Slovenija

Ni res, da imajo vsi drugi dodatke

Ljubljana, 07. 07. 2011 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti bi imeli po novem višje dodatke kot vojaki, pazniki in cariniki, so ugotovili na ministrstvu za javno upravo. Prav tako nimajo vsi dodatkov. Oglejte si primerjalne tabele!

Na ministrstvu za javno upravo so se odzvali na navedbe, da vojaki, pazniki in cariniki že prejemajo dodatke, ki jih bodo dobili policisti. V zvezi s predlaganimi dodatki za policiste pojasnjujejo, da sicer imajo dodatek na stalnost tudi vojaki, cariniki in pravosodni policisti, vendar v višini 0,33 odstotka osnovne plače za vsako leto nad pet let zaključene delovne dobe. Z uveljavitvijo zakona o organiziranosti in delu v policiji bi torej imeli policisti dodatek za stalnost določen v višini 0,5 odstotka osnovne plače, ostali navedeni pa le v višini 0,33 odstotka osnovne plače.

Slovenski vojak lahko dobi dodatek v višini 0,33 odstotka osnovne plače ...
Slovenski vojak lahko dobi dodatek v višini 0,33 odstotka osnovne plače ... FOTO: Miro Majcen
... policisti pa bi imeli dodatke v višini 0,5 odstotka osnovne plače.
... policisti pa bi imeli dodatke v višini 0,5 odstotka osnovne plače. FOTO: 24ur.com

Dodatek za vodenje oziroma položajni dodatek medtem znaša od pet do največ 12 odstotkov osnovne plače. Kriterije za določitev višine položajnega dodatka je določila vlada, s katerim je vezala višino položajnega dodatka na število zaposlenih v organizacijski enoti. Položajni dodatek določa tudi posebnosti, vezane na specifike dela tako v operativnih skupinah v policiji, vojski in Slovensko obveščevalni-varnostni agenciji.

Tako imajo možnost prejemati položajni dodatek oziroma dodatek za vodenje tudi vojaki, cariniki in pazniki, vendar je višina dodatka odvisna od izpolnjevanja kriterijev, pri čemer je položajni dodatek prvenstveno namenjen vrednotenju dela, ki ga opravlja javni uslužbenec pri izvrševanju pooblastil v zvezi z vodenjem, usklajevanjem ali izvajanjem dela kot vodja notranje organizacijske enote, vrednotenje nalog pa ni vključeno v osnovno plačo delovnega mesta ali naziva.

Do položajnega dodatka je upravičen tudi pomočnik oziroma namestnik vodje notranje organizacijske enote ali drug javni uslužbenec, ko izvršuje pooblastila v zvezi z vodenjem, usklajevanjem ali izvajanjem dela notranje organizacijske enote v primeru celodnevne odsotnosti ali zadržanosti vodje notranje organizacijske enote. Določba v predlogu zakona o organiziranosti in delu v policiji pa določa za navedena delovna mesta dodatek za vodenje v višini pet odstotkov ne glede na izpolnjevanje kriterijev, torej ne glede na število zaposlenih in ne glede na čas dejanskega opravljanja nalog vodenja.

Dodatka za delo prekrškovnega organa pa v sistemu plač javnega sektorja ni, čeprav je bilo v času pogajanja za sklenitev kolektivne pogodbe za javne uslužbence vprašanje večkrat izpostavljeno. Obveljalo je pojasnilo, da so naloge v zvezi s prekrškovnim postopkom, ki ga vodijo inšpektorji in drugi prekrškovni organi, že vključene v vrednotenje delovnih mest in nazivov. Tako v okviru plačnega sistema niti en javni uslužbenec, ki opravlja naloge v prekrškovnem postopku, ne prejema dodatka za ta namen.

Zakona, ki urejata carinsko službo in izvrševanje kazenskih sankcij, ne vsebujeta določb glede dodatkov za carinike in pravosodne policiste. Izjema je zakon o službi v Slovenski vojski, ki določa dodatek za povečan obseg dela in obremenitve v višini največ 30 odstotkov osnovne plače. O povišanju plače s tega naslova odloča vlada na predlog ministra. Leta 2009 so tudi črtali dodatek v višini 10 odstotkov osnovne plače za vojake.

Zakon o organizaciji in delu policije določa tudi dodatek za izvajanje nalog v posebni policijski enoti, ki je sicer že določena v kolektivni pogodbi, prav tako omenjeni zakon določa dodatek za pilote, kopilote in tehnike letalce ter za policiste v specialni policijski enoti, in sicer v višini 30 odstotkov osnovne plače. V teh primerih gre za specifiko policijskega dela, vendar pa se dodatek določa izven plačnega sistema. S tem je možno primerjati edino rešitev v Slovenski vojski, medtem ko cariniki in pravosodni policisti takih dodatkov nimajo.

Sindikalisti, ki zastopajo policiste, medtem pravijo, da se s policijsko plačo ne da živeti, cariniki pa napovedujejo stavko.

Predlog novih dodatkov za policiste
Primerjava dodatkov in bonitet
Primerjava zakonov
Primerjava prevedb in umestitev delovnih mest
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawasakimen
08. 07. 2011 07.21
Nobeden,ki dela nima temu primerne plače.Poglejte Zidarja.Še on mora krasti čeprav dobi na mesec toliko kot jaz v celem letu.Ko smo dobili evro so vsi navili cene plače pa so seveda ostale iste.
Tonček Balonček
07. 07. 2011 23.39
Gorski vodnik, razlika emd policajem in vojakom,, je ogromna. V miru nima vojak nikakršnega opravka z ljudmi, nobene akcije, nobene odločitve ne sprejema, nobene akcije, nič od nič, samo urjenje jih je, policija pa dela, ukrepa, lovi, išče, pomaga, ureja, vlamlja, rešuje. piše poročila, hodi na sodišča kot priče in še kaj, o čemer s evojakom še sdanja ne!!
legija41
07. 07. 2011 21.36
POČAKAJMO DA ZAČNEJO DEMONSTRACIJE PO SLOVENIJI POTEM PA DA VAS VIDIM KDO VAS BO VAROVAL PO VSEJ VERJETNOSTI CARINIK, PAZNIK GASILEC, POLICISTI PA BODO NA DOPUSTU
pre_mar@hotmail.com
07. 07. 2011 20.39
In če še pomislim, o kakšnih bedno minimalnih cifrah govorimo ..... vsaj 50% večje plače bi morali imet. Pa nisem ne policaj ne sorodnik nobenega. Še nekih ravno prijateljev nimam med njimi.
bergfurer
07. 07. 2011 20.38
razlika med gasilci, vojaki in policisti je res majhna. Cariniki in občinski redarji pa nimajo niti malo podobnega dela. To da redarji merijo hitost v naselju je pa njihov problem. Samo so to hoteli. Pa še to se mi zdi, da njihove presegajo vojaške, policajske in gasilske. Kar se carine tiče pa delajo kar jim paše oziroma jim ni treba prodajat kože kot jo prodajajo policaji, gasilci in vojaki. Kdo p priskoči na pomoč ko je nekdo v stiski, nesreči.... gasilec in policaj. Sploh je pa znanje gasilcev na vseh področjih neprecenljivo, si sploh ne znamo predstavljat koliko stvari znajo. Zato, da bi rešili drugega. Potem pa medaljo od predsednika dobi en "uradnik" iz pisarne. Smola
pre_mar@hotmail.com
07. 07. 2011 20.38
Enostavno ne morem verjet, da je lahko komurkoli pri zdravi pameti sporno, da bi imel policaj večji dodatek kot pa en carinik.
pre_mar@hotmail.com
07. 07. 2011 20.36
Spet en velik HALOOOO!!! pa kaj to je problem, če bi imeli policisti večje dodatke kot CARINIKI?? Pa prava sramota je, da že zdaj nimajo. Mislim ....
sena123456789
07. 07. 2011 19.30
men je osebno vseeno kako pa kej, propadla bo itak cela Slovenija...mal se bomo pa enako kot Grcija, pa ostale drzave ko sedaj prosijo za denar!!! tk da ce tut men vzamejo dodatek, da bi ga pol le res dali kateri druzini, ki bi ga se kako potrebovala!!! upam, da sedaj razumete, kaj se prej mislila!!!!
kadulja
07. 07. 2011 19.28
Ksenija Keber Slovenski vojaki si na domačih tleh v vojašnicah na suhem revme ne morejo nabrat. V dveh dneh slovenske vojne tudi ne. V kolikor so revmo staknili so jo na tuji zemlji in so tam šli prostovoljno pa pardon še dobro so zaslužili. v Sloveniji ne morejo nabrat naberejo
staramati
07. 07. 2011 19.25
korintos ni moč tvojih komentarjev prezret- ali ko boš zbolel bomo šele šolali zdravnike? ali ko boš oropan bomo urili policiste?, daj premisli kaj komentiraš naj ti jezik ne prehiteva možganov
kadulja
07. 07. 2011 19.23
Iz tabele novih dodatkov za policiste je jasno razvidno komu so namenjene.Zgornjemu sloju, ki poseda po pisarnah in ima že sedaj prevelike plače za tist kar delajo ne pa policistom, ki so vsak dan izpostavljeni na terenu in imajo res mizerne plače. Kje sta sedaj sindikata???
Tonček Balonček
07. 07. 2011 18.24
AA11, naša vojska pomeni prej envarnost kot pa varnost države. Spomnimo s e20 let nazaj. Organizirajmo manevrskos trukturo in teritorialce, swe zvarujmo pred Kučanom, da jih ne razoori in nihzče nas ne more premagati. Američani z največjo vojsko in najboljšo tehniko en morejo premagati nikogar na tem svetu pa bi Slovence. Policijo pa seveda rabimo, ampak od kod ideja, da naj bi policaji imeli dobre plače, saj nismo Seevrna Koreja ali kakšan totalirtarna država. V demokracijah navadni policisti pač delijo usodo z ostalimi državljani!
Samuellson
07. 07. 2011 17.58
Sam raje kot da bi fantaziral, predstavim DEJSTVA. No, POPTV, zdaj pa v tabelo dodajte še: Protokolarni natakar (V. stopnja izobrazbe) Gledališki šepetalec (V.stopnja) Pa še kateri bi se našel. To so poklici v javnem sektorju, ki so recimo po isti izobrazbi bolje plačani kot je recimo policijski specialec ali pa varnostnik predsednika. Sicer pa je pohvalno dejstvo, da ima varnostnik ali specialec v Sloveniji isto plačo kot navaden policist. Slovenija je s tem dejstvom verjetno edina država v Evropi oz. na svetu. Za primerjavo: Hrvaška: Policist: 700 Eur Specialec: 1100 Eur Varnostnik: do 1500 Eur, odvisno od ur BIH : Policist: 300 - 500 Eur Specialec: 1000 Eur Varnostnik: do 1500 Eur , odvisno od ur Grčija: Policist 2000 - 2500 Eur Regres 13.plača v višini 2000 Eur Da o ostalih EU državah sploh ne govorim. Avstrijo, Francijo in Nemčijo je verjetno že zgodovina naučila, zakaj morajo policijo plačat, še posebej pa ministri in predsedniki vedo, zakaj rabijo svoje angele varuhe. Pri nas Delamo 160 ur za plačo. Potem pa kakih (povprečno) 60 ur vsak mesec častimo državo, ker nam teh ur noben ne plača. Hvala na posluhu. Tega mi neb blo treba, sam se razjezim ko vidim da se spet tle prepiramo z balavci po komentarjih za ušivih 5 evrov razlike pri "plači".
mlad3n
07. 07. 2011 17.49
Policistom djte 800€ neto pa bo mir.
AA11
07. 07. 2011 17.39
Vojaki in policisti ne bi smeli biti del javnega plačnega sistema, saj so osnova varnosti države. Ko bomo izgubili to, bomo tudi vse ostalo!
mehka pupa
07. 07. 2011 17.32
A cariniki še obstajajo, razen na plačilni listi;
korintos1
07. 07. 2011 17.13
Res-publica Če pride do vojne, potem nas policija in naša vojska ne rešijo. Takrat bomo sodelovali vsi kot l. 1991.
sena123456789
07. 07. 2011 17.11
js jih cist podpiram, naj jim dajo se vecje dodatke....sej ko je dez in sneg se majo dat kam na suho, toplo!!! vojak pa mora bit tam, pa ga po 45- letu starosti noben ne vprasa od kod mu revma, BRAVO!!!
upornik18
07. 07. 2011 17.05
biti policist je zdaj luksus.
Res-publica
07. 07. 2011 17.03
...ej, roko na srce, ne gre primerjati s poklicom policista, s poklicom carinika in vojaka, ...vojaki pa itak razred zase, ko bo naslednja "vojna", bodo v rokah držali orožje tako vojaki, kot policisti, carina bo pa spet špekulirala:)