Slovenija

'Nisem strankarski kandidat'

Ljubljana, 18. 07. 2007 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ves čas kampanje si bom prizadeval za ohranitev politične kulture, je zatrdil predsedniški kandidat Alojz Peterle.

Kandidiram kot neodvisni kandidat Liste za Slovenijo, je poudaril Peterle.
Kandidiram kot neodvisni kandidat Liste za Slovenijo, je poudaril Peterle. FOTO: Dare Čekeliš
Kandidaturo Peterleta je podprl tudi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Boštjan Žekš, ki meni, da je Peterle za položaj predsednika republike primeren predvsem zaradi svojih izkušenj in poznanstev tako doma kot v tujini. Kot je še dejal, je bil Peterle v politiki na mestih, na katerih se odloča, kar se mu zdi za kandidata pomembno.

Evropski poslanec Alojz Peterle, ki namerava kandidirati na jesenskih predsedniških volitvah, je poudaril, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat Liste za Slovenijo in ne kot strankarski kandidat. Po besedah nosilca omenjene liste Iva Boscarola se v javnosti v zadnjem času ustvarja vtis, da so Peterleta za predsedniškega kandidata izbrale stranke, kar pa ni res, saj je podporo prve politične stranke prejel šele pol leta po odločitvi, da kandidira.

Prav dejstvo, da Peterleta niso izbrale stranke, ga po mnenju Boscarola loči od ostalih dveh najresnejših kandidatov za volilno zmago, Danila Türka in Mitje Gasparija. Sicer pa meni, da ga kot neodvisnega kandidata sprejemajo volivci vseh političnih opcij, Peterle pa je po njegovem mnenju sredinski kandidat.

Peterle je izrazil zadovoljstvo nad potekom predvolilne kampanje, saj ta, kot je dejal, ne poteka v znamenju blokovskih delitev, kar velja tako za volivce kot za kandidate za predsedniški stolček. Ob tem je dejal, so njegove aktivnosti trenutno usmerjene v obiske po Sloveniji ter, da se bo zdaj, ko je kandidatna lista že približno zaokrožena, potrebno pripraviti na druge kandidate. Je pa povedal, da si bo ves čas predvolilne kampanje prizadeval za ohranitev visoke stopnje politične kulture.

Racionalna kampanja?

Peterletovo predvolilno kampanjo bo po Boscarolovih besedah v celoti organizirala Lista za Slovenijo, v ta namen so odprli tudi poseben žiro račun, na katerem bodo zanjo zbirali sredstva. Ob tem je izrazil upanje, da se bodo odzvala nekatera slovenska podjetja, ki so jim poslali dopise, sicer pa pravi, da bo celotna kampanja organizirana "zelo racionalno", predvsem pa racionalnejše kot pri ostalih kandidatih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
20. 07. 2007 18.32
črni panter pojdi od tukaj in pojdi nazaj , kjer si bil. Rajši imam 5 srbov, kot enega klerikalnega Argetinca, ki se bori za domobrance. Tvoj Lojzek prodaja Slovenijo in On je podpisal mejo.
zofka kveder
20. 07. 2007 18.16
Lepo od vas, figa.mac,da ste.... Sama vem in verjamem v ljudsko nezmotljivo modrost,ki o takšnih ˝neodvisnikih˝pravi: ˝Volk dlako menja,čudi nikoli˝. P.S. Kako neodvisni postanejo kandidati,ko dobijo oblast, pa lahko, če nismo slepi, gluhi in zaslepljeni,vidimo sleherni dan.
figa.mac
20. 07. 2007 17.45
Mislim,da nas nihče ni preslepil.Gospod Peterle išče širšo podporo,če ga podprejo še stranke, toliko bolje.Sicer so vsi kandidati, razen Jelinčiča napovedali neodvisnost.Kaj je pa to slabega?
zofka kveder
20. 07. 2007 14.45
Evropski poslanec Alojz Peterle, ki namerava kandidirati na jesenskih predsedniških volitvah, je poudaril, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat Liste za Slovenijo in ne kot strankarski kandidat. Pa kaj res mislite, da smo res vsi brez vsake sposobnosti gledati,videti in razumeti.? Slepilo brez primere!!!
Tonček Balonček
19. 07. 2007 17.33
Na speltni strani Move Slovenije te najprej pozdravi podo Lojzeta Peterleta, EU poslanca te stranke,,kater podpredsednik je. Honorarno, pravzaprav v svojem prostem času, kadar pač ni zaposlen z evroposlanskim ali strankarskim delom pa se gre tudi kandidata za predsednika države kot nestrankarski kandidat.Tako nekako si predstavljam njegovo izjavo, da ni strankarski kandidat.
?rni panter 1
19. 07. 2007 10.36
Prvo Borec, končno si pokazal kaj si,...A LJ je edina trdnjava zavednih Slovencev? Pa ti si totalni idjot! Že samo o prvem možu LJ bi lahko govorili en teden in o njegovih lumparijah, pa da se ljubljančanom jebe za preostalo državo in jim je edini ineteres keš...Dej, obdrži take bedarije za svoje otroke in za tvoje tovariše iz Kumrovca! Levica nima primernega kandidata da bi lahko premagal Petrleta. In kakšno je njegovo stališče do splava me prav boli k... Ni zakonodajalec niti nima nobene besede pri tem. Je pa neprimerno bolj poznan po svetu kot njegovi protikandidati, pa tudi priljubljen je dosti bolj. Ali hočemo raje obdržat še en mandat ljubega Drnita, da še na kakšen način pokaže kako j e bat Slovence v glavo? Ali pa lahko Kućota spet spravmo v volilno tekmo? To bi blo najboljše ane...Reveži, lako piskate, kajti noben tovariš ga pač ne more premagat na volitvah....
Luka Kovi? 1
18. 07. 2007 21.48
Cerkev je organizacija za verska vprašanja. V politiki nima kaj početi. V politiki delujejo politične stranke, ki združujejo ljudi podobnih političnih ciljev. in seveda posmezniki ali posameznice. Ideološka opredelitev pri tem ni važna. Vernik in ateist ali kdor koli drug imajo lahko iste politične cilje. Če se za te cilje bori vernik, to ni vpletanje cerkve v politiko. Peterle ne kandidira za predsednika države kot predstavnik cerkve. V tem primeru je razprava o mešanju cerkve v politiko povsem odveč. Uporabimo to zapravljeno energijo kje drugje. Mislim, da imamo v volilnem postopku za predsednika države vsaj tri zelo dobre kandidate - Gaspari, Peterle, Turk. Strokovno primerni, izkušeni, poznavalci statusa predsednika države, vsi sposobni sprejemati dogovarjanje in o odločitvah. Volitve, ki so pred nami, so odločitev posameznega volilca za osebo, ki mu najbolj odgovarja po njenih osebnih lastnostih. V naslednjih mesecih se bodo kandidati intenzivno predstavljali. Spoznali jih bomo še bolje. Peterle ima sicer določeno prednost. Bolj je znan širšemu krogu volilcev/voililk. A to se lahko s primerno kampanijo spremeni in ta - zdaj očitna prednost lahko izgine. Spremljanje kampanije in njenih učinkov bo zanimivo. Ker vem, da so kandidati, o katerih govori članek,precej enakovredni, oOdločitev, če bodo dobro predstavljeni, ne bo lahka.
Seveda je Peterle nestrankarski, saj mu je Argentinec ukradel stranko. Me pa veseli da bomo imeli med Nepetrleti malo izbire.
kriss714@amis.net
18. 07. 2007 21.25
Bodimo realni, tako kot turk ne ni nestrankarski, tudi peterle ni. To ni realno. Če pa vseeno tako misli, bi pa bilo pošteno, da dobimo še enega izrazito protikomunističnega, desnega kandidata. Mora biti izbira na volitvah, a ne?...;-)
yanker007@gmail.com
18. 07. 2007 21.24
Clementia555 če imaš kakšen dokaze glede Jankovičevih kraj kar na plano, ne vem kaj čakate z ovadbo?
baby_
18. 07. 2007 21.00
Clementia malo si preberite slovensko ustavo, ki pravi, da sta cerkev in politika ločena. Kako je s tem v praksi pa se vidi.
Prvo Bore
18. 07. 2007 20.38
Preveč tiskarskih napak- popravilo Moja opomba je na to, kako se lahko preko gospodarstvenikov potegne denar ven in to za neumne projekte. Naslednji neumen projekt je sinhronizacija slovenskih filmov. Me zanima, kdo bo nosilec tega miljonskega posla.
Prvo Bore
18. 07. 2007 20.35
clementia555 čitam, da sploh ne veš kako se lahko zakoniti financirajo volitve. Recimo , da pa mešaš Ljubljano ( zadnjo trdnjavo zavednih slovencev ) z trdnjavami, ki so v lasti SLS in SDS, je pa totalno zgrešen. Tukaj se piše o strankarstvu in ne o županih. Moja opmoba je na to, kako se lahko preko gospodarstvenikov potegne denar vem on to za beumne projekte. Naslednji neumen projekt je sinhronizavija slovenskih filmov. Me zanima, kdo bo nosilec tega miljonskega posla.
Tonček Balonček
18. 07. 2007 20.20
Med agnostiki in ateisti ter Cerkvijo je ena bistvena razlika. Cerkev je organizacija: RKC, ki ima svoje šefe v drugi državi, v Vatikanu, je nedemokratična, hierarhična, globalna struktura, kjer so verniki ovce, ki jih vodijo profesionalci in smešno je to organizacijo primerjati z agnostiki ter ateisti, kjer gre za posameznike, brez sporazumov z državo, lastnino na podlagi ne vem česa itd, skratka ni za primerjat. Tu namenoma puščam ob strani druge verske organizacije. RKC je pač nekaj "posebnega"!
clementia555@yahoo.com
18. 07. 2007 20.11
Prvo Borec: Morda bi ti bilo ljubše, če bi Boscarol denar ukradel in pokradel za nedelo, tako kot to počne slovenski menadžer stoletja Zoki Janković, ki moleduje, ker ima "samo" 250 milijonov evrov letnega proračuna. še dobro, da v Mariboru in Celju niso v vseh teh letih tako jokali kot Janković. Bi obe mesti že zdavnaj propadli. :-) Bodner: Zakaj te moti cerkev v politiki? Ali to pomeni, da te motijo tudi agnostiki in ateisti v politiki? Te motijo tudi ljudje z totalitarnimi nagnjenji ali preteklostjo v politiki?
Tonček Balonček
18. 07. 2007 20.08
Seveda je srdinski kandidat, saj so pri nas vse parlamentarne stranke, razen Jelinčičeve, sredinske. Lahko ga volijo vsi ljudje dobre volje, kot se je včasih reklo. Škoda je, da ima za sabo Boscarola, ta je še trikrat bolj zarukan od kandidata. Leveda kandidata pač ni, Gaspari in Turk sta tudi "sredina", še za ta termin ne vemo, kaj naj bi pravzaprav pomenil, saj se razen odnosa do NOB-a in povojnih pobojev v ničemer ne razlikujejo. Aja, razlike so še pri umetnih oploditvah in odpiranju trgovin ob nedeljah, ha, ha. Sicer se pa ločijo po posluhu, številki čevljev in teži ter višini. O čem bomo odločali torej?
Prvo Bore
18. 07. 2007 19.52
Boscarol je dobil 12 miljonov € za letalo brez človeške posadke. Letalo brez človeške posadke so že zdavnaj izumili ameikanci, ampak nekdo na ta račun vleče denar iz našega žepa. Vlada dejansko misli, da smo totalni idioti in ovce za zaklat. Nepovratnega našega denarja. Sedaj pa mislite, kako niso politični. Napaka interneta je da vse pove, kar iščeš.
tomazbodner
18. 07. 2007 18.41
Samega me pa ne moti (ceprav cerkev v politiki me). Videl sem par njegovih intervjujev z BBC in CNN pred ze kar nekaj casa, in je bil zelo cenjen s strani tujih medijev in politikov. Kar nikoli ni slaba stvar, ce ima veze. Seveda pa me zanima, koliko bo poskusala nanj vplivati cerkev, ce res zasede stolcek... O tem bi se lahko izjasnil
prisoten@email.si
18. 07. 2007 17.31
cerkveni človek si ne upa povdati svojih stališč. vprašanje o splavau je bilo jasno. se vidi da hoče samo zmago in mu je vseeno za ljudi.nekaj se je izmotavo. ni pa upo direktno reči da je proti splavu, ker ve da bi takoj pogorel. takega kandidata že ne bom podpr ki si ne upa jasno, galsno in kratko zagovarjati svoja stališča. samo neko politično izmotavanje ga je. pa pravi da je nestrankarski. hahah. vic stoletja
yanker007@gmail.com
18. 07. 2007 16.43
panter take argumente raje zadrži zase!