Slovenija

Odločba za odstranitev nove hiše v Žabjaku

Novo mesto, 27. 02. 2009 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
115

Novomeški župan načrtuje ukinitev romskega naselja Žabjak, vendar časovnice ni razkril. Medtem je v nelegalnem naselju zrasla nova hiša. Očitno gre za začaran krog. Bodo vpleteni našli skupni jezik?

Novomeški župan Alojzij Muhič je pred dnevi obiskal člane krajevne skupnosti Bučna vas, ki je ob romskih naseljih Žabjak in Brezje. Izpostavili so slabo kakovost življenja, degradirano okolje ter nižje vrednosti zemljišč in nepremičnin. V zameno prebivalci Muhaberja in Zobčeve ulice ne dobijo nobenih odškodnin, rente ali drugega nadomestila, čeprav bi jih po njihovem mnenju morali. ''Če drugje ne, pa vsaj pri odmeri komunalnega prispevka,'' se zavzemajo.

Župan Muhič je krajanom v neposredni bližini romskega naselja glede nižjega komunalnega prispevka predlagal, naj pri okoljskem ministrstvu pridobijo status ekološko degradiranega okolja, občina pa naj bi preučila predlog za znižanje nadomestila za stavbno zemljišče. Krajani bodo zahtevo za spremembo statusa verjetno res posredovali na ministrstvo za okolje in upajo na uspeh.

Vendar ni nujno, da jim bo uspelo. Zakon o varstvu okolja namreč določa, da lahko vlada posamezno območje določi kot degradirano okolje, če je na podlagi meril razvrščeno v razred največje obremenjenosti. Če so presežene določene mejne vrednosti, vlada v sodelovanju z občino praviloma določi program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja. V programu so med drugim tudi obveznosti do povzročiteljev obremenitve, vlada pa lahko tudi prepove nove posege v okolje, zaradi katerih bi se lahko povečala stopnja obremenjenosti okolja ali delov okolja na območju degradiranega okolja. Možnost odškodnin, rent ali nižjih prispevkov v zakonu ni določena, so sporočili z ministrstva za okolje.

Načrt brez časovnice

Na vprašanje, koliko Romov biva v Brezju in Žabjaku, nihče ne ve odgovora. Po mnenju Kumerja naj bi jih od 600 do 700, Brajdič pa je govoril o višjih številkah: od 900 do 1000, morda celo 1200.
Na vprašanje, koliko Romov biva v Brezju in Žabjaku, nihče ne ve odgovora. Po mnenju Kumerja naj bi jih od 600 do 700, Brajdič pa je govoril o višjih številkah: od 900 do 1000, morda celo 1200. FOTO: Kanal A

Župan je v nadaljnjem pogovoru s krajani razgrnil načrt reševanja romske problematike, ki ga člani sveta pozdravljajo. Načrtuje ukinitev nelegalnega naselja Žabjak in ohranitev komunalno opremljenega naselja Brezje v mejah, ki jih predvideva zazidalni načrt iz leta 1985 (40 hiš). Vsebuje tudi pogoj odkupa zemljišč za legalne gradnje, ''saj bi Romi kot lastniki znali ceniti svoje okolje'', možnost naseljevanja predvsem mladih družin v stanovanjih izven Brezja in večji posluh za zaposlovanje Romov, pri čemer krajani predlagajo javna dela. Menijo, da bi bilo dovolj že, če bi Romi uredili svojo okolico – odstranili stare avtomobile, železo, smeti ...

Župan, ki časovnice za uresničitev načrta ni razkril, pričakuje tudi pomoč države, ker nanjo odpade večji del nalog za uresničitev načrta tako v finančnem kot še v kakšnem drugem pogledu vključno s stalno prisotnostjo varnostnih in socialnih služb. Tudi prebivalci se strinjajo, da se mora v reševanje romske problematike vključiti država v skupnem nastopu vseh pristojnih ministrstev. Predsednik Krajevne skupnosti Bučna vas Matjaž Kumer je še poudaril, da krajani, ki si prizadevajo za ureditev razmer, delajo prostovoljno, medtem ko so zaposleni v inštitucijah dobro plačani.

Zrasla nelegalna gradnja

Kumer je opisal tudi nekatere težave, ki jih imajo prebivalci v bližini romskih naselij: ''Romi večkrat kurijo odpadke, tudi raznorazne kable, s čimer spuščajo strupe v okolje. Zasedajo zemljišča, ki niso njihova, in uničujejo zemljo krajanov. Večina Romov živi na socialni podpori, saj se jim zdi neumno, da bi šli delat. Raje se vozijo z neregistriranimi avtomobili in kot socialno ogroženi ne plačujejo kazni.'' Meni, da bi morala država dela sposobnim zagotoviti delo, obenem pa se sprašuje, od kod Romom denar za nakup vozil.

Prav tako ga moti, ker Romi stalno sprašujejo, kaj jim bo dala država. ''Kaj bodo pa sami naredili? Če je treba kaj plačati, trdijo, da ni njihovo, ko pa se omenjajo pravice, pa pravijo: 'To je moje'.'' Sicer je poudaril, da vseh Romov ne smemo metati v isti koš. ''Kar nekaj bi se jih rado civiliziralo, vendar ne razumem, zakaj jim država tega ne omogoči,'' se sprašuje. Medtem je v Žabjaku zrasla novogradnja, kar je Kumer tudi prijavil na okoljski inšpektorat. ''Hiše gradijo, ker vidijo, da jim nihče nič ne more,'' je ogorčen.

Če so tudi Romi Slovenci, naj za njih veljajo enake pravice in dolžnosti kot za nas. Težava pa je, ker oni poznajo samo pravice, dolžnosti pa ne. Matjaž Kumer

Novomeškemu romskemu svetniku Danku Brajdiču je medtem všeč, ''če je nekaj lepo za pogledati". "Žalostno bi bilo, če bi hišo porušili,'' je dejal. Glede očitkov, da je gradnja nelegalna, odgovarja, da ne ve, ali imajo ustrezna dovoljenja. Sicer pa gre za nelegalno gradnjo. Ker investitor za postavitev objekta ni pridobil gradbenega dovoljenja, mu je namreč gradbeni inšpektor izdal odločbo za odstranitev. Rok za odstranitev hiše še ni potekel, zaradi nelegalne gradnje pa so na okoljskem inšpektoratu sprožili prekrškovni postopek.

Brajdič na sestanku med županom in članom sveta krajevne skupnosti ni bil, "saj ga niso povabili". Predlaga, naj župan Muhič pride v Žabjak in ljudi vpraša, kaj si želijo. Predvideva, da bi Romi radi ostali v Žabjaku. Meni, da je romsko naselje urejeno, Komunala naj bi vsak dan vozila odpadke, "ker čistijo naselje".

Glede problema velike brezposelnosti je prepričan, da bi Romi radi delali. ''Veliko mladih fantov je že zaposlenih. So zelo sposobni,'' je dejal. Meni, da bi morala država pomagati pri zaposlitvi Romov. ''Če bi dobili delo, bi rade volje delali,'' je poudaril. Medtem je Kumer opozoril, da so v Revozu ob uvedbi nočne izmene zaposlili do 30 Romov, danes delata le še dva. ''To je zato, ker jim ni treba,'' je prepričan.

23. in 24. člen Zakona o varstvu okolja
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
03. 12. 2009 15.08
Zelo težko je ljudi, ki imajo včasih čuden ritem življenja t.j. Rome spraviti v red-sami med seboj se bi najprej spravili, ko bi imeli medsé več mladih ljudi, ki študirjo, žal je majhen procent onih, ki zaključijo srednjo šolo še manj pa fakulteto-a ti so sigurno civilizirani - a navkljub vsemu-v sinergiji se vedno najdejo vsepovsod konstruktivne rešitve pa bo menda- tudi ta primer rešen tako, da se bo tem ali onim - Romom nudilo- pogoje za normalno življenje, in nato, ko bodo z delom zaslužili naj njihove zadolžitve- odplačujejo z denarjem, ki ga zaslužijo z lastnim delom-NE pa nekako tako kakor kolumni pišejo danes to ju3 oni ! In še to želim esplicitirati - globe in kazni ničesar ne rešijo, temveč postavljajo okoliščine še v večje gorje, ker Romi skoraj vsi nimajo denarja za poplačilo kazni-.....(ali naj bi jo morali zaslužiti v zaporu........potem ko pridejo na prostost- pa menda novi UPOR-i in tako kontinuirano. Saj se zna to niso rešitve za družbo in posameznika &- zadeve "reševati" v represijah velikokrat -močnejšega proti šibkejšemu-vse to ne pelje nikamor ! in Lp
lahec
28. 02. 2009 07.32
BRAVO ŽUPAN -
ghostman
27. 02. 2009 23.37
če sem kaj narobe napisal se že vnaprej opravičujem ker sem le na hitro preletel tekst...ampak mislim da se nisem motil prav nič!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
OZNA
27. 02. 2009 21.00
Otroke? Čigave?
siolic
27. 02. 2009 20.53
Kakorkoli, ni pošteno do državljanov RS, so pa ubogi otroci. Otroke bi morali na varno spravt.
OZNA
27. 02. 2009 20.27
Admin,kaj si post pojedel?
wonn
27. 02. 2009 20.07
Matjaž Kumer se popolnoma strinjam z teboj,,mislim,da niso več vredni kot mi,ampak pravice pa imajo večje,vse dobijo zastonj zemljo na njej hišo in vse kar spada zraven,mi pa moramo vzeti kredit na 30 let ,da lahko kaj takšnega kupimo ( če lahko še to)očitno smo Slovenci še vedno hlapci,cigani se pa znajdejo,pravijo ,da nič nimajo,za podrtijo pa dober avto!!Najslabše v naši skorumpirani državi je biti POŠTEN!!!!!
OZNA
27. 02. 2009 20.00
Pa se je le ujunačil en Šved..
spaparnas
27. 02. 2009 19.58
Dragi denden z človekom kateri v življenju še ni uporabljal možganov ni vredno argumenti. In ne pozabi tega kar slaboumiš v času sveta kakršnega s ooustvarjaš
spaparnas
27. 02. 2009 19.52
Tovrstni 'argumenti' so kot toča deževali v času nacistične Nemčije in vse ostalo je zgodovina
septem
27. 02. 2009 19.49
Sami sebi pišejo pravice, uničujejo okolje, tujo lastnino, izsiljujejo ... Prosim vas no, dajte tistim ki "hočejo" delati možnost dela, vsem ostalim pa SODITE točno tako kot bi kakršnem koli drugem prebivalcu! Nehajte jim podeljevati pravice ki jih bolj pošteni Slovenci ne dobimo! Pomagajte tistim, ki hočejo delati, pomagati, biti pošteni, druge pa naj doleti kazen, pa ne denarna lepo vas prosim. Kaj pa pravice drugih ljudi, ki živijo tam okoli, ki morajo dihati umazan zrak od njihovih odpadkov, paziti na cestah, da jih kakšna neregistrirana kripa ne zbije, kaj pa pravice tistih, katerih zemlja je ukradena? A tisti so pa brez pravic?
OZNA
27. 02. 2009 19.48
Ali se da še kaj drugega dobit,kaj za ogrožene in zapostavljene???Jaz bi vladi predlagal še sprejetje kakšnega dodatnega zakona,ki bi zaščitil ta biser Slovenije in da se zaščitijo te kokoši,ki za Slovenijo nesejo zlata jajca..
spaparnas
27. 02. 2009 19.48
I tebi sinko. In ko boš cvilil v kotu se le spomni
OZNA
27. 02. 2009 19.43
Eh,dokladi mislim...?
OZNA
27. 02. 2009 19.43
SPAPARNAS,kdaj je že socialna podpora?
cosmoss
27. 02. 2009 19.33
Romi bi radi delali?hahahahahahahahhaa To je vic za 1 april. Podreti vse skupaj kaj se pa to pravi kar delati črne gradnje. Dela za njih je ogromno samo če bi nekdo namesto lenuhov delal saj jim je boljše krasti vleči podporo in tako dalje.Golazen prekleta.
spaparnas
27. 02. 2009 18.58
zalega jedna kako lako na enem mestu najdeš toliko sovraštva do sočloveka. Vsi skupaj tuki razen zelo redkih izjem si zaslužite vse kaer želite drugim ljudem. In ne skrbite zelo blizu je čas ko bo žametna rokavica sneta iz železne pesti in takrat ko boste cvilili v kotih se spomnite svojih zlobnih komentarjev.
NoExit
27. 02. 2009 18.39
Saj to je hudič! Ubit ga ne morš ,če mu napišejo položnico je ravno tako,kot če bi sam sebe zajebaval ,učit se nočejo,delat nočejo ........ Kaj še pol ostane ....zapuščeni rudniki!!
poetess
27. 02. 2009 18.01
cedra - se podpišem pod tvoj komentar. Pravilno razmišljaš!!!!!
miki-miska
27. 02. 2009 17.51
sploh nimam besed za slovenske zakone..... sram vas bodi