Slovenija

Niste zoprna stranka, ste zahteven kupec!

Ljubljana, 15. 03. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
167

So vam kdaj očitali, da se pritožujete za vsako malenkost? Se vrnete v trgovino, če ugotovite, da so vas ogoljufali na primer za dva evra, trgovini, kjer ste imeli slabo izkušnjo, pa se ognete za dlje časa? Eni bi rekli, da ste malenkostni, mi pa vam pravimo zahteven potrošnik.

15. marec je svetovni dan potrošnikov, skratka vseh nas. Potrošniki imamo veliko pravic, vprašanje pa je, kako dobro jih znamo izkoristiti. Pomislite, ali ste eden tistih, ki računa sploh ne pogledate, ali ste kupec, ki ob najmanjši nejasnosti stopi do informacijskega pulta in zahteva podrobna pojasnila. Odločitev je vaša, a dejstvo je, da se bodo prakse in obnašanja trgovcev spremenili na bolje, le če jih bomo k temu prisilili dovolj zahtevni kupci.

Ste dovolj zahteven kupec, ki za svoj prislužen denar zahteva kakovostno storitev?
Ste dovolj zahteven kupec, ki za svoj prislužen denar zahteva kakovostno storitev? FOTO: Thinkstock
Če imate težave in ste prepričani, da so bile kršene vaše potrošniške pravice, se lahko po pomoč obrnete na brezplačno telefonsko številko 080 88 99 ministrstva za gospodarstvo. Svetovanje poteka vsak dan med 9. in 13. uro.

Veliki spletni trgovci (žal večinoma v tujini) so že pred časom uvedli pravila, da ne dovolijo prodaje tistih izdelkov, ki so dobili slabe povratne ocene. Mnenje kupca šteje in to v takšni meri, da se prodajalci borijo za potrošnikov dober odziv, vsaj tisti, ki še želijo prodajati. Praksa je sledeča: ko prek spleta kupite nek izdelek, ga dobite in preizkusite, imate nekaj dni časa, da sporočite, kako ste zadovoljni s storitvijo. Če ste storitev ocenili kot slabo, potem se prodajalcu nič dobrega ne piše. Ta izdelek se namreč umakne s prodaje, prodajalec pa dobi slabše ocene. Zato se vam kaj rado zgodi, da boste poleg izdelka, ki ste ga naročili, dobili še pismo, v katerem vas prodajalec naproša, da ga čim prej ocenite, če ste zadovoljni z nakupom.

Štiri faze nakupa, prav vsaka od njih pa je ključna

Kar 12 odstotkov od več kot 8100 vprašanih je odgovorilo, da po nakupu ne preveri računa. Ste med njimi?
Kar 12 odstotkov od več kot 8100 vprašanih je odgovorilo, da po nakupu ne preveri računa. Ste med njimi? FOTO: Thinkstock

Naš nakupni proces ima štiri faze: faza stimulacije (ugotovitev, da nekaj potrebujemo), faza raziskovanja (ko na spletu preverimo vse o izdelku, pregledamo kataloge, skratka proučimo, kaj bomo kupili), faza nakupovanja (to je faza, ko že vemo kaj in kje bomo izdelek kupili), zadnja pa ponakupna faza (odziv na opravljen nakup). Vse štiri faze so zelo pomembne, naš nakup pa je odvisen od tega, koliko časa in energije posvetimo posamezni fazi.

Če od prodajalca zahtevamo vrhunsko storitev, potem je prav, da mu pokažemo, da smo zahtevni kupci. Nič, kar ni vrhunsko, ne kupimo in vse, kar ni bilo prodano v skladu s pravili, ne sprejmemo. To se sliši povsem logično, a žal v praksi to ni tako. Prav zadnja, ponakupna faza, je namreč pri nas vse prevečkrat pozabljena. Ali si zanjo ne vzamemo časa, ali pa imamo občutek, da naši odzivi nimajo učinka.

Slabo izkušnjo pogosto pozabimo, ko slišimo beseda akcija

Tema letošnjega svetovnega dne potrošnikov je pravica do zdrave hrane. Nezdrave prehranske navade v mladosti povečujejo tveganje za debelost v odrasli dobi z vsemi njenimi posledicami. Le izobražen in dobro ozaveščen potrošnik lahko udejanja svojo pravico do izbire za zdravo prehranjevanje.

Nas slaba izkušnja odvrne od nakupa v trgovini, ali so nas trgovci z akcijami že izšolali do te mere, da nas lahko hitro privabijo nazaj? Kako zahteven kupec ste? Naše bralke in bralci, ki so odgovorili na vprašanje, kaj naredite, če po pregledu računa ugotovite, da ste bili ogoljufani, pravijo, da se po pregledu računa pritožijo, pa četudi gre le za kak evro ali dva. Takšnih je skoraj 70 odstotkov. Ugotovili smo še, da se pogosteje pritožijo ženske, kot pa moški (razlika sicer ni velika), prav tako več bralcev kot bralk po nakupu ne preveri računa. Iz rezultatov ankete lahko sklepamo, da so naši bralci zahtevne stranke, zato upamo, da se potrošniška miselnost že spreminja in da na naše nakupe vedno bolj vpliva tudi poslovna etika prodajalca in ne zgolj napis akcija.

Anketa o potrošništvu
Anketa o potrošništvu FOTO: 24ur.com

Tudi anketa med potrošniki v centru Ljubljane je pokazala, da smo večinoma previdni kupci. Tako večina anketirancev pregleda račun že v trgovini, prav tako bi večina odgovorne opozorila že na najmanjšo napako. Smo pa naleteli tudi na takšnega sogovornika, ki računov nikoli ne pregleda, če bi ugotovil, da so ga za nekaj evrov ogoljufali, pa se s tem niti ne bi ukvarjal.

Na vprašanje, ali smo postali bolj preudarni in previdni potrošniki, na ZPS odgovarjajo, da je kupna moč potrošnikov zaradi finančne krize nižja, zato so nakupi bolj preudarni, premišljeni, potrošniki pa tudi bolj odločno odreagirajo, ko pride do situacij, ko izdelek ne ustreza obljubam oziroma pride do okvare. Hkrati pa opozarjajo, da se potrošniki še preredko zavedamo moči, ki jo imamo. "Izbira je namreč v naših rokah. S preudarnimi nakupi živil in izdelkov potrošniki najbolj jasno in odločno sporočamo ponudnikom, kakšno hrano, ponudbo si želimo, kakšen nivo storitev pričakujemo, in s tem izkoristimo moč, da kot potrošniki vplivamo na ponudbo, nivo kakovosti storitev v prihodnosti," še dodajajo na ZPS.

Pravijo, da se na napakah učimo, psihologi pa opozarjajo, da pri nakupih nismo tako zelo učljivi.
Pravijo, da se na napakah učimo, psihologi pa opozarjajo, da pri nakupih nismo tako zelo učljivi. FOTO: Thinkstock

Kriza marsikaj postavila na glavo

Zlasti v času krize se je pokazalo, da je cena ključen dejavnik pri nakupu. Ljudje vedno bolj pregledujejo kataloge, nakupe opravijo v različnih trgovinah in kupujejo v večjih količinah, ker je takrat popust večji. Tega se zavedo tudi trgovci, saj so njihovi katalogi vedno debelejši. Prav tako ima na naše nakupovalne odločitve velik vpliv beseda akcija. Kar pomislite, kolikokrat ste nekaj kupili samo zato, ker je bil izdelek ravno takrat v akciji.

Zanimiv je še vpliv t.i. kartic zvestobe, točk zvestobe in zbirnih kuponov z nalepkami. Vse to so prodajni mehanizmi, ki nas (z)vabijo v trgovino, kartice zvestobe pa so odličen pripomoček prodajalcem, da spoznajo naš nakupni profil oziroma naše nakupovalne navade.

Dejstvo je, da trgovci vložijo na milijone evrov za raziskave razmišljanja in obnašanja potrošnikov, samo zato, da bi lahko čim bolj prilagodili svoje prodajne tehnike njihovim ugotovitvam. Tako so postavili velike trgovske centre ob vpadnice in obvoznice, da so lažje dosegljivi, trgovine imajo izdelke in oddelke razporejene tako, da se sprehodite po čim večjem delu trgovine, tudi mimo tistih polic, ki jih drugače ne bi obiskali. Prav tako uporabljajo psihološko določene cene, kot je na primer 19,99 evra. V trgovskih centrih uporabljajo svetlobo, glasbo in barve, ki spodbujajo nakupe in vplivajo na nas tako, da se čim dlje zadržimo v trgovini. Ste se kdaj vprašali, zakaj so vam kopalke, ki ste jih pomerili v trgovini, povsem drugače pristajale kot doma? To je zato, ker v garderobah uporabljajo ogledala, ki zožijo.

Za mnoge spletne trgovce je ključno, da pridobijo odziv kupca po nakupu. Saj veste, kaj pravijo: zadovoljna stranka je največja reklama!
Za mnoge spletne trgovce je ključno, da pridobijo odziv kupca po nakupu. Saj veste, kaj pravijo: zadovoljna stranka je največja reklama! FOTO: Thinkstock

Poznavanje vaših potrošniških pravic je zelo pomembno. če želite na hitro preveriti, kako dobro poznate svoje pravice, ko ste v vlogi potrošnika, kliknite na naslednjo povezavo in rešite kratek kviz. 

Leta 2014 inšpektorji obravnavali kar trikrat manj reklamacij

Tržni inšpektorat razkriva, kako pogosto se Slovenci pritožujemo nad tržnimi praksami naših trgovcev. Leta 2013 je inšpektorat obravnaval 274 reklamacij potrošnikov. V primerih, ki so se nanašali na garancijo oziroma obveznosti dajalca garancije iz tega naslova, so bila izrečena predvsem opozorila. V primerih reševanja reklamacij iz naslova stvarne napake so inšpektorji izdali 18 upravnih odločb, izrekli so tudi 14 opominov, 13 prekrškovnih odločb, v enem primeru pa je bil izdan plačilni nalog.

Leta 2014 je tržni inšpektorat obravnaval bistveno manj reklamacij potrošnikov, in sicer 97. Iz naslova odgovornosti za stvarne napake oziroma nepravilno opravljene storitve so inšpektorji izdali 4 upravne odločbe, ki so od podjetij zahtevale, da ugodijo potrošnikom. Izrekli so tudi prekrškovne ukrepe, in sicer so v 4 primerih izrekli globo, v 6 primerih opomin, v 24 primerih pa opozorilo. Ker podjetje ni odgovorilo na zahtevo potrošnika v predvidenem roku, so izrekli še 5 glob, 5 opominov in 27 opozoril.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so se lani njihovi člani pisno ali po telefonu obrnili v več kot 3000 primerih, dodatno pa so prejeli še približno 2000 prošenj potrošnikov za nasvet. So pa prejeli tudi preko 10.000 vprašanj nečlanov. Te številke so skoraj identične tistim iz leta 2013, so še sporočili z ZPS.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssbobo
17. 03. 2015 20.33
+3
Ko mi pri malici v ošterij ne priloži računa sam-a od sebe pri plačilu........... jo-ga kar direkt uprašam, če je tako pogolten-a , da bo tudi državni del MOJEGA plačila pospravla v žep..... Zanimivo mi je vedno opazovati njihovo reakcijo
Against
18. 03. 2015 14.05
Ja, mi, ki opazumemo take koštrone, ki se ne znajo obnašati, pa bi nam bilo zanimivo opazovanje tebe.
aviktora
16. 03. 2015 18.59
+8
Za tako slabe plače in delati do 21.00 ure pa sobote, nedelje , praznike so še preveč prijazni.
ficfiric 1
16. 03. 2015 21.08
-3
Ce bi radi moj denar bolje da so prijazni...ce ne raje grem h kitajcu....pol pa jok zakaj se ne ubavlja domacih proizvodov....zame so tud kitajski domaci proizvod...delati do 21 ure.????....hahahaha....ja in? Nekateri delamo delamo tud vse praznike pa tud nocne zraven...pa delamo 12 ur dnevno pa je to cist normalno...in?? Bom reku sefu naslednjic ko kaj ne bo stimal da so rekl slovenci da smo se prevec prijazni za delat do 21 ure....
Against
18. 03. 2015 14.08
ficfiric 1
16. 03. 2015 18.58
+2
Madona....sej maste celo znanost okrog tega...jst sm tud siten do amena v stacunah...sploh ko nekaj vprasas pa tipi ne vedo nic o tisti stvari...govorim o tehnicnih trgovinah ne tistih z pasteto...mi pa gre kar na smeh ko me kdo napade in zacne prodajat 1000 in 1 stvar sam tiste ne kar me zanima...se lonavadi sred njegovega blebetanja obrnem in grem...btez besed...zame vedno obstaja se trgovina cez cesto...pa mi je cist useeno ce je kitajc al pa nevem kdo za kaso...
Wurz
16. 03. 2015 14.11
+1
Slovenija je raj za prodajalce (razen morda plač). Slovenski kupec je popolnoma nezahteven, požre vsako sra--e, praviloma komaj kdaj reklamira kupljeno blago, potrpežljivo čaka, ko se prodajalec pogovarja v službi po telefonu svoje privatne stvari, da ne govorim o strokovnosti v večini trgovin, na večino vprašanj dobiš odgovor: ne vem! Kdor se z napisanim ne strinja, najbrž ni bil kaj dosti v tujini... tam kupec zahteva (in dobi) svoje pravice
_alpe_
17. 03. 2015 20.31
+0
Jap, jst dam povpraševanje, potem pa fehtam za ponudbo ene 10x, če čem kaj dobti. Zato potem raje kupujem kar od tujcev, ki kar skočijo če jih kaj vprašaš. Pa to ni bilo enkrat.
Mejduš
16. 03. 2015 12.55
+3
Danes niso več tisti časi ki so nekoč bili,včasih so trgovci kateri je bil zagnan dobro zaslužil se spominjam ki so gradbeni in elektični materjal prodajali za gradnjo so kar mastno služili in golfali danes stare ljudi vprašati marsikaeri bo povedal,kaj se je vse delalo,danes lahko rečem da tega ni več,pa tudi trgovci so drugačni bol ljudni in lahko rečem da enkrat bol delajo kot so včasih.
Sovražim24ur4
16. 03. 2015 11.31
+13
NE tečni ste vsi!!! Zoprni in nagnusni. Mislite da lahko s prodajalci delate kot da so vaši sužnji.
mufic
16. 03. 2015 11.29
+18
Najboljši so prodajalci avtomobilov.Kot kupeč če nisi oblečen po njihovih kriterijah te sploh pogledajo ne.
Biofanatik
16. 03. 2015 08.55
+9
Tričetrt kao prodajalcev sploh ne ve kaj prodajajo.
mototurist
16. 03. 2015 10.20
+2
murate
16. 03. 2015 05.31
+5
Rad imam zahtevne stranke,ker so izziv zame,vendar je včasih težko oceniti ali gre za zahtevno stranko ali nekoga ,ki bo na koncu del iskal dlako v jajcu zato,da nebi plačal izdelka.Medtem ko kolegi podoben izdelek tržijo po ceni 1000-1500€,jaz svoje izdelke tržim po ceni od 5000-10000€.Je pa res ,da se hudičevo potrudim,da svojo ceno upravičim.
sime sime
15. 03. 2015 20.53
+11
trgovcu, prodajalcu je tolk za verjet kot politiku v 95% glih učeri sem bil na sejmu Dom....elegantno oblečeni komercialisti ti zavijejo dre* v lepo škatlo in z mašnico na vrhu mastno prodajo...plus da maš čez par let razna popravila itd. danes je vse to šlo predaleč tako znanost ti prodajalec naredi iz ene pipe da si čist nakonc mutav in neveš kaj kupit...ni se za čudit saj to jih učijo v šoli...
sime sime
15. 03. 2015 20.55
+8
pa še to, če nisi zadeve, ki jo kupuješ saj malo naštudiral in okoli prijatelje povprašal za nasvet te na suho brez vazelina....
murate
16. 03. 2015 05.34
+6
Ustno izročilo-so včasih rekli -je najboljša reklama,malo pogooglat,kolege povprašat,ne kr najcenejše kupit.Pa še to ,na takšnih sejmih velikokrat na štantih delajo razni študenti,ki niti ne vejo kaj v bistvu ponujajo,pa tudi raznih sejmov se ne udeležujem,ker je razstavni prostor hitro 10000€,kar nekdo plača in običajno je to kupec,ki konkretno preplača izdelek.
zriki
15. 03. 2015 19.05
+5
vsi ki se imate za trgovce, se začnite že zanimat za stvari, ki jih prodajate, in se ne skrivajte po skladiščih, ter, da zahtevnim kupcem, ne bo gadno ko bo odšel iz trgovine, ker je o zadevi več vedel od samega prodajalca
BŠK
15. 03. 2015 18.53
+10
Folk je danes preveč razvajen in nerazume da vse deluje po sistemu videno-kupljeno ; če se le da vse na 4 oči in roke Zato vedno vse preveriti in ko kupiš vzami račun in ga poglej ter shrani v mapo Danes pač lahko vsak vse prodaja in te proba prinesti naokoli
pihecmihec
15. 03. 2015 18.21
+23
So zahtevni kupci in so zoprne stranke, ki nimajo drugega dela kot da hodijo težit prodajalcem za svoje psihične ali finančne težave v življenju.
Against
15. 03. 2015 18.55
+22
Točno tako. Zahteven kupec je 1 na 1000 zoprnih.
murate
16. 03. 2015 05.38
+3
ne bo držalo ,25 let delam z strankami in imam dva primera nategunov in eno psihopatinjo,k sreči sem se pravočasno ,,umaknil,,.
mraxxx
15. 03. 2015 16.48
+34
Drugače pa je takole. So manj zahtevni kupci, zahtevni kupci in kupci, ki sploh niso kupci ampak pridejo v trgovino pravocirati. Ni problem zahtevnost kupca, kajti temu smo zlahka kos s svojim znanjem o izdelkih, ki jih prodajamo. Problem pa so ljudje, ki imajo psihične težave in pridejo v trgovino. Tam pa tudi nam zmanjka psihološkega znanja, ki si ga sicer med izobraževanjem učimo.
revanšist
15. 03. 2015 18.03
+5
za take obstaja rešitev.Obrneš se stran kot da ga ni in zakričiš "zapiramo"kajti tečneži imajo navado "vdreti" v trgovino pet minut pred zapiranjem in hoče 5 gramov posebne-narezane.da bi ga zbrcal do marsa
MatLav
15. 03. 2015 18.44
+5
strinjam se z obema... nekateri ti res pokvarijo dan in se je prava umetnost prepričati, da se zaradi takih stvari ne sekiraš (vsaj ne preveč)... če si v privatnem poslu je pa to še toliko težje... kot je že nekdo pred mano rekel pa ne smemo gledati samo tistih zateženih je polno tudi takih veselih in prav nič tečnih a jih žal v današnjem svetu spregledamo in čakamo cel dan "tečnobe"... še, ko jih v trgovini ni vseeno mislimo na njih kdaj nam bodo zamorili dan... je pa res, da more marsikdo delati tudi na sebi, ker je verjetno dosti tudi takih primerov, ki v službi prenašajo težake sami so pa isti ali hujši ravno zaradi tega... bodimo boljši od njih ;) pa lep začetek novega tedna :)
_alpe_
17. 03. 2015 20.38
in so kupci, ki to sploh niso. recimo imaš kitajca, ki pride v štacuno in potem ga vprašaš: "vam kako pomagam?" on: "eeemmm, samo gledam!" ko obrneš hrbet pa hitro fotoaparat v roke - kačin, kačin, kačin.... hahhahahahhahha
janezpodre
15. 03. 2015 16.45
+7
Sm opazu, da se oglašajo tud prodajalci. To je zelo pohvalno, da pridejo vsaj tu na plano, kajti te sorte ljudi v velikih trgovinah ne najdeš z 2000 watno lučjo.
mraxxx
15. 03. 2015 16.46
+2
revanšist
15. 03. 2015 18.06
+16
pojdi v "trgovino" ne pa v velecentre.Zadnjič sem kupoval gate-no kupuje mi jih žena-v MANI.še kljuke nisem prijel so me že nosile po rokah,me je kar sram nekaj vprašat,ker mi bodo zmetale pol police na pult,kupil pa samo pet kosov.Ženske morajo potem vse zložit nazaj.KAPO DOL TRGOVKAM
dr.dare
15. 03. 2015 16.34
-33
Kdo vam je pa kriv da niste sposobni zakaj drugega kot pa za trgovca?
dr.dare
15. 03. 2015 16.43
-9
potem je tebi normalno d anas trgovci nategujejo mi se pa ne bunimo?
mraxxx
15. 03. 2015 16.44
+34
dr. dare, ko mi boš ti znal prodajat 25.000 artiklov na pamet, ki jih imaš na zalogi v trgovini, takrat boš zame pameten. Če maš faks to še ni potrdilo, da si pameten veš. Jaz imam faks, delam kot trgovec, ker druge službe ne dobim in me učijo ljudje s poklicno izobrazbo. Prodajam tehnične izdelke in povem ti, da so ti ljudje, ki me učijo izredno pametni. Kapo dol.
Against
15. 03. 2015 18.57
+10
Noben jim ni kriv, ravno tako kot tebi ni noben kriv, da ne sodiš med umsko nadarjene.
filipinc
15. 03. 2015 15.16
+45
8 let delam v trgovini in kokrkol sm dobre volje, ponavad VSAK dan, se VEDNO najde id*iot ki ti pokvari dan ker se nima kam dat in bluzi po trgovini in teži......GET A LIFE MORON!
maligospod
15. 03. 2015 15.28
+17
se popolnoma strinjam, folk je ful razvajen!
MaJya
15. 03. 2015 15.35
+12
Nesteto plusov filipinc..pa ksn se se obnasa kt da je metlo pozru..glih tko se nosjo in se obnasajo nespostljivo..pa dost jih je teh u srajcah,reklcih itd..a so kmetje..ampak ne kmet k kmet k je pridn pa delaven,sm misnla kmet u glavi..mors met res ziuce za folk..k se pa zase postavs pa ze sefa zahtevajo..hehehe..sam to so revcki..nimajo nacel in ne poznajo morale..slabs za njih..se trudm da mi neb ksni zagrenjenci pokvarl dneva..ker ni vredn..morm pa rect da so pa tud ljudje k so pravi soncki..k ti znajo res polepsat dan ; )
dr.dare
15. 03. 2015 15.45
-16
Tud če so vsi taki... ti si tam ravno zaradi njih....
NePaNePaNe
15. 03. 2015 15.55
+8
Tako je v vsakem delu z ljudmi. POVSOD se bojo najdl nesramni ''bedaki''.
revanšist
15. 03. 2015 16.19
+9
dr.dare takim kot si ti bi jatz obrnil hrbet in se delal da te ne vidim.Čudiš se ko ti trgovci kao ne znajo pomagat.Ne neznajo NOČEJO SE VEČ BLAMIRAT zaradi takih kot si ti.Nobena trgovina še ni propadla zaradi izgube strank temveč zaradi požrešne države,ki sili trgovce ,da prodajajo pod ceno samo da bi nekaj prodali oz podarili debilnežu kot si ti
dr.dare
15. 03. 2015 16.29
-10
od kje pa tebi da mi trgovci ne znajo pomagat? a si hruške pokvarjene jedel... in ja... če ljudje ne bodo prišli v trgovino jo lahko zaprejo.. kupec ima zmeraj možnost it drugam!
MaJya
15. 03. 2015 16.33
+3
revanšist
15. 03. 2015 17.17
+8
dr.dare.Nisem napisal,da ne znajo pomagati temveč sem napisal da tečnobam "NOČEJO" in imajo prav.Prijatelj mi je enkrat povedal da hodijo v trgovino ena in iste stranke ter kao nekaj kupujejo.pride do pulta nekaj sprašuje in sitnari.rekel mi je čeprav sem imel mu nisem prodal.Pojdi je...t drugam mene ne boš.Kupec kmalu ne bo imel možnosti izbire.Ko bodo zaprli Lesnino se boš moral peljati v italijo ali pa avstrijo po cenene izdelke ,ki jih prodaja ikea.Po kvaliteti in gostoljubju trgovk se ti bo pa kolcalo.Vidim da si eden takih strank,ki mu v glavi manjka kolešček,ki uravnava " dostojanstvo"ti si ga izgubil takoj ko ti je "ati" kupil bmw x5.Ko boš kaj ustvaril s svojimi rokami potem boš spoštoval tudi trgovce,ki morajo za minimalca prebavljat take posrance kot si ti.Dost mam debate s teboj
MaJya
15. 03. 2015 17.50
+4
Jahajseadmin sej k bo mogu kej ustvart s svojimi rokami pa pac ne bo znau, se ne bo znajdu..drgac pa itak skoda da se spuscamo na njegov nivo..ni vredn. Mi smo pa lohk veseli ze zard tega ker smo ljudje s srcem na mestu in ne bomo nikol podcenjeval nobenga poklica..ker je usako delo castno..sploh ce mors delat da nisi lacn. In mi se znamo obnasat in smo lohk ponosni nase,da nismo posranci kt nekateri k nimajo pojma o spostovanju do ljudi in na splosno o zivljenju.
revanšist
15. 03. 2015 18.01
+4
človeka s srcem vidiš na daleč,narcisoida pa se vidi svetlobna leta daleč.No saj po eni strani so reveži,kajti taki ljudje ponavadi nimajo ne prijateljev ne družine
srebrnibreg
15. 03. 2015 15.11
+12
Nekateri pravijo, da je kupec kralj. Temu bi se pridružil vendar kralj naj bo na svojem hrbtu ne pa na hrbtu trgovine in trgovca.
MršPizda
15. 03. 2015 15.20
+7
kralj je tisti, ki ima zadosti denarja, da kupi izdelek, tebe in tvojo trgovino. v sloveniji je zelo malo kupcev kraljev, se pa vsi obnašajo, kot da so - kralji namreč.
revanšist
15. 03. 2015 16.21
+7
v sloveniji ne obstaja noben kupec-kralj.Ti kralju hodijo kupovat v tujino.Vendar se tam obnašajo tako kot treba in niso prav nič "zvezdniški"
xxx121
15. 03. 2015 15.00
+0
V javnih skladiščih na pokriti tržnici sem dal lekcijo mesarju ker mi je k lepemu svežemu mesu po svoji volji dodav še nekaj kosov zelo nekakovostne govedine ki je bila v vitrini sigurno kak teden ter že zelo spremenila barvo . Nisem se kregav vendar sem našel izgovor da na bankomat skočim še po nekaj denarja ter mirno odšel domov ! ( na pol črno meso ki ga mi je dodal pa upam da ga je sam pojedel ) ali gospodarjev PES
jz321
15. 03. 2015 17.16
+3
Ti si pa upaš :)) Zakaj mu pa nisi odkrito povedal, da nočeš tega mesa?
pihecmihec
15. 03. 2015 18.23
-1
Sklepam da si zelo malenkosten in rad pretiravaš (npr. črno meso...), sigurno pa nisi postopal na pravi način, saj če si opazil, da ti v vrečko rine ''črno meso'' bi pa ja rekel.... Pa kregav si narobe napisal.
pulsar
15. 03. 2015 14.46
+41
Vsak človek bi moral nekaj časa delati v prodaji, da vidi kako je lahko narod pokvarjen.
xxx121
15. 03. 2015 15.02
+2
pulsar
15. 03. 2015 15.12
+22
Seveda, ampak jaz ne govorim iz vidika direktorja al pa menedžerja, ampak tiste ženske/tipa ki dela na kasi za 650€ na mesec, ki je vsak dan na udaru s strani raznoraznih kretenov, kradljivcev in nategunov na drugi strani blagajne. Probaj, v roku 14 dneh boš dojel.
maligospod
15. 03. 2015 15.30
+12
en teden bi bil v trgovini, pa bil menjal mnenje...
MaJya
15. 03. 2015 15.48
+16
Pulsar.. lepo da so ljudje k to vejo.. js sama dam primer.. sm dubla zensko k mi je kradla in ker sm ji rekla ce lohk izdelk vrne,ga je vrnila a prsla cez neki dni z zeljo da bi govorila s sefom ker ima pritozbo cez men..si zenska zmisnla da sm jo napadla in se drla nanjo itd..samo zato ker sm jo na njeno zalost dubla..si neb misnla da se to res lohk zgodi,no pa vidm da se.. za povrh pa mam se tazga sefa k ne stop skp z mano,sm dubla se iz njegove strani porcijo nazaj kao da odganjam stranke..hehehe..a vem da ce kej manka jih poslusam kako bo odbiu od place itd.sej pol sploh neves kaj je prou in kaj ne..bi ze zdavni sla stran a ne dobim druge sluzbe..so pa doma odvisni od moje financne pomoci.ta slovenija in ljudje v njej so res podn od podna..ne usi,jih je pa ogromn.na zalost
revanšist
15. 03. 2015 16.23
+4
drugič,ko boš zopet nekoga dobila pri kraji poklič šefa in POLICIJO oz VARNOSTNIKA.
MaJya
15. 03. 2015 16.33
+9
Sej bi pa predn pride varnostnik mi lohk odnesejo ze pou trgovine..policija pa tko..lohk povem da so kradljiuci zelo zasciteni..doklr ne gre z izdelkom vn iz trgovine to ni kraja..to je izjava policaja ; ) tko da res zivimo u drzavi kjer ni pravice..in sm se tud odlocla..da za ta dnar in tazga sefa ne reskeram zivljenja..ce mi kdo pride krast pa da mi grozi,ma se pomagam mu dajat stvari u vrece..