Slovenija

'Nisem grešni kozel!'

Ljubljana, 05. 07. 2007 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji tožilec Železnik, pri katerem so našli goro spisov, je zatrdil, da političnih pritiskov na tožilstvo ni bilo.

Železnik na vprašanja o nerešenih zadevah ni odgovarjal.
Železnik na vprašanja o nerešenih zadevah ni odgovarjal. FOTO: POP TV
Spisi v Železnikovih omarah so bili odkriti spomladi 2004, ko je bil premeščen v skupino tožilcev za posebne zadeve. Končno poročilo komisije vrhovnega državnega tožilstva, ki je bilo javnosti predstavljeno približno leto dni po odkritju spisov, je govorilo o več kot 370 spisih, zaradi Železnikovega neukrepanja pa naj bi zastaral kazenski pregon za 38 zadev.

Primer so prevzeli kranjski tožilci. Obtožnica je Železniku očitala kaznivo dejanje ponareditve uradne knjige in nevestnega dela v službi, ker kot uradna oseba za več zadev ni uredil vpisa v ustrezen vpisnik in jih ni razporedil v delo tožilcem, zato naj bi najmanj štiri zadeve zastarale. A ga je ljubljansko okrajno sodišče letos oprostilo obtožb, saj za očitana kazniva dejanja ni bil dokazan naklep.

Nekdanji tožilec Miran Železnik pred parlamentarno preiskovalno komisijo ni odgovarjal na vprašanja, povezana z nerešenimi spisi, ki so bili odkriti leta 2004 po njegovem odhodu z ljubljanskega tožilstva v skupino tožilcev za posebne zadeve. Primer namreč na sodišču še ni dočakal epiloga, saj se je po oprostilni sodbi ljubljanskega okrajnega sodišča tožilka pritožila.

Železnik je na sejo parlamentarne komisije, ki ugotavlja razmere na državnem tožilstvu in morebitno odgovornost nosilcev javnih funkcij, prišel v spremstvu svojega odvetnika Žige Kluna. Ta je pojasnil, da na vprašanja povezana z nerešenimi zadevami ne želi odgovarjati, saj bi bilo to lahko v nasprotju z njegovim interesom v postopku pred sodiščem.

Članom komisije je Železnik tako spregovoril predvsem o razmerah na ljubljanskem okrožnem tožilstvu, kjer je bil več let vodja oddelka za gospodarstvo in organiziran kriminal. Opozoril je na problem kadrovske zasedbe, saj se na razpise ljudje niso prijavljali ali pa so bili premalo izkušeni, da bi prevzeli najzahtevnejše zadeve. Prav tako po njegovih besedah niso bili dovolj specializirani in bi potrebovali več izkušenih ljudi, tudi z gospodarstva, ki bi znali predkazenski postopek usmeriti tako, da bi prišli do uspešnih zaključkov. S spremembo političnega sistema in lastninjenja so se namreč pojavile tudi nove oblike gospodarskega kriminala.

V Železnikovih omarah so odkrili kopico nerešenih spisov.
V Železnikovih omarah so odkrili kopico nerešenih spisov. FOTO: POP TV

Kot je dejal, lahko sam zgolj opiše razmere na oddelku, zaključkov o tem, koliko je to vplivalo na rezultat, pa ne more dajati. Predsedujoči komisiji Dimitrij Kovačič (SDS) ga je namreč spraševal o tranzicijskih zadevah, ker je bil po njegovem "izplen" pičel. Kot je dejal Železnik, so tožilci pri svojem delu samostojni in neodvisni, zato bi lahko vsak o svoji zadevi povedal razloge. Prepričan pa je, da je bilo narejeno tisto, kar je bilo v danih razmerah mogoče.

"Menim, da sem jasno nakazal, kje so problemi, in za te probleme sem vedel," je odgovoril na vprašanje, ali se kot nekdanji vodja čuti odgovornega za takratno stanje na oddelku. "Če pa hočete od mene odgovor, da se bom sedaj pokesal in rekel: jaz sem tisti ključni, grešni kozel na tem tožilstvu, tega ne morete od mene pričakovati," je dejal. Dodal je, da je vsekakor ta odgovornost podana že sama po sebi. Vsak, ki tako funkcijo ima, nosi tudi ta del odgovornosti.

Sicer pa je Železnik zanikal, da bi bili v času od leta 2000, ko je bil vodja gospodarskega oddelka, kakršni koli politični pritiski, da bi stvari počasneje obravnavali.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan_kavcic3@t-2.net
06. 02. 2008 12.04
Ali je s tem sodišče potrdilo v javnosti znano tezo ? TRS=(LDS+DS)&PRAVOSODJE TRS(Tajkunska republika Slovenije) Upam da ne!
kriss714@amis.net
06. 07. 2007 12.19
A plačo je pa vleku, delal pa gospod ne bi. Sploh pa njegova reakcija na vprašanje kako mu gre delo sedaj, pove vse. Mogoče ni grešni,..........
exim@t-2.net
06. 07. 2007 09.24
Potem pa še zaupaj v tožilstvo?! Lopovstvo brez primere, pijanec, kockar, lažnivec, .. vse najslabše. Kako si upa sploh še pojavljati v javnosti in tako vehementno zagovarjati svoje packarije? Baraba!!
Tonček Balonček
05. 07. 2007 21.06
Seveda ni nič povedal, on bi veliko govoril le v kakšnem bifeju tam okoli sodišča, kjer je preživljal svojo del. dobo, jasno ne o svojem /ne/delu.
max99
05. 07. 2007 18.03
KAJ še ni na DOBU!!!! ????? Trobčeva celica sameva.!!!!!!!!
?rni panter 1
05. 07. 2007 15.39
,...za očitana dejanja ni bil dokazan naklep: HAHAAAAAAAA...a malomarnost ni dovolj huda? Barabe, sami sebi že ne bojo pobivali ljudi ane