Slovenija

Ničelna toleranca do nasilja

Ljubljana, 17. 06. 2009 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasilja nad istospolno usmerjenimi policija in notranje ministrstvo ne bosta tolerirala. Številke nasilja nad njimi naj bi bile vedno bolj alarmantne.

Katarina Kresal
Katarina Kresal FOTO: Miro Majcen

Notranja ministrica Katarina Kresal je dejala, da je v kriznih časih v družbi prisotnega tudi več nasilja. "Nasilje se, žal, najprej pozna pri tistih skupinah, ki so drugačne," je poudarila in dodala, da so jo predstavniki nevladnih organizacij opozorili na vedno bolj alarmantne številke nasilja nad istospolno usmerjenimi. Kot je zatrdila, nasilje nad njimi narašča.

Po besedah Kresalove bo policija nasilje in sovražni govor nad istospolno usmerjenimi brez izjeme preganjala. Pri tem je omenila uvedbo sistema, po katerem bo bolj enostavno prijaviti primere nasilja nad istospolno usmerjenimi in vodenje posebne statistike, s katero bi ugotovili, ali je nasilje nad istospolno usmerjenimi res v porastu.

"Samo z zagotavljanjem varnosti tega problema ne bomo odpravili, pomembno je, da se družba sprijazni s tem, da imajo istospolni enake pravice," je ocenila in se zavzela za ureditev pravic istospolno usmerjenih tudi v drugih zakonih. Ob tem je ponovno zatrdila, da bo v sklopu priprave družinskega zakonika dala pobudo, da se "naredi izenačitev pravic istospolnih partnerstev".

Kot je tudi poudarila Kresalova, je predstavnikom nevladnih organizacij policija povedala, da bo na letošnji paradi ponosa zagotovila vse varnostne ukrepe za miren potek parade. Policija bo tudi sankcionirala vse morebitne prekrške na paradi, je še zatrdila.

Geja
Geja FOTO: Reuters

Predstavnik Društva za integracijo homoseksualnosti (Dih) Mitja Blažič pa je v imenu nevladnih organizacij dejal, da je bilo prej nasilje nad istospolno usmerjenimi obravnavano kot marginalno vprašanje in "potiskano pod mizo. Sporočilo notranjega ministrstva je tokrat drugačno in jasno: ničelna toleranca do katerega koli nasilja," je zatrdil in poudaril, da je "to obrat, ki smo si ga želeli, obrat v družbo, v kateri želimo živeti".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekson
26. 06. 2009 19.53
ADMIN SI ZOPET AKTIVEN, SAJ TI OPROSTIM CE SI HOMO, PRAV NIC NIMAM PROTI NJIM, SAJ SO TUDI LJUDJE, SO PAC DRUGACE USMIRJENI. KAR SE TICE TOLERANCE MORA BIT DO VSEH LJUDI ISTA, PA TO ZAL PRI TEJ VLADI NI.....NASPROTUJEM PA, DA POSVOJIJO OTROKE, TO PA NE TOLERIRAM, TO BI PA BILO ZE CEZ ROB OKUSA, KAKE POSLEDICE BI PA IMELI OTROCI, KO BI VIDELI TAM DVA MOSKA, KI DELATA TISTE STVARI, NO JA SAJ BI SE LAHKO MALO ZADRZALI TUDI V JAVNOSTI, KER SE KAR TAM NA CESTI ZULIJO IN LIZEJO. SAJ SE POROCENI MOZ IN ZENA TUDI NE IZPOSTAVLJAMO, KAO TAKO SE LJUBI. MEJA NAJ BO, PA BO ZA VSE PRAV, PA TUDI TOLERANCA !!!!!
Tonček Balonček
18. 06. 2009 10.48
Ničelna toleranca naj velja za vse, a če pretepajo heteroseksualce, jih pa tolerirajo?
GAYPROPAGANDA
18. 06. 2009 10.38
-1
Šele ko so pravice manjšinam enake večini lahko govorimo o neki demokraciji. Ne gre za noben nadstandard, gre za izenačitev Jz se z svojim tipom tut za roke kdaj primem al pa mu kakšnega lupčka prtisnem na javnem mestu Navadite se! Saj niste prikrajšani za kakšno pravico
GAYPROPAGANDA
18. 06. 2009 10.29
Bravo Katarina!!! Upam, da bodo spremenili zakonodajo in izenačili pravice geyev. Mogoče se pa končno približujemo demokraciji
Buena Vita
17. 06. 2009 23.46
KDO BO ZAŠČITIL OTROKE KAJ NJIH SE NIČ NE VPRAŠA
mindfucker
17. 06. 2009 21.08
na zahodu nič novega....... pacienti na levi, pacienti na desni, pacienti........
jozejoze1
17. 06. 2009 21.02
PA DA ME KDO NE BO ZASTOPIL NAROBE....TI LJUDJE SI GOTOVO ZASLUŽIJO ENAKE PRAVICE KOT VSI OSTALI....POPOLNOMA VSE NAJ BO ENAKO TAKO ZA NAS KOT TUDI ZA NJIH. KAR SE PA POSVOJITEV OTROK TIČE, JE PA ČE E ŽE ZARADI DRGEGA, OTROK TISTI, KI BI GA Z TAKIM DEJANJEM "DISKOLIFICIRALI"
jozejoze1
17. 06. 2009 20.42
Ne vem kaj je treba sploh iz tega delat neko sceno.???? meni je normalno samo to, da so moškim všeč ženske in obratno. Za vse drugo lahko rečemo, da je to neka "motnja", ki roko na srce niti ni posebne hvale vredna. Če gledamo naravo in živalske vrste, katere del smo tudi mi, potem vidimo, da taki primerki med živalmi končno propadejo brez potomcev. In kot izgleda, ker smo ljudje, je treba tem ljudem dati neke nadstandardne pravice , kot so poroke itd......Se strinjam, poroke da , zakaj pa ne???? Kar pa se tiče posvojitev otrok je pa mal prehuda.....Dva geja bosta vzgajala otroka???? Ne me j... Pa še gotovo bi rada posvojila fantka a ne??? In ta fantek bo gotovo gej, kaj nek če drugega bit.... Pa še vsi sošolci se bojo zgražali nad njim......lepa prihodnost za samozavest otroka. In moj nasvet tistim ki so drugega mnenja......Osebno me nič ne moti ali ste geji, pedofili, ovcefili, konjefili....itd...Lahko se poročate, tudi z konjem če hočete, me prav nič ne moti...Če ste se odločili, da za sabo ne boste pustili potomcev (v dreku pač sperma postane drek), potem mi je čisto prav.....SAMO PROSIM VAS, ČE STE PAMETNI, TEGA NE OBEŠAJTE NA ZVON.
Tonček Balonček
17. 06. 2009 20.36
Policija pač oceni riziko, na podlagi svojih in ostalih izkušenj, nič ni narobe, če se okrepijo, ampak smešno je to, da se ti homiči eksponirajo kot nek nadstandard. Naj počnejo kar hočejo, ostale pa pustijo pri miru. Jaz osebno jim nočem nič, pa naj poreivajo kamorkoli, še več, lezbijke nimajo kam!
mjolnir
17. 06. 2009 19.40
crypt_king Strinjam se ! Pglej Hrvaško! Njih 200, policistov pa 300! Kakšen smisel to ima, če samo dokazujejo da so osovraženi, v nasprotnem ne bi rabili toliko policije!
luciluk
17. 06. 2009 19.39
Gospodična se boji za svojega ''partnerja Senico'', ki tudi bolj tenko piska
crypt_king
17. 06. 2009 19.36
Meni ni jasno, zakaj bi morali sežigati davkoplačevalski denar, da varujemo istospolnike na njihovi paradi. To je isto, kot da bi Ljubljančani naredili shod po Mariboru in se drli proti Štajercem naj poginejo in ne vem kaj še. Potem pa, ko bi jih upravičeno fasali, bi pa rekli, da nas mora Policija varovat. Če hočejo varstvo, naj si ga sami plačajo.
Buena Vita
17. 06. 2009 19.33
NA PARADI IZPRIJENOSTI
darvil
17. 06. 2009 19.21
istospolni imajo popolnoma enake pravice kot vsi ostali normalni ljudje,oni bi prav zaprav želeli dosečti nadstandardne pravice kot recimo pravico do poroke,pravico do legalizacije ljubezensko-partnerske zveze "moški moški" in pravico do statusa družine . Tudi mi bi lahko imeli pravico se zaščititi pred njihovim nasilnim vsiljevanjem v javnosti.
Tonček Balonček
17. 06. 2009 19.18
Zakaj nihče ne napada tajkunov in novodobnih kapitalistov, šefov in direktorjev, ki maltretirajo ljudi. Kaj Slovence bolj motijo homoseksualci ko tistii, ki jih pa praktično"jebejo" vsak dan, se pa ne lotijo. Tipično za strahopetce! Pa kakšna škoda za poštebne Slovence bo nastala, če se par tisoč Slovencev "guzi"?! V soseščini imam nek lokal, pod krinko neke elektro dejavnosti, kjer s eti tipi pač savnajo, švicajo in potem porivajo, naj se, nikomur nič nočejo, plačujejo davke, volijo itd! ZTakaj svoje vzorce spolnih manir vsiljevati drugim? Moti me, da s eti tipi manifestirajo, gre namreč za intimne zadeve! Nihče, niti obilajni heteroseksualec, naokoli ne trazglaša, kako se spolno obnaša, samm podateh, da popriva ženske je premalo, naj zdaj razglaša, da poriva tudi analno, da sew gre oralno, med joške, da mastrubitra..... Vse to ne nekrščansko, še več, skregano s katekizmom, le če spolni moški ud v stanju erekcije prodre v vagino in se tam zgodi ejakulacija /fakultativno/ kvlitetnega semena, ki se kasneje oplodinz jajčecem kot posledico ovulacije, je spolnost primerna dejavnost med moškim in žensko. Vs eostalo je degeneracija, dekadenca in še kaj. Molimo!! Slovenci pač nismo kot Radio študent, ki javno občuje že več kot 40 let!!! Katarstrofa in moralni propad s enam obeta s temi toplovodarji!!
dolzvlado115
17. 06. 2009 17.50
TineB preberi še enkrat.
User71754
17. 06. 2009 17.46
@116konjev A ko se pa hetero par poljublja na klopci v parku, je pa vse OK? Se ti ne zdi, da imaš dvojna merila? Verjetno bi tiblo tudi OK, če bi se poljubljali dve prikupni blondinki, kajne. Pojdi nazaj šravfat svoj mali avtek ...
dolzvlado115
17. 06. 2009 17.29
včasih so si sami krivi.dva geja se zalizujeta na klopci v parku.ljubezen sodi med 4 stene.me ne motijo dokler se normalno obnašajo.ta dva v parku sta prav iskala sranje.
staroselc
17. 06. 2009 17.29
drekpumparji fuj in pfeej!
User71754
17. 06. 2009 16.46
Mene še nihče od priseljencev ni napadel. Niti na Fužinah, niti v Šiški, niti na Viču, niti v Centru. Nikjer v LJ. Niti fizično niti verbalno. Pa čeprav izgledam bolj "obritoglavsko" in "žgoljavo". Sem imel pa probleme z lokalci v Mariboru, kjer smo bili (z družino vred) ozmerjani z "žabarji" in naj gremo nazaj v "močvirje". Toliko o toleranci med Slovenci ...