Slovenija

Nigrad zopet s popolnim nadzornim svetom, prejšnja uprava razrešnice ni dobila

Maribor, 24. 08. 2017 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorni svet mariborskega komunalnega podjetja Nigrad ima zopet šest članov. Delničarji so namreč imenovali manjkajoče člane, predlog statusnega preoblikovanja družbe pa umaknili z dnevnega reda. Razrešnico za lani so podali le nadzornemu svetu, ne pa tudi upravi podjetja.

Delničarji mariborskega komunalnega podjetja Nigrad so na današnji skupščini imenovali štiri manjkajoče člane nadzornega sveta, s čimer ima ta ponovno šest članov. Predlog statusnega preoblikovanja družbe so umaknili z dnevnega reda, razrešnico za lani pa podali le nadzornemu svetu in ne tudi upravi pod vodstvom Marka Žule.

Po odločitvi današnje skupščine sledi podrobna preučitev poslovanja družbe v lanskem letu, ki izkazuje za več kot milijon evrov izgube, novo sestavljeni nadzorni svet pa naj bi tudi nemudoma pristopil k rednemu razpisu za direktorja družbe.

Mariborska občina je predlagala preoblikovanje Nigrada iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo, kar naj bi med drugim prineslo stroškovno racionalizacijo. Umaknili so jo z dnevnega reda, ker zadeva ni bila dorečena med lastniki.

Poleg predstavnikov delavcev Vlaste Pavlič Gosak in Miša Pušnika, ki sta po odstopu ostalih štirih ostala edina člana dosedanjega nadzornega sveta, bodo po novem v nadzornem svetu sedeli še Boštjan Štuhec in Matjaž Mihelak, ki ju je predlagala Mestna občina Maribor kot večinska lastnica Nigrada, ter Polona Pergar Guzaj, ki jo je predlagala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot 25-odstotna lastnica. Obenem se na mesto nadzornika vrača Mitja Hasaj, ki je s tega položaja odstopil med zadnjimi v začetku tega meseca.

"Zdaj je nadzorni svet popoln in družba lahko normalno posluje," je po skupščini povedal direktor delničarja Energetike Maribor Alan Perc.

Predlog za umik je podala kar občina sama. "Po tistem, ko smo že podali predlog za dopolnitev točke dnevnega reda, smo se pogovorili tudi z ostalimi delničarji, konkretno z DUTB in nekaterimi okoliškimi občinami. Ugotovili smo, da sicer obstaja konsenz za preoblikovanje. Nismo pa dosegli konsenza glede vsebine družbene pogodbe in smo se sedaj odločili, da sicer postopek peljemo naprej, a da bo to narejeno na eni od naslednjih skupščin," je povedal predstavnik mariborske občine David Gabrovec.

Razrešnica za poslovno leto 2016 je bila podeljena le članom nadzornega sveta, ne pa tudi upravi, ki jo je takrat vodil Marko Žula. "Iz poslovnega poročila za leto 2016 izhaja, da določene zadeve niso povsem čiste. Dokler ne dobimo v celoti vsega, smo se odločili, da direktorju ne podelimo razrešnice," je dejal Gabrovec. "V kolikor bomo ugotovili, da je kaj v nasprotju z zakonodajo, bomo sprožili ustrezne postopke," je dodal.

Nigrad je imel lani več kot milijon evrov izgube.
Nigrad je imel lani več kot milijon evrov izgube. FOTO: Kanal A

Nigrad po nepotrditvi vršilca dolžnosti direktorja Marka Plečka za direktorja s polnim mandatom začasno vodi Matjaž Krevelj, ki prihaja z mariborske občine. "Upam, da so se vsi lastniki, ki so bili danes udeleženi na skupščini, odločili najboljše za Nigrad in da bo to prineslo boljšo prihodnost za to podjetje," je dejal v izjavi za medije po skupščini.

Lanska izguba je po njegovih ocenah predvsem posledica slabitev posojila hčerinskemu podjetju Nigrad Inženiring in tožb do Mestne občine Maribor, obenem so se znižali prihodki od občin, katerim se sredstva za investicije vsako leto zmanjšuje, v letu 2016 pa je prišlo tudi do povečanja stroškov dela. "Ko bomo naredili temeljito analizo, bomo lažje govorili o tem," je dejal.

Trenutno Nigrad po njegovih besedah posluje pozitivno. "Likvidnost je pozitivna. Včeraj smo začeli tudi s trenutno največjim projektom - obnovo Ceste zmage v Mariboru. Zaenkrat je poslovanje solidno," je dejal.

Plače delavcem so bile redno izplačane, o morebitnih odpuščanjih ali dodatnem zaposlovanju pa Krevelj zaenkrat ne razmišlja. "Zaenkrat bomo poskušali zadevo reorganizirati," je povedal.

V času županovanja Andreja Fištravca se je na mestu direktorja Nigrada zamenjalo že osem oseb, prav tako se je zamenjalo 13 članov nadzornega sveta. Zaradi pogostih menjav na direktorskem položaju so zaposleni celo grozili s stavko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.