Slovenija

'Nikoli ni pravi čas za delavce in delavke'

Slovenj Gradec, 09. 11. 2009 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V ZSSS menijo, da ocena GZS, da bi ob povišanju minimalne plače na 600 evrov neto delo izgubilo več kot 74.000 delavcev, ne drži. Semolič ocenjuje, da je zahteva povsem upravičena.

Ocena delodajalcev, da bi zaradi zvišanja minimalne plače na 600 evrov neto brez dela ostalo okoli 74.000 ljudi, je po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) napačna in ima namen ustrahovati delavce, da bi še naprej bili tiho, je po posvetu vodstva ZSSS s sindikalnimi zaupniki v koroških podjetjih povedal predsednik ZSSS Dušan Semol.

Semolič je ocenil, da je zahteva sindikata povsem upravičena, saj zvišanje minimalne plače predstavlja pot do boljšega življenja delavk in delavcev, predstavlja pot do bolj uspešnega dela v podjetjih in je hkrati pot do gospodarskega razvoja, saj bi se povečala kupna moč prebivalstva.

V ZSSS menijo, da so njihove zahteve povsem upravičene.
V ZSSS menijo, da so njihove zahteve povsem upravičene. FOTO: Miro Majcen

Za delodajalce nikoli ni primeren čas za dvig delavskih plač, ugotavlja Semolič, saj tudi v času konjunkture in visokih dobičkov niso pristajali na dvig plač. "Nikoli ni pravi čas za delavke in delavce, medtem ko je vedno čas za dvig standarda najbogatejših," je v Slovenj Gradcu menil Semolič in opozoril, da je trenutno tudi kriza vrednot družbe.

Trditev je ponazoril s primerom izplačil odpravnin članom uprave v Novi Ljubljanski banki (NLB), ki pa so nato ostali v službi na NLB. Delavcem se nikoli ne bi moglo zgoditi, da bi v primeru premestitve na drugo delovno mesto dobili tudi odpravnino, je dejal Semolič in poudaril, da "ti delodajalci" hkrati pritiskajo na znižanje odpravnin delavcem.

Semolič je izpostavil aktualne priprave na velik protestni shod delavcev v Ljubljani na Prešernovem trgu, ki bo 28. novembra letos. Kot je pojasnil, bodo s shodom opozorili politike, naj nemudoma umaknejo vsa izhodišča pokojninske reforme, ki so do delavcev "izrazito neprijazna, krivična in nekorektna". Zlasti sindikati nasprotujejo opravljanju dela do 65. leta starosti, s čimer bi delavci dobili pravico do polne pokojnine, saj ta pogoj po njegovih besedah izključuje delovno dobo in je "nečloveški" do velike skupine delavcev, ki so hitro začeli z delom.

S protestnim shodom, ki ga je doslej podprlo tudi pet drugih sindikalnih central, bodo sindikati zahtevali tudi dvig najnižjih plač. "Naša zahteva je, da se nemudoma naredi drugačna prerazporeditev bogastva v Sloveniji v korist delavskih plač," je poudaril Semolič in izpostavil, da je Slovenija na makro ravni bogata država, vendar pa bogastvo ni pravilno razporejeno. Hkrati je zahteva po dvigu delavskih plač tudi pritisk na delodajalce, da bi bolje delali in da bi sprejemali boljše poslovne odločitve, je menil predsednik ZSSS.

Sindikati so demonstracije pripravili pri vseh dosedanjih vladah in v večini primerov so bile uspešne, je ocenil Semolič. Upa, da bodo tudi tokrat demonstracije uspešne, če temu ne bo tako, je Semolič napovedal stopnjevanje pritiskov. Pri pokojninski zakonodaji, če bo potrebno, tudi z referendumom, pri najnižjih plačah pa s stavkami in drugimi možnostmi. Sicer pa Semolič pravi, da še ni možno napovedati, koliko ljudi se bo udeležilo demonstracij v prestolnici.

Na Koroškem so najbolj zaskrbljujoče razmere v Preventu.
Na Koroškem so najbolj zaskrbljujoče razmere v Preventu. FOTO: Mateja Klavs

S pripravami na demonstracije je Semolič danes seznanil tudi sindikalne zaupnike v koroških podjetjih, ki so se sestali na rednem jesenskem srečanju. Sekretar koroške območne organizacije ZSSS Lojze Raško je ob tem glede koroških podjetij ocenil, da je za zdaj najbolj zaskrbljujoče stanje v slovenjgraškem Preventu. V družbi sicer doslej nikoli niso kršili pravic delavcev, so pa težave zaradi lastniških nesoglasij. Raško je povedal, da še vedno velja napoved stavke za 19. november, če delavci do 18. novembra ne bodo dobili plač za oktober.

V ZSSS menijo, da ocena GZS, da bi ob predlaganem povišanju minimalne plače na 600 evrov neto delo izgubilo več kot 74.000 delavcev, ne drži. "Analiza GZS, ki povezuje rast dodane vrednosti z zaposlovanjem, ni relevantna, saj dodana vrednost nima nobene zveze s povečevanjem plač," so v ZSSS zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Menijo, da zmanjšanje števila zaposlenih ni edina pot za ohranitev dodane vrednosti, in opozarjajo, da GZS v analizi ni upoštevala zahteve po spremembi dohodninske zakonodaje za zavezance v spodnjem dohodkovnem razredu in da ocena GZS o 74.000 dodatno brezposelnih temelji tudi na povečevanju plač po kolektivnih pogodbah v podjetjih za 10, 20 in 40 odstotkov. "To je popolni nesmisel, saj se do sedaj te plače niso povečevale za tolikšen odstotek," je v sporočilu zapisal izvršni sekretar ZSSS za ekonomsko področje Ladislav Rožič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jinks
10. 11. 2009 20.10
Vzeti raznim samonastavljenim managerjem, svetovalcem in podobnim zajedalcem 10% njihovih plač - pa bo takoj dovolj denarja za nekaj 10.000 delavcev! Pa še ostalo bi denarja, da bi lahko dvigniti minimalne plače na normalnih 1.000 € !! Toliko denarja skrivajo ti lopovi v raznih upravah državnih podjetij, pa zavodih, občinah v javnem sektorju. LOPOVI !! nagrade, potovanja širom po svetu na najvišjih nivojih, na račun neumnih davkoplačevalcev! Takšni in drugačni zavodi, razne agencije in službe v okviru javne uprave, lekarne, zdravstevni domovi, šole, fakultete, in pa nenazadnje tudi RKC, najbolj hinavska, pohlepna, pokvarjena verska skupnost na svetu!!
galiot
10. 11. 2009 10.52
Menedžerji se izgovarjajo,je manj naročil,potem zaprite,če se nič ne izplača,če je delavec v njihovih očeh tako malo vreden.ZANIMA ME OD KJE BI ONI ČRPALI TAKŠNE NAGRADE IN PLAČE,ČE BI SE VSE USTAVILO,ZA EN TEDEN.SAJ TAKO NI NAROČIL,JE KRIZA,KAJ SAMO ZA DELAVCE.TUDI GROŽNJE O ODPUŠČANJIH,SO ZELO PONIŽEVALNE,KAJTI NIKJER V VODSTVU SE NE ODPUŠČA,ČE PA ŽE MORA KDO ODID ,PA DOBI VISOKO NAGRADO,SAJ JE PODJETJE PRIPELJAL DO STEČAJA.SRAMOTA IN ŠE ENKRAT SRAMOTA...
M-teorija
10. 11. 2009 10.14
snupy1 10.11.2009, 08:36 1 Da bi delavcem plače povečal in z tem povečal potrošnjo sm že pred davnim cajtm povedu. Pol bi fabrke več delale k bi se več prodajal. Je čist klogičn kako pridt iz recesije. Ampak pr ns se sam eni napajajo. Res je brez potrošnje in zapravljanja ni razvoja. Denar je treba dati masi. Če ta zapravlja, pa čeprav samo zaradi eksistence, zapravlja več kot neka ozka skupina bogatih, ki če še tako troši ne more toliko kot masa.
iGURT
10. 11. 2009 10.04
Na ulico!!, za dostojno zivlenje! (Zaradi protesta, ne ker sefi odpusti)
Uporabnik215111
10. 11. 2009 09.02
Če je vojna, je vojna za vse in ne samo za navadne smrtnike!!!
nibo
10. 11. 2009 08.59
Pa kaj v GZS-ju mislijo da so delavci omejeni. pa kaj pol če bo toliko več brezposelnih saj za te je že sedaj situacija težka, če ti z plačo ne moreš preživet je tudi sploh trapast da delaš, pa se bodo lastniki moral navadit tudi odpovedovati ne samo delavci. Generalni štraj pa naj jih čimbolj zaboli.
koala_pleza_plazi
10. 11. 2009 08.41
Ne vem,kam gre ta država.Zdaj so se zbudli,ko je vse že v krizi.Govorijo kak je bil komunizem slab(?).Pa vam povem ,da je delavcem šlo dosti bolje kot zdaj.Razlika med plačami med delavci in menedžerji je bila 1:3-4.Ne pa zdaj ko ima menedžer razliko za delavčeva celoletna plača:njegova mesečna,kje je to logika?Ej pa to mi gre na k...,ker se gredo sindikati za štrajk po sobtah.Naj bi šli na ulice med tednom,pa magari za več dni,pol bi pa delodajalci začeli malo razmišljat kje bodo dobili denar za svoje plače,če jim nihče nebi delal.Morda bi si namislili najeti za delavce romune.Sam zanima me pol kakovost in storilnost te delovne sile proti slovenski.saj vsi pravijo,da smo zelo deloven in požrtvovalen narod,kajne?Sam se kaj hitro lahk zgodi.da se vsega lepega lahko konča.Zato delavci pokažimo že enkrat,da mislimo resno.Postavimo se proti sindikatom in tem kapitalističnim zajedalcem!!!!!
snupy1
10. 11. 2009 08.36
Da bi delavcem plače povečal in z tem povečal potrošnjo sm že pred davnim cajtm povedu. Pol bi fabrke več delale k bi se več prodajal. Je čist klogičn kako pridt iz recesije. Ampak pr ns se sam eni napajajo.
snupy1
10. 11. 2009 08.34
Pa nej zaprejo fabrike. Od česa bodo pa menagerji živel, če noben za njih nau delu. A za njih dnar z lufta frči. So pa res debilni in ni čudn da propadamo.
M-teorija
10. 11. 2009 08.31
Kriza vrednot družbe ni trenutna ampak se vleče vsaj od osamosvojitve, če ne že dlje. Čeprav je zaradi krize hudo, pa je zaradi nje prišlo do točke, kjer divje lastninenje in plačna nesorazmerja enostavno ne najdejo poti iz zagate, kjer ljudje nimajo za preživetje, razvoj podjetij, ki jih je tajkunizacija izčrpala pa je sodu izbila dno in odprla oči tudi menagerjem. Tudi ti vidijo, da tako kot se je delalo zadnja leta ne gre več naprej in se novopredlaganim spremembam, ki jih ponuja Lahovnik ne upirajo, kot so se pred leti. Očitno je napočil čas za sodelovanje in koperativno iskanje rešitev. Sicer na žalost prepozno in pod prisilo, a bolje enkrat in zdaj kot nikoli. Upam pa, da je ta kriza prinesla tudi spoznanje, da se neoliberalizem, ki se je razbohotil ne ponovi več, da je egoistično divje in nezasluženo prisvajanje dvorezen meč, bumerang, ki prej ali slej udari tudi nazaj. Upam, da tudi kvazi argumenti in strašenje s papirnatim zmajem, ko govorijo o begu možganov ne bodo več na pogajalski mizi in da končno sogovorniki najdejo skupni jezik. Njihov moto pa naj bo pošteno plačan>zadovoljen>motiviran>dober delavec>>razvoj. Nasprotje temu je pa sedanja situacija. Recesiji, ki je vso nesnago naplavila na površje, pa je treba postaviti spomenik, za opomin, da se ne ponovi kriza vrednot.
McSurfer
10. 11. 2009 00.26
V GM America je 73000 delavcev končalo dva DELOVNA dneva trajajočo stavko.Semolič&co,ki napovedujejo delavske demonstracije in proteste - to ni isto,kot štrajk,madona, naj si tole vzamejo za zgled in model uspešnega pritiska na kapitaliste."Zelo smo zadovoljni z dogovorom," je dejal predsednik United Auto Workers Ron Gettelfinger in dodal, da je po njegovem stavka pomagala njihovi strani.Le kateri Slovenski super menager - cirkusant(menaža je drugače izraz tudi za cirkuško areno)bi si upal privoščiti tako izjavo.
oliva65
09. 11. 2009 23.40
zakaj pa stavka v soboto?kdo nas bo tam poslušal, videl?sami sebi bomo govorili, sami sebi se smilili!!!!!!! med tednom jo naredite, da bo vsaj kak efekt, a ne v sobot ko smo že vsi zgarani in komaj čakamo da se malčk spočijemo... sindikalni VODJE pa bodo dnevnice kasirali in še kaj!!!!!!
stafford
09. 11. 2009 22.26
Kje pa ste sindkati bili leto ali dve prej? Ko je slovensko gospodarstvo "cvetelo", takrat bi morali stisniti delodajalce, zdaj je že prepozno oz. je težje priti do željenega rezultata. Sindikati delajo kaj hočejo delati in ne kaj bi morali delati. Boriti se za pravce delavcev v sakem letu posebaj in ne takrat ko je že nevzdržno za ljudi.
arhimed_33
09. 11. 2009 21.13
potrebne so reforme v prid ljudstva....
komarec
09. 11. 2009 21.12
Če ne dajo najmanj 1000 evrov na cesto in če bo kriza bo kriza za vse tudi za vodilne sindikaliste in vodilne managerje.
Cobra007
09. 11. 2009 20.56
Sindikati so se prepozno "zbudili" iz sna!! Kaj so delali v vseh teh letih?? Zdej je zelo pozno za popravke, ko so velike, odlične firme prišle v stečaj in je ogromno ljudi izgubilo delo!!
migo221
09. 11. 2009 20.26
DVIGNITI PLACE!!!!! POSLEDICE BOMO PREZIVELI!!!! VEMO KAKO JE Z 440E PLACE RADI BI VIDELI KAKO JE Z 600E!!! DVIGNIMO JO, CE BO PA ZARADI TEGA KATASTROFA - JO BOMO PAC SPET SPUSTLI, A NE, NE BO PRVIC!!!
nakovalo
09. 11. 2009 20.13
Nisem star ,a že kar marsikaj pomnim . Kot vajeneci ,sredi sedemdesetih let , smo ,, na roke '' .kopali temelje za novo ,,halo '' . Ko sem prišel iz vojske , smo delali proste sobote za nove stroje . Potem pa mi je bilo vsega dovolj in sem šel na svoje . Vidim pa ,kako so v tem podjetju pred kratkim zavladali ,direktor in njegovi pajdaši ,saj so podjetje odkupili za male denarje . Delavcem po vsem tem ni preostalo drugega , kod da delajo za miloščino , vodilni pa si delijo dobičke , ki ga ustvarja proizvodnja , za minimale plače v treh izmenah . To je ta naš kapitalizem , ki večinoma temelji na izkoriščanju in šikaniranju . Zato si mislim, da kot v Gorenju ,bi morali vsi stopiti skupaj in zahtevati dostojno plačilo za opravleno delo . Znima me pa še nekaj , kje so sindikati ,ki živijo od delavski h žuljev , ali so oni zaradi delavca ali pa obratno ,pa tudi njihove plače bi morale biti javno objavljene , ne pa da jih skrivajo ,kot koklja jajca .
alterego
09. 11. 2009 20.12
re: helgo09.11.2009, 20:07 0 Tega Semoliča bi moral v rit brcnt in nagnat! Totalno nesposoben. Naj raj pove kakšno plačo on vleče za klobasanje teh neumnosti! helgo, a ga ti plačuješ?
alterego
09. 11. 2009 20.09
klinc pa takšni menedžerji, če bi meni ene deset kitajčkov delal za par sto € na mesec, znam tud jaz delat dobičke