Slovenija

Nimajo dveh parov čevljev, interneta, redne prehrane: tako revni so slovenski otroci

Ljubljana, 30. 05. 2012 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Sloveniji imamo 109.000 brezposelnih, oklestili smo socialne prejemke, varčujemo na vseh področjih. Kriza se je dotaknila tudi otrok, pravijo pri Unicefu, kjer razkrivajo indeks deprivacije otrok.

Kriza in varčevalni ukrepi vplivajo tudi na življenje otrok.
Kriza in varčevalni ukrepi vplivajo tudi na življenje otrok. FOTO: Thinkstock
Unicef opozarja, da je bilo od začetka krize pred tremi leti izvedenih le malo študij, ki bi pokazale, kaj gospodarsko ohlajanje pomeni za otroke, dodajajo pa, da pričakujejo, da bodo ob splošni krizi varčevalni ukrepi, ki kratijo nekatere pravice iz naslova javnih sredstev, položaj še poslabšali. Družine so namreč prisiljene posegati tudi v takšne in drugačne prihranke, tiste, ki jih nimajo, pa so v veliki stiski.

Kot primer navajajo Irsko, ki je v letih 2009 in 2010 doživela dokaj velik zlom nepremičninskega trga in gospodarstva. Zvišala se je brezposelnost, država pa se je odločila za varčevanje in se za zdaj izognila potrebi po mednarodni pomoči. V teh dveh letih se je indeks revščine otrok s 23,5 odstotka zvišal na 30,2 odstotka.

Kako smo se odrezali Slovenci

Septembra lani je Statistični urad RS objavil kazalnike dohodka in revščine za leto 2010. Takrat je pod pragom tveganja revščine živelo 12,7  odstotka ali 254 tisoč prebivalcev. Določanje praga tveganja revščine je sicer enotno, mednarodno urejeno in znaša 60 odstotkov razpoložljivega dohodka v vseh gospodinjstvih na območju države. V primerjavi z letom 2009 je to za 1,4 odstotne točke več. Mesečni razpoložljivi neto dohodek kot kriterij za tveganje revščine pa je bil 587 evrov na odraslega člana gospodinjstva. Premoženje, kot so nepremične, naložbe v bankah, delnice in lastnina podjetij, ni upoštevano, upoštevani pa so prihodki v naravi, kot je doma pridelana hrana itd. Brez socialnih pomoči bi bila sicer stopnja slovenske relativne revščine v 2010 še za enkrat večja ali blizu 25-odstotna.

Revščina je sicer precej subjektiven pojem. Ko je na primer leta 2009 Eurobarometer državljane Evropske unije spraševal, kako razširjena je v njihovi državi revščina, je kar 78 odstotkov Slovencev ocenilo, da je revščina pri nas zelo razširjena. Podobno pa je mislilo tudi 56 odstotkov bogatih Luksemburžanov in 31 odstotkov Dancev.

Tokratni podatki Unicefa kažejo, da v devetindvajsetih razvitih industrijskih državah deprivacijo čuti okoli 13 milijonov otrok, kriterij pa je, da nimajo dostopa do vsaj dveh od štirinajstih dobrin, ki jih ima večina njihovih bogatejših vrstnikov.

Indeks prikrajšanosti otrok v devetindvajsetih industrijsko razvitih državah

Revščina
Revščina FOTO:

V Sloveniji dostopa do vsaj dveh dobrin nima 8,3 odstotka otrok, to nas uvršča v zgornjo polovico držav, v katerih je revščina med otroki manj prisotna, natančneje na enajsto mesto. Trem dobrinam s seznama se mora odreči 4,4 odstotka slovenskih otrok, štirim 2,6 odstotka, petim pa 1,5 odstotka.

Najvišja mesta zasedajo Islandija, Švedska in Norveška, najslabše pa je na Madžarskem, v Bolgariji in Romuniji. So se pa za nami uvrstile celo države, kot so Avstrija, Nemčija, Francija in Italija.

Posledica revščine ali pomanjkanja bogastva?

Revščina, o kateri govori indeks deprivacije, po kriterijih marsikoga seveda ne govori o revščini. Prej o tem, da nekdo nima vsega, kar bi si želel – interneta, zabave za rojstni dan … Dejanska revščina je pač pomanjkanje hrane, oblačil, strehe nad glavo, pitne in tople vode ali stranišča v hiši ali stanovanju.

Ko odmislimo osnove, na podlagi statistik industrijsko razvitih držav, v katerih so te osnove večinoma samoumevne, pa revščino opisujejo na podlagi pomanjkanja dobrin, ki so na voljo večinskemu delu prebivalstva razvitih držav.

Seznam teh dobrin se z leti seveda spreminja. Pred dvajsetimi leti na njem zagotovo še ne bi našli interneta. Še pred nekaj desetletji ne vsaj enega obroka hrane, ki vsebuje meso, ribo ali njihov vegetarijanski nadomestek. Danes pa, po mnenju avtorjev raziskave, ne gre več za golo preživetje, ampak pričakovan življenjski slog.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cyklon
31. 05. 2012 11.32
Iz najboljšega, vrhunskega dirkalnega konja smo se prelevili v sestradano kljuse,ki z zadnjimi vzdihljaji samo še puza!!! Sinonim za Slovenijo!!!!
chemtrails
31. 05. 2012 10.22
Ena sama žalost vse skupaj.
odprioci
31. 05. 2012 09.29
+2
Žalostno je, da vsi hočete darovat denar za otroke in socialno ter obtožite tiste, ki nočejo da jim država krade denar od pošteno zaslužene plače, da so škrti. Med tem ko pa se borimo za to da se odpravi VZROK za revščino pa vsi gledajo stran in se smejijo češ saj temu sistemu nič ne manjka. Če mečeš denar v socialno blagajno samo zdraviš simpton, ki je že postal imun na zdravilo.
Saloreich
31. 05. 2012 01.37
+4
A obstaja možnost za razpis referenduma o absolutni priključitvi Avstriji?
Sebastijan Kren
30. 05. 2012 21.13
+2
En scenarij mi ni jasen!Kako bi bilo,če bi bila Slovenija v vojni?To namreč pomeni,da bi bilo nešteto stavb porušenih.Tudi banke,šole,občine,stanovanjska naselja.Takrat bi se morali iskopat iz krize.Zdaj,ko pa je vse zgrajeno in uravnano,pa se ne moremo!!Ne vem kako razmišlja v tem Evropa.Grčija,ki ima ne vem koliko potenciala v turizmu in kmetijstvu,dobiva na stotine milijonov in to od držav,ki naj bi nekdaj po besedah današnjega predsednika postala nova Švica ,ampak mimogrede rečeno tega nikdar ne bo dosegla,saj nam manjka osnovno.Namrč ne vem kaj bi lahko SLovenija ponudila takega,da bi tujci nalagali svoje premoženje vanjo,če nima niti svojih težav rešenih.Že res,da se pri nas zelo veliko vlaga v zunanjo politiko,in ,da celo naši najbližji sosedje ne vedo,kaj se v resnici tu dogaja,ampak toliko imajo v glavi,da svojega denarja ne bodo stavili na konja,ki komaj hodi,kaj šele,da bi zmagoval.Samo navidezno tekmujemo,ampak konj je na kapalni!
periot22
30. 05. 2012 20.38
+8
Dokler bo nerealna razlika med plačami, nekdo čez 600.000eu na leto ,veliko ljudi pa 5000 eu na leto v trgovinah pa cene za vse enake potem ni besed, vsi vemo da je denarja dovolj samo bogataši ga nimajo nikoli dovolj, zato je pa revnih mnogo preveč!!!!!!!!!!
EnMirenc
30. 05. 2012 20.05
+4
So se pa za nami uvrstile celo države, kot so Avstrija, Nemčija, Francija in Italija. ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha......za crknit od smeha. No ja. Papir prenese vse.
Tilen Drek
30. 05. 2012 19.45
+6
sej je hudo samo dokler bo dobu narkoman penzijo k nima niti 1min delovne dobe to pač nebo pelal....folk dost je tega!!!! pa zbudite se al mete še zmer usega preveč? treba je začet delat ne pa bit u šoli do 30-ga sej nerečem kdor se pač uči se uči sam 90% pa ni takih!! na maldih je svet in mi mladi bomo najkrajšo potegnil od usega skup ker ima večina mladih dns preč usega in use k riti prnešeno!!! in dokler bo to tko se ne bo spremenilo popolnoma nič!!!
hrcekmuri
30. 05. 2012 18.50
+2
izjava vse se obračunava na enem mestu-kaj se je izcimilo iz tega,/otroci ostali brezdoklad-štimpendije so se pa za malenkost povečale/ otroci niso krivi če smo imeli do sedaj nesposobne vlade,cel kup manekenških frisov in samohvale-naj politiki če imajo kaj v glavi sami naredijo analizo svojih dejanj-žal so razultati vidni
Sebastijan Kren
30. 05. 2012 19.39
+3
.Pa saj naši politiki nimajo časa vodit države.Tudi sam nisem volil "zokija",ampak,če smo pošteni,ga je volilo ljudstvo.Tolk o demokraciji.drugo.vse te politike peljat direkt na sodišče in naj se obsodijo ali opereje krivde,pa naj se potem igrajo vojno svetov Naj pa že končno nehajo na nas vadit MONOPOLY!!!!
frako
30. 05. 2012 17.23
+12
Ne skrbet naša vlada bo kmal poskrbela da bo za use fer, in noben otrok ne bo mel več parou čevljev da bi se lahko bahal pred ostalimi
fobija
30. 05. 2012 20.36
+2
Tone 12345
30. 05. 2012 17.14
+15
Niso samo otroc brez dveh parov čevljev ampak počasi že pol slovenije!!Dežele švice!!
Tone 12345
30. 05. 2012 17.36
+9
Od "gospodov" ki so obljubljali blaginjo!!!
WikiX
30. 05. 2012 17.14
+0
Pri nas je vse res, eni živijo kot švicarji, večina slabše kot balkanci, te vsaj milica pust pri miru in imajo več za jest, sistemsko smo že tako razslojeni, da bi lahko mirno uvedli tri različne oblike državljanstva, prave Slovence, ki lahko to izkažejo s svojimi geni oziroma rodovnikom za sto let nazaj, drugorazredne državljane na preklic, ki jim lahko država v primeru neprilagojenosti takoj ukine državljanstvo in na državljane pod posebno zaščito države, med katere spadajo razne marginalne skupnosti, kot so invalidi, homoseksualci, izbrisani ali romi. Saj zato ves čas gre, mar ne?
ajkula1
30. 05. 2012 17.43
+1
ej če še ne veš izbrisani niso državljani slovenije in to tudi nočejo biti oni hočejo samo stalno prebivališče v sloveniji tako kot ga majo npr.. avstrijci, nemci, italijani itd. počas bio folk to lahko že dojel cccccccc....
Sebastijan Kren
30. 05. 2012 16.50
+8
Res je,da so nam v Sloveniji določene stopnje revščine ŠE tuje,kar nam "vladujoči možje" vsakodnevno žugajo s prstom,češ,saj boste videli .Pri nas,v naši domovini so posamezni otroci že dolgo lačni (določenih stvari).Niso lačni hrane,ampak so lačni željenih stvari ali zaželjene vrste hrane.Ne smemo pozabiti,da smo se znašli v dobi komunikacij.V dobi neštetih oglaševalskih reklam in sevda NE SMEMO pozabiti,da smo v dobi,ko lahko kaj hitro pozabimo vzgajati svoje otroke in vzgojo nadomestimo z materijalnimi dobrinami.Starš,ki stremi k temu,kako bo kupoval otroku vsako igračo,ki jo le-ta ne želi,temveč celo hoče a ve,da igrača ne nudi željenega vzgojnega namena ,zame ni dorasel svoji funkciji in bi bilo bolje,da bi namesto denarja za pregrešno drage igrače dal ta denar za "varuško".Večina tu nas je staršev najstnikom in drugim otrokom,ki bodo to vkratkem postali.Ne vidim razloga,da bi otroku kupil puško za prvo igračo,saj so jih mediji dandanašnji ž prenasičeni in ni moj namen ustvariti otroku zmotno mišljenje,da se težave rešujejo z orožjem.Kar se tiče omenjenega križa in vere otrok.Osebno n morem reči,da sem veren.Vero v vse okoli ,razen vase sem že zdavnaj izgubil in dvomim,da me sam presvetli bog ali kdorkoli lahko po kakem čudežu spravi "na prava pota".Ne zaničujem vere! Le realist sem in ne verjamem v pravljice,pa naj se slišijo še tako mikavno.Če pa lahko kdo reši našo generacijo pred "trplenjem na zemlji " in vam napolni račune na banki in plača položnice ,se pa prostovoljno javim,da m pribijete na križ ali pribijejo,pa bom rešil druge s tem.Skratka v življenje najstnikov ne sodijo določene stvari,ki jih bom zdaj naštel,in naj nekateri razmislijo o tem kaj pišejo: orožje,droga,pornografija,se oproščam,tudi facebook s kamerami in digitalci vred.Neumnim pametna telefonija,ipd.Zdaj pa naj nekateri veselo razmišljajo naprej,katero igro bodo dali naslednjo igrati svojemu najstniku in opozarjam naslednje.Vse igre imajo po zakonu napisano od katerega leta naprej naj bi bile namenjene.In mislim,da je to bolj namenjeno staršem ,kot otrokom.In seveda,lep dan še naprej.P.S.Če otok ne bo Jack Razparač ali specijalec,ne pomeni,da je reven!Morda bo karakterno bogatejši!
Robert Ma
30. 05. 2012 16.31
+4
mene zanima v čem smo boljši od avstrije,nemčije,belgije in francije???? oziroma kaj imajo naši otroci več kot otroci iz držav za nami??
Sebastijan Kren
30. 05. 2012 17.07
+9
kar se tiče tehnologije,smo ena vodilnih držav v evropi.Kar se pa tiče standarda,smo kakih 20 let za grčijo
miastein
30. 05. 2012 17.17
+1
Sebastijan Kren
30. 05. 2012 18.45
+3
da ti še nekaj zabluzim.kar se tiče računalništva.telefonije,interneta.to sem imelo v mislih.mal se pozanimaj,kakšne računalnike in kakšni so povprečni telefoni v uporabi tam.da ne govorim,da so še malo časa nazaj imeli avstrijci na službenih vozilih s ponosom poudarjeno,češ,imam ISDN telefon in,da ni analogni.Nekateri živimo na meji z avstrijo in so nam taka opažanja vsakodnevna.Če ti vidiš v Hoferju boljši računalnik od svojega,ti povem,da je to v slovenskem .
Mars
30. 05. 2012 16.27
+2
Ja hudi časi so in še hujši bodo. Glede na razsežnosti krize po Svetu, si bomo morali slovenci sami pomagati. Vendar s taktiko velikih postajamo še večji hlapci in manj samozadostni. Motivacija, odrekanje, pridnost na področju podjetništva pa se mogoče nekaterim kaj spremeni na bolje. Upam na najboljše, pričakujem najslabše.
titovka
30. 05. 2012 19.43
-1
a nič se bati...janša nas bo rešu...rešuje nas že 21 let...sedaj bo naredil novo republiko...janšistan...med in mleko!!!!
pupa_od_anbot
30. 05. 2012 16.23
+5
Chatefucio 30.05.2012 12:43:21 33 44 11 In evo vam vašo Janezovo politiko... varčujmo, varčujmo, varčujmo, 110.000 brezposelnih, varčujmo, varčujmo,... Namesto da bi začel popravljati gospodarstvo, on celi smrtne rane... Brez veze. In zato bi rabli gospodarstvenika za predsednika vlade, zato bi bil Zoki definitivno bolj primeren.. Oz. ker kol gospodarstvenik... politika ne bo rešila države, jo bo samo še bolj uničila... gospodarstvo je zadnje upanje... nesreča, nesrečna, kaj ti je bilo treba Zokija omenjat (enim si pomahal z rdečo zastavo kot biku na bikoborbi)???, kaj ne bi bilo zadosti gospodarstvenik !
divus
30. 05. 2012 17.16
+0
kakšen gospodarstvenik pa je Zoki, če primerjamo samo Stožice?
divus
30. 05. 2012 17.17
+2
CDROM
30. 05. 2012 17.26
+2
Pipistrel, ki je tudi s pomočjo države nekaj ustvaril. Jaz mu privoščim in se mi zdi tudi pošteno da mu je tudi država malo pomagala, saj se poskuša prebit na tuje trge, ker se pa tiče ZooJokija pa je muzika ravno nasprotno!
Chatefucio
30. 05. 2012 19.00
+0
ane da bi blo dost manj minusov če bi zokija pusu pri miru? :D No, hotu sm poudarit da je treba razvijat gospodarstvo in ne nizat standarda, kar jj veselo pocne..
Sebastijan Kren
30. 05. 2012 19.35
nikhrast
30. 05. 2012 16.17
+7
Danes je mulc reven če nima mobilca, malo so pomešali te kriterije.
Chatefucio
30. 05. 2012 18.58
+1
In res je reven, če danes nima mobilca.. kriteriji so se pač dvignili, juga je mimo...
baldahin
30. 05. 2012 16.15
+14
Če je kdaj pravi čas, da pokažemo sredinec Evropi, je to zdaj. Imamo dovolj znanja, zemlje in tovarn, da bi znali poskrbeti sami zase. Ne bosta nam nek Barozo in Rompompej govorila, da naj jemo belgijsko zelenjavo in pijemo nizozemsko mleko in tudi vse te kitajske navlake ne rabimo. Vse gre u tri krasne in je skrajni čas da odskočimo pred vlakom, preden nas povozi.
divus
30. 05. 2012 17.18
+4
Ničesar kar ni naše ne kupujem in je to-to
miastein
30. 05. 2012 17.20
+3
Sebastijan Kren
30. 05. 2012 19.34
+4
večidel si slovenskih izdelkov skoraj ne moremo privoščit
violeta12
30. 05. 2012 15.56
+2
prvo štalca potem pa kravca
devlon
30. 05. 2012 15.46
+10
res je, da nimajo. zahvalijo se pa lahko svojim 'dobrim' staršem, ki bi dali, če bi imeli. Ampak tud za sebe niso meli, pa s v to bedo še otroke naredil. Neodgovorno.