FIT 24UR
Oglas

Nimamo časa za nežnost

Ljubljana, 29. 09. 2011 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Samo 42 odstotkov prebivalcev Slovenije ljubljenim osebam nežnost pokaže vedno, kadar so v njihovi bližini. Mnogi si ne uspejo vzeti časa za globoke in odprte pogovore, razen če gre za kakšno težavo.

Nimamo časa za nežnost
Nimamo časa za nežnost FOTO:
Vsak drugi prebivalec Slovenije je pripravljen pokazati nežnost in pozornost ljubljenim osebam v svojem okolju. Z 48 odstotki nežnih si Slovenci na evropski lestvici nežnosti s Španci delijo šesto mesto.

Tako je pokazala raziskava blagovne znamke "Milka", v kateri so sodelovali prebivalci Slovenije vseh starosti. Pri vrhu evropske lestvice nežnosti so prebivalci Madžarske z 58 odstotki nežnih, celo več kot prebivalci Italije (43 odstotkov) in Francije (33 odstotkov). Najmanj nežni so prebivalci Češke. Raziskava je pokazala še nekaj – sodoben način življenja nas vse bolj oddaljuje od najdražjih, stres in prezasedenost pa sta glavna vzroka!

Udeleženci raziskave so v predhodnih dneh imeli priložnost, da anonimno pokažejo, koliko nežnosti zares izkazujejo do ljubljenih oseb, kolegov in sosedov. Izkazalo se je, da samo 42 odstotkov vprašanih ljubljenim osebam kaže nežnost vedno, kadar so v njihovi bližini, medtem ko drugi to storijo manjkrat, kot bi želeli. Zanimivo je, da je samo polovica pripravljena, da se z ljubljenimi osebami pogovarja iskreno in odprto, medtem ko jih kar 40 odstotkov pogosto ne uspe najti časa za globoke in odprte pogovore, razen če gre za kakšno težavo.

Graf Milka
Graf Milka FOTO:
Med vprašanimi, mlajšimi od 24 let, je dominanten razlog za neizkazovanje nežnosti in pozornosti do ljubljenih strah, da odziv ne bo enak. Približno ena tretjina mladih se prav zaradi tega boji pokazati nežnost. Z leti se ta odstotek zmanjšuje, prednost pa prevzemata stres in prezasedenost, ki v poznejših letih skupaj predstavljata skoraj 50 odstotkov navedenih razlogov za neizkazovanje nežnosti. Skrb vzbujajoče zvenijo tudi pogosti odgovori ljudi v zrelih letih, ki trdijo, da ne morejo biti nežnejši, kot so trenutno. Zdi se, da so zaklenjeni v svojem svetu stresov in težav, zato nežnost in pozornost kažejo nekako avtomatično. Čim starejši smo, nam vsakdan, čeprav obstaja želja, očitno vse bolj odteguje pozornost od ljubljenih, nam najbližjih oseb.
Graf Milka
Graf Milka FOTO:
Nimamo časa za nežnost
Nimamo časa za nežnost FOTO:

Kot kažejo izsledki ankete, za obdobje študiranja lahko rečemo, da je značilno kot prehodno obdobje, v katerem pri mladih še vedno prevladuje strah, da jim nežnost ne bo vrnjena. Če k temu dodamo, da vsak peti vprašani trdi, da mu bolj ustreza, da ne pokaže nežnosti, lahko ugotovimo, da nas je v tem življenjskem obdobju tudi malo sram svojega strahu pred nevrnjeno nežnostjo. V teh letih se začne kopičiti tudi stres in počasi postaja eden glavnih vzrokov za pomanjkanje nežnosti.

Z večjo starostjo se pojavlja še ena težava. Vse manj časa, pa tudi volje, imamo, da bi pokazali nežnost in majhne znake pozornosti prijateljem, kolegom na delu. Izsledki raziskave so pokazali, da nežnost, ki jo nosimo v sebi, ljubosumno čuvamo za svoje najdražje, medtem ko jo tistim, ki nam niso tako blizu – prijateljem, kolegom, sosedom, ki so prav tako bistven del našega življenja, redkeje kažemo. Šele vsak tretji prebivalec Slovenije redno preživlja čas s svojimi prijatelji in sorodniki, medtem ko od dva do trije kažejo nežnost do kolegov in sorodnikov le, kadar so dobre volje. Zaradi dela, življenjskih težav, vsega tistega, kar odraščanje prinaša s seboj, smo z leti vse manj nežni.

Pa vendar, ali ne bi bilo lepo, ko bi vsaj včasih pozabili na delo in druge obveznosti in priklicali otroka, ki smo ga zaklenili globoko v sebi, naj nas spomni na temeljne življenjske radosti? Nežnost nam je na dosegu roke. Bodimo korajžni in se osvobodimo oklepov ter končno sprejmimo in pokažimo nežnost!

 


 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1