Slovenija

'Nismo hoteli biti nacionalistični ali nestrpni'

Ljubljana, 24. 12. 2009 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi našega odlikovanja bi se v nekem drugem sistemu lahko znašli na Golem otoku ali v Hudi Jami, vendar danes na srečo živimo v svobodnem svetu, pravijo v SDM.

V Slovenski demokratski mladini (SDM) poudarjajo, da so s plaketo predsedniku Danilu Türku zgolj izražali svoje nestrinjanje, kar se tiče obiska pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću, pa so zapisali, da niso hoteli biti nacionalistični in nestrpni, da pa so žal zapadli v populistični vrtinec.

SDM so včeraj predsedniku Türku prinesli plaketo 'Šalabajzer', ki je ta ni hotel sprejeti.
SDM so včeraj predsedniku Türku prinesli plaketo 'Šalabajzer', ki je ta ni hotel sprejeti. FOTO: Matic Štojs

"Sam predsednik republike je naše odlikovanje označil kot šaljivo in tega nikakor ni povezoval s politično kulturo. Beseda 'šalabajzer' je pogosto uporabljana slengovska beseda med mladimi in nikakor ni žaljiva, temveč označuje specifično ravnanje posameznika. Ker se z ravnanji dr. Türka ne strinjamo, smo mu to na ta način tudi izrazili. V sistemu, ki ga očitno ponovno zagovarja vse več političnih akterjev in v katerem je bil odlikovani g. Ertl med vodilnimi funkcionarji, bi se morda zaradi našega odlikovanja znašli na Golem otoku ali v Hudi Jami, vendar danes na srečo živimo v svobodnem svetu, kjer izjave lahko naletijo na neodobravanje, odgovor pa pričakujemo v obliki argumentov, ne očitkov," so zapisali.

Podmladki SDS, SLS in NSi so ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću kot praznično darilo izročili monopoli, pri tem pa je prišlo do obtoževanja in težkih besed.
Podmladki SDS, SLS in NSi so ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću kot praznično darilo izročili monopoli, pri tem pa je prišlo do obtoževanja in težkih besed. FOTO: Blaž Garbajs

Med obiskom pri Jankoviću pa so hoteli samo izraziti svoje nasprotovanje z "divjimi gradbenimi podvigi", s katerimi župan po njihovem mnenju uničuje dušo prestolnice. Ne nasprotujejo sicer razvoju in obnovi mesta, vendar pa se je to v zadnjih letih "spremenilo v stalno brnenje strojev na najlepših slovenskih trgih in pomembnih zgodovinskih spomenikih, pločevina pa je zavzela vsak kotiček prostora. Ljubljana je iz 'malega mesta z velikim srcem' postala gradbišče, ki prekipeva od boja za pozidavo vsake zelene zaplate. Z obiskom pri županu in z izročitvijo darila smo želeli izraziti svojo zaskrbljenost nad stanjem, žal pa smo tudi sami zapadli v populistični vrtinec okrog župana."

Zgodba z Jankovićem še ni končana

Ob tem poudarjajo, da verjamejo v "demokratičen dialog, v katerem včasih padajo tudi očitki, ki so potrebni za oživitev diskurza, ki pripelje do soočenja mnenj in konceptov".

Dodajajo pa, da jim je žal, da je Janković njihove izjave na torkovem srečanju obrnil v smer nacionalizma. Poudarjajo, da to nikakor ni bil namen, zato ostro zavračajo očitke o nestrpnih izpadih. V SDM ocenjujejo, da so napačne interpretacije izrečenega vedno možne, zato znova poudarjajo, da nacionalizem in nestrpnost v njihovih besedah in dejanjih nimata mesta in da tudi njihove izjave niso kazale na to.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mindfucker
26. 12. 2009 19.51
to je pa too much! " ...Dodajajo pa, da jim je žal, da je Janković njihove izjave na torkovem srečanju obrnil v smer nacionalizma. Poudarjajo, da to nikakor ni bil namen, zato ostro zavračajo očitke o nestrpnih izpadih. V SDM ocenjujejo, da so napačne interpretacije izrečenega vedno možne, zato znova poudarjajo, da nacionalizem in nestrpnost v njihovih besedah in dejanjih nimata mesta in da tudi njihove izjave niso kazale na to...." možakarja so etiketirali z balkanskim kavbojem, nakar jim je zoki odgovoril da je čistokrvni mešanec. kaj smo si napačno interpretirali?
KatiFafi
25. 12. 2009 21.57
Nek Jankovićev prijatelj, s širokim L-om je dejal: "Kjer ima Janković prste vmes nekaj ni vredu!"
janez20000
25. 12. 2009 15.42
turk je car! najboljši predsednik do sedaj! jaz sem ga volil samo zato ker ni bil Petrle, ampak vidim, da je mož res na mestu in ga bom podprl kjer koli se bo spet kandidiral. Po drugi strani je tukaj Janša in njegov podmladek....kaj reči o njih razen LOL??
haj
25. 12. 2009 13.47
Treba je tem mladim šalabajzarskim, zapoznelim pubertetnikom oprostiti. Muči jih čredni nagon.
haj
25. 12. 2009 13.46
temacni 24.12.2009, 14:41 -26 Zokiju bi morali prinesti vibrator, da bi na njemu sprostil svoje frustracije. Turku pa en velik kondom, da ne bi okužil slovenskega naroda, ko ga tako rad nateguje. Ja, ja, temačni takoj pograbi priložnost, da lahko reklamira svojo "sex" trgovino. Pa pravi, kako veren katolik je, ha,ha.
DrSensei
25. 12. 2009 10.58
Eni si pač demokracijo predstavljajo po svoje; in demokratično je samo tisto kar oni misle, govore in delajo, vse drugo je pa nedemokratično. Cel narod je zaveden in rabimo take ”intilekte” kot so tile podmladki, polni izkušenj in demokratične strpnosti do različno mislečih.
sprint
25. 12. 2009 07.52
Kakšen podmladek neki. Leni mladci in lene mladenke. Na cesto delat ali kaj drugega fizikalit, ne pa neke neumnosti v obliki kvazi daril talat. In to naj bi bili naši novi politiki ali kakšen vodstveni kader? Vse te podmladke raznih strank v ta zadnjo nabrcat, direktno nekam delat, da bodo videli kako se služi kruh.
zbodljaj
25. 12. 2009 02.54
prevzvišenemu g. turku to ni bilo zadosti vredno darilo
muri1
25. 12. 2009 01.01
Kakšen predsednik,takšen podmladek,Janša pa nič.Če mladina misli,da je svoboda in demokracija pljuvanje po vsem in vsakem,se hudo motijo,žal imajo takega vzornika.Slabo se nam piše,če so to bodoči politiki!!!
Buena Vita
25. 12. 2009 00.58
KO BOMO IMELI PREDSEDNIKA KI SPOŠTUJE DRŽAVLJANE--POTEM BODO DRŽAVLJANI SPOŠTOVALI NJEGA KULTURO ZAHTEVATE SAMO Z DESNICO POGLEDAJTE SI LEVO ŠTALO,MALO V PARLAMENT,PO MINISTRSTVIH POTEM SE OGLAŠAJTE O KULTURI
kozarc1
25. 12. 2009 00.35
Te fantki se mi pa res smilijo. Ampak drejcMB je lepo napisal.
Scratchy
25. 12. 2009 00.30
kot je že en komentator tega članka omenu...jankoviča je na volitvah podprlo skorej 70% ljudi...s časoma ka so vidl kaj dela je od tega zgubu 20% ampak s tem ka so pa ljudje vidl kaj počne z lublano je pa tud prdobu novih 20% od tistih ka so volili druge pa od tistih ki so na dan volitev ostali doma
Drejc MB
25. 12. 2009 00.26
Navadni hlapci JJ-ja in preživelih belogardistov, domobrancev in nič drugega, brez kančka kulture in smisla za dober okus. Škoda, da smo demokratična država. Za take modela obstaja samo ena vzgojna metoda, ki definitivno funkcionira. Trdo delo in primerno doziranje palice, skratka hitro učinkovito, enostavno in posledično za njihov itelegenčni nivo dojemljivo in to s trajnim spominskim efektom,...
Azgard
25. 12. 2009 00.22
Ne morem verjet zakaj ste tok proti. Zakaj bi pa sepri vrhu neki vsi morali fine delati? Če en politik meni, da je drugi bedak nej to pač pove. In Jankovič je zmagal na volitvah preden je folk vedel kaj bo z Ljubljano naredil. Cilj njegov, da se je lotil biti župan je pa itak samo en, zaslužit denar. lepo postavit busne proge tam, kjer bo potem lepo zidal, da bodo cene mu zrasle.
M-teorija
24. 12. 2009 23.53
Swashta24.12.2009, 23:26 Ker njihov humorni nastop izpadel bolj kot duhomoren, bi jih njihovi mentorji lahko še poslali na tečaj humorja. Za začetek se lahko pridružijo rdečim noskom, a na srečo otrok ne vem če bodo sprejeli, zaradi barve.
Swashta
24. 12. 2009 23.26
M-teorija zakaj pa misliš, da jim je Jankovič poklonil poučno knjigo? Sedaj se morajo samo še brat naučit, pa bo mogoče kdaj kaj iz njih (čeprav resno dvomim v to, ker so že v kali pokvarjeni)
arhimed_33
24. 12. 2009 23.04
takšni pogovori naj nebi spadali v slovenski politični prostor,nisem zagovornik Jankoviča,vendar ta mularija presga meje nesramnosti....
manco-capac
24. 12. 2009 23.01
Ja, Tonček Balonček, včasih se mi zdi, da ta pomladni podmladek piše tudi komentarje na tem portalu. Še posebej, ko gre za predsednika vlade ali države.
M-teorija
24. 12. 2009 22.55
Kdorkoli "zgolj izraža svoje nestrinjanje" z županom Ljubljane mora vedeti, da hkrati izraža nestrinjanje z 70% volilcev Ljubljane, ki so mu izarazili svoje zaupanje za upravljanje z prestolnico.
12345s
24. 12. 2009 22.55
Ne bat Tonček, Balkan je vedno "na nivoju".