Slovenija

'Nihče me ne bo prepričal, da je v Sloveniji naenkrat toliko zdravih otrok. Tu nekaj ne štima'

Ljubljana, 31. 05. 2015 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V humanitarnih organizacijah, ki izvajajo zdravstvena letovanja otrok, opozarjajo, da ZZZS zmanjšuje sredstva za ta letovanja. Pediatrom očitajo, da otrok ne želijo več predlagati na letovanja in da postavljajo pravila, strožja od zavarovalniških. A pediatri opozarjajo na večletne zlorabe zdravstvenih letovanj.

Počitnice
Počitnice FOTO: Thinkstock

Da zdravstveni domovi določajo "neka posebna pravila, kdaj gre lahko otrok na letovanje", je opozorila Breda Krašnja iz Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Kot primer navaja obvestilo na spletnih straneh Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Vič, kjer so aprila letos v obvestilu navedli, da je do takega letovanja upravičen večji otrok, ki je bil vsaj štirikrat v letu bolan. "Kar pa ni res, ker je bil pogoj v razpisu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da je bil otrok v enem letu bolan več kot dvakrat," pravi Krašnja.

Vodja zdravstvenega varstva predšolskih otrok, šolarjev in mladine v ZD Ljubljana Tatjana Grmek Martinjaš pa take očitke o "posebnih pravilih" zavrača. Kot je pojasnila, je ZZZS razširjeni strokovni kolegij (RSK) za pediatrijo lani prosil za jasnejšo definicijo, kateri otroci so upravičeni do sofinanciranja letovanja v zdravstvenih kolonijah in RSK jo je tudi pripravil.

Po teh kriterijih se za "pogosteje bolne" pri dojenčkih in malih otrocih šteje, če najmanj šestkrat letno prebolijo okužbe zgornjih dihal ali druge blažje okužbe, pri večjih otrocih pa, če take okužbe prebolijo najmanj štirikrat letno.

Za otroke, ki prebolevajo okužbe spodnjih dihal, na primer pri astmi, pa je RSK ocenil, da so do zdravstvenega letovanja upravičeni, če take okužbe prebolevajo najmanj dvakrat letno, je pojasnila.

Do letovanja so upravičeni tudi vsi otroci s kroničnimi boleznimi dihal, gibal, kože in drugimi. "Zavedati se moramo, da je letovanje namenjeno otrokom z zdravstveno indikacijo, torej bolnim in pogosteje bolnim otrokom," poudarja Grmek Martinjaševa.

ZZZS prosil za nove kriterije za letovanje otrok, upošteva pa jih ne

Kljub temu da je prav ZZZS prosil za bolj jasne kriterije presojanja, kateri otrok je upravičen do zdravstvenega letovanja, jih ni vključil v letošnji razpis, izpostavlja pediatrinja.

"Pediatri in šolski zdravniki smo ogorčeni, da ZZZS in organizatorji letovanj niso upoštevali kriterijev stroke, ki so za otroke jasni in pravičnejši, in so zdravnike postavili v položaj, da se morajo pred starši opravičevati za te nejasnosti, ki jih niso sami zakrivili," dodaja Grmek Martinjaševa.

Manj sredstev, manj otrok, a večji prispevek na enega

Kateri otroci imajo pravico do zdravstvenega letovanja?
Kateri otroci imajo pravico do zdravstvenega letovanja? FOTO: Thinkstock

Za letošnje leto je ZZZS za sofinanciranje zdravstvenega letovanja otrok in šolarjev namenil 1,66 milijona evrov, medtem ko so še leta 2012 temu namenjali dobra dva milijona evrov. Občutno so zmanjšali tudi število razpisanih mest.

Ob zmanjšanju obsega sredstev, ki so na voljo za zdravstvena letovanja otrok, pa je zavod občutno povišal znesek, ki ga za dan letovanja prispevajo za posameznega otroka. Če so še lani starši morali doplačevati za zdravstvena letovanja otrok, bo zavod letos kril praktično celoten strošek. Na zavodu pričakujejo, da se bo lahko zaradi tega več otrok udeležilo zdravstvenih letovanj.

Odločitev o zmanjšanju razpisanih mest na ZZZS utemeljujejo tudi s številkami o otrocih, ki so letovali v preteklih letih. Če so namreč lani razpisali 10.658 mest za letovanja otrok, so jih pediatri na letovanja dejansko poslali le 5457, navajajo.

"Nihče me ne bo prepričal, da je v Sloveniji naenkrat toliko zdravih otrok. Tu nekaj ne štima," je dejala Breda Krašnja iz ZPMS. A Grmek Martinjaševa pravi, da je bilo otrok na letovanjih iz leta v leto manj med drugim tudi zato, ker si starši doplačila niso mogli privoščiti. Odločitev ZZZS o višjem prispevku na otroka bo po njenem mnenju zato dobrodošla.

Zlorabe zdravstvenih letovanj so ali jih ni?

Krašnja glede večkrat slišanih očitkov, da so nekateri zdravstvena letovanja izkoriščali, odgovarja, da o tem ne ve nič. "Pri nas smo imeli vedno kontrolo in nismo izkoriščali tega. Naša društva zelo korektno peljejo otroke na letovanja, jih v večini primerov peljejo na morje, nekaj tudi v Kranjsko Goro ali na Pohorje," dodaja.

A Grmek Martinjaševa postreže s konkretnimi zgodbami. Kot pravi, so športni klubi organizirali svoje letne tabore in starše za cenejši aranžma pošiljali k otrokovemu zdravniku po napotitev za zdravstveno letovanje. Podobno so vrtci ob organiziranju t. i. vrtcev v naravi starše celih vrtčevskih skupin pošiljali k pediatrom po napotnice za zdravstveno letovanje, da so si tako znižali stroške bivanja.

Pediatri pa so se v teh primerih morali celo zagovarjati pred starši, zakaj nočejo napisati take napotnice, čeprav otrok ni izpolnjeval nobenega zdravstvenega kriterija, dodaja pediatrinja. Kot pravi, se na koncu zgodi, da mora zdravnik staršem dokazovati, "da obisk zaradi virusnih bradavic ali zaradi recepta pač ne sodi med kriterije za takšno letovanje. Zgodi se tudi, da je edini obisk v letu nekaj let zapored samo prošnja za napotitev na zdravstveno letovanje".

Potrebnih bi bilo več letovanj za socialno ogrožene otroke

Grmek Martinjaševa ob tem poudarja, da so pediatri pogosto tudi zaradi manj pomembnih zdravstvenih težav ob izjemnih socialnih stiskah na letovanja napotili otroke, za katere so vedeli, da jim bo ta oblika letovanja pomenila morda edine počitnice. "Za otroke iz družin, ki so socialno ogrožene, obstajajo sicer tudi druge oblike letovanja in vsako leto smo pediatri in šolski zdravniki s strani ZPMS naprošeni, da izberemo nekaj otrok med svojimi izbranimi bolniki, ki bi jim omogočili tak način letovanja," pravi pediatrinja. Poudarja, da v teh primerih ne gre za zdravstvena letovanja, ki jih financira ZZZS. Kot pravi, je mest na teh letovanjih ZPMS mnogo mnogo premalo glede na dejanske potrebe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KD_FT
01. 06. 2015 11.54
+8
Jaz pa mislim, da je stanje realno. Včasih pa je bilo nerealno veliko "bolanih" otrok, samo zato, da so lahko šli na zastonj oz. subvencionirano letovanje. Ne bi kazala s prstom, vendar je pri nas ena prostovoljka RK hodila na roditeljske sestanke in nagovarjala starše, da prijavimo svoje otroke za kolonijo. Rekla je celo, da če je bil otrok v enem letu 1x pri zdravniku zaradi česarkoli, da bo dobil. Da bi mojega otroka prijavila na zdravstveno letovanje, ker je imel 1 virozo?!?!? Niti pod razno!!! Prav zaradi takšnih bedarij ne dobijo pomoči tisti, ki jo res potrebujejo.
Transformerji
01. 06. 2015 13.13
+1
Pametno bi bilo preveriti, pod čigavim okriljem delujejo te kolonije. Dokler je bila malha polna, so pošiljali tja vse otroke bogatih, pa tudi manj bogatih, da so pobrali denar. Sedaj pa poteka akcija za pošiljanje otrok v kolonije - starši pa morajo to tudi plačati. Malha je namreč prazna! Bolnih zastonj torej ne bodo pošiljali!
razocarani
01. 06. 2015 13.14
+3
na zalost , tisti res potrebni ne upajo zaprosit za tako letovanje ,,malo iz sramu malo ker so vsi postopki kar zaljivi do prosilcev ,,.in tretjic prevec je zlorab takih ki te birikratske zadeve obvladajo
spygirl
01. 06. 2015 13.15
+1
problem je, da tisti, ki potrebujejo si ne morejo privoščiti da bi otroka poslali v kolonijo, ker preprosto nimajo sto eur za doplačilo...če pa imaš dva otroka ali pa tri je pa še težje...ker moraš doplačati še več...in ne vem zakaj ne bi šli ptem tisti otroci, ki jim starši to lahko omogočijo..problem je v državi, ker bi mogla, če že, letovanje omogočit brezplačno..
horhinjo
01. 06. 2015 10.25
+9
Bogati bo imel vedno vse, revež nikoli nič!
crazy but true
01. 06. 2015 10.31
-3
METKA102
01. 06. 2015 10.18
+9
S kateregakoli zornega kota, ni nič pošteno. Vedno nekdo izkorišča, vedno nekdo izvisi. To zbiranje raznih donacij, če ne gre povsem za določenega človeka, je povsem mimo. En kup človekoljubov se pase na teh prispevkih. Naj dajo ljudem poštene plače, da bodo preživeli brez razno raznih pomoči in naj si vse plačujejo sami. Pa bo. To je ena sama lažna solidarnost, razne pomoči, subvencije, boni, regres, malice, prevoz na delo, vse kar je tega, saj je vse sploh nemogoče našeti. Kdor se trudi in dela, je obdavčen na vse mogoče in nemogoče načine, kdor si kupi ali zgradi hišo z velikim odpovedovanjem, plača davek na material, na vse izvajalce, potem pa bo še davek na napremičnine. Nekdo,ki se mu fučka ima zastonj stanovanje in vse subvencije zraven. Pa pravite, da slo ni socialna država, še preveč je, vendar le za nekatere.
crazy but true
01. 06. 2015 10.22
+3
Za une, ki so "največje žrtve".. aja, pa za une ki pomagajo "žrtvam" in od njih živijo. Pomislite na otroke!!!
F12
01. 06. 2015 08.55
+3
A ni zanimivo? Tista generacija otrok, ko so jim nekoč vse izvenšolske dejavnosti brezplačno v rit potisnili ima sedaj največ proti temu, da bi slučajno plačal kak evro več, da bi lahko poleg njegovega otroka še kak mel kaj zastonj.
_endrug
01. 06. 2015 09.09
+3
crazy but true
01. 06. 2015 09.12
+5
Dobrodošli v kapitalizem. Hoteli smo ga, zdaj pa ga imamo. Samo da eni morajo plačati vse, drugi bi pa radi da jim "država", "družba", "dobri ljudje" plačajo za mešanje dreka, medtem ko večina ljudi ki produktivno dela ne more od tega normalno živeti (uganite, kam gredo davki..)
crazy but true
01. 06. 2015 08.54
+7
Ne štima to, da se pipca zapira za vse razne "nevladne organizacije", ki samo mešajo luft. Ker pa to ne morejo povedati, pa se potem začnejo dreti "..vse to delamo za boge otroke!!".
Abrams
01. 06. 2015 08.27
-1
Tole je podobno, kot kosila v šoli, al pa zdravniška oprema in reševalna vozila v zdravstvu. Ni problem, v tem da starši ne bi mogli plačat, ampak je cena tako svinsko zasoljena, da se zdi že bedasto. Cela slovenija zbira za lačne otroke, cena kosila pa je 4.1 eur. Sramota za šole. Na koncu se pa tovarišice, doma obmetavajo s hrano. V zdravstvu je pa podobno. Izplačujejo si najbolj banalne, nikoli narejene stroške, mi bi jim morali pa opremo kupovat. Ves sistem je sramota za nas.
orangensaft
01. 06. 2015 08.46
+7
Moja starša sta oba učitelja. V obeh šolah so že pred leti zaposlenim ukinili malice in pijačo. Če kdo hoče jest ali pit, si mora prinest sam. Tako da pri nas doma se s šolsko malico zagotovo ne obmetavamo.
_endrug
01. 06. 2015 09.11
+5
Cena kosila je 2.4 oz. 2.7 evra, odvisno od starosti. Število kosil pa je prav dobro preračunano.
crazy but true
01. 06. 2015 09.13
+3
Učitelji se ne obmetavajo s hrano. Taki apeli na "pomislite na otroke" ponavadi služi samo za zagovarjanje tistih, ki mešajo luft..
Amethist
01. 06. 2015 03.08
+16
Ob vsem tem pa bo namesto kakega res bolnega otroka letoval en, k je zdrav kot dren, iz dobro situirane druzine, za katero je "dandanes vse tako drago in joj spet bo treba izpolniti bedaste vloge za otroski dodatek in placilo vrtca, pa ravno jutr morm uddt, k moram mojga Mercota peljat k avtolicarju pa it kupit filtre za bazen na vikendu v Umagu. Aja joj pa se po obleko za dobrodelno vecerjo z Lionsi v Portorozu morm it. A je boljs zravn Guccijeva bez torbica al una od D&G??.."
pizzamargerita
31. 05. 2015 23.27
+6
poznam same zdrave iz dobro situiranih druzin, ki ze vsa leta hodijo napol zastonj v Pacug v "zdravstveno kolonijo". Izpolnit je res treba par papirjev, a dr. preplonka od lani, pa je.
Startracker
31. 05. 2015 22.54
-6
Sej ni problema. Zdravstveno zavarovanje vsem povečat za 5 EUR/mesečno, pa za ta denar peljemo vse otroke enkrat letno na morje. A to pa ne gre a ne. Ne vem zakaj se" ta glasni objokovalci socializma" tukaj ne razpišete še o zlorabah za katere so jasno navedeni primeri (in jih ni malo).
slovenc59
31. 05. 2015 20.12
+4
Tipično za ZZZS. Ustvarijo vakum nejasnosti, ko se ne ve kako in kaj ! Nedorečen pravilnik, po drugi strani pa zagrozit stroki.... Rezultat je pa v zgornjem članku. In ti gospodje in gospe naj bi vodili naše zdravstvo ??? Še svojega psa jim ne bi dal čuvat, ne pa zdravstvene blagajne ! O komentarjih nižje pa ne bi razpravljal, ker bi bil komentar takoj zbrisan.
janezpodre
31. 05. 2015 19.57
+26
Z zdravstvenim stanjem to nima veze. Socijalno ogroženi pač preživijo kakšen teden na morju, ki ga jim starši ne morejo omogočit. To pa zato, ker smo "ukinil", socijalizem,, enakopravnost, otroške kolonije, sindikalne domove, sindikalne prikolice v campih na morju, zaposlene starše, poceni vrtce., zastonj stanovanja, kredite itd.Dobil pa smo, da lahko demokratično izbiramo med Ivanom in Borutom, diplomantoma politologije v SFRJ. Nazadnje se je nekaj podbnega zgodilo Adamu in Evi, ko so ju f....iz raja.
nightangel
31. 05. 2015 21.46
+0
Izbrali smo Mirota,pa imamo ravno tako samo sranje.
crazy but true
01. 06. 2015 10.24
+2
Tako sranje imamo, ker dovolimo, da nas s takimi čustvenimi apeli manipulirajo..
razocarani
01. 06. 2015 13.23
+1
kadilec ,,tole si lepo napisal ,,in na zalost je prevec res ,,a tega so pac ne bomo priznali ,,saj svojih napak -zablod -nihce ne prizna --tudi tega nocemo priznati da nas vsa elita nateguje kolikor se jim zahoce ,,bolj smo jjjjjjj bolj smo tiho ,,iz sramu da nas tile jjjjjjj ,,ali se bodo tile navelicali ali bomo sami rekli dost mam ,,
majorb
31. 05. 2015 18.41
+41
kdor na otrokah špara pozablja: 1. da je sam bil otrok 2. da bo enkrat ostarel in bodo ti otroci šparali na njem.
Najlepši verzi
31. 05. 2015 19.24
+3
LLLEPI
31. 05. 2015 19.30
+3
Bonas smrdlivi Peterle poskrbel da postanemo Svica ha ha
jg57
31. 05. 2015 18.38
+9
Ma ne samo zravi, tudi lačnih ni več. V času Janševe vllade so otrci hlipali v kamere in govorili, da so lačni. Sedaj nam poročajo, da v šolah veliko hrane zavržejo, kar je brez dvoma pokazatelj boljšega standarda. Hvalabogu, otrokom se godi bolje.
pepikrlinca
31. 05. 2015 19.07
+10
kar ti novinarji sporočajo je to kar jim ukažejo....če jim verjameš....pa jim dej...js ne,
jg57
31. 05. 2015 20.03
+3
Najlepši verzi
31. 05. 2015 18.36
+18
Menim da je celoten Slovenski narod izpolnil vse kriterije za vključitev v kakšno taborišče, saj so nekateri komentarji patološko zgrešeni in če imajo nekateri takšna zgrešena narcisoidna prepričanja jim ni več pomoči, še krogle je škoda. "A kr zastojn bi pošiljal otroke na počitnice" - DA, normalni ljudje bi jih in še marsikaj več bi jim omogočili. Nič čudno, da gre naša nekdaj spoštovana država s svetlobno hitrostjo rakom žvižgat, preveč imamo ultrakapitalističnih idiotov, ki s svojimi shizofrenimi izjavami in dejanju krojijo našo skupno usodo. Krivi SMO PA MI VSI, ki to opazujemo in NIČ NE ukrenemo. Debata o Debelem Rtiču je sramota naše države!
LuckyBastardo
31. 05. 2015 18.22
+6
sem videl kako je lansko leto prišla mama po sina z mercedes ML -om
topo
31. 05. 2015 20.19
-5
A si tudi opazil da pri motorju delajo le trije cilindri in na pragovih rja skozi pločevino...
ficfiric 1
31. 05. 2015 17.30
+4
Zqiaj si pa ne peljete twh otrok domov pa skrbite za njih..??? Najprej me govorite kako morte vse ljudi z vseh vetrov k sebi domov vozit svojih pa nocete...ne razumem najbolje..
HeyBrigadeHitite
31. 05. 2015 16.04
+50
Vedno ko berem 24ur in novice iz domovine, sem bolj vesel da sem zapustil Slovenijo in odsel v tujino. V Slovenijo samo se na dopust v nase Alpe. Drugac pa, ni teorije da se vrnem pred penzijo, ki jo bom zasluzil v tujini, pa ceprav imam 15 let delivne dobe v donovini, ce sploh kdaj. Ker to kar se dogaja je ze slo cez vse meje dobrega okusa in zdrave pameti. V Sloveniji ni obstoja in prihodnosti za navadnega in postenega drzavljanja. Banke in Tajkuni z politiko so izdajalci Slovenskega naroda.
bandit1
31. 05. 2015 16.08
-31
Tam bodi, nihče te ne potrebuje. Mibomo pa tukaj in se prebijali naprej. Bomo zmogli brez tebe in tvojega lajanja in hvalisanja. Hvala za slabe želje!!!!!
Biofanatik
31. 05. 2015 17.24
+11
Tud iz argentine itd. so prišli nazaj samo ...mešat. Kar tam naj ostanejo gastarbajterji.
ficfiric 1
31. 05. 2015 17.33
-6
Kao kar tam nej ostanejo? V argentino so sli vsi tisti ki so najbolj izobrazeni in edini pravi borci...zaradi njih imate slovenijo....ti bi jih pa podil...joj joj joj.....
nightangel
31. 05. 2015 21.53
+2
@HeyBrigade prav si povedal,pri nas res ni več obstoja,ker nam bodo počasi kožo slekli naši politiki in tajkuni.Sicer pa,dokler bomo volili takšne ljudi,ki delajo proti nam,namesto za nas,se nimamo ka pritoževati.Narod pač ima takšno oblast,kakršno si zasluži.Pika.
bandit1
31. 05. 2015 15.59
+8
Sramota, sramota, da nismo v tej majhni deželici sposobni omogočit vsaj 1 teden vsem otrokom da gredo na morje. Starši naj bodo doma, saj imamo toliko "PROSTOVOLJNIH" organizacij da bi laho vsem omogočile varno in brezkrbno bivanje. PROSTOVOLJNIH ????? banda....
ficfiric 1
31. 05. 2015 16.11
-4
A kr zastonj bi posiljali otroke na pocitnce....le zakaj...kaj pa stepajo froce ce jih ne morjo redit...zarad mene ni treba nobenga poslat...niti centa ne bi dal za to...jst naj bi delal da lahko slovenske cesplje visijo na botrstvu pa zastonj mularijo na pocitnce vlacjo....hahahah...in vi se kaj razlikujete pol od tistih beguncev ki jih tako glasno zmerjate...hahahah...tipicno slovensko...
Biofanatik
31. 05. 2015 17.22
+9
Pa zastojn kosila v osnovnih in srednjih šolah!
ficfiric 1
31. 05. 2015 17.33
-4
Biofanatik
31. 05. 2015 18.10
+7
V gnilem socializmu je to vse brez problema laufal, marš pokvarjenci grabežljivi.
Lunca_89
31. 05. 2015 15.36
+24
Močno upam, da se bo enkrt zgodil sodn dan za roparske parazite. Enkrt se more začet red delat, da se tud miselnost družbe spremeni. Zdej mormo pošteni vse prenašat. Tud egiptovskim faraonom je ekrat odklenkalo, zgodovina se pa rada ponavlja...
LLLEPI
31. 05. 2015 19.23
+4
Samo upanje ne bo dovolj bo potrebno malo akcije
LLLEPI
31. 05. 2015 15.28
+8
Drzava oziroma nasi politiki so maceha vsemu ljudstvu zakaj bi bili torej nasi otroci izjema.Na svojih polozajih samo razmisljajo kje in koliko bi vzeli da lahko nekaznovano polnijo svoje zepe.Dolgorocno pa to pelje v unicenje drzave in njenih prebivalcev.Ljudje so se ze zaceli izseljevati in iskati sluzbe v tujini ker ne vidijo vec prihodnosti v svoji lastni drzavi. V casu socializma se je malo kdo izseljeval zaradi zaposlitve.Sedaj pa ce poslusas mladino si zeli samo zapustiti drzavo.Kdo bo torej ostal doma?