Slovenija

'Nikomur ne bomo podelili državljanstva'

Ljubljana, 25. 05. 2009 21.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za notranje zadeve je do nedelje izdalo že 2200 dopolnilnih odločb za izbrisane. Pripravili pa so tudi zakon, ki bo urejal priznanje stalnega prebivališča za nazaj.

Kresalova zagotavlja, da ne državljanstvo ne odškodnine ne bodo podeljene nikomur.
Kresalova zagotavlja, da ne državljanstvo ne odškodnine ne bodo podeljene nikomur. FOTO: Reuters

Postopek izdajanja odločb za izbrisane se bo predvidoma zaključil do konca meseca, pravijo na ministrstvu za notranje zadeve. Pripravili pa so tudi zakon, s katerim se "bodo odpravila ugotovljena neskladja, med drugim pa bo uredil tudi merila za ugotavljanje nedoločenega pravnega pojma dejanskega življenja v Republiki Sloveniji".

Ta ne bo urejal samo izdaje dovoljenja za stalno prebivanje, ampak tudi priznanje stalnega prebivališča za nazaj, od 26. 2. 1992 dalje. Predlog predvideva "individualno obravnavo za pridobitev statusa in tako kot dopolnilne odločbe ne bo nikomur podeljeval državljanstva ali odškodnin", zagotavljajo na ministrstvu.

"Zakon bo v kratkem posredovan v medresorsko usklajevanje, pred sprejemom na vladi pa bomo pridobili tudi mnenja relevantnih nevladnih organizacij," so še zapisali.

Odločbe za tiste, ki imajo urejen status

Omenjeni zakon je notranja ministrica Katarina Kresal sicer napovedala že v začetku leta, pa tudi v odgovoru na interpelacijo. V odgovoru je zapisala, da ministrstvo trenutno izdaja dopolnilne odločbe izbrisanim, ki imajo že urejen status v Sloveniji. Za preostale izbrisane pa bo vlada, kot je zapisala, status uredila s posebnim zakonom, ki predvideva individualno obravnavo in "ne bo nikomur podeljeval državljanstva ali odškodnin".

Aleksandar Todorović, predsednik Društva izbrisanih.
Aleksandar Todorović, predsednik Društva izbrisanih. FOTO: Reuters

V zvezi z zakonom se je že februarja odzval tudi predsednik Društva izbrisanih Aleksandar Todorović. Takrat je dejal, da v društvu zahtevajo vrnitev okoli 12.000 izbrisanih, ki so iz takšnih ali drugačnih razlogov odšli iz Slovenije, vendar se zaradi izbrisa niso mogli vrniti. "Za te zahtevamo, da se jim z ustreznim zakonom omogoči, da se znova vrnejo na svoje domove," je dejal in dodal, da takšen zakon obljublja ministrica Kresalova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
26. 05. 2009 18.21
Meni je bil tisti Čakovčan, Mate, diplomant Vojne akademije iz Beograda, mnogo bolj všeč, predvsem je vedno povedal vse pošteno in transparentno, patriot in domoljub, profesionalec in še marsikaj, z urejeno pričesko na krtačko, kaj bi še več, "odličan vojnik" par exellance! Na take kadre so dandanašnji ponosni vsi poišteni Slovenci, kot nagrado za svoje domoljubje fašejo pa neko nesposobno, neumno Katarino Kresal, kis e je vozila v Milano z zasebnimi letali in vozi VW Porsche Cayenne. Grozno!ž Take kadre, forme Dragutin Mate lahko dobiš le iz uvoza, pri nas jih ni! Najbolj smešno je, da pošteni Slovenci v vsem pomankanju inovativnosti, v svojih pisunstvih priimke levakov pačijo in pišejo z mehkimi ć-ju, kot da bi šlo za kaj važnega, npr. Glubić, Kresalić itd. Beda od kulture komunikacije, neevropske, balkanizacija, ki je en morejo skriti, manira V. šeplja, pač ne morejo zatajiti, da so zrasli v Jugoslaviji in s od njih učili, mi smo medtem že del Evrope in komuniciramo drugače, brez krjuljenja, cviljenja in podobnih slaboumnih oznak! Pa zakaj vam je treba teh debilnosti? Reveži! Naj sam pišem, da se je Janša očitno podelal pred Šrotom in se pouriniral v hlače pred Bavščarjem , čepav nam je očitno jasno, da je bilo res tako, vendar se tega pač ne omenja neposredno, rečemo pač, da so ga opetnajstili in da bo iskal nove priložnosti. Je to tako težko?
Tonček Balonček
26. 05. 2009 18.05
RADO, očitno je, da bom prej ali slej moral prispevati še za tebe, zdravljenje dandanašnji pač ni poceni! V Polju jih je že zdaj kaj precej, ki se imajo za mesije, preroke, generale, vodje, genije in podobno, ni pa poceni!!! Zresni in strezni se, prenehaj uporabljati glagole cviliti, javkati, noreti in podobno, kajti gre za besednjak najnižje sorte, razen če se morda sam nimaš za umetnika (pri nas jih večina trdi prav to!). Dobrodošel!
Buena Vita
26. 05. 2009 16.43
ta ženščina laže kot hudič njen j e b a č je odprl kup pisarn po sloveniji ,ker si obeta dobre zaslužke,,,, ne mi reč da bo imel ful dobre odvetnike,ker jih čisto enostavno v sloveniji ni,so pa grebatorji in zaslužkarji PLAČAMO PA VSE POKVARJENOSTI IN IZPRIJENOSTI SISTEMSKIH POKVARJENCEN DRŽAVLJANI
unja1m
26. 05. 2009 16.03
RADO62
26. 05. 2009 15.33
O ta naš ubogi dresirani oslič od tončka balončka spet cvili v prazno.... Tonči, pa sej lahk iz svojega žepa prispevaš vsaj za milo gospodu todoroviću.... Tako bo vsaj odišavljen ta dolgobradi balkanski kozel od todorovica, ki se desetletja bori za osnovne človeške pravice....Pa celo amnesty se je angažiral za zaščito teh balkanskih barbarov in prevarantov.....heh
Tonček Balonček
26. 05. 2009 15.02
Stalno ponavljamo eno in isto pravljico!!!!!!! kako pa da sem državljan Evrope, pa nikoli nisem zaprosil za državljanstvo? A so leta 45 ljudje komunistične oblasti zaprošali za državljanstvo, če pa niso priznali komunističnih oblasti. Bo v drugirepubliki Janša zahteval, da zaprosimo za državljanstvo?
M-teorija
26. 05. 2009 14.40
Tonček Balonček26.05.2009, 11:07 Štos je v tem , da ker so se odrekli državljanstvu sploh NISO HOTELI ne volilne in s tem tudi ne politične pravice.Zaradi tega so jih izbrisali in jim vzeli še vse ostale pravice.
M-teorija
26. 05. 2009 14.29
RADO6226.05.2009, 11:35 Čist nornalno da marsikomu nekdo ni simpatičen, ni narejen po meri posameznika, vendar to ne sme biti razlog za kakršnokoli krivico, drugorazrednost.
Tonček Balonček
26. 05. 2009 14.11
Ob branju "doneskov", ki jih sestavlja RADO62 se vsak razsoden Slovenec zgroji, med kakšnimi sodržavljani mu je usojeno živeti!
Pošten Zvezdaš
26. 05. 2009 13.35
@mato15,Pišeš,da bi zadavil Lepotico Kresalovo.Neverjamen ti ,da bi premagal.Saj za svojo moč znaš za njeno pa ne,teški dvoboj bi to bilo.
Neurath
26. 05. 2009 12.47
caro11 Ampak si tudi precej omejen ali če hočeš, inferioren. Sory.
Pošten Zvezdaš
26. 05. 2009 12.39
@antares521,ti odgovorim,da jaz sem Slovenec,in žvim v Sloveniji.in to sigurno dvakrad več let kod ti zato ti ne zamerim ker mislim ,da ti si precej še mlad.
Pošten Zvezdaš
26. 05. 2009 12.26
@LEGIOETRANGERE,bi bilo zelo lepo,če bi kopiral moj komentar in hranil do neslednje volitve,PIŠEM TI ,DA LEPOTICA KRESLINOVA,po isteko madata GOSPODA PRECEDNIKA VLADE,DA PEVZAME GOSPA KRESNIL.IN BO PRECENICA VLADE DRŽAVE SLOVENIJE.JANEZEK NIKOLI VEČ NEBO ZVOLJEN,KER LAŽ IMA KRATKE NOGE.Pa brez zamere.
Pošten Zvezdaš
26. 05. 2009 12.25
@LEGIOETRANGERE,bi bilo zelo lepo,če bi kopiral moj komentar in hranil do neslednje volitve,PIŠEM TI ,DA LEPOTICA KRESLINOVA,po isteko madata GOSPODA PRECEDNIKA VLADE,DA PEVZAME GOSPA KRESNIL.IN BO PRECENICA VLADE DRŽAVE SLOVENIJE.JANEZEK NIKOLI VEČ NEBO ZVOLJEN,KER LAŽ IMA KRATKE NOGE.Pa brez zamere.
RADO62
26. 05. 2009 11.35
Ob sliki todorovića se vsak normalen posameznik lahko samo zgrozi... Majstr že od 91 neokopan in otobačen straši po naši državi.... heh
AnicaZ
26. 05. 2009 11.14
Aha, pa ne vem zakaj so od vsih 20 000 izbrisanih morali izbrati tega Todorovića... če bi izbrali kakšnega boljšega diplomata, bi ljudje mogoče malo lepše gledali na celotno situacijo. TA gospod je tudi nestrpen in ni mi všeč.
AnicaZ
26. 05. 2009 11.12
Nai: jaz sem dala komentar na tiste, ki tukaj podajajo NESTRPNE postove. Za izbrisane pa mislim enako kot ti. Nekaterim se je zgodila res krivica, nekateri res želijo Slovensko državljanstvo zato ker se v Sloveniji boljše živi in je boljša socialna držvava od ostalih v bivši Jugi, pa tega niso naredili pravočasno zaradi bogvekakšnih razlogov. Odškodnine? To je zelo relativno. Manj bodo stale odškodnine od denarja ki smo ga plačali SCT-ju za šentviški predor... Tako da za denar naj nas ne skrbi.
Tonček Balonček
26. 05. 2009 11.07
Ne razumem, zakaj enkdo, ki tu živi že ene pardeset6 let, ne bi imel volilne pravice. Naj glasuje v Bosni ali Srbiji, kjer je živel, ko teh držav sploh še ni bilo?!
dolzvlado115
26. 05. 2009 11.00
RES NE BO PODELITEV.BO LE MENJAVA.PRAVICE ZA GLASOVE.
porka.malorka
26. 05. 2009 10.56
Zdravc Razlika je v tem da te ljudje niso v EU a ne