Gospodarstvo

'Nimamo ekosistema, ki bi mlade zadrževal v Sloveniji ali jih privabljal'

Ljubljana, 03. 02. 2020 20.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Klub slovenskih podjetnikov je na tretjem forumu na Brdu pri Kranju predstavil več konkretnih ukrepov za vzpostavitev okolja, ki bi pripomogli k temu, da mladi ne bi odhajali v tujino oziroma da bi se vrnili v Slovenijo. Predloge so na forumu, ki poteka pod geslom Mladi so prihodnost podjetne Slovenije, pozdravili tudi politiki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pričakovanja podjetnikov
    04:14
    Iz 24UR ZVEČER: Pričakovanja podjetnikov
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Marjanom Batageljem in Janezom Novakom
    07:33
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Marjanom Batageljem in Janezom Novakom

Mladi se v iskanju boljših priložnosti za delo in profesionalni razvoj razgledujejo po tujini in odhajajo iz Slovenije. Raziskave kažejo, da se jih je med letoma 2014 in 2018 iz države odselilo skoraj 11.000. V Sloveniji primanjkuje tudi stanovanj za mlade, po nekaterih podatkih celo 10.000. Gre za izzive, ki so ključni za prihodnjo blaginjo v državi, Zato so potrebni primerni ukrepi, tako davčni kot na ravni celotnega podjetniškega okolja, so prepričani v Klub slovenskih podjetnikov (SBC).

Kot je poudaril predsednik SBC Marjan Batagelj, nimamo ekosistema, ki bi mlade zadrževal v Sloveniji ali jih privabljal. Pojasnil je, da nas na tem področju prehitevajo številne države, ki izumljajo davčne, socialne in stanovanjske ugodnosti, da so privlačne mladim. "Mi pa samo opazujemo, medtem ko se balkanski bazen, na katerega se radi naslanjamo, prazni," je dejal Batagelj.

Klub slovenskih podjetnikov je na tretjem forumu na Brdu pri Kranju predstavil več konkretnih ukrepov za vzpostavitev okolja, ki bi pripomogli k temu, da mladi ne bi odhajali v tujino oziroma da bi se vrnili v Slovenijo.
Klub slovenskih podjetnikov je na tretjem forumu na Brdu pri Kranju predstavil več konkretnih ukrepov za vzpostavitev okolja, ki bi pripomogli k temu, da mladi ne bi odhajali v tujino oziroma da bi se vrnili v Slovenijo. FOTO: POP TV

V programu ukrepov Mladi so prihodnost podjetne Slovenije predlagajo motiviranje najboljših zaposlenih s tem, da nagrade za uspešnost do višine 200 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenega ne bi bile oprispevčene in obdavčene. Plače vrhunskih strokovnjakov bi razbremenili tako, da bi ukinili najvišji dohodninski razred ali pa njegov prag dvignili na vsaj 100.000 evrov.

Da bi zdržali slovenske talente doma ali jih privabili nazaj v domovino, predlagajo tudi uvedbo posebne davčne olajšave, to je znižanje osnove za plačilo davkov za tri- do petletno obdobje. Prav tako predlagajo davčne spodbude za podjetja, ki gradijo kadrovska stanovanja za svoje zaposlene, in izključitev kadrovskih štipendij iz skupnega dohodka gospodinjstev.

Predlagajo še zagotovitev pravice do informacije o zaposljivosti in uvedbo podjetniških vsebin ter podjetniške etike v šole. Ključna pa se jim zdi tudi promocijska Slovenije kot kadrovske destinacije za tuje visoko strokovne in deficitarne kadre za selektivno privabljanje tujih kadrov.

Foruma so se udeležili visoki predstavniki političnega življenja iz celotnega slovenskega parlamentarnega loka. To je kot zelo dragoceno izpostavil uvodni govorec predsednik republike Borut Pahor, ki je prepričan, da bi bilo v času ugodnih gospodarskih kazalcev treba okrepiti institucije slovenske državnosti.

"To je vse, kar našo državo dela trdno, krepko za morebitni nov prihod krize, morda ne gospodarske kot pred 10 leti, ampak morda politične ali varnostne," je poudaril Pahor in dodal, da imamo v Sloveniji imenitno priložnost, da izvedemo strukturne ukrepe, za kar pa je potreben socialni dialog, v katerem je treba iskati kompromisne rešitve, da bi ugodni gospodarski in socialni rezultati postali trdnejši in krepkejši ter da bi tudi mladi ljudje videli prihodnost v Sloveniji.

Minister za finance v odhodu Andrej Bertoncelj je izpostavil vrsto izvedenih davčnih optimizacij za razbremenitev dela in načrtovane nadaljnje ukrepe v tej smeri. Minister za šolstvo, znanost in šport Jernej Pikalo je povedal, da se bo informiranje glede zaposljivosti lahko izvajalo, ko bo izdelan računalniški modul, ki je v pripravi. Kar se tiče podjetništva v šolah, pa je ta prek projektov že marsikje prisotno.

Preliminarni podatki, s katerimi razpolaga Pikalo, sicer kažejo, da je v preteklih dveh letih v Slovenijo prišlo več doktorjev znanosti, kot jih je iz nje odšlo. Največji razvojni izziv pa vidi v demografiji. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Tilen Božič je povedal, da privabljajo kadre iz tujine, pripravljajo tudi sporazume z Ukrajino in Turčijo.

Predsednik SDS Janez Janša je opozoril, da četudi vseh osem predlogov SBC uresničimo, se problem izseljevanja mladih ne bo rešil čez noč. Lahko pa se s sprejemom takih ukrepov začne vračati zaupanje mladih v to, da se vzpostavljajo perspektivni pogoji, v katerih se splača delati in se je mogoče razvijati.

Predsednik NSi Matej Tonin je prepričan, da sta glavna razloga mladih za odhod v tujino v tem, da v Sloveniji ne dobijo pravih priložnosti in stanovanja. "Če bomo najbolj intenzivno ti dve stvari naslavljali, potem bo več mladih izobraženih ostajalo v Sloveniji," je ocenil. Predvsem pa je po njegovem mnenju treba narediti dva miselna preskoka, in sicer, da dobiček ni nekaj bogokletnega, ampak je potreben za razvoj in rast, ter da bi bilo v Sloveniji "končno pomembno, kaj znaš in ne koga poznaš".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
10. 02. 2020 08.37
Najbolje da mladim poberete 75% vsega kar ustvarijo, al pa kar 80. Še 2x volimo Levico pa itak ne bomo imeli pravice do profita. Super država ni kaj.
Brabus
09. 02. 2020 16.24
+1
Kakšen eko sistem,kaj je to spet ena moderna fraza????Spoštujejo naj raje mlade delavce , ter jih primerno nagradijo,pa bodo ostali v Sloveniji.
User1063544
05. 02. 2020 15.21
+4
Tudi gnojnica ima svoj ekosistem, ampak kdo si želi ostati v takšnem smrdečem ekosistemu?
Kaj_je_res
05. 02. 2020 08.10
+3
Da bi razbremenili prodorne, uspešne ljudi - to pa ne, fovšija dela svoje, zraven pa še radikalna Levica prilije. Da je vse, kar je posameznikovo, tudi naše. Vsaj pol. tudi če se nam ostalim ne da vstati iz fotelja. Imamo pravico do tujega. Da si razdelimo tuje žulje do konca. In tako mladi raje odidejo. Ker pri nas ne smeš izstopati. Sploh pa imeti kaj več. To je grdo, se ne spodobi. Vsi enako revni. To nam je všeč. Vse državno, čeprav slabe storitve. Visoki davki - tako se počutimo varne. Itd., itd....
baubax
04. 02. 2020 20.12
+4
Vsi izobraženi gredo raje delat v tujino le zakaj. Gledam ta vido in veliko spet bla bla ampak, ko se ga dobro pogledal jaz vidim samo stare fosile.
vomo
04. 02. 2020 11.05
-4
Dokler ne bo delavec ali je to zdravnik....vedel kako poteka poslovanje, kolikšna je njegova dodana vrednost,ali se njegovo blago dobro prodaja ali ne...ne bo imel argumenta za višjo pošteno plačo. To bi pričakoval, da bo delavce začela izobraževati levica in ne sanjati, kaj naj počne delodajalec z dobičkom če ga ima.
Klotilda H
04. 02. 2020 09.07
+6
Raziskave kažejo, da se jih je med letoma 2014 in 2018 iz države odselilo skoraj 11.000. V TEM OBDOBJU PA SE JIH JE VRNILO OKOLI 7000, KAŽEJO PODATKI.
Uporabnik1046796
04. 02. 2020 08.53
+11
Ko to berem, ne vem ali se naj smejim ali jocem?! Pa tile res zivijo totalno v drugem svetu! Kdor je pameten, je pobegnil iz Slovenije! 20let prepozno so se zaceli o tem pogovarjat!
Najpametnejši
04. 02. 2020 08.23
+9
Ko tole prebiram sem kar malo razočaran nad "metanjem peska v oči". Oprostite, kdo vam bo dal 200 procentov mesečne plače? Poznam veliko inženirjev, ki odlično delajo, se izkažejo in ne dobijo skoraj nobene nagrade, mogoče včasih 10 procentov. Sklepam, da smetano pobaše uprava in/ali vodje. Mogoče bi radi sami sebi naredili kake ugodnosti. Pa kdo od inženirjev dobi plačo okoli 100.000 EUR. Če kdo ve v katerem podjetju vrhunskim strokovnjakom izplačujejo tako visoke plače, naj prosim ime podjetja napiše pod komentar spodaj.
Carrasco
04. 02. 2020 07.56
+7
V sloveniji imamo dzamiju haha mladi cimorej iz te gnojnice Slovenije
tomi.passion@gmail.com
04. 02. 2020 07.47
+11
Saj je enostavno, povejte mi eno gospodarsko razvito in zdravo državo, ki jo vodijo socialisti. Hvala!
PEACE
04. 02. 2020 07.35
+12
Ti sistemski mrgovinarji in slepar ji ne pustijo mladih blizu. To je problem
Brezveznik
04. 02. 2020 07.33
+12
HAhaHAhaHA jooooj kak sem se nasmejal kske bedarije pišete... Ja kdo pa bi rad prišel v tako pokvarjeno državo Hahaha niti migranti nočejo jooooj.... Lp
proofreader
03. 02. 2020 21.59
-14
Ko se znebimo Janše, bo Slovenija zacvetela.
NoviceResnice
04. 02. 2020 07.39
+12
Sej ste 20/25 let na oblasti nesposobneži arogantne butale leve
TistoPravo
03. 02. 2020 21.51
+16
Nazaj v prihodnost se da samo, če se usedeš pred Tv in si te filme pogledaš...vse ostalo so pravljice za lahko noč
elektroncek
03. 02. 2020 21.48
+7
ja cim vec FDVjevcev rabmo to je prihodnost
proofreader
03. 02. 2020 21.58
+3
bema1201
03. 02. 2020 21.45
+29
Če bi odločali podjetniki kdo naj vodi vlado sem prepričan da bi bilo 80% za desno. Levo bi podprli samo tisti iz Kučanovega Foruma 21, ki so večina prišli do velikega premoženja z razno raznimi mahinacijami.