Slovenija

Nič več ugovorov na končno izračunano vrednost nepremičnin

Ljubljana, 05. 10. 2011 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V parlamentu so potrdili predlog novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki bolj jasno določa modele vrednotenja nepremičnin ter ukinja možnost ugovora na končni izračun.

Blok
Blok FOTO: Mateja Klavs

Odbor DZ za finance in monetarno politiko, ki bi moral sicer danes obravnavati znižanje obrestne mere pri posojilu Grčiji, a je to nemudoma umaknili z dnevnega reda, je danes potrdil predlog novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Ta bolj jasno določa modele vrednotenja, in sicer jih veže na rabo nepremičnine, ne več na vrsto nepremičnine, saj po besedah državne sekretarke na ministrstvu za finance Mateje Vraničar pri kombinaciji stanovanjske in poslovne rabe pogosto ni mogoče uporabiti enega samega modela vrednotenja.

Brez ugovora na končno vrednost

Po novem bi o končni izračunani vrednosti nepremičnine obvestili vse lastnike, ne le tistih, ki so podali pripombe k poskusnem izračunu, na končno izračunano vrednost pa naj ne bi bilo več možno podati ugovora. Po uradni uveljavitvi modelov vrednotenja bi bilo na vrednost nepremičnine mogoče vplivati le še s spremembo podatkov o nepremičnini in z opozorilom na morebitne napake v izračunu.

O kupoprodajnih poslih z nepremičninami, za katere je bil obračunan DDV, ne bi bili več obvezani obveščati notarji in nepremičninski posredniki. Bi pa o teh poslih z nepremičninami morali poročati prodajalci teh nepremičnin.

Popis nepremičnin
Popis nepremičnin FOTO: POP TV

Novela uvaja sistematično evidentiranje najemnih poslov, saj bi bili najemodajalci, ki so fizične ali pravne osebe oziroma upravljavci nepremičnin v lasti države, ali upravniki obvezani v evidenco trga nepremičnin pošiljati podatke o najemnih poslih.

Razprava na seji odbora se je osredotočila na predlog dopolnila SDS, ki bi k opredeljenim nepremičninam dodal nepremičnine, po katerih poteka javna gospodarska infrastruktura, ki je v upravljanju občin, nepremičnine na poplavnih območjih, nepremičnine, ki ležijo v t. i. varovalnih pasovih državnih in občinskih cest, in nepremičnine z omejenimi pogoji uporabe zaradi bližine infrastrukturnih objektov državnega pomena (vojaški poligoni, nuklearka, odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov), ki ležijo v dosegu 10 kilometrov od teh objektov.

Okno
Okno FOTO: Reuters

Vrednost teh nepremičnin je namreč nižja, kar bi bilo treba upoštevati pri obdavčitvi, so menili v SDS. Vraničarjeva je dejala, da bi bilo treba pogoje obdavčitve določiti v zakonu o obdavčitvi nepremičnin, namen tega zakona je namreč določiti vrednost vsem nepremičninam.

Sprejem te novele je pomemben, so dodali predlagatelji, zaradi drugih namenov uporabe podatkov o vrednosti nepremičnin, med drugim za zakona o socialnovarstvenih prejemkih in o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kovac1
05. 10. 2011 15.51
NO coment.......a mislijo da smo BUTALCI ?????
izbriši mi profil admin
05. 10. 2011 12.04
Ko javni uslužbenci zavohajo delo, se spremeni zakon ! :)
tinetone
05. 10. 2011 11.50
ostajajo sodišča...
Darko32
05. 10. 2011 11.20
Glede vrednotenja je problem v Služnostih. NAmreč če je neka nepremičnina obremenjena z služnostjo je cena nižja za najmanj 30%.
Odpri.oci
05. 10. 2011 11.13
Ukinjajo možnost ugovora ???? . To je definicija DIKTATURE, ne pa kvazi-pravne države...
wsharky
05. 10. 2011 11.11
... jaz bom podal ugovor sele danes ... tako kot je naredila Simonca z gradbenim dovoljenjem ... bodo pa datume za nazaj naredili ...