Slovenija

Evropa Slovenijo in Hrvaško poziva k razumnemu dogovoru

Ljubljana, 03. 05. 2012 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Borut Pahor pričakuje, da bo nova hrvaška vlada v primeru Ljubljanske banke spoštovala obveze, ki jih je dala že vlada Jadranke Kosor. Na to temo se je oglasila tudi Evropska komisija, Ljubljano in Zagreb pa so pozvali, naj poiščeta vzajemno sprejemljivo rešitev.

Pahor
Pahor FOTO: Reuters
Na vprašanje hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke se je danes odzvala tudi Evropska komisija. Ljubljano in Zagreb so pozvali, naj poiščeta vzajemno sprejemljivo rešitev.

Nekdanji premier in predsednik SD Borut Pahor je danes izrazil pričakovanje, da se bo hrvaška vlada premierja Zorana Milanovića zelo jasno izrekla o obveznostih, ki jih je njegova vlada prevzela od prejšnje vlade Jadranke Kosor. Ta se je po Pahorjevih besedah obvezala, da bosta državi vprašanje nekdanje LB reševali v okviru sporazuma o nasledstvu.

Spor se lahko rešuje le v Baslu pod okriljem Banke za mednarodne poravnave, kot je bilo dogovorjeno leta 2001 na medsosedski konferenci na Dunaju. Zunanji minister Karl Erjavec

Pahor je spomnil, da sta se konec julija 2010 s takratno hrvaško premierko Kosorjevo dogovorila, da se bosta Hrvaška in Slovenija pri reševanju vprašanja varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke držali določil sporazuma o nasledstvu iz leta 2001. Na osnovi njunega dogovora je oktobra istega leta podpredsednik hrvaške vlade in minister za finance Ivan Šuker poslal pismo v Basel, hkrati pa obvestil slovensko vlado, da bo Hrvaška spoštovala določila tega sporazuma in da bo vprašanje nekdanje LB rešeno v okviru pogajanj o nasledstvu, je pojasnil.

Če se je nova hrvaška vlada umaknila od tega stališča in prevzela stara stališča, ki so veljala do dogovora s Kosorjevo, bi to po Pahorjevem mnenju pomenilo resen korak nazaj. "Hrvaška vlada nima ne pravnih ne političnih razlogov, da bi to vprašanje poskušala urediti drugače kot na način, h kateremu se je zavezala, nazadnje s pogajanji o vstopu v EU," je poudaril in dodal, da je v četrtem poglavju o prostem pretoku kapitala jasna obveza Zagreba, da se vprašanje varčevalcev nekdanje LB rešuje pred baselskih sodiščem.

MZZ je v zvezi z najnovejšim dogajanjem in izjavami predstavnikov hrvaške vlade glede varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke poudarilo, da je za Slovenijo vprašanje prevzema jamstev za devizne hranilne vloge nasledstveno vprašanje, ne pa dvostransko vprašanje ali vprašanje civilno-pravnega odnosa banke do varčevalcev.

Iskanje drugačnih rešitev kot v Baslu ni v skladu z mednarodno-pravnimi obveznostmi Hrvaške in dogovorom iz leta 2010, ko se je Hrvaška zavezala k nadaljevanju pogajanj glede jamstev za devizne hranilne vloge v okviru nasledstva, še poudarjajo na MZZ.

Pahor verjame, da zlasti zaradi težkih socialnih razmer v obeh državah in napetosti, ki vladajo v obeh družbah zaradi gospodarske in socialne krize, ne velja prilivati olja na ogenj nacionalnih čustev, "ker se nikoli ne ve, kdaj bo kakšna iskrica postala plamen". Zato je po njegovem zdaj potreben pogum in razum, da se spoštuje sprejete dogovore. "Mislim, da je bilo dogovorjeno veliko in pravično v okviru mednarodnega prava in pogodb in vsako odmikanje od tega bi lahko brez potrebe prineslo stare zaostritve, ki ne bodo koristile nikomur," je opozoril.

Pahor je še poudaril, da bi bilo koristno tako za Slovenijo kot za Hrvaško, če bi bila Slovenija med tistimi državami, ki bi med prvimi in ne med zadnjimi ratificirala pogodbo o vstopu Hrvaške v EU.

Rudi Gabrovec: Odločitev Hrvaške kaže, da država ni zavezana k spoštovanju mednarodnih pogodb

Rudi Gabrovec
Rudi Gabrovec FOTO: POP TV

Visoki predstavnik Slovenije za vprašanja nasledstva Rudi Gabrovec pa je v zvezi z zadnjimi zapleti glede vprašanja hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke dejal, da mora Slovenija vztrajati pri spoštovanju mednarodnih pogodb. Kot je dejal, sklep hrvaške vlade napeljuje na to, da Hrvaška ni zavezana k spoštovanju dveh mednarodnih pogodb - premoženjsko-pravnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško iz leta 1999 in sporazuma o vprašanjih nasledstva iz leta 2001.

Sklep hrvaške vlade po njegovih besedah ne kaže, da bi bila njena odločitev v skladu z duhom in vsebino obeh mednarodnih pogodb. "O tem, koliko to prispeva k dobrososedskim odnosom, pa naj presodi vsak sam," je dejal. Kot je še povedal visoki predstavnik za nasledstvo, je hrvaško stran zaprosil za pojasnila glede tega ravnanja.

Hrvaški finančni minister Slavko Linić pa je na drugi strani dejal, da nobena hrvaška vlada ni ne sprejela ne obljubila, da bo vprašanje dolgov LB do hrvaških deviznih varčevalcev reševala v okviru pogajanj o nasledstvu bivše Jugoslavije. Kot je izjavil za Hrvaški radio, se je hrvaška vlada sicer pripravljena pogovarjati in pogajati o vsem glede spora o dolgovih LB.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delfin11
04. 05. 2012 19.58
+1
Me res zanima ,kakšni komentarji bi bili,če bi bilo kontra..da hrvati nam dolgujejo naše "lastne"prihranke..
Kofetar 1
04. 05. 2012 16.50
+2
VRNEJO NAM NAJ POČITNIŠKE HIŠICE IZ KATERIH SO NAS IZGNALI
est
04. 05. 2012 16.22
+0
Kharl bo moral bolj odločno braniti slovenske interese.Denar, ki so ga vložili hrvaški državljani v LB na Hrvašem je zapravilo hrvaško gospodarstvo, ki naj ga tudi vrne. Bilance koliko nepremičnin so pobrali slovenskim podjetjem na Hrvaškem pa ni nikjer objavljene- počitniške kapacitete, trgovine,itd.
Kofetar 1
04. 05. 2012 14.57
+1
za vraga saj imamo škarje in platno v briselu, pa jim sedaj pred vstopom v eu zagrenimo življenje
porka.malorka
04. 05. 2012 11.30
+0
Ni problema Naj se jim vrne te devize Oni nam pa naj vrnejo vse poslovalnice,ki jih je imela nlb na hrvaškem. In poplačajo vso škodo,ki jo je imela nlb v zadnjih dvajsetih letih zaradi izgube trga. Pa daj jih vidmo croate
delfin11
04. 05. 2012 20.01
hehe zaradi izgube trga..a nismo mi hteli ven iz tega trga...??!!!!!..meli parolo ..gremo na zahod...v evropo...in ves trg južni na vseh področjih si sami zaprli..zdaj pa bi odškodnino..ne me basat...
ian00
04. 05. 2012 08.12
+2
ma enkrat bi blo treba stisniti zagreb ob zid,pa bi bil mir za vedno. Lepo zapreti vse mejne prehode zaradi "nujnih popravil",pusti se jim odprta le dva čimbolj stran od morja in mislim,da nikoli več ne bi lomili škatel. v roku enega meseca bi podpisali kar bi mi hoteli,pa še prazen papir za povrh.
Mirsad Miro Muharemovi?
04. 05. 2012 07.00
+3
Pahor IN kOSORKA STA POTPISALA NEKAJ KAR NE VELJA VEČ,NAMREČ bASELSKA BANKA JE POSLALA DOPIS OBEMA DRŽAVAMA DA ONI NISO PRISTOJNI ZA TO,ENAKO BRUSELJ.alora,pridem več ksnooo
botjabotja
04. 05. 2012 08.47
+0
Mićo, kdaj sta pa imela čas kaj podpisati? Nasmeški iz strani Kosorjeve že kažejo svojo pravo veljavo...
srebrnibreg
04. 05. 2012 14.41
+1
Baselska banka je povedala, da bo spor reševala le kot nasledstveno vprašanje ne pa kot hočejo Hrvati.
Frane Šajn
04. 05. 2012 06.44
+0
KAKO JE BRUSELJ PRITISNILNA HRVATE DA KAR CVILIJO KAJNEDE! KAJ PA TISTI POZIV NAJ NAJDETA VZAJEMNO SPREJEMLJIVO REŠITEV!???KAJ JE TO A JA GROŽNJA HRVATOM!? LEPA ZAŠČITA SVOJE ČLANICE A NE EVRO DEMOKRATIČNI BUKSELJNI! GLEDE KITAJCEV PA TO SO ŽE TU ČEZ KOLPO, SO PODPISALI DOGOVOR O GRADNJI ŽEL.TIRA NA MAĐARSKO IN ŠIRITVE LUKE V REKI A BUKSELJČKI V LJUBLJANI VI PA O NEKIH PARCELAH IN DRUGEM TIRU MENDA SMUČARSKEM. KO SE BO HRVATOM KAJ ZATAKNILO SE BO ZATAKNILO TUDI VELIKEMU KITAJSKEMU TRGU , KI ZNA BITI TRD IN VSTRAJEN POGAJALEC IN GA POSTAVITEV PRED DEJSTVO NIČ NE ZANIMA. NO TOLIKO O PRISESAVANJU NA EU "POMLADNIKI IN TA NOVI SD IN LDS PA ZARES SVETOVLJANI"! ZAKAJ PA NE ? IN KAR PRAV JE TAKO!
Tadej Skof
04. 05. 2012 05.56
+0
KAKEM NASESTVU ZAPUFANE JUGOSLAVIJE ZDAJ PA SLOVENIJE!MALO ŠE PA BO TU KITAJSKA!
przelmuding
03. 05. 2012 22.41
+8
Če bi imeli politiki naši in Hrvaški denar ki ga ne bi mogli dvignit iz banke bi bilo rešeno vse že pred 20 let. Zdaj ko imajo navadni ljudje, večinoma male vsote se jim pa ne mudi. Lopovi so oboji.
cyklon
03. 05. 2012 20.26
+15
Kako je bilo pa s slovenskimi počitniškimi domovi,pa vikendi ,pa parcelcami ob morju?? So jih slovenske firme smele obdržati,so jim plačali odškodnino za pobrano,pokradeno uničeno!!!?? Če bi bilo po moje,v eu niti pokukali ne bi!!!
Buena Vita
03. 05. 2012 23.48
+4
po moje tudi ne,upajmo da janša pove kar jim gre
snifff
04. 05. 2012 00.36
+5
Hem, mene zanima, če še imajo slovenske železnice doli domove, ali so si jih že potalali politični botri, oziroma kako že to gre :)
Prophet
03. 05. 2012 20.07
+12
Menim če je NLB okradla lasten narod , ta je namreč vsako leto za dokapitaliziracijo plačuje stotine miljone,gospoda pa denar kradejo za nagrade in vlagajo za propadle privatizacije in kredite za prijatelje...tudi trdno verjamem da so fino okradli hrvaške varčevalce sedaj pa rešujejo kar se še da...
Buena Vita
03. 05. 2012 20.02
+5
mater-vola je ta tič naiven ko ves čas trobimo da hrvatu moraš samo lisice nataknit na roke,ta pa globezda take fore,pahor nas je prodal,
Pepermint
03. 05. 2012 19.37
+14
V Evropi so rekli - "kar sami se zmenite". Bolj ko Hrvaška vstopa v EU, bolj nam EU obrača hrbet in nam s tem kaže kako nepomembni smo za njih. Poglejmi resnici v oči, EU vidi veliko večji interes na hrvaškem kot pri nas!
WikiX
03. 05. 2012 18.30
+7
Kdo ni plačal dolgov, da ga deložiramo in razprodamo njegove nepremičnine?
Milan Koleznik
03. 05. 2012 17.35
-1
hanoveranec popolnoma in v vsem se strinjam z tabo.
hanoveranec
03. 05. 2012 18.15
+0
napisal sem tisto, kar bi morali vsi v Sloveniji temu verjeti......
Civil
03. 05. 2012 17.34
+5
Kadar nek politik poziva na moralo in poštenje, je običajno razlog za paniko. To so ja podobni govori, kot smo jih poslušali v letih pred osamosvojitvijo Slovenije, tudi takrat so vsi govorili o vstrajanjih pri dogovoru in razumu. Povedal bom iskreno, raje imam elementarne nesreče kot Pahorja. Kaj je pa še obljubil Hrvatom, za dobro voljo in kondom, a Mercator? Pri njih se ni s Tuđmanovo smrtjo nič spremenilo, še vedno jim vladajo nacional boljševiki in jim bodo še dolgo. Hrvati so isti kot Pahor, vedno vsakogar izdajo in prevarajo, pa to so ja zgodovinska dejstva!
WikiX
03. 05. 2012 20.00
+3
Buena Vita
03. 05. 2012 20.02
+2
Buena Vita
03. 05. 2012 20.03
+2
hanoveranec
03. 05. 2012 16.57
+3
Samo dve stvari bom povedal. Drugorazredni predsednik republike ima rad samo peščico ljudi , ki so mu podrejeni. Pa še to so večinoma stari in nerazgledani komunisti ki se gredo še kar partizane in nemce. In kdor bo dal glas na jesenskih volitvah zanj mu res ni več pomoči... Kar se pa Barbike Pahorja tiče , pa dragi slovenčki prehitro pozabljajo kdo nas je spravil tik pred prepad in kdo nas je toliko zadolžil in nas prodal. Slovenci smo priden in zelo kratkoviden narod. O Jankoviću pa ne bom zgubljal besed ker se mi gabi...
MsPikapiki
03. 05. 2012 17.07
+3
Hanoveranec, ti si res zgled razgledanega in omikanega človeka.
est
03. 05. 2012 16.55
+6
Za hranilne vloge hrvaških državljanov na Hrvaškem jamči R Hrvaška.
Tonček Balonček
03. 05. 2012 16.48
+6
Od Pahorja nikoli ni bilo nobenih iskric, le prdevci, se mi zdi, kot d abi bil JAnševa peta kolona v SD-ju!