Slovenija

'Nimamo naftnih polj in zlatih rudnikov, zato moramo vlagati v izobraževanje'

Ljubljana, 11. 07. 2012 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada stvari spreminja nepremišljeno in s premalo posvetovanji, pravi Branimir Štrukelj in opozarja pred premiki, "ki bi lahko dolgoročno škodili šolstvu in izobrazbeni ravni državljanov“. V krizi je treba vlagati v izobraževanje, pravi in upa, "da bo ministrstvo srečala pamet“.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Blaž Garbajs

Branimir Štrukelj, predsednik SVIZ, je ob podpisu protestne izjave Proti uničevanju javnega šolstva dejal, da so slednjo pripravili "v skrbi in zaradi strahu, da ne bi v Sloveniji naredili premikov v izobraževanju, ki bi lahko dolgoročno škodili šolstvu in izobrazbeni ravni državljanov“. "Glede na to, da nimamo naftnih polj in zlatih rudnikov, bi morali vlagati v izobraževanje!“ je prepričan, a hkrati razočaran nad vlado, ki po njegovih besedah stvari spreminja nepremišljeno in s premalo posvetovanji. Kot je dejal, je osnovna misel izjave naslednja: "Mi verjamemo, da je mogoče iz kompleksne družbene krize priti tako, da ustvarimo pogoje, ki bi omogočali večje vlaganje v izobraževanje.“ Pot, ki jo ubira vlada, je zgrešena in ne pelje v perspektivo, ki bi omogočila večjo blaginjo državljanov, pravi Štrukelj, ki upa, "da bo ministrstvo srečala pamet“. 

V izjavi, ki jo je danes podpisalo 14 organizacij, so zapisali, da varčevanje v izobraževanju, od vrtcev do univerz, ne more prispevati k izhodu iz krize, ampak slednjo celo ohranja in ob tem utrjuje brezizhodno stanje. Kot pravijo, so drugje po Evropi vlaganja v šolstvo celo povečali. "Podpisniki vlado pozivamo, naj opusti namero o zaostrovanju standardov in normativov, zmanjševanju proračunskih sredstev za financiranje javnih vrtcev in šol ter javnega visokega šolstva, ker ogroža kakovostnejšo prihodnost ter blaginjo državljank in državljanov," pravijo. Pridružujejo se opozorilu protesta fakultet ter pravijo, da "imajo vsi pedagoški delavci poleg neposredne pedagoške obveznosti še celo vrsto drugega dela in obveznosti, zaradi katerih morajo velikokrat delati celo več, kot je njihova tedenska štirideseturna delovna obveznost".

Protestno izjavo je podpisalo 14 organizacij s področja izobraževanja.
Protestno izjavo je podpisalo 14 organizacij s področja izobraževanja. FOTO: Blaž Garbajs

Nasprotujejo povečanju števila otrok in učencev v oddelkih ter opozarjajo, da v javnih vrtcih že zdaj ne dosegajo predpisane kvadrature igralne površine na število otrok. Izpostavljajo pomen podružničnih šol za ohranitev in razvoj slovenskega podeželja. "Enostranskim poskusom vlade, da spremembe uveljavi brez predhodne uskladitve s stroko, ravnatelji in strokovnimi delavci, bomo dejavno nasprotovali," še pravijo in ministrstvu očitajo prikrivanje informacij o združitvah, za katere so se odločili brez analiz. Pravijo, da je takšen aroganten odnos tako do zaposlenih kot do samih dijakov in njihovih staršev nesprejemljiv.

Sami ocenjujejo, da je vzgojni in izobraževalni sistem pri nas ustrezen, treba pa ga je dograjevati. "Nismo nasprotniki, temveč kompetentni socialni partnerji, ki jim ni vseeno za prihodnost slovenskega izobraževalnega sistema, zato želimo v dobro našega šolstva sodelovati pri vpeljevanju sprememb,“ so še zaključili.

Šolski sistem v Sloveniji je dober, ocenjujejo podpisniki protestne izjave.
Šolski sistem v Sloveniji je dober, ocenjujejo podpisniki protestne izjave. FOTO: Thinkstock

Štrukelj je še sporočil, da so v začetku tega tedna za sprejem zaprosili predsednika države Danila Türka, saj bi mu radi povedali svoje skrbi in predstavili svoje mišljenje. "Z veseljem povem, da je predsednik našo prošnjo sprejel in da se bomo z njim sestali že jutri," je še zaključil.

Izjavo so podpisali Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, Sindikat direktorjev in ravnateljev, Združenje ravnateljic in ravnateljev vrtcev, Skupnost vrtcev Slovenije, Združenje ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije, Društvo ravnateljev Slovenije, Zveza srednjih šol in dijaških domov Slovenije, Dijaška organizacija Slovenije, Zveza društev pedagoških delavcev Slovenije, Društvo specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije, Društvo šolskih svetovalnih delavcev Slovenije, Društvo učiteljev podružničnih šol Slovenije ter Društvo šolskih knjižničarjev Slovenije.

Ministrstvo: Ali si sindikati sploh želijo dialoga in dogovora?

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport odločno zavrača trditve glede uničevanja javnega šolstva. "Naša prizadevanja gredo namreč prav v nasprotno smer, da kljub zaostrenemu gospodarskemu in finančnemu stanju ohranimo visok standard javnega šolstva. Ukrepi, ki jih načrtujemo, niso na škodo kakovosti, pač pa težijo k racionalizaciji poslovanja šol in vrtcev,“ so zapisali v odzivu in dodali, da današnja izjava temelji na navajanju netočnih podatkov in na podtikanjih brez nikakršne osnove ter da bolj spominja na grožnjo kot na dialog.

Štrukelj, Turk in Vizjak
Štrukelj, Turk in Vizjak FOTO: B.G.

Glede vsebine izjave ministrstvo poudarja, da v zvezi z osnovnimi šolami ne želi povečevati najvišjega števila otrok v razredih, želi pa uravnotežiti stanje na različnih šolah in v različnih okoljih ter s tem zagotoviti vsem otrokom, v mestih in na podeželju, enake možnosti. Prav tako nihče ne namerava ukinjati podružničnih šol na podeželju, pravijo. Na področju vrtcev na ministrstvu ugotavljajo, da večina občin že zagotavlja predvideno kvadraturo igralnih površin na otroka, nekatere občine pa se glede tega še usklajujejo. Je pa tudi res, da obstajajo v številnih primerih proste površine v osnovnih šolah, ki bi jih občine lahko namenjale otroškim vrtcem, pravijo.

S spremembami mreže srednjih šol po njihovih besedah nobenega poklica ne ukinjajo in nobenega dijaka nikamor ne selijo. Za vršilce dolžnosti ravnateljev so imenovali izključno tiste ravnatelje, ki so to delo že opravljali, pravijo in dodajajo, da z nekaterimi spremembami trdijo celo nasprotno, in sicer da krepimo dostopnost šolstva. Tak ukrep je ugodnejša cena mesečne vozovnice za dijake, z novim pravilnikom za financiranje višjih šol pa naj bi urejali tudi status študentov s posebnimi potrebami.

"Zavračamo tudi trditve, da ministrstvo ni prisluhnilo argumentom vodstev srednjih šol glede združevanja, saj smo se z njimi sestajali, se pogovarjali, jim prisluhnili in ravno na podlagi njihovih argumentov rok za združevanje za nekatere šole podaljšali do 1. 1. 2013,“ trdijo na ministrstvu.

Ne moremo se strinjati s podpisniki peticije, da jih ministrstvo potiska v vlogo nasprotnikov. Ves čas se namreč dogovarjamo s predstavniki sindikatov, z vodstvi šol, ves čas potrpežljivo vodimo dialog. Prepričani smo, da bomo do zadovoljivega končnega rezultata lahko prišli v umirjenem dialogu, ki se ne vodi s pisanjem peticij. Danes objavljena izjava pa postavlja resno vprašanje, ali si sindikati sploh želijo dialoga in dogovora. "Slovenija potrebuje preboj v nove načine razmišljanja, v inovativnost in ustvarjalnost in zato zavračamo razmišljanje sindikata, ki vztraja na starih, uhojenih in preživetih poteh, ki so med drugim pripeljale Slovenijo v sedanjo krizo,“ so še zaključili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
12. 07. 2012 08.29
Nimamo nafte, imamo pa Štruklja ! To je pa tudi nekaj !
jutranjisij
12. 07. 2012 07.47
+3
Nemudoma je potrebna resnica tudi v izobraževanju. Na raznih družboslovnih, pedagoških in podobnih super faksih diplomira vsakdo. Drugod, kjer so študiji res zahtevni, pa le redki izbranci. Tudi zahtevnostna raven izobrazbe je od leta 1991 padla za nekje 2 stopnji. Redke so izjeme, kjer se to ni zgodilo (recimo medicina). Ampak v slovenskem šolstvu in javnih službah se večidel plačata in vrednotita zgolj imaginarni izobrazbeni papir in naziv, hkrati pa še to, kdo komu kam "leze". In za to, dragi ljudje, nikakor ne gre malo denarja. Resnične sposobnosti (in znanja) prevečkrat nikakor niso pomembne. Tisoče zaposlenih v šolstvu je čas povozil, učijo zastarelo, neaktualno, nepomembno. Gospod Štrukelj in SVIZ menita in zagovarjata, da more biti enaka plača in enakovredna stopnja izobrazbe za - recimo - na eni strani zgodovinarja, na drugi pa inženirja računalništva. Čestitke, gospod Branimir, kajti za vas sta vzpon na majhen grič in na Triglav enako zahtevna in vredna! Šolstvo in gospodarstvo komajda sodelujeta. V šolah še kar naprej učijo balast. Po 13. letih in po več kot 13000 urah pouka, ki je namenjen predmetu slovenščina, večina dijakov tehniških srednjih šol ne zna kaj prida pisati. Za zahtevno stroko pa je namenjeno - tako za teoretični kot praktični del predmeta - zgolj 160 ur pouka. Da, gospod Štrukelj, "izobrazbe" res ne more nihče vzeti, izobrazbo pa bi mogel in moral. Zgolj vprašanje, kdaj bo tistim, ki ustvarjajo dohodek, dokončno prekipelo.
tron3
12. 07. 2012 06.59
+1
Se strinjam Štrukelj treba je vlagati v znanje, ampak kako to dopovedati tej Vladi, večina ministrov s prvim na čelu so študirali v prejšnjem sistemu pridno plonkali, bili člani partije, hodili na dodatna izobraževanja na svetovno priznano šolo v Kumrovec itd, in sedaj tem junakom dopovedati da je treba vlagati v znanje, to je misija nemogoče, razen seveda v primeru, ko gre za cerkvene šole, tukaj so si pa v Vladi enotni, čim več naj jih bo!!!!
ljubljanatv
11. 07. 2012 19.45
+2
Slo šolstvo ima. Bivanski problem in problem indentitete. Novi učitelji imajo premalo izkušenj in znanja ker je izobraževanje. Le teh na nivoju. Neke tretje države pri univerzah bi morali narediti konkurenčnost in večjo sodelovanje z godpodarstvom, od koder bi črpali znanje izkušnje to dajali nazaj ,hkrati pa obogatili gospodarstvo z znanjem in korisnimi projekti
LOPOVIGOTOVISTE
11. 07. 2012 19.31
+1
Učilnice so prazne, zato nimajo drugega dela pa ga malo serjejo :)
krnekdoo
11. 07. 2012 18.45
+7
Najprej bi močno omejil vpise na gimnazije. Gimnazija naj ponovno postane šola, ki je namenjena tistim bolj pesniškim dušam, umetnikom, glasbenikom in nenazadnje tistim, ki imajo dve levi roki. Ostali pa, ki so sposobni delat oz. kaj praktičnega ustvarit, naj si izberejo kako od srednjih šol kjer učijo praktično-uporabna znanja. Zelo slabo je, da mladi v letih, ko najbolj vpijajo znanje in se močno izoblikuje njihova osebnost, da obiskujejo gimnazije, kjer pridobijo izobrazbo primerno edino za reševanje križank.
gregor153
11. 07. 2012 18.21
+6
Saj ima že vsak narejeno fakulteto. Poleg tega ne velja enostavna enačba več denarja = več znanja. Bolj kot to rabi slovenija sistemske ureditve. Denar za izobraževanje se je vsa leta povečeval, znanje pa vsa leta pada. Če to ni indikator da samo denar nebo rešil problemov... Naj se šola poklice, daje znanja, ki jih dejansko potrebujemo, ne pa da se podeljuje ogromno sredstev študijem kot naprimer za umetnostno zgodovino, ker je pač veliko vpisa... Take programe se mora omejiti na približno realno število mest, ki jih v sloveniji potrebujemo. In naj spremenijo norme. Ali je to normalno da je na fakulteti norma za dodatna sredstva, če je usip pod določeno mejo, pa čeprav znanje ni blesteče in se zato prilagaja težavnost izpitov? Dokler to nebo poštimano nam noben dodaten € ne koristi.
WikiX
11. 07. 2012 18.19
+2
Štrukelj nam ponuja napačne, a pravilne odgovore, kot se za strokovnjaka in politika ob enem spodobi. Kdo pravi, da potrebujemo rude? Poglejmo si le par tipičnih primerov iz prazgodovine. Žlica ni bila najprej lesena, kot napačno domnevajo strokovnjaki, prva žlica je naša roka, predmet le posnema zajemalko, ki jo ustvarimo, če znamo stisniti prste in nekoliko upogniti dlan. Ob primerni vzgoji, lahko s temi privzgojenimi veščinami nekoč zajamemo tudi kovance, ne le toplo juho. Imamo gozdove, ki imajo smisel le, če ji ne sekamo, lesa je kljub temu dovolj, vendar so lesene žlice žal zastarele. S pomočjo znanja in tehnologije, lahko skurimo lesno maso in iz nje ustvarimo ogljikove bulky kroglice, ki so najtrdnejša stvar v vesolju, izobraževanje torej vodi v neuničljivo, popolno in skoraj večno žlico, kar je nedvomno napredek. Potem bi lahko že dojenčkom podarili edino žlico, ki jo bo potreboval kdajkoli v življenju, takoj ko se rodijo in bo služila tudi vsem generacijam njegovih potomcev, če pa jo slučajno izgubimo, nam še vedno ostane iztegnjena dlan, za prvo silo.
WikiX
11. 07. 2012 18.19
+1
Lačni torej ne bomo, ampak kdo bo Vidku sešil srajčico? Od nekdaj je človek oblečen v kožo, ki ga varuje pred mrazom, vročino, predvsem pa ščiti notranje organe in tekočine, da se pretakajo le skozi temu namenjene vtičnike in odprtine. Kdor bi rad še dormeo, si mora pustiti dolge lase in brado, za vzglavnik pa naj se ne brijte več pod pazduho. Dolgi lasje so lahko oblikovani tudi v poletno šild kapo ali zimsko kučmo, nekaterim lahko služijo že kot balakljava, kadar nastopijo res hude vremenske razmere. Če hočete še vibram podplate, morate kak mesec najprej hoditi bosi po pesku, ampak to je že druga zgodba. Če bi se kdo rad kdaj slučajno še slekel, se lahko preprosto obrije in umije podplate ter počaka, da mu znova zraste obleka in gre lahko spetmalo ven. Posvetili se bomo torej kmetijstvu, vse travnike in goloseke bomo transformirali v ogromne štale, na katerih bomo molzli pajke in pridobivali pajkovo slino, ki je najmočnejša nit na svetu. S pomočjo biotehnologije, bo lahko vsak Slovenec oblečen v prosojne, svilnate skafandre, namesto srajce in kravate, ki so naša socialna koža, bomo oblečeni kar v kokune, ki bodo ob enem tudi spalne vreče in bivaki, v katerih bomo udobno spali na dormeu. Takšni naravni kolhozi so tudi najboljše zagotovilo, da Slovenec ne bo nikoli več gol in bos, končno bo naša domovina dom povsod kamor bo stopila Slovenska noga.
WikiX
11. 07. 2012 18.19
+1
Kriza je, varčujemo za nacionalni program izgradnje novega železniškega križa, ki nas bo povezal z Evropo. Najceneje bi bilo, če bi preprosto prestavili Titove železniške proge, ki vodijo v prazno, na balkan, ob nezadostne Frantz Jožefove oziroma od Marije Terezije ali kdor jih je že gradil z našimi rokami, tako bi podvojili zmogljivosti in bi jih tudi pol lažje prodali. Vendar Slovenci smo razseljeni po Sloveniji, treba je povezovati tudi odročnejše kraje, kamor še ni stopila človeška noga, že vsaj 100 let. Ne rabimo več smrtno nevarnih avtomobilov, namesto teh bomo najemali kredite za koruzna polja, iz katerih bodo naši kemiki varili etanol in slad, iz katerega bomo izdelovali bio plastiko za vodne tobogane, s katerimi bomo posodobili potočke in izvire vode v naravi. Povsod, kjer so danes potočki in curlja neka voda, bomo napeljali velike, po polovici prerezane plastične cevi, po katerih se bodo prevažali ljudje, v nekoliko večjih plastenkah. Na griče, hribe in gore bomo naslonili pa dolge, ravne in zaprte plastične cevi, po katerih se bodo dvigovale plastenke, napolnjene z zrakom, v katerih bodo potniki med tem zadrževali dih, od vseh lepot naše narave, ki bodo med potovanjem bežale od njih. Če lahko letijo sloni, bomo nekoč leteli tudi Slovenci, ampak to je že druga zgodba, zaenkrat je proriteta posodabljanje in pocenitev prometne logistike ter reševanje življenj.
WikiX
11. 07. 2012 18.21
+2
Vsi ljudje nekaj delajo, Slovenci se bomo prekvalificirali v astronavte in vse sile usmerili v nacionalni vesoljski kulturni program. Vsak človek je sam, od rojstva do smrti ga hočejo vsi le ogoljufati, izkoristiti ali celo za zabavo vtikati razne dele teles v njegove telesne odprtine. Poleg obeh ras, moških in ženskih bitij, s katerimi smo prisiljeni navezovati socialne stike in jih je že tako preveč, se bo Slovenski narod osredotočil na razvoj socialnih omrežij z zunajzemeljskimi bitji, za kar jih bomo najprej odkrili. V ta namen, bomo izgradili ogromno in izredno napredno telekomunikacijsko infrastrukturo, z vsemi možnimi oblikamo prenosa informacij, ker nikaor ne moremo vedeti, za katere se bodo odločile posamezne vesoljske rase oziroma katere njihove primerjalne prednosti bodo za nas bolj všečne. Nenazadnje pozna naša dežela številne emigracijske zakone, imamo natančno usklajeno politiko in logistiko, dobro zamišljene in strokovno opredeljene upravne in izvršilne postopke ter spremno sodno prakso, ki se je brezhibno obnesla že v nekaj deset tisoč primerih, brez enega samega neuspeha. Z novimi tehnologijami bomo kupovali zlato in rude, ki bodo kotirale na mednarodnih sosednih borzah, proizvodnjo teh dobrin pa bomo usmerjali v vesoljsko tehnologijo, s katero bomo izvrtali vesoljske rase na plan in jih opozorili na naše obstoječe družabno omrežje, organizirano prav v ta namen, na katerem se bosta lahko naši dve rasi povezovali s tistimi, ki jih bodo družili isti plemeniti humanistični cilji, ko bomo rudarili po neskončni praznini vesoljski prostranstev. Ostalim bomo nudili dobro organiziran ter zavarovan virtualni prosotor, kjer se bomo lahko osredotočali na razvoj vesoljskih debat, z namenom vizualizacije raznih potrošniških statistik in navad, ki bodo odpirale pot kapitalu za pridobivanje zlata in rud, ki jih bomo posredovali zainteresiranim uporabnikom. Nenazadnje je naš prostor od nekdaj stičišče različnih kultur in ras, vesoljski program nam bo le razširil etnični prostor v vseh 11 dimenzij, kar pomeni najmanj skoraj trikratno rast v primerjavi s sedanjimi štirimi. Lahko obelodanim načrt Velike Slovenije še naprej, če boste potem šli protestirat naj me izpustijo pred vojaški zapor, ampak razmišljam, če ne bi raje ustanovil kar stanko in kandidiral za nedotakljivega predsednika, na doživljenjski oblasti, ker mojih rezultatov v tem primeru še dolgo ne bi presegel nihče, mogoče le huda naravna katastrofa. Upam, da je vesolje res neskončno.
WikiX
11. 07. 2012 18.47
Mogoče še to, v naši novi politični stranki bomo zagovarjali ločitev cerkve od države, verjamemo v mučeno telo in grešno dušo ter upamo, da ne bomo nikoli umrli.
Uporabnik811241
11. 07. 2012 18.04
+4
Res moramo vložit v znanje saj je na zavodu za zaposlovanje samo 80% visoko šolsko izobraženih in to je nesprejemljivo ?!
vetrolov
11. 07. 2012 17.50
+2
ta človek nam je vsem v pogubo.
I G N O R A N T
11. 07. 2012 17.13
+5
Pod nujno potrbujemo ekonomiste in pravnike
drugi_maj
11. 07. 2012 16.25
+2
Imamo najslabši šolski sistem in učitelje po drugi svetovni vojni.Učiteljem iz 50 in 60 ih iz prejšnjega stoletja niti do pet ne segajo, plače imajo pa dvakrat višje.Njihov sindikat samo blefira in zavaja čedalje bolj neuko ljudstvo, ki ga ta sistem pridno producira.Preberi članek g. Tajnikerja v sobotni prilogi Dela pa bo vsem jasno.
loden
11. 07. 2012 17.41
+1
Tisti učitelji so bili še iz časov pred informbirojem....
WikiX
11. 07. 2012 15.45
+1
Jaz sem se žeprilagodil novi Štrukljevi doktrini, komentarje pišem le še za cenzuro 24ur.
Prihaja
11. 07. 2012 15.42
+3
Nimajo blage veze, niti vizije kaj bi sploh naj učili zanamce. Izobrazba je sama sebi namen. Osnovni cilj izobraževalnega sistema je iz ljudi delati trote. Ta cilj lepo uspeva, ampak od trotov ni dodane vrednosti. Če bi učili samo še abecedo in poštevanko, bi še vedno imeli enako usposobljeno delovno silo kot jo imamo zdaj.
JanezNovakJohn
11. 07. 2012 15.31
+2
Brane Štrukelj prav imaš. Znanje ti ne more nihče vzeti. Lahko ga neobdavčenega prenašaš kamor hočeš in ga uporabiš ko ga potrebuješ ti , tvoji ali tvoja domovina. Odločaš vedno sam. Imeti znanje pomeni imeti demokracijo.
tim.slum
11. 07. 2012 15.22
+2
"Šolski sistem je dober." Pokažite mi koga, ki bi zase ali za svoj resor dejal, da je slab. Pravzaprav ravno takšna, samopoveličujoča izjava kaže, da sistem oz. tisti, ki ga predstavljajo, ni dober.
Katja10
11. 07. 2012 15.18
Podeželanka Ne, noče, mrha, vdovelega poeta. Ima moža, svoj svet, stvari utečene, ne menja jih za tega, ki za njo opleta. Toliko ji pa spet ni zanj, tj. za mene. Le kaj bi s to poroko pridobila? Krog višji? V njem bi bolj molčala. Več novih vlog? A jih ne bi mojstrila. Preveč naporno, ne, ne, lepa hvala. Tako mi paše: prva na deželi, načitana, uspešna, vse prekašam, moj ljubček priča o moji globini. Nikar me iz mojega sveta ne seli. Nič mi ne manjka, zlahka vse prenašam, še tebe v literarni zgodovini. (Ervin Fritz)
porka.malorka
11. 07. 2012 15.32
+2
tim.slum
11. 07. 2012 15.17
+9
Ja, moramo vlagati v izobraževanje, ki bo koristilo gospodarstvu, ne pa v neuporabne in nezaposljive filozofe, humaniste in druge družboslovne kadre, ki so vse življenje na seskih države. Jasno, da tudi prej omenjene kadre potrebujemo, ampak v primernem številu. Glede na trenutno zabasanost, pa bi lahko za kakšno desetletje nehali razpisovat omenjene študije. Hau, govoril sem:)
ggzz
11. 07. 2012 15.11
+8
Nimamo naftnih polj, imamo pa Kučane, Opankarje, Stanovnike, Udbo, Tirke, prodane sindikaliste, \"neodvisne medije\", politične šole kova FSPN (FDV) in še kaj.
liskub
11. 07. 2012 21.23
+1
Nmamo tudi več ČEVLJARJEV SRUGARJEV ,ZIDARJEV,PEKOV,KROJAČEV,MESARJEV IMAMO PA CEL KUP FAKULTETNO IZOBRAŽENIH KI SO PA BREZPOSELNI,KAJ NAM PA TO POMAGA NIHČE PA NEZNA NIČ NAREDIT.ŠTUKEL MLATIŠ PRAZNO SLAMO TAKO KOD TISTI PRED TABO KO SO MISLILI DA MORA BITI SAMO VISOKOŠOLAN KADER
porka.malorka
11. 07. 2012 14.47
+10
Nimamo naftnih polj in zlatih rudnikov, zato moramo vlagati v izobraževanje' hahahaha. A da mamo potem en kup visokoizobražencev. Ki ne znajo drugega kot dvigovati svinčnik. Treba je vzgajati delavce,ki so pridni. To rabimo