. Seveda velja tudi za nazaj. Potem pa naj Juri kaj zahteva. Toliko kot si delal, toliko boš dobil, torej zate ni več nadomestila.
novaknovak
29. 06. 2012 19.52
+4
morda se motim,sam a je ta na državne stroške svingal?